La llegenda de l’Ordre de l’Aixa (una destral), una ordre miltiar de caballería formada únicament per dones, és una història fascinant i inspiradora, recordada amb orgull a Tortosa, Catalunya. És un capítol breu però decisiu en la formació de la moderna Catalunya i de la actual Espanya. Envoltada de misteri, la Ordre de l’Aixa és una barreja de mite, llegenda i història.
La nostra missió amb aquest curtmetratge és donar vida al relat de manera breu però fent èmfasi a l’història de l’empoderament col·lectiu de les dones. Es rodará en català.
Posteriorment vole utilitzar aquest curt com a mostra per crear una pel·lícula que pugui arribar a tants cinemes com sigui possible. A Catalunya, a Espanya i al món.
Sinopsi
Tortosa, 1149.
Aprofitant que el comte Ramon Berenguer IV està posant setge a Lleida un exèrcit andalusí assetja la desprotegida ciutat de Tortosa.
Na Marina és l’esposa de Pere, un cavaller del Consell. Una dona esforçada en ser-li útil i inspiradora. S’entera que de Barcelona ha arribat la notícia que no rebran reforçpos i que el Consell es prepara per la derrota.
Va trobant-se amb dones diverses que fan front al setge. Teresa, una mare entregada als seus fills; Ruth, una viuda que valora la seva llibertad, i Aldonza, la conservadora esposa de Guillem Ramon de Montcada, Señor de Tortosa.
Reuneixen a la resta de dones de la ciutat per convèncer-les de no quedar-se de braços plegats.
El Elenco
Aquest curt es fonamentarà, principalment, en les interpretacions del seu extraordinari elenc, que inclou:
Montserrat Ocaña
Marina de Miravalle
Actriu i membre fundadora de la companyia “Tèquina Teatre”. El 2011 va protagonitzar el curt de Marc Nadal “Ante la araña”, al costat de Rosa Nicolás. Va ser finalista al Barcelona Creative Commons BccN. Seleccionada al premi a millor actriu al festival Cortos por amor al arte.
Mercé Montllonch
Aldonza
Té una llarga carrera a la televisió, anuncis o sèries con La Riera (TV3) o Punt de Trobada (TV10). Té un 1er Premi Reparto pel seu rol de protagonista a la websèrie “Vostè no és aquí”. Ha participat al llargmetratge “Asmodexia”, dirigit per Marc Carreté i estrenat al SITGES Festival Internacional de Cinèma Fantàstic; i a la pel·lícula “Gabriel”, de Benjamin Chimoy.
Teresa Roig
Rut
És una actriu versàtil amb desenes de crèdits en teatre, cinema i televisió. Té una sòlida formació en teatre però sobretot en actuació i dansa. La seva trajectòria inclou dotzenes d’aparicions teatral i actuacions en cinema i televisió.
Isabel Llanos
Teresa
Psicòloga i coach de formació, va quedar enamorada de l’interpretació com un potent prisma de les emocions humanes. Després de 21 curts i una pel·lícula ha compartit guies com Javier Galitó-Cava, John Strasberg, Boris Rotestein i Santiago Zannou.
Josep Maria Alejandre
Guillem Ramón de Montacada
Sorgit del teatre amateur català, ha estat premiat co a actor principal en els escenaris, ha participat en sèries de televisió i en un centenar de projectes cinematogràfics nacionals i internacionals. També es dedica al doblatge i la locució de projectes videogràfics, videojocs, relats dramatitzats, etc.
Albert Nualart
Pere
Ha consolidat la seva carrera d'actor en intervenir en més de cent curtmetratges, y alguns llargmetratges. També ha tingut els seus passos per el teatre y una llarg lista de titols en el món de la publicitat, videoclips y altres tipus d'aparicions a TV3, com l'aclamada sèrie La Riera.
Especialitzat en conduccion i lluita escènica, comparteix la interpretació amb el món de l'esport professional.
El Equipo
Director y Guionista
Alejandro Alcántara
Llicenciat en Ciències de la Comunicació amb especialitat en Producció Audiovisual. Ha sigut guionista de cinc curts i director en tres. L’últim va guanyar un festival de cinema local i va estar a la mostra del Festival Internacional de Cine de Monterrey (Mèxic) el 2006.
Actualment publica, sota la maca Piedramuda, la sèrie web “Lo mejor de lo peor del cine mexicano”, que compta amb 43 episodis. I la sèrie de filosofia, ciència i humanisme “Ecos del Universo”.
Productor General
Ricard Izquierdo
Gerent de localitzacions en diverses produccions, ha col·laborat en la realització d’una fusió de video i teatre per el cinquè aniversari de la PAH de Badalona.
Com a membre de la Open Art Association ha realitzat dos curtmetratges que s’han exhibit a la Filmoteca de Barcelona, la Filmoteca de Madrid, el CCCB i els Cinemes Girona, entre altres. Un d’ells va ser seleccionat pel festival Filmets de Badalona.
Productor Asociado
Oriol Fort
Esperit inquiet, ha fet teatre, ràdio, cinema i televisió. Entre les seves darreres actuacions hi ha l’obra de teatre “La historia de un árbol”, de Carolina Rivas.
Actualment està preparant el seu primer curt del que és coguionista, actor i productor, i perfilant el guió d’una sèrie policiaca.
Dirección de Arte
Rocío Alvárez
Llicenciada en Ciències de la Comunicació amb màster en Direcció en Comunicació i Recursos Humans. Treballa per compte pròpia en la realització i edició de productes audiovisuals.
Com a part de la Open Art Association va realitzar dos curtmetratges dins el programa Videovalores. Va treballar com a segona assistent de direcció a l’obra de teatre “La historia de un árbol”, de Carolina Rivas.
A què destinarem les vostres aportacions
Les vostres aportacions seran la principal font de finançament d’aquesta pel·lícula.
Gràcies a vosaltres podrem llogar i construir els sets cinematogràfics, i llogar i crear l’atrezzo i el vestuari necessaris.
També podrem desplaçar-nos a Tortosa i rodar l’ambiciosa escena final del curt, que inclou les muralles durant el setge, llances, roques, espases, i per descomptat, ¡destrals!
Si es supera la quantitat desitjada podrem millorar l’atrezzo o llogar-ne més, incloure més figurants amb vestuari, afegir seqüències amb efectes especials, enviar el curt a més festivals i fins in tot donar una merescuda remuneració als actors i l’equip.
Sobre les recompenses
Volem proveir no només records del curtmetratge, sinó estendre una mica l'experiència de la pel·lícula als nostres mecenes, tant amb els DVD com amb la Carta de Pere i les oportunitats de participar de manera visible.
Enllaç: S’enviarà per correu electrònic.
DVD: S’enviaràn per correu postal.
Carta: Podràs aprendre més dels personatges principals, què els motiva i què els turmenta.
Recorregut "La llegenda de l’Orde de l’Atxa"
Participa al sorteig d’una de les deu places en un tour especial amb dramatització que organitza el nostre patrocinador Gubiana dels Ports. Podras gaudir d’una narració poètica de la llegenda tal i com es recorda a Tortosa, i recórrer els mateixos llocs que van recórrer les seves protagonistes.
Rodatge: Els figurants que es facin acreedors d’una fotografia o d’una figuració especial podran assistir a un dia de rodatge a Barcelona o a Tortosa. Ens posarem en contacte amb els agraciats a temps per poder programar l’assistència.
Estrena: Hi haurà, com a mínim, dues estrenes. Una a Barcelona i una a Tortosa. Ens farà molta il·lusió compartir aquest moment tant emocionant amb tu.
Agulla de pit: És un disseny amb una llarga tradició tortosina.
Calendari previst
El projecte està ara mateix en fase de preproducció. S’està escollint el vestuari. La utileria, les localitzacions i l’atrezzo s’estan dissenyant i provant.
Si aconseguim la nostra meta de finançament seguirem amb els plaços previstos i les compres i lloguers i rodarem els dies 8, 9 i 10 de juliol de 2016.
Les recompenses s’entregaran tant en el rodatge (n’hi ha un parell que inclouen figuració i fotografia) com en les setmanes posteriors a l’estrena del curt, que s’esdevindrà al voltant del 30 de juliol de 2016. Algunes de les recompenses s’enviaran per correu postal i d’altres per correu electrònic.
3 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Montse
Volia contestar a la pregunta anterior. La Mare de Deu de la Cinta es va apareixer 29 anys despres d'aquests fets. Pero tant, no existía el nom de Cinta encara.
Alejandro Alcántara
Autor/a
Hola! No sabíem que era comú, però gràcies per la recomanació. Segur que en el llargmetratge podem incloure un personatge amb aquest nom.
Cinta
No hi haurà cap protagonista q es digui Cinta?, es suposa q en aquell temps també en hi haurien