❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Capgròs d'en Fabià Pont Pedrós

Construcció d'un capgròs de la figura d'en Fabià Pont Pedrós, "homenot" de la Segarra que va ser tot un militant cultural, polític i gastronòmic.

0
segundos
216
Aportaciones
5.925€
De 3.700€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Qui som

El Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana de Cervera som una entitat centenària que, a més de lluitar per la recuperació de l’edifici que en època franquista ens van espoliar, treballem per la difusió de la cultura popular i de l’ideari republicà.

El dia 10 d'octubre de 2015 vam organitzar una festa homenatge al Fabià Pont Pedrós, soci emblemàtic que ens va deixar el setembre de 2014. Dins el marc d’aquesta festa vam presentar el projecte de la creació d’un capgròs de la seva figura. Tot i que la iniciativa surt del Centre Obrer, s’obre el projecte a tothom i s’hi sumen membres provinents d’altres entitats cerverines.

El Fabià

Un "homenot" de la Segarra, amant de la cultura popular de la nostra terra i aborigen del barri de Sant Magí. Aquest amor per la cultura popular va fer que s’impliqués en diverses entitats com els Diables Carranquers, els Campaners de Cervera, els Margeners de Guissona, a l'organització de la festa del barri de Sant Magí, col.laborador del Festival de Música Tradicional de Calaf Desfolca't.

No només va ser un militant cultural, també polític i social, involucrat des de feia més de 30 anys en moviments, partits i associacions lligades a la lluita per l’alliberament nacional del nostre país. Persona coneguda i estimada a Cervera, a la Segarra i als racons més insospitats dels Països Catalans. No és exagerat dir que era conegut per molta gent del territori: tot un ambaixador de Cervera.

La millor descripció és la que es va fer ell mateix: sóc un cràpula esotèric neopaganista. La construcció d’un capgròs és la nostra manera de retre-li un merescut homenatge!

El Capgròs

El capgròs el construirà l'artista cerverí Xavi Badia del taller La Gàrgola. L’ús i sortides del capgròs seran a les festes que el Fabià tenia una estima especial: Dijous Gras d’Aquelarre de Cervera, Correbars de Festa Major, Festa dels Diables de Cervera Carranquers, etc. Tot i així, queda obert que pugui sortir en altres festes o actes on sigui reclamada la seva participació.

La Música

El capgròs tindrà la seva música i el seu ball, i sobretot tenint en compte que el Fabià era un gran amant de la música tradicional.

Les músiques que acompanyaran el capgròs seran:

La puta i el vago: amb lletra del mateix Fabià i que s’ha convertit en tot un himne cerverí. Les rondes del Fabià: adaptació de Les rondes del vi de Jaume Arnella que una colla de cràpules va fer en homenatge al Fabià.

Els arranjaments a les dues cançons són a càrrec del músic més polifacètic de les nostres contrades, el Robert Canela, i seran enregistrades a l’estudi del Manel Pedrós, músic i cosí del Fabià.

La Presentació del Capgròs

El capgròs es presentarà durant la revetlla del solstici d’estiu, el 23 de juny, a la plaça Major de Cervera. Una nit idònia per retrobar-nos tots els neopaganistes i recordar el Fabià tal com ell voldria: al voltant d’una foguera cantant, menjant i sent feliços!

Variació . Serà tota una festa gastronòmica amb productes cerverins: courem 2 porcs sencers, hi haurà cervesa artesana de la Casa Dalmases de Cervera, vi de cal Carbonell (Licorera de la Segarra, Cervera), unes fulles d’enciam de baix als horts (no sigui dit que no hi ha verd) i mongetes cuites per nosaltres mateixos! I de postres… coca de Sant Joan de cal Puig!

El preu del sopar serà de 15€ i tots els mecenes del capgròs tindran un descompte de 5€.

I un cop acabat aquest tiberi gaudirem de la presència del gran Jaume Arnella, conegut i admirat pel Fabià, que ens amenitzarà la revetlla juntament amb algun altre grup local.

Ampliació

Acabada l'actuació d'en Jaume Arnella, pujaran a l'escenari Xabi Arakama eta lagunak . Vell conegut del Fabià, Xabi Arakama és trikitilari i cantant. Ha estat membre de formacions com Ze Esatek, Trikizio, Obrint Pas, Boikot o Xaiko. La nit de Sant Joan, farà ressonar a les parets de la plaça major el so d'Euskal Herria.

A què destinarem les vostres aportacions

El Capgrós del Fabià Pont Pedrós i la seva festa de presentació es podrà dur a terme amb les aportacions que recollim durant la campanya. Amb els vostres diners pagarem la construcció del capgròs, part de la festa de presentació (taula de so, grups, llum), els cartells, la publicitat i els proveïdors i material necessari per fer realitat les recompenses.

Les Recompenses

La imatge de la campanya està realitzada a partir d'una fotografia del fotògraf cerverí Joan Porredon durant la processó del puro de l’any 2011 a Cervera. La imatge final es dibuixarà gràcies als noms de tots els col·laboradors del projecte.

  • Xapa amb la imatge de la campanya.

  • CD amb les cançons que acompanyaran el capgròs.

  • Samarreta amb la imatge de la campanya. Un cop acabat el micromecenatge, ens posarem en contacte amb tu per demanar-te la talla i si vols que la samarreta de tires o de màniga curta.

  • El teu logo al material publicitari. Per donar visibilitat del teu suport al projecte.

  • Làmina caricatura d’en Fabià.

Feta pel dibuixant i i.lustrador cerverí Ton Granell.

Quan podré recollir la meva recompensa

El dia de la presentació del capgròs, el 23 de juny, o al llarg de la setmana posterior passant per la botiga la Moderna del carrer Major de Cervera.

Si no podeu venir a Cervera a recollir la recompensa, feu-nos-ho saber i us la enviarem per correu postal (les despeses d'enviament aniran a càrrec vostre)

Calendari previst

  • Finalització del Verkami - Segona quinzena de maig.

  • Construcció del capgròs - De la primera quinzena de maig a la primera quinzena de juny.

  • Producció recompenses - Primera quinzena de juny.

  • Entrega de recompenses - Del 23 al 30 de juny

Enllaços del projecte

Facebook
@centreobrer

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

14 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Ja ho tenim controlat. Només demanàvem per la gent que no havia respost encara.

    Moltes gràcies!

  • Frape

    Frape

    casi 8 años

    Vaig enviar un correu dimarts en nom de set aportacions 4 fetes del meu correu i tres dels fills, ara seguiu reclamant que us contesta? Que tinc que fer? un correu per cadascú?

  • Bon dia!

    Podeu fer 5 aportacions de 30€ des del mateix número de compte i quan us enviem un correu per demanar-vos en quin nom voleu que consti, ens passeu els 5 noms.

    Vinga, que només queden 2 hores!!

    Salut i gràcies!

  • TPV

    TPV

    casi 8 años

    Hola. Com faig per pagar 30€ per cadascun dels 5 membres de la meva familia i que hi surti el nom dels 5? Pago 5 vegades i totes des el mateix compte?

  • Hola,

    el dia 7 encara estareu dins el termini per respondre el correu i poder reservar la vostra plaça al sopar.

    Per qualsevol cosa, poseu-vos en contacte amb nosaltres per mitjà del verkami o escrivint a [email protected]

    Salut i moltes gràcies!

  • Frape

    Frape

    casi 8 años

    Estarem fora del pais fins el dia 7,

    Suposo que el correu del dia 4 ens donarà marge de resposta no?

  • Hola Xavi Ricard,

    tal com us vam informar per mitjà del bloc del projecte, degut a la gran quantitat de mecenes que us s'han sumat a la iniciativa, i que ha superat les nostres expectatives, no soparem carn de corder, ja que per 250 persones necessitem de 12 a 13 corders i és inviable cuinar-los a la vegada. Inicialment teníem previst cuinar-ne 8 i per damunt de tot volem donar cabuda en aquest sopar a tots els mecenes que hi han participat. És per aquest motiu que courem 2 porcs que estaran per llepar-se els dits!

    Salut i moltes gràcies!

  • Xavi Ricart

    Xavi Ricart

    casi 8 años

    Bones,

    i els corders, que han canviat pel porc?

  • Hola Jordi. Les places al sopar són limitades. Un cop finalitzat el verkami, el proper 4 de juny, tots els els mecenes que hagin fet aportació a les recompenses amb descompte al sopar, rebran un correu amb les indicacions per reservar el seu tiquet i recollir-lo dins un termini.

    Una vegada tinguem tots els mecenes confirmats, a partir del 14 de juny, posarem a la venda la resta de tiquets de sopar.

    Salut!

  • jordilaudes

    jordilaudes

    casi 8 años

    Quan es podrà reservar plaça pel sopar?? Estan limitades??

    Gràcies!!!

#08 / Presentació vídeo construcció capgròs

Hola mecenes!

Tal i com us vam dir us adjuntem el cartell amb els horaris de la presentació del vídeo de la construcció del capgròs del Fabià encarregat pel taller La Gàrgola.

Ens agradaria comptar amb la vostra presència per tancar aquest projecte que ens deixa una figura que ja forma part de la nostra cultura popular.

Si veniu al Centre Obrer podreu recollir les recompenses i si no podeu a partir del dilluns dia 17 les podreu trobar a la botiga La Moderna del carrer Major.

#07 / Els CD del capgròs del Fabià ja estan enllestits!

Benvolguts mecenes, finalment el CD ja està acabat! Per repartir-los, juntament amb els que encara teniu pendents recollir altres recompenses, i per tancar aquest projecte que hem fet possible entre tots, us proposem que vingueu a recollir-los al Centre Obrer el dia 15 d'octubre.

El motiu és que tenim una última sorpresa per a tots vosaltres: un documental que recull tot el procés de construcció del capgròs que ha encarregat el seu autor, el Xavi Badia, responsable del taller La Gàrgola, i que compta amb la participació d'amics que parlen del Fabià.

Us passem un enllaç on podeu fer un tastet d'aquest documental: https://vimeo.com/182535518

El dia 15 d'octubre, a més de passar aquest documental, també podrem sopar a base de pintxos i escoltar un combat entre música catalana i basca protagonitzat pels PD Germans Berenguer. Us farem arribar el cartell definitiu amb els horaris.

leer más

#06 / Queden 7 dies per veure el capgròs!!!

Bona nit companys i companyes!

Això ja ho tenim aquí i volem compartir amb vosaltres el cartell definitiu de la festa de presentació i algunes novetats, unes que segur que us agradaran i d'altres que segur entendreu.

Primer de tot anunciar-vos que gràcies a les mans del Xavi Badia, del taller La Gàrgola, al capgròs només li falta una mà de pintura, i pel que diuen els privilegiats que l'han vist, el resultat és espectacular. La resta esperem impacients la nit del 23 pel veure'l aparèixer per la plaça Major.

Les novetats que us volem transmetre són les següents:

Primera novetat... i molt bona:gràcies a la quantitat de mecenes que heu participat en el micromecenatge, ens veiem obligats, novament, a canviar el menú del sopar. Finalment no rostirem cap porc ni cap ovella, sinó que rostirem una vaca, concretament una vedella frisona. Fer… leer más

#05 / Falten 10 dies

Bona tarda gent de bon baixant!

Falta molt poc per finalitzar el mecenatge i no podem fer res més que donar les gràcies a tots i totes els que heu fet i esteu fent possible aquest projecte. Només fa una setmana us proposavem un nou repte, aconseguir 4.500€ per fer la festa més gran i portar en Xabi Arakama, i no només ho hem aconseguit, si no que hem superat la xifra dels 5100€.

Aquests dies hem estat pensant a que podriem destinar el superàvit del mecenatge, i hem decidit editar de forma professional el CD amb les cançons del Fabià. Portarem la grabació a una empresa especialitzada que s'encarregarà de fer les còpies, serigrafiades, que entregarem en un cd jewel box slim. De portada hi posarem la imatge del projecte amb tots els vostres noms!!!

D'altra banda també us podem avançar noves incorporacions a la festa de presentació: a les 9 del vespre els Diables de Cervera faran una encesa d'homenatge que donarà inici a la nit de presentació del capgròs.

leer más

#04 / Fem la festa més gran! Xabi Arakama eta lagunak

Hola nois i noies!

En només dues setmanes hem superat amb escreix l'objectiu que ens vam proposar!! Aquests dies hem estat pensant com ampliar el projecte i després de parlar-ho, vam arribar a la conclusió que ens faltava incloure un nou ingredient a la festa, un element que fos representatiu d'una cultura que en Fabià admirava, la cultura d'Euskal Herria.

Tenim l'honor d'anunciar-vos que, si arribem a 4.500€ de recaptació, acabada l'actuació d'en Jaume Arnella, pujaran a l'escenari Xabi Arakama eta lagunak. Vell conegut del Fabià, Xabi Arakama és trikitilari i cantant. Ha estat membre de formacions com Ze Esatek, Trikizio, Obrint Pas, Boikot o Xaiko.

La nit de Sant Joan, vindrà a Cervera amb una bona colla d'amics i músics que faran ressonar les parets de la plaça Major al so d'Euskal Herria.

Salut i endavant, fem la festa més gran!!!

#03 / D'avui en vuit i recull de premsa

Bona tarda gent de bon baixant!

Qui ens hagués dit el passat dilluns que, només passada una setmana, ja arribariem al 70% del finançament del projecte!

Una setmana en que diversos mitjans s'han fet ressó de l'inici de la campanya de micromecenatge: mitjans d'àmbit local ( Paeria de Cervera, Veu de la Segarra, lo Carranquer), comarcal (Comarques de Ponent, Diari Segre), i, fins i tot, d'àmbit nacional, avui tenim l'honor de ser un dels projectes de Verkami destacats a Vilaweb

De nou us donem les gràcies a vosaltres, els mecenes, perquè voleu que el capgròs del Fabià sigui una realitat. I de nou, també, us animem a fer difusió del projecte entre les vostres amistats i coneguts!

Continuem!

PD. Ben aviat tindreu més notícies que de ben segur us agradaran!



#02 / Les músiques del capgròs i les primeres 72 hores

Bona tarda neopaganistes!

Durant aquests dies hem estat treballant en les músiques del capgròs:
"La Puta i el Vago" i "les Rondes del Fabià" comencen a agafar forma!!!

Gràcies al Manel Pedrós, i al Robert Canela per fer sonar aquests hits!

"Vora, vora del port

una taverna n’hi ha

allà s’hi toca el bodram

la taverna del Fabià."

De nou volem agraïr-vos l'acollida del projecte!

Les primeres 72 hores i ja tenim 49 mecenes que han aportat 1.340€! Gràcies!

Tot i això som conscients que encara hem de fer més difusió i "siroll" per assolir l'objectiu, ens doneu un cop de mà?

Feu difusió del projecte entre els vostres cercles utilitzant el hashtag #capgrosfabia

Salut i endevant!

#01 / Avui no és un dilluns qualsevol

Perquè des de les 12 del migdia ja tenim activat aquest Verkami per a la construcció del Capgròs del Fabià Pont Pedrós!

Aquest, el bloc del projecte, serà un dels canals per on us anirem informant de les novetats al voltant del desenvolupament del projecte i de la construcció del capgròs. També ho podreu seguir des del twitter i facebook del Centre Obrer.

Des d'aquí, us animem a fer més visible el suport al nostre projecte canviant la imatge de perfil a les vostres xarxes socials per aquesta imatge que us proposem

Moltes gràcies als mecenes que ja heu fet la vostra aportació aquestes primeres 4 hores i als mitjans de comunicació que s'han fet ressó via xarxes socials.

Des d'aquí animem a la resta que ens ajudeu a fer-lo realitat!

Cràpules, celtes, taverneros i neopaganistes: esteu tots convocats

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies