"Un dia la vida em va colpejar tan fort que em va ensenyar a resistir"
Sinopsi
Una casa, als nostres ulls, vella. A la cuina es cou un plat típic l'aroma impregna les parets, a l'habitació, la història privada d'una dona pública aconsegueix el seu primer bull. DOLORES, la pasionaria es troba en la seva intimitat preparant-se per donar el seu primer discurs en el pròxim míting del Partit Comunista.
En el seu pensament, la dona es barreja amb el mite, la intimitat emocional amb la situació social col·lectiva, les llàgrimes d'una mare amb les llàgrimes d'una militant històrica. DOLORES, la pasionaria cuina entre anècdotes, consells i reflexions la realitat d'una Espanya en ebullició com un plat de sopa calenta.
DOLORES, la pasionaria ens convida a la seva habitació mentre prepara el seu discurs perquè coneguem a la dona darrere del mite.
Proposta de Producció.
La nostra proposta arrela en la necessitat de tornar a la gènesi catàrquica i sublimadora de l'art escènic. En aquest sentit proposem un espai naturalista, íntim i personal on el procés de comunicació entre artista i públic es resolgui com si es tracta d'un diàleg tancat.
A aquests efectes, proposem la producció de l'espectacle, el seu muntatge i representació en una casa reial. Volem que el públic es trobi amb les aromes, els colors i la tancada de la intimitat pròpia d'una dona com Dolores, la pasionaria absorta en els seus pensaments. Proposem, que la casa accioni com a discurs dramàtic, per la qual cosa necessitem que l'obra transcorri en una habitació mentre a la cuina es cou un plat típic basc.
Així, el cabal de públic serà reduït i s'espera, en finalitzar la funció que es comparteixi una cassola amb un petit got de vi. Aquest tipus de teatre, que no vol ser participatiu, es recolza en l'experiència del que és dramàtic, vivencial i real. Aquesta és la nostra proposta i amb aquesta finalitat s'orienta la visió de la posada en escena.
Per tant, aportant a aquesta campanya nostres mecenes estaran donant suport al teatre professional, independent i fet amb passió.
Qui som?
ARTS RUNNER és una xarxa cultural de difusió, suport i estímul a les arts escèniques en el seu conjunt. Entenem per això a aquells llenguatges creatius que requereixen la relació espectacle-públic recolzant-se en la immediatesa, és a dir, la trobada de tots dos al voltant d'un dispositiu escènic. Així, aquesta xarxa estableix un espai simbòlic de vincle sostenible entre artistes i sales teatrals abastant l'espectre addicional de festivals, distribuïdors, productors i públics a través dels seus programes de treball.
L'equip creatiu d'aquest projecte està integrat per Jaume Nadal (dramatúrgia), Evelyne Perard (fotografia), Sara Ditera (actriu), ElCatalgan i Sofia Rosa (producció executiva), i Ima Ranedo (direcció general).
Calendari previst
Aquest projecte es troba actualment en fase de preproducció. Esperem concloure amb aquesta fase a finals de gener 2016, començant en febrer 2016 amb la fase de producció. Per tant, les recompenses estarien en condicions de ser lliurades a partir de *principis de març 2016.
L'obra serà representada a la ciutat de Barcelona, en un teatre encara per concretar.*
Què ens apassiona d'aquest projecte?
A què destinarem les aportacions?
La major part de l'espectacle es troba produït amb els fons propis de la companyia. Amb les aportacions rebudes a través d'aquesta plataforma finançarem la producció artística de l'espectacle. Per aquesta entenem l'escenografia, el vestuari, i la posada en escena de DOLORES, la pasionaria.
En cas de superar l'objectiu previst, destinarem l'excedent a realitzar funcions gratuïtes en aliança amb el Institut de la Dona.
Sobre les recompenses
Què és i com és la flor de La Pasionaria de la recompensa?
Passiflora caerulea va ser descrita per Carlos Linneo i publicat a Species Plantarum.
Etimologia:
Passiflora, nom genèric que adoptat per Linneo en 1753 i significa "flor de la passió" (del llatí passio = "passió" i flos = "flor"), va ser atorgat pels missioners jesuïtes el 1610 , a causa de la similitud d'algunes parts de la planta amb símbols religiosos de la Passió de Crist.
Caerulea: epítet llatí que significa "de color blau".
Quin llibre oferim a les recompenses?
Pasionaria i els Set Nans, de Manuel Vazquez Montalban, Editorial Debolsillo.
22 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
ArtsRunner
Autor/a
Hola Vanessa. Entre otras razones le decían así por el calor, el estímulo y la resonancia de sus discursos. Era un mujer aguerrida y luchadora pero con un gran sentido de preocupación para con el prójimo. Muchas gracias por tu comentario. Saludos. Dolores, La Pasionaria
Vanessa del Río
¿Por qué la llamaban La Pasionaria?
ArtsRunner
Autor/a
Hola Salima, las opciones están pensadas de un modo modular con el objeto de que puedan ir antes del espectáculo o aparte. Con certeza no las planteamos después porque creemos que el suceso escénicos lo és todo. Muchas gracias por tu comentario. Saludos. Dolores, La Pasionaria
Salima
¿Las opciones educativas que planteáis se harán antes o después del espectáculo, o van a parte?
ArtsRunner
Autor/a
Hola Mireia, básicamente en que conocer nuestra historia (particularmente nuestra historia reciente) debe ayudarnos a contextualizar el presente y a tomar mejores decisiones. Es sabido que la historia la escriben los que ganas y con esto queremos ampliar más la mirada del publico actual para que podamos reflexionar juntos sobre la sociedad que queremos dejarle a nuestros hijos.Muchas gracias por tu comentario. Saludos. Dolores, La Pasionaria
Mireia
¿Conocer más la figura de La Pasionaria en qué puede ayudar a la sociedad actual?
ArtsRunner
Autor/a
Hola Amelia. Nuestra idea es que el espectáculo sea para un publico adulto pero el lenguaje es comprensible también para adolescentes y público en general. A nuestro monólogo lo acompañan una serie de propuestas pedagógicas de taller que sirve para profundizar en la idea de la historia tras el personaje. Muchas gracias por tu comentario. Saludos. Dolores, La Pasionaria
Amelia
Hola, soy profesora de historia en un instituto y me parece interesante el espectáculo para acercar a mis alumnos parte del temario. ¿Habéis pensado en adaptarlo para adolescentes?
ArtsRunner
Autor/a
Hola Krennaste, nos interesa hablar de la mujer detrás del mito. Anclamos la narración en los momentos previos al primer discurso que ella dio y nos interesa más hablar de proceso mediante el cual se fue convirtiendo en "la pasionaria" más que en las cuestiones políticas. Muchas gracias por tu comentario. Saludos. Dolores, La Pasionaria
Krennaste
¿Se abordarán en profundidad los oscuros años de la Guerra Civil? Porque sería muy valiente, a la par que polémico.