❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

València: ciutat-museu del patrimoni immaterial

Anem a fer de València la primera ciutat-museu del món dedicada al patrimoni immaterial. Amb tu produirem, a El Palmar, el primer dels 31 espais a dinamitzar amb una app de mòbil que contindrà: un curt audiovisual d'un conte de Blasco Ibáñez, tots els costums de l’illa indexats i una ruta turística.

Arriers Media

A project of

Category

Created in

0
seconds
83
Pledges
4.666€
From 4.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Els primers del món

Anem a aconseguir que València siga la primera ciutat del món convertida en un museu viu del seu patrimoni immaterial. Gràcies a aquesta inèdita iniciativa, qualsevol racó del municipi pot ser una experiència per als vianants, que tindran la oportunitat de conèixer una ciutat alternativa a la dels paquets turístics: la València de Blasco Ibáñez.

31 espais als barris i pedànies. 31 contes valencians del Blasco Ibáñez, traduïts per primera vegada a la seua llengua, per a ambientar-los. I centenars d’hores de memòria oral, recopilades amb qualitat de cinema per tècnics audiovisuals, antropòlegs i gestors culturals, per a dinamitzar el comerç local i el turisme cultural de tota la ciutat, no només del centre.

A més a més, fem justícia amb Blasco Ibáñez, el nostre escriptor més universal. Som els primers en traduir al valencià el seu llibre “ Cuentos Valencianos ”, la edició limitada del qual només podràs aconseguir participant en aquest Verkami.

Què volem amb aquesta campanya?

Necessitem la teua col·laboració per a ficar en marxa el primer dels punts a l’illa del Palmar, que ens farà servir de pilot del projecte.

Hem decidit començar pel Palmar, per tot allò que representa pel blasquisme. El curt que rodarem és “Colp doble”, un relat sobre l'extorsió del poder als camperols més humils, on introduirem els conflictes que s’han generat al nostre territori per l’especulació urbanística.

Entre el patrimoni immaterial que gravarem, classificarem i museïtzarem, tindrem entre altres: la pesca en l’ Albufera ; sorteig de redolins; construcció tradicional de barques; guisat de all i pebre dins de l'aigua; receptes d’arròs i la recent tornada d'espècies vegetals i animals gràcies a la depuració de l'aigua.

Curt

Colp doble és l'adaptació d'un relat homònim de Vicente Blasco Ibáñez en el qual es narra la duresa de la vida a l'horta al segle passat. En la versió que presentem s'ha mantingut la descripció de la vida tradicional i la seua duresa, però modernitzant tant l'època com els llenguatges audiovisuals i narratius per a actualitzar-ho, aprofitant, a més, les similituds en cert tipus de problemes socials, polítics i de convivència. S'ha optat per una estètica naturalista, no per efectisme, sinó perquè reflecteix tant l'estil de Blasco Ibáñez com els conflictes entre naturalesa i societat que són el tema del relat.

Projecte de museu

Anem a immortalitzar, en cada veïnat: històries, llegendes, acudits, gastronomia, festes, supersticions, balls, cançons, oficis, jocs, costums, rituals, remeis, vivències personals i d’avantpassats...

I anem a fer-ho amb ajuda dels veïns i veïnes, que prestaran el seu testimoni i es convertiran en actors i actrius. Doncs, la participació ciutadana ha de ser la base fonamental d’un museu que vol mantindre els seus tresors vius, no descontextualitzats.

Aplicació

Com a eina emprarem una aplicació per a dispositius mòbils.

L'aplicació per a dispositius mòbils servirà com a guia per a localitzar els punts d'interès de la ciutat i només permetrà accedir als continguts especials, que cada punt tindrà assignats, quan l'usuari es trobe pròxim a ells.

En ells es reproduirà el relat vinculat, adaptat al context actual, interpretat en la seua majoria pel teixit associatiu del barri. Teixit amb el qual organitzarem un acte de presentació cada vegada que un punt d’interès entre en funcionament. La durada aproximada del curt serà d'entre 4 i 6 minuts per a mantenir l'atenció de l'espectador.

A més del vídeo, a l'usuari se li oferirà la possibilitat de realitzar una ruta guiada per la zona on conèixer detalls de la vida de Blasco Ibáñez i de la història de la ciutat; visualitzar al seu lloc tots els fragments de memòria oral del barri; descarregar obres i material de l'escriptor i participar en gimcanes on les pistes serà la informació donada.

Sobre les recompenses

Tenim unes recompenses molt atractives tant per a particulars com per a empreses.

L’oportunitat d’immortalitzar el teu nom en un projecte històric, que pretén transformar el model de turisme de València al temps que conservar en vida el seu patrimoni cultural.

Recompenses útils, com una samarreta de disseny que agafa la simbiosi entre la identitat valenciana i els temps de modernitat que vivim.

Recompenses amb un gran valor simbòlic i de col·leccionisme, com el llibre “Cuentos valencianos” de Blasco Ibáñez, traduït per primera vegada al valencià.

L’opció de que la teua empresa siga visualitzada, a un projecte cultural pioner, per milers de persones de tots els barris i pedanies de València.

I, per què no? Podràs tastar els olors i sabors de València amb un fabulós vi blanc D.O. València d’edició limitada.

A què destinarem les vostres aportacions

Pensem que amb 4000 euros podem encetar el projecte i realitzar el primer dels punts del museu.

4000 euros amb els que podríem pagar l’informàtic amb el que treballem habitualment per a fer la versió Beta de l’app; el músic que composa les sintonies de l’arxiu; les vostres recompenses i els salaris del guionista-periodista, el director, una tècnica audiovisual i un tècnic de so.

Doncs l'equip de gravació, de qualitat cinema, és propi. I comptem amb l’assessorament d’un antropòleg i de la Fundació Blasco Ibáñez.

Per què ara?

En 2017 celebrarem l’any Blasco Ibáñez amb motiu del seu 150 aniversari. Polític, escriptor, revolucionari, colonitzador utòpic, cineasta. La seua vida i la seua obra no deixen a ningú indiferent.

Fa un segle, al voltant de la seua figura, a València es va formar un moviment polític i social que es va convertir en hegemònic. Un moviment progressista que va alfabetitzar a tota una generació de valencians i que somiava amb canviar-lo tot.

Ara, amb els seus valors encara en vigor, tenim l’oportunitat de restaurar la seua figura i aprofitar la seua força per a transitar d'un model intensiu de turisme a un sostenible, que pose en valor el patrimoni material i immaterial, i compte amb totes les zones per igual, tal i com recomanen l’OMT i la UNESCO des de fa anys.

Calendari previst

El treball de documentació, pre producció i guió ja el tenim fet. Necessitem dos setmanes de rodatge i altres dos d'edició. La idea és començar en setembre i presentar el pilot en octubre amb un acte públic. L'any Blasco, amb motiu del seu 150 aniversari, és en 2017, així que tindriem per davant tot l'any per a aconseguir subvencions i patrocinis per a ampliar el projecte.

+ Info

Web d'Arriers
Vídeos amb curiositats de Blasco

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

2 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Arriers Media

  Arriers Media
  Author

  over 7 years

  Clar. És este 😉 http://www.verkami.com/projects/15327-valencia-ciutat-museu-del-patrimoni-immaterial/blog/25448-samarreta-de-recompensa

 • Guillem Menxeta

  Guillem Menxeta

  over 7 years

  Ens agradaria vore el disseny de la samarreta. És possible?

#16 / Sorpreses

Comencem a revelar les sorpreses que vos vam prometre. El prestigiós actor alcoià Joan Gadea (L’Alqueria Blanca; Cuéntame; Hospital Central; Cartas a Sorolla...) serà l’encarregat de donar vida a Vicente Blasco Ibáñez en el nostre projecte per convertir a València en la primera ciutat museu del patrimoni immaterial.

#13 / Moltes gràcies a tots !

Gràcies a les vostres aportacions hem assolit els nostres objectius sobradament. Us agraïm tant les aportacions econòmiques com la difusió i l´interés que heu demostrat.

Ara és el moment de posar en marxa el pilot del nostre projecte (el vostre també) i preparar les merescudes recompenses.

Ens mantindrem en contacte amb tots vosaltres per a informar-vos tant de les dates exactes i la forma d´enviament de les recompenses com del desenvolupament del projecte, que com ja vam explicar a la presentació del Verkami es concretarà a voltants d´Octubre.

Una salutació cordial de l´equip d´Arriers.

#12 / Gràcies!

Gràcies al vostre support hem superat el nostre objectiu mínim de 4000 euros per a l´edició del llibre "Contes Valencians" , la creació del museu virtual en la seua primera etapa a El Palmar, així com el curt que l´acompanya. Amb una espenta més podrem publicar una edició encara més luxosa de la primera traducció al nostre idioma de "Cuentos Valencianos", incloure il.lustracions i millors materials. I, qui sap ? Si arribem molt alt podrem preparar la següent etapa del projecte en el teu barri.

#10 / Una València soterrada

Hi ha una València soterrada sota el pols de l’amnèsia imposada. Una València alegre, on els olors i els colors dels barris, del mar i de l’horta es poden llegir. Una València a flor de pell. Pots sentir el seu batec? Només necessita una espenta per a eixir a la llum.

Ens ajudes?

#08 / Sorteig de redolins en El Palmar de València

El sorteig dels redolins es fa el segon diumenge de juliol en El Palmar de València. Pep el pescador ens explica els detalls d’una tradició de temps de Jaume I i l’origen dels pobladors de l’illa, provinents del barri de Russafa.

#07 / All i pebre

Ja tenim la recepta original de l’all i pebre d’El Palmar. Tresors dels nostres iaios per a la València cosmopolita del futur

#06 / Benicalap: lluita i participació ciutadana

Hui hem visitat el barri de Benicalap i hem conegut la seua història de la mà de la seua associació de veïns. Una història de lluita i participació ciutadana, doncs les protestes del barri aconseguiren la construcció del primer parc "de la democràcia" a València. Projecte que els mateixos ciutadans i ciutadanes van dissenyar.

http://www.verkami.com/projects/15327-valencia-ciutat-museu-del-patrimoni-immaterial

#05 / Construcció d'embarcacions d'Albufera

Si aconseguim tirar endavant el projecte, omplirem els carrers dels barris amb més patrimoni com este. Ajuda’ns a mantindre vius els oficis valencians. Col·labora al nostre Verkami i guanya premis originals

#04 / El calafater del Palmar

Hui hem estat amb Joan, fuster artesà del Palmar, un dels últims calafaters. Ens ha explicat com es fan les embarcacions de l’Albufera i com s’han adaptat a les necessitats dels valencians a l’últim segle: de carregar terra per a fer camps d’arròs al turisme.

We use our own cookies to provide website functionality and third party cookies to analyze traffic and serve targeted advertisements based on your surfing habits. You can accept all cookies by clicking “Accept” or obtain more information and set your preferences here.