El documental que us presentem tracta sobre l'Euskal Jaia que se celebra a la cova de Mairuelegorreta, a la muntanya Gorbea, des de l'any 1963. Els inicis de l'Euskal Jaia van ser en l'època del franquisme i, després d'aguantar a situacions i èpoques difícils , segueix viva després de 53 anys.
L’especial de l'Euskal Jaia
Des dels seus inicis, l'Euskal Jaia s'ha celebrat en un entorn misteriós i natural; a la cova de Mairuelegorreta. En aquesta cova es van trobar restes de l'època paleolítica, sobretot d'óssos i diversos animals que hi van viure.
Durant anys, músics i bertsolaris referents d'Euskal Herria han pres part en l'Euskal Jaia. Així com Gorka Knörr, Mikel Laboa, Pantxoa eta Peio, Hertzainak, Eñaut Elorrieta, Xabi Solano, Mikel Markez, Xabier Amuriza, Miren Amuriza, Fredi Paia, Sustrai Pujol, Oihane Perea ... entre d'altres. Aquestes col•laboracions tan especials, es fan encara més màgiques i misterioses en un entorn com és Mairuelegorreta.
Una mica d’història
Els organitzadors de l'època (Societat Excursionista Manuel Iradier) buscaven una manera d'expressar i al mateix temps impulsar la cultura basca i el basc lliurement. Així, l'any 1963 la SEMI i els espeleòlegs del GEA, van organitzar la primera edició de l'Euskal Jaia.
Els organitzadors de l'Euskal Jaia van haver de jugar amb els processos burocràtics de l'època franquista per poder celebrar l'esdeveniment. Alguns anys no van aconseguir els permisos necessaris però més tard la SEMI el va recuperar i va convertir en un acte multitudinari.
La Euskal Jaia va haver de patir la repressió franquista en diverses ocasions, i també els seus organitzadors. Per això és tan especial l'Euskal Jaia; any a any, superant els diferents obstacles, els organitzadors i veïns de Zigoitia han aconseguit mantenir-la viva fins a dia d'avui. El testimoni de l'Euskal Jaia ha estat transmesa de generació en generació.
Ezpatadantza de Amaya
Alguns organitzadors de l'època defensen que l'origen de l'Euskal Jaia remet al alabès Kopi Elorriaga. Pel que sembla, Elorriaga va haver d'obstinar en què calia ballar a Mairuelegorreta la Ezpatadantza d'Amaya, pertanyent a l'obra "Òpera de Amaya" del compositor Jesús Guridi. Va convèncer als dantzaris, espeleòlegs i excursionistes del seu voltant, van aconseguir les pells i espases per ballar Ezpatadantza d'Amaya i es va celebrar la primera Euskal Jaia.
La Ezpatadantza d'Amaya segueix sent l'eix principal de l'Euskal Jaia de Mairuelegorreta, sent el dantzari d'Amaya el logotip "oficial" de l'Euskal Jaia.
Avui en dia
El 1990 Zigoitia Euskaraz va agafar el testimoni de l'Euskal Jaia i l'ha mantingut viu fins al dia d'avui. De la mateixa manera, a part de l'Euskal Jaia, Zigoitia Euskaraz organitza una programació de diversos actes culturals al llarg de dos caps de setmana, per impulsar l'euskera entre joves i més grans de Zigoitia.
Línies generals del documental
Per donar cos al documental MAIRUELEGORRETA; iluntasunetik argitasunera, entrevistarem a organitzadors de l'època i actuals. Recollirem testimonis fins al moment inèdits i analitzarem l'evolució històrica, social i lingüística d'una manera cronològica. Les vivències, experiència i anècdotes seran l'eix principal del documental
Per complementar els testimonis dels organitzadors, entrevistarem a alguns dels músics i bertsolaris referents que han pres part en l'Euskal Jaia al llarg dels anys, analitzant la seva experiència. Per estudiar el context lingüístic, social i polític, comptarem amb la participació d'Iñaki Mtz de Lluna.
Finalment cal destacar l'especial col•laboració de Kike Amonarriz.
A part dels testimonis que s'han esmentat fins ara, portarem a terme la recopilació i exposició de diversa documentació gràfica que s'ha dut a terme al llarg dels anys. Així podrem vestir les entrevistes amb referències visuals.
Equip tècnic
Direcció: Mikel Ezkerro
Guió: Danilo Albin
Operadors de càmera: Mikel Ezkerro, Irudikate Rec, Asier Mimentza i Haizea Pastor.
Edició: Mikel Ezkerro
So: Anton Mimentza
Disseny i animació 3D: Jon Vicente Egurcegui
Text: Galder U.A.
Música: Ander Zabaleta i grup Kokotean Kosk
Traducció: Berta Alcalde, Izaskun Goienetxea i Ainhoa Aizpurua
Calendari previst
En aquest moment donem per finalitzada la fase d'investigació i documentació i emprenem amb el treball de realització.
L'estrena del documental serà el setembre de 2016, a la Casa de Cultura de Zigoitia, dins de la programació de Zigoitia Euskaraz 2016. Cap a octubre farem una projecció en Oihaneder Euskararen Etxea.
Per què fem servir les vostres aportacions
Les aportacions econòmiques es destinaran a despeses de producció (viatges, salaris de l'equip tècnic, lloguers ...) i a produir el format DVD.
Sobre les recompenses
Depenent de les aportacions que feu podreu adquirir el DVD del documental, un formatge Gorostiza o una nit per a dues persones a la Casa Rural Guikuri. També podràs passar a ser patrocinador del documental, posant el teu logo al principi del documental.
L'estrena del documental es farà dins de la programació de Zigoitia Euskaraz 2016 (setembre) i podreu recollir el DVD o les diferents recompenses en la projecció que farem en Oihaneder (octubre). Si no pots apropar-te a la projecció, ens posarem en contacte amb tu i buscarem una alternativa per fer-te arribar les recompenses. Si calgués enviar les recompenses fora d'Euskal Herria, analitzarem cas a cas la forma més efectiva per poder fer-te’l arribar.
+ Info
Pàgina de facebook del documental
E-mail: [email protected]
0 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.