El projecte BoNi o Bosc dels Nens és una iniciativa de* sensibilització ambiental* destinat principalment als nens i nenes d'una comunitat rural molt especial enmig de la selva amazònica, San Rafael.
Les comunitats rurals es caracteritzen pel treball a camp del dia a dia, és a dir, la coexistència i harmonia amb l'entorn que els envolta. Malgrat la seva enorme voluntat, sovint el desenvolupament d'Iquitos (la ciutat més propera) genera una pressió comercial que els obliga a ampliar els seus cultius i augmentar les seves produccions agrícoles, sent aquestes més agressives del que convindria.
És per això que creiem essencial que els més petits, que són les noves generacions que utilitzaran el terreny, sàpiguen aprofitar els seus recursos d'una manera cada vegada més sostenible, i així, minimitzar l'impacte de la influència de la ciutat, apostant per la conservació.
La idea i motivació per ampliar aquests valors surten de la pròpia comunitat i els seus pobladors, cosa que ens il•lusiona i empeny a col•laborar per la seva causa amb aquest projecte, ajudant-los a crear el seu propi “Bosc dels Nens”.
La TiNi (Terra dels Nens) forma part d'una filosofia d'aprenentatge creada per ANIA (Asociación para la Niñez y su Ambiente) i va ser escollida per desenvolupar a la comunitat de San Rafael ja que ja està funcionant en diferents llocs del Perú, i els seus resultats són molt prometedors. Fins i tot ha estat reconeguda oficialment per la UNESCO com una bona pràctica per al desenvolupament sostenible a nivell mundial!
Per dur a terme una TiNi dins de la comunitat, cal condicionar un espai natural proper, preparat a propòsit perquè serveixi d'inspiració, orientació i reconeixement. Cadascun dels llocs dins d' aquest espai, està destinat a una tasca diferent, com per exemple: a aconseguir que els nens hi juguin i s'hi diverteixin, que els nens siguin nens!, com també a potenciar la creativitat i capacitat individual de cadascuna d'aquestes personetes a través de l'expressió artística d'emocions i idees.
I no ens oblidem del coneixement natural, clar! Això sí, és crucial transmetre-ho a través de l'observació i experimentació dels processos naturals en viu i en directe, i amb les seves pròpies mans ja que seran els mateixos nens els que arribin a les idees a través de les seves pròpies experiències i accions al camp. Ells observen, coneixen, decideixen i actuen per la terra que cuiden, això és el que avui dia anomenem Educació Emocional, educació a través de les emocions. Volem despertar el seu sentit de la responsabilitat pel que els envolta!
Serem els adults, l'Esteban, la Neus i la Davi (membres d'EverGreen Institute), juntament amb els voluntaris i els mateixos membres de la comunitat de San Rafael que presentarem aquest trosset de bosc als nens en una cerimònia molt especial, en què seran empoderats i reconeguts com a Agents del Canvi. En fer-los responsables i cuidadors del bosc, es crea un vincle molt fort amb la natura. No es tracta que deixin d'utilitzar els recursos, sinó que entenguin que convé fer-ho de manera responsable i sostenible.
Així doncs, els més de 170 nens que van a escola de San Rafael, les seves famílies i gent que els envolta, jauntament amb la mateixa natura (per descomptat), seran els directes beneficiats d'aquest cicle vital d'enfortiment de l'aprenentatge que suposa la realització d'aquest projecte.
La zona de difusió d'aquests valors pro-conservació s'amplia a gran part de la regió, ja que molts dels joves estudien a San Rafael però viuen en comunitats veïnes, dotant el projecte d'un major impacte.
Com que sabem que arribats a aquest punt segur que teniu molta curiositat per saber quin tipus d'activitats i tallers farem, deixeu-nos que us expliquem algun dels més representatius, com són: cultivar plantes, ja sigui per a l'aprofitament directe de la comunitat (com les alimentàries i medicinals), o bé per reforestar els espais més degradats i/o alterats; reduir residus sòlids reciclant-los per crear joguines i eines útils; revalorar els coneixements ancestrals de la pròpia comunitat cap a la natura; promoure l'autoestima dels nens; renovar també l'autogestió i el coneixement dels seus drets; fer reconeixements a les aportacions que fan a la llar i a la comunitat; i molt més ! Sempre des del respecte a la tradició i cultura local nativa.
Us agradarà saber que comptem amb l'ajuda de 3 voluntaris que formen un equip audiovisual per realitzar un documental on poguem registrar l'essència del projecte i que permeti reflectir el treball fet i la seva evolució.
A més, serà bonic captar el context real de la Comunitat i el seu interessant estil de vida, així com el treball en col•laboració de voluntaris, entitats locals i membres de la comunitat, per a un objectiu comú.
Però no s'acaba aquí! El BoNi és només el principi d'un llarg procés que seguirem de molt a prop. Ara els facilitem les eines de suport perquè ells sàpiguen portar-ho de manera autosuficient i de forma independent a nosaltres ( res de crear vincles de dependència!! ), però no els deixem a la seva sort: Anirem analitzant com es desenvolupen amb el projecte en marxa , i avaluarem els resultats a curt , mitjà i llarg termini. Per a això, comptem amb professionals (locals i d'EverGreen Institute) que seguiran brindant el seu suport per enfortir el procés al llarg de l'any i així, garantir el seu èxit.
La meta final d’aquest projecte és aconseguir que els BoNis en aquest cas, es multipliquin a Amèrica Llatina i altres regions i inspirin la creació d'un nou índex de desenvolupament sostenible que valori i reconegui l'aportació dels més petits al benestar de la societat. Aquest índex ja s'està gestant en el Perú i es diu Població Ambientalment Activa (PAA), i complementarà, ja que no és considerada per res menys important, a la Població Econòmicament Activa (PEA).
A què destinarem les vostres aportacions
Els 6.000€ que demanem per al projecte es destinaran a la implementació i construcció d’aquest espai lúdic-educatiu a San Rafael, en el lloc escollit per les famílies de la comunitat.
Amb aquesta quantitat, no només podrem comprar el material per habilitar el BoNi sinó que també podrem cobrir part de les despeses de l'equip humà que està darrere, assegurar les mingas (menjars comunitaris) després del treball fet en comú, garantir el transport de tot el material per riu i la realització i edició del vídeo documental que ens permetrà compartir aquesta experiència a la tornada.
Si sobrepassem aquest pressupost inicial de 6.000€ podrem destinar aquests diners a* minimitzar algun de les despeses dels estudiants i voluntaris* que s'han ofert a brindar el seu temps i dedicació a la causa per fer d'aquest somni, una realitat. A més, ajudarem a donar una empenteta a l'equip d'audiovisuals amb el muntatge del vídeo i algun material extra per garantir que el seu equip resisteixi a la climatologia del tròpic, ja que un documental ben fet marca la diferència! :)
També podrem assegurar la promoció i distribució d'aquest material audiovisual tant a Perú com a Espanya i maximitzar així la seva visibilitat. Creiem que es tracta d'un projecte amb molt potencial i que el fet de donar-ho a conèixer i compartir el resultat final pot ser molt enriquidor. Això ens permetria buscar oportunitats per replicar-ho en altres comunitats on hi hagi aquest mateix desig de lluitar per la conservació de l'Amazònia de la mà dels més petits, que són els agents del canvi per a un futur sostenible.
Sobre les recompenses
En quant a les recompenses, hem procurat que cadascú de vosaltres que posi el seu granet de sorra i la seva confiança en nosaltres, se'n porti un trosset d’aquest bonic projecte i deixi la seva petjada a la comunitat encara que no hi pugui estar present.
El nom de cada mecenes quedarà gravat en l'entrada del Bosc dels Nens de la Comunitat de San Rafael, com a agraïment a la vostra aportació. Després i en funció del que cadascú pugui aportar, hem pensat en fer-vos arribar una sorpresa amazònica en forma d'artesania feta pels mateixos membres de la comunitat, i així apostar pels seus productes locals i potenciar el seu art i coneixement. També és una manera que ells puguin agrair-vos directament el vostre suport :)
A més enviarem el vídeo documental que gravem durant el projecte perquè pugueu tenir un record del que hem pogut fer gràcies a la vostra ajuda. Veure de primera mà on van destinats els diners que s'inverteixen, creiem que és clau perquè tots ens sentim satisfets del resultat aconseguit gràcies a això!
També tenim una samarreta disseny especial del Bosc dels Nens, sorpresa per a aquells que a més ens vulguin ajudar a difondre la nostra associació. Tot això al costat d'una altra recompensa que ens omple d'orgull i il•lusió, com és poder plantar un arbre en el teu nom, per reforestar àrees degradades dins de la mateixa comunitat, en vols un? :)
I pels més viatgers i que no es conformin amb veure el resultat en digital, oferim un tour personalitzat in-situ dins de el Bosc dels Nens pels mateixos responsables del lloc, els nens i nenes de San Rafael, que estaran orgullosíssims de mostrar-vos tot el que han fet i après amb aquesta iniciativa!!
Calendari previst
La implementació del Bosc dels Nens es realitzarà en 9 setmanes aproximadament. El treball es realitzarà conjuntament amb la participació de tota la comunitat, nens i nenes, professors i col•laboradors/voluntaris (estrangers i locals).
Esperem que el lliurament de recompenses a tots aquells que ens heu recolzat comenci de seguida que part de l'equip torni a Espanya a finals de Setembre-inicis d'Octubre.
El nostre objectiu és acabar l'edició del documental al novembre i fer el lliurament en versió digital a finals d’any. I, a partir d'aquí, una vegada llest, podrem convertir-ho en un material útil per a escoles, instituts, universitats o qualsevol altre centre o entitat que vulgui conèixer de primera mà el projecte i sentir els resultats obtinguts de la mà de l'equip impulsor EverGreen Institute :)
Però per complir aquest calendari necessitem la teva aportació!
Gràcies per col•laborar amb EverGreen Institute, la comunitat rural amazònica de San Rafael amb aquest somni de projecte anomenat Bosc dels Nens!
+ Info
greenstitute.org
facebook.com/greenstitute
@InfoEvergreen
Vimeo
0 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.