❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Setembre, publicació crítica, social i cultural

Setembre és una publicació digital crítica, social i cultural editada per la cooperativa de comunicació Dies d'agost. A través del periodisme reposat i fet des de la proximitat volem donar visibilitat a punts de vista i temàtiques que costa trobar en altres mitjans

Dies d'agost SCCL

Un proyecto de

Categoría

Creado en

Vic
0
segundos
273
Aportaciones
9.310€
De 7.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

NOU REPTE! MÉS VÍDEOS I UN REPORTATGE D'INVESTIGACIÓ A LA DIRECTA I UN A CRÍTIC

Moltíssimes gràcies a tothom! Gràcies a les vostres aportacions vam aconseguir arribar als 7.000 euros inicials que ens feien falta per a l’arrencada de la web de Setembre en només quatre dies. Però ara seguim! Que el projecte de Setembre no s’acaba en una web.

Hi ha molta gent que s’ha interessat per continuar col·laborant en la campanya, i per això ara plantegem un nou repte per als dies que queden per tancar-la: poder acompanyar alguns reportatges amb vídeos, i en concret, fer dos reportatges especials d’investigació, amb versió escrita i en vídeo que es publicaran a Setembre, però també a la Directa i a Crític, dues publicacions per a nosaltres referents entre el periodisme compromès a nivell nacional.

Ens ajudeu a completar el nou repte? No ens cansarem d’anar-ho repetint: el periodisme que volem o ens el paguem nosaltres, o algú altre l’acabarà pagant, i potser no ens acabin d’agradar els interessos que representa. Altre cop, moltíssimes gràcies a tothom!

Més informació sobre el nou repte al blog de la campanya.

QUÈ ÉS SETEMBRE?

Setembre és una publicació digital crítica, social i cultural. A través del periodisme reposat volem donar visibilitat a punts de vista i temàtiques que costa trobar en altres mitjans. Editada per la cooperativa de comunicació Dies d'agost, impulsada pels periodistes Sara Blázquez i Josep Comajoan, Setembre serà una publicació pensada des de la proximitat, però sense imposar-nos barreres, ni físiques ni mentals.

PER QUÈ FEM SETEMBRE?

En una època de descrèdit creixent del periodisme, de fast food informatiu, de periodisme de declaracions i de la seva evolució natural a la baixa, el periodisme de tuits, s'imposa apostar altre cop pel periodisme reposat, o slow journalism, que prioritzi aportar punts de vista crítics i diferents als que pugnen dia a dia en la batalla per obtenir més clics que ningú. Ni tan sols parlem de periodisme d'investigació, perquè com deia Ramon Barnils, que potser n'hi pot haver d'altre? Creiem en el periodisme incòmode, el que aborda els temes amb profunditat, context i dades, contrastant les fonts i sense caure en el pamflet.

QUÈ FAREM A SETEMBRE?

Periodisme crític. Volem publicar allò que altres mitjans no publiquen, perquè no gosen, no poden o senzillament no volen. Dependre només de les subscripcions de les persones que ens llegeixen ens ho ha de permetre. Volem entrar a fons en qüestions de política i economia que acaben afectant a tothom, analitzar-ne les causes i posant-les en context, i anar més enllà del periodisme de declaracions i contradeclaracions. No volem que el periodisme dit d'investigació sigui l'excepció, sinó la norma.

Periodisme social. Volem presentar la societat on vivim des de diferents prismes. Ho farem publicant reportatges que promoguin alternatives i un model alternatiu a l'actual, tant social com econòmic. També per donar visibilitat a col·lectius invisibilitzats per molts mitjans, sobretot aquells que tenen més dificulats per fer sentir la seva veu, potenciant les pràctiques transformadores en l'àmbit econòmic, laboral, mediambiental i cultural. Donarem rellevància als temes relacionats amb el gènere, l'educació i la salut, eixos bàsics per fer d'aquest un món millor.

Periodisme cultural. Volem potenciar la cultura popular i de base, sobretot aquella menystinguda en els mitjans de comunicació hegemònics. Entenem la cultura com a expressió d'un grup, sigui un col·lectiu, un poble o tota una nació... Perquè com deia Montserrat Roig, la cultura és l'opció política més revolucionària a llarg termini. I no acotem la cultura només a la literatura o el cinema, per posar un cas, sinó a totes aquelles formes que tenim les persones de relacionar-nos entre nosaltres. Volem recuperar la memòria històrica, i sobretot la del passat cooperativista, associatiu i d'autogestió del poble català.

Un reportatge i una entrevista en profunditat a la setmana. No busquem competir en l'última hora ni ser exhaustius en el cobriment de totes les informacions. Preferim el periodisme més reposat. Amb tot, ens imposem la publicació d'un reportatge i una entrevista en profunditat a la setmana. Volem defugir dels tòpics que a internet no es pot fer periodisme d'investigació o que les peces han de ser curtes i, moltes hores, superficials.

Un periodisme que té un preu. Setembre arribarà fins on vulguin arribar les persones que el llegeixin. Per això no renunciarem a aspectes qualitatius per oferir més quantitat. Però també és cert que arribarem tan enllà com ens ho permeti el nombre de subscripcions. D'aquí que basem el finançament del projecte en les subscripcions, perquè el periodisme que volem fer també té un preu, i si no el paguen les persones que el llegeixen, el poden acabar pagant uns tercers que possiblement no ens acabin d'agradar.

Una publicació pensada des de la proximitat. Setembre és una publicació editada per la cooperativa de comunicació Dies d'agost, que té la seu a Vic. No serà una publicació pròpiament de proximitat, nom modern del que abans se'n deia premsa comarcal. Però sí que serà una publicació pensada des de la proximitat. Per a nosaltres, la proximitat és un valor en el periodisme, que parla del que coneix, a poder ser de primera mà. Però no ens imposem fronteres, ni físiques ni mentals. Som a Vic, a Osona i als Països Catalans, i no ens tanquem a res.

QUÈ INCLOU LA SUBSCRIPCIÓ A SETEMBRE?

  • Accés immediat als continguts de subscripció (un mínim de dos a la setmana), que estaran tancats entre 24 i 48 hores per a la resta de persones. Seran bàsicament el reportatge i l'entrevista en profunditat de la setmana.

  • Subscripció al butlletí de periodisme crític, social i cultural, amb una selecció setmanal de continguts d'aquestes característiques de la premsa nacional i internacional.

  • Participació prioritària en els actes del Club Setembre. Més enllà de la xarxa, també volem continuar fent comunitat entre aquelles persones que ens donen suport en el projecte. Estem pensant en trobades exclusives per a persones subscriptores, les festes de Setembre o altres tipus d'actes socials o culturals.

  • Formar part de la comunitat de persones subscriptores de Setembre, un projecte que s'ha de construir a partir de les opinions i aportacions de totes i tots vosaltres. Intercanviarem opinions i volem ser molt permeables a totes aquelles suggerències, idees de reportatges i, sobretot, crítiques que ens feu arribar.

LES RECOMPENSES

  • Subscripció a Setembre. Volem que sigui la recompensa principal. No es tracta d'oferir un basar amb tota mena de productes, sinó que el que volem oferir és, bàsicament, periodisme. El que sabem i ens agrada fer, proper, reposat i intencional, i alhora rigorós. En aquesta campanya de micromecenatge oferim subscripcions per sota dels 50€, que serà la tarifa que s'aplicarà un cop tancada la campanya.

  • Subscripció al butlletí de periodisme crític, social i cultural. Serà un recull amb una selecció setmanal de continguts d'aquestes característiques de la premsa nacional i internacional.

  • Tallers de periodisme crític, xarxes socials i infografia. Seran tallers d'un sol dia que farem a Osona. També oferim la possibilitat a entitats i empreses que participin en el micromecenatge d'organitzar conjuntament un taller de periodisme crític i xarxes socials als seus clients o contactes.

  • Taller de comunicació per a empreses i entitats. En una de les recompenses s'ofereix un taller on volem aportar aquelles eines primordials per dur a terme una bona comunicació en l'àmbit empresarial i associatiu. El taller també es farà a Osona, tot i que si hi haguessin diversos mecenes d'altres comarques, es podria plantejar la possibilitat de fer-ne també en altres indrets.

  • Bossa de tela de Setembre. Es tracta d'una bossa de tela negra amb un cita de la Montserrat Roig prou identificativa del que volem que sigui Setembre: "Les paraules no es poden tancar en una gàbia. Volen soles". Són bosses de cotó 100% orgànic certificat per la SOIL Association (certificat GOTS), fabricades a la ciutat de Tirippur (Tamil Nadu, Índia) amb condicions laborals de comerç just, salaris dignes, mesures de seguretat, dret a sindicació de les persones treballadores i lliures d’explotació infantil (auditat per la Fair Wear Foundation), emprant només energies renovables, i amb processos de fabricació que redueixen un 90% l’ús d’aigua i un 95% les emissions de CO2 (certificat per The Carbon Trust).

  • Participació al Consell Editorial de Setembre. És una recompensa reservada fins ara a les persones sòcies de la cooperativa Dies d'agost, però que volem obrir també a aquelles persones que més han apostat pel projecte de Setembre. Seran trobades periòdiques, normalment a Osona, per parlar i debatre sobre els continguts periodístics de la publicació.

  • Entrades per a la Festa de Setembre. La nostra intenció és poder-nos trobar per compartir una estona amb les persones que segueixen Setembre. La festa encara no té un format del tot definit, però de segur que ho passarem d'allò més bé.

  • Bàner promocional a la web de Setembre. El finançament de Setembre no es basarà, ni de bon tros, en la publicitat. Sí, però, que tindrem espais reservats per a aquella publicitat que, seguint uns criteris ètics, vulgui aprofitar la web per fer arribar el seu missatge. En aquesta línia, aquelles entitats, empreses i associacions que vulguin poden col·laborar en la campanya de micromecenatge i rebre a canvi un bàner promocional a la web durant un període concret.

LA COOPERATIVA DIES D'AGOST. QUI SOM?

La cooperativa de comunicació Dies d'agost es va constituir el passat mes de gener, a iniciativa dels periodistes Sara Blázquez i Josep Comajoan. Pren el nom de Dies d'agost, la pel·lícula que Marc Recha va fer en record de Ramon Barnils, aquell periodista que "explicava històries que molts havien oblidat o que alguns no volien recordar", com se'l defineix en la pel·lícula.

Dies d'agost ja va néixer amb l'objectiu d'editar Setembre, una publicació crítica, social i cultural. Més enllà de Setembre, però, Dies d'agost també fa l'acompanyament en comunicació a entitats i empreses, prioritàriament de l' economia social i solidària, tercer sector i de producte cultural, ecològic i de proximitat . Som cooperativa sense ànim de lucre perquè creiem en els principis del cooperativisme i en una economia construïda a partir de l'equitat i la cooperació i no de la competitivitat.

A Dies d'agost funcionem assembleàriament i, a part de Sara Blázquez i Josep Comajoan, que hi participen com a sòcies treballadores, l'assemblea de Dies d'agost ara per ara també està formada per les següents 15 persones i entitats sòcies col·laboradores: Quim Capdevila, Carme Cara, Francesc Codina, Joan Coma, Llorenç Comajoan, Ignasi Costa, Mireia Franch, Toni Iborra, Roger Palà, David Palau, Anna Palou, Sergi Puig, Mercè Puntí, Quim Soler i Clownia Produccions.

A QUÈ DEDICAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

El projecte de Setembre tindrà dues fonts bàsiques de finançament. Per una banda, la cooperativa Dies d'agost es farà càrrec de les despeses de personal de les dues persones sòcies treballadores. Per a la resta de despeses que generi l'edició de Setembre, però, volem que la publicació sigui autosuficient, i que es financiï amb les aportacions procedents de les subscripcions.

La principal despesa d'arrencada, però, ha estat el cost de la pàgina web de Setembre. I és aquí on es destinaran bàsicament les aportacions d'aquesta campanya de micromecenatge que quantifiquem en 7.000 euros inicials.

Tot allò que superi aquests 7.000 euros, però, es destinarà a fer més i millor periodisme a Setembre, ja que permetrà pagar col·laboracions externes de periodistes i professionals de la comunicació amb els quals ja estem treballant des que va arrrencar la cooperativa Dies d'agost. Com ens agrada dir, Setembre arribarà on vulguin arribar les persones que llegeixin la publicació i facin l'aportació, en la mesura de les seves possibilitats, al projecte.

CALENDARI DE LLANÇAMENT

La campanya de micromecenatge de Setembre, que ha començat el 20 de setembre, acabarà el 29 d'octubre. Mentrestant, continuem treballant en la pàgina web, amb la col·laboració de la gent de Sobrevia, Taller de Projectes Digitals, una empresa vigatana amb anys d'experiència en la comunicació digital. La previsió és que Setembre comenci a publicar regularment a partir de mitjans de novembre.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#09 / Mil gràcies a tothom!!!

Aquesta entrada al blog del verkami de Setembre és just per donar les gràcies a tothom que hi ha col·laborat, sigui fent-hi una aportació, sigui fent difusió de la campanya. Ens havíem plantejat aconseguir en els 40 dies de la campanya els 7.000 euros necessaris per pagar l'arrencada de la web de Setembre, i ho vam aconseguir, gràcies a totes les persones que hi van fer les primeres aportacions, en només quatre dies. Després, però, un cop completat l'objectiu, les aportacions han continuat fins arribar als 9.310 euros finals. Us garantim que estaran ben utilitzats en fer més i millor periodisme a Setembre!!!

Ara queda pendent entregar les recompenses. De bosses de tela amb el missatge de la Montserrat Roig ja en comencen a córrer, algunes de les persones que van fer aportació ja la van venir a recollir a la parada que vam fer a la… leer más

#08 / Periodisme cultural, popular i de base

El periodisme cultural no és només explicar les programacions dels grans teatres o parlar sobre el llibre que ha estat el super vendes de l'any, sinó que la Cultura és fins i tot, la manera com ens relacionem entre nosaltres. El periodisme ha de potenciar la cultura popular i de base, i és el que farà Setembre, sobretot aquella cultura menystinguda en els mitjans de comunicació hegemònics.

Entenem la cultura com a expressió d’un grup, sigui un col·lectiu, un poble o tota una nació... Perquè com deia Montserrat Roig, la cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini.

A Setembre volem recuperar la memòria històrica, i sobretot la del passat cooperativista, associatiu i d’autogestió del poble català. Ens interessa construir i explicar la cultura comunitària, és a dir, aquella que neix i que creix de la comunitat.

I avui també entrem en els últims 10 dies de campanya a Verkami. Si hi voleu fer aportació o fer-ne difusió, ja ho sabeu: http://vkm.is/setembreleer más

#07 / Periodisme social, o com explicar la societat des de diferents prismes

Hi ha moltes maneres de viure la vida i hi ha moltes maneres de conviure, i no només aquelles que se'ns expliquen als grans mitjans o que els interessa explicar o vendre als gabinets de comunicació. Des del periodisme es poden explicar alternatives i es poden mostrar diferents punts de vista, ja siguin socials, com econòmics, com culturals.

És precisament el que farem a Setembre, presentar la societat on vivim des de diferents prismes. Ho farem publicant reportatges que promoguin alternatives i un model alternatiu a l'actual, tant social com econòmic. I això també inclou donar visibilitat a col·lectius invisibilitzats per molts mitjans, sobretot aquells que tenen més dificultats per fer sentir la seva veu, potenciant les pràctiques transformadores en l'àmbit econòmic, laboral, mediambiental i cultural.

A Setembre donarem rellevància als temes relacionats amb el gènere, l' educació i la salut, eixos bàsics per fer d'aquest un món millor.

leer más

#06 / Periodisme, periodisme de declaracions i periodisme... de tuits

Els savis diuen que la gent a internet vol llegir poc i que se'ls ha de donar tot mastegat. Nosaltres, a Setembre, encara devem ser dels il·lusos que pensem que sigui en paper, sigui a internet, la gent busca periodisme, i periodisme a vegades pot voler dir una nota curta, però moltes hores encara és, afortunadament, un bon reportatge, documentat i ben escrit, que ja dèiem en l'últim escrit en aquest blog que el periodisme ja és això, buscar, trobar, verificar què s'ha trobat i saber-ho explicar.

D'aquí que a Setembre buscarem fer un periodisme aprofundit, amb reportatges que si requereixen poc espai en trindran poc, però que si han de ser extensos, tampoc ens farà por afrontar-ho, sabent que qui ho vulgui llegir sabrà trobar l'estona per fer-ho. I entrevistes que esperem que siguin més una conversa que no pas aquests qüestionaris tipus test que ara tant es porten, que poden ser divertits i amens, però que poc tenen de periodisme, també.

leer más

#05 / Periodisme d’investigació? Ah, que potser n’hi ha algun altre?

El titular fa referència a unes paraules que s’atribueixen a Ramon Barnils, un dels periodistes -no l’únic- que prenem com a referent a Setembre. No ens acaba d’agradar anar predicant als quatre vents que farem periodisme d’investigació. Perquè, al cap i a la fi, Barnils tenia raó, que potser n’hi ha cap altre que no sigui d’investigació? A nosaltres ens agrada dir que el periodisme és una cosa tan senzilla com buscar, trobar, verificar si allò que has trobat és tan real com sembla, i després saber-ho explicar. De les quatre fases, les tres primeres serien la investigació, i després quedaria la literatura.

Buscar, trobar i verificar -allò que alguns en diuen contrastar, una altra paraula desgastada de tal fer-la servir en va-, i fer-ho des d’un punt de vista crític, i també compromès, que no vol… leer más

#04 / Periodisme de proximitat però sense barreres

Durant els mesos de preparació de Setembre, entre les persones que els explicàvem el projecte, poques ens demanaven dubtes sobre la nostra visió del periodisme crític, social o cultural, sobre el periodisme que volem fer, i farem, a Setembre. La pregunta, amb diferència, que més persones ens plantejaven era tipus: però serà local? La resposta no era fàcil del tot, perquè també en això volem desmarcar-nos del que s’ha vingut fent, amb algunes excepcions, fins ara.

Nosaltres no diem que farem periodisme de proximitat, que és com de fa un temps ençà se li diu a vegades al que abans se li’n deia periodisme local o comarcal. Nosaltres diem que farem periodisme pensat des de la proximitat, que és una mica diferent. El matís entre periodisme de proximitat i periodisme pensat des de la proximitat no és petit.

Per nosaltres, la proximitat és un valor del periodismeleer más

#03 / Ho hem aconseguit! Ara nou repte: més vídeos i un reportatge d’investigació a la Directa i un a Crític

Moltíssimes gràcies a tothom! Gràcies a les vostres aportacions vam aconseguir arribar als 7.000 euros inicials que ens feien falta per a l’arrencada de la web de Setembre en només quatre dies. Però ara seguim! Que el projecte de Setembre no s’acaba en una web.

Hi ha molta gent que s’ha interessat per continuar col·laborant en la campanya, i per això ara plantegem un nou repte per als 33 dies que queden per tancar-la: poder acompanyar alguns reportatges amb vídeos, i en concret, fer dos reportatges especials d’investigació, amb versió escrita i en vídeo que es publicaran a Setembre, però també a la Directa i a Crític, dues publicacions per a nosaltres referents entre el periodisme compromès a nivell nacional. Totes dues són, com nosaltres, cooperatives. I és que nosaltres la intercooperació ens agrada predicar-la i també practicar-la!

leer más

#02 / Una bossa compromesa

Encetem el tercer dia de campanya amb més de tres quartes parts del repte inicial assolit, gràcies a totes i cadascuna de les aportacions fetes per les 160 persones mecenes que heu donat suport a Setembre fins al moment. Moltes gràcies!

La majoria d'aportacions obtindran com a part de la recompensa una bossa de tela de Setembre, amb una frase impresa que Montserrat Roig va escriure fa més de 20 anys a Un pensament de sal, un pessic de pebre: “Les paraules no es poden tancar dins una gàbia. Volen soles”. El disseny de la bossa, així com del logo de Setembre i de Dies d'agost és de la dissenyadora Marta Prat, que plasma perfectament els nostres missatges gràficament.

Potser no és gaire original fer una bossa de tela com a recompensa, però ens consta que ja hi ha qui l'espera. Ja que les fem, però, li volem donar un valor afegit.… leer más

#01 / La meitat del 'verkami' de 'Setembre' cobert en 24 hores. Mil gràcies!!!

Les ganes i la il·lusió ja les hi havíem posat nosaltres. Però la realitat, després del primer dia del verkami de Setembre ha superat la millor de les nostres expectatives. Hem arribat en només 24 hores a la meitat dels 7.000 euros que demanem per pagar l’arrencada de Setembre, la publicació digital crítica, social i cultura que treurem a partir del novembre. Mil gràcies a tothom!!!

De veritat que emociona anar veient com cada persona va fent la seva aportació a un projecte col·lectiu com volem que sigui Setembre. I les bones vibracions del primer dia de verkami són una alegria, però alhora una gran responsabilitat per a les persones que impulsem Setembre. Ens agrada el Periodisme, i volem fer periodisme tal com ho expressem en el projecte resumit a la web del verkami de Setembre. I el suport rebut en aquestes primeres 24 hores ens donen més força que mai!

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies