El 26 de junio... ¡ Estrenamos nueva web !
×
Proyecto en CatalàCastellano

Descripción del proyecto

QUÈ SÓN LES "Històries veïnals"?
Les Històries veïnals són relats escrits a quatre mans (o vuit, segons es miri) entre blocaires que s’hi apunten voluntàriament i les escriuen de forma encadenada, passant-se el relleu l’un a l’altre. La metodologia és senzilla i sempre igual: els i les blocaires que ho desitgen s’inscriuen a cada tongada, es fa un sorteig per agrupar-los en grups (o “escales”) de quatre en quatre membres (“veïns i veïnes”) i s’ordenen dins cada grup. Qui comença el relat (amb una extensió màxima dictaminada) li passa la seva part al segon membre del grup, i així successivament, fins el quart, que haurà de tancar la història. La resta de membres no saben com acaba el relat fins que El veí de dalt no la penja al blog. Aleshores es comenta el resultat entre tots els participants. Normalment els autors no es coneixen entre si i en cada nova tongada el motiu que pretexta els relats és volgudament diferent de l’anterior.
Una de les gràcies dels relats es veure com un motiu desencadena relats ben distints un de l’altre. La gran vàlua és que un cop editat al blog es fa molt difícil discernir on comença la mà d’un autor o autora i on la d’un altre: els relats assoleixen un estil propi que semblen escrits per una sola mà. És la principal vàlua de les Històries veïnals.
Fins ara s’han dut a terme deu edicions de les Històries veïnals. En la primera tongada (octubre 2007) van participar 53 blocaires i en van resultar 12 relats. En la darrera (novembre 2010), ho han fet 32 amb 8 relats sorgits. La mitjana ha estat de nou relats i 40 veïns i veïnes inscrits per tongada. En total, al llarg d’aquesta quatre anys, han participat un total de 102 blocaires i n’han sorgit 97 relats. També, aprofitant cada tongada, s’han fet micorrelats i poemes encadenats entre tots els inscrits.

Podeu fer un tast de les Històries veïnals aquí.

QUI ÉS El veí de dalt?
El veí de dalt és l’*alias* d’un blocaire que va néixer a la catosfera literaria (com es coneix el conjunt de blocs escrits en català), en un barri autoanomenat Blogville, el setembre de 2006. El trobareu al blog anomenat Malerudeveure't, on hi deixa escrits de desideràtums, morralles, panegírics i altres galindàines sobre el món màgic (i tràgic) de la literatura, l'erotisme i l'actualitat més prosaica i lúdica, escrits sempre amb una visió(cons)tructiva, irreverent i desimbolta. Entre moltes altres propostes fetes al llarg d’aquest temps, ha estat l'instigador del blog Històries veïnals. Autèntica literatura 2.0 a la xarxa.

EN QUÈ ES DIFERENCIA DE LA RESTA de projectes literaris?
A la catosfera existeixen diferents propostes de caire literari, i algunes són participatives entre diferents autors, però cap amb la durada, amplitud de participants i naturalesa de les Històries veïnals.
Una peculiaritat és que els relats estan escrits, la quasi totalitat, en català; però també s’admeten blocaires que escriuen en castellà i, per tant, s’han fet relats en aquesta llengua i, àdhuc, en algun cas, han estat bilingües.
A més, tot i l’anonimat de molts participants, se sap que hi participen blocaires de diferents comarques de Catalunya, i a més, altres provenen de diverses localitats del País Valencià i alguns pocs, participen des de l’estranger (França, Alemanya, Mèxic i Uruguai).

PER QUIN MOTIU NEIX el llibre de les "Històries veïnals"?
El llibre neix de la voluntat de veure publicada, si no totes, al menys una selecció dels millors relats sorgits d’aquesta iniciativa blocaire, que no té cap referent semblant a la catosfera; en una demostració feafent que als blogs es fa bona literatura i que les xarxes socials permeten abastar iniciatives que no serien possibles sense les plataformes virtuals ni un esperit compromès i transversal. Cal dir que la immensa majoria dels blocaires participants a les Històries veïnals no es coneixen entre si; i que mai es pacta entre ells la trama o la resolució d’una història.

PER A QUÈ SÓN ELS 2.000 € QUE DEMANEM?
Els 2.000 € que demanem són per cobrir les despeses que suposa el disseny, maquetació, impressió i tramesa per correu postal als micromecenes que adquireixin aquest primer volum de les Històries veïnals. El volum que s’editarà recull un total de 41 relats (dels 97 existents), 2 cadàvers exquisits, 1 renga i 2 microrelats; fets amb la participació de 102 blocaires!

El blog Històries veïnals i Setzevents Editorial s'han proposat publicar un llibre amb una selecció dels millors relats, i aquest és l'objectiu de la nostra proposta.

Comptem amb el teu suport?

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(1)

 • Dis-nos la llista de relats i el veinat implicat en aquest projecte...

  hecha por Monyofiné

  Monyofiné, primer de tot, gràcies per la teva aportació. Sou 88 blocaires que sortiu al llibre. Tu ets un d'ells. Amb el conte "El pas del temps", de la darrera tongada.

Si quieres saber más pregúntale al autor

Històries veïnals

Històries veïnals

Conseguidos2.085€
de2.000€
100% conseguidos Conseguido!
El blog "Històries veïnals" promou relats fets quatre mans entre blocaires que s'apunten voluntàriament i que escriuen de forma encadenada, passant-se el relleu l’un a l’altre. El que comença no sap com acaba el relat. Ara se n'edita una selecció dels millors.
El blog "Històries veïnals" promou relats fets quatre mans entre blocaires que s'apunten voluntàriament i que escriuen de forma encadenada, passant-se el relleu l’un a l’altre. El que comença no sap com acaba el relat. Ara se n'edita una selecció dels millors.
Creado en: Cardedeu

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 29 de Abril de 2012.

 
 • Aportando 15€
  59 Mecenas

  Llibre-recull de les millors "Històries veïnals". Es tracta d'una edició especial de tirada limitada i numerada + El vostre nom apareixerà en els agraïments

  Les despeses d'enviament són apart, però us les podeu estalviar si recolliu el llibre el dia de la presentació

 • Aportando 25€
  38 Mecenas

  Llibre-recull de les millors "Històries veïnals". Es tracta d'una edició especial de tirada limitada i numerada + El vostre nom apareixerà en els agraïments + Invitació a la presentació i lectura en viu, amb la presència d'alguns dels autors que es farà a Barcelona, durant el mes d'abril

  Les despeses d'enviament són apart, però us les podeu estalviar si recolliu el llibre el dia de la presentació

 • Aportando 50€
  2 Mecenas

  2 Llibres signats i dedicats per alguns dels autors i la samarreta personalitzada. Es tracta d'una edició especial de tirada limitada i numerada + El vostre nom apareixerà en els agraïments + Ser el protagonista d'una "Història veínal" basada en la vostra elecció

  Les despeses d'enviament són apart, però us les podeu estalviar si recolliu el llibre el dia de la presentació

 • Aportando 75€
  QUEDAN 13 RECOMPENSAS (DE 15)

  Amb una aportació de 75€ rebreu el llibre signat i dedicat per alguns dels autors i la samarreta personalitzada. Es tracta d'una edició especial de tirada limitada i numerada. També esteu convidats a un sopar buffet amb la presència d'alguns dels autors que es farà a Barcelona el 14 d'abril. L'indret se us comunicarà personalment.
  (Les despeses d'enviament són apart, però us les podeu estalviar si recolliu el llibre el dia de la presentació).

 • Aportando 180€
  QUEDAN 5 RECOMPENSAS (DE 5)

  Llibre signat i dedicat per alguns dels autors i la samarreta personalitzada. Es tracta d'una edició especial de tirada limitada i numerada + Invitació a un sopar a Barcelona per a dues persones amb la presència de quatre autors on es farà la lectura, durant el sopar, d'una "Història veïnal" inèdita dedicada especialment

  Les despeses d'enviament són apart, però us les podeu estalviar si recolliu el llibre el dia de la presentació

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 29 de Abril de 2012.

 

Blog del proyecto (7)

7 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de Històries veïnals
Històries veïnals
"Setzevents Editorial-Històries veïnals" és el nom que hem escollit en Manel Subirats (Setzevents Editorail) i El veí de dalt (promotor del blog "Històries veïnals". Leer más
Històries veïnals tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://historiesveinals.blogspot.com/