❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Històries veïnals

El blog "Històries veïnals" promou relats fets quatre mans entre blocaires que s'apunten voluntàriament i que escriuen de forma encadenada, passant-se el relleu l’un a l’altre. El que comença no sap com acaba el relat. Ara se n'edita una selecció dels millors.

Històries veïnals

A project of

Category

Created in

0
seconds
101
Pledges
2.085€
From 2.000€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

QUÈ SÓN LES "Històries veïnals"?

Les Històries veïnals són relats escrits a quatre mans (o vuit, segons es miri) entre blocaires que s’hi apunten voluntàriament i les escriuen de forma encadenada, passant-se el relleu l’un a l’altre. La metodologia és senzilla i sempre igual: els i les blocaires que ho desitgen s’inscriuen a cada tongada, es fa un sorteig per agrupar-los en grups (o “escales”) de quatre en quatre membres (“veïns i veïnes”) i s’ordenen dins cada grup. Qui comença el relat (amb una extensió màxima dictaminada) li passa la seva part al segon membre del grup, i així successivament, fins el quart, que haurà de tancar la història. La resta de membres no saben com acaba el relat fins que El veí de dalt no la penja al blog. Aleshores es comenta el resultat entre tots els participants. Normalment els autors no es coneixen entre si i en cada nova tongada el motiu que pretexta els relats és volgudament diferent de l’anterior.

Una de les gràcies dels relats es veure com un motiu desencadena relats ben distints un de l’altre. La gran vàlua és que un cop editat al blog es fa molt difícil discernir on comença la mà d’un autor o autora i on la d’un altre: els relats assoleixen un estil propi que semblen escrits per una sola mà. És la principal vàlua de les Històries veïnals.

Fins ara s’han dut a terme deu edicions de les Històries veïnals. En la primera tongada (octubre 2007) van participar 53 blocaires i en van resultar 12 relats. En la darrera (novembre 2010), ho han fet 32 amb 8 relats sorgits. La mitjana ha estat de nou relats i 40 veïns i veïnes inscrits per tongada. En total, al llarg d’aquesta quatre anys, han participat un total de 102 blocaires i n’han sorgit 97 relats. També, aprofitant cada tongada, s’han fet micorrelats i poemes encadenats entre tots els inscrits.

Podeu fer un tast de les Històries veïnals aquí.

QUI ÉS El veí de dalt?

El veí de dalt és l’alias d’un blocaire que va néixer a la catosfera literaria (com es coneix el conjunt de blocs escrits en català), en un barri autoanomenat Blogville, el setembre de 2006. El trobareu al blog anomenat Malerudeveure't, on hi deixa escrits de desideràtums, morralles, panegírics i altres galindàines sobre el món màgic (i tràgic) de la literatura, l'erotisme i l'actualitat més prosaica i lúdica, escrits sempre amb una visió(cons)tructiva, irreverent i desimbolta. Entre moltes altres propostes fetes al llarg d’aquest temps, ha estat l'instigador del blog Històries veïnals. Autèntica literatura 2.0 a la xarxa.

EN QUÈ ES DIFERENCIA DE LA RESTA de projectes literaris?

A la catosfera existeixen diferents propostes de caire literari, i algunes són participatives entre diferents autors, però cap amb la durada, amplitud de participants i naturalesa de les Històries veïnals.

Una peculiaritat és que els relats estan escrits, la quasi totalitat, en català; però també s’admeten blocaires que escriuen en castellà i, per tant, s’han fet relats en aquesta llengua i, àdhuc, en algun cas, han estat bilingües.

A més, tot i l’anonimat de molts participants, se sap que hi participen blocaires de diferents comarques de Catalunya, i a més, altres provenen de diverses localitats del País Valencià i alguns pocs, participen des de l’estranger (França, Alemanya, Mèxic i Uruguai).

PER QUIN MOTIU NEIX el llibre de les "Històries veïnals"?

El llibre neix de la voluntat de veure publicada, si no totes, al menys una selecció dels millors relats sorgits d’aquesta iniciativa blocaire, que no té cap referent semblant a la catosfera; en una demostració feafent que als blogs es fa bona literatura i que les xarxes socials permeten abastar iniciatives que no serien possibles sense les plataformes virtuals ni un esperit compromès i transversal. Cal dir que la immensa majoria dels blocaires participants a les Històries veïnals no es coneixen entre si; i que mai es pacta entre ells la trama o la resolució d’una història.

PER A QUÈ SÓN ELS 2.000 € QUE DEMANEM?

Els 2.000 € que demanem són per cobrir les despeses que suposa el disseny, maquetació, impressió i tramesa per correu postal als micromecenes que adquireixin aquest primer volum de les Històries veïnals. El volum que s’editarà recull un total de 41 relats (dels 97 existents), 2 cadàvers exquisits, 1 renga i 2 microrelats; fets amb la participació de 102 blocaires!

El blog Històries veïnals i Setzevents Editorial s'han proposat publicar un llibre amb una selecció dels millors relats, i aquest és l'objectiu de la nostra proposta.

Comptem amb el teu suport?

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

2 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Històries veïnals

  Històries veïnals
  Author

  over 12 years

  Monyofiné,

  primer de tot, gràcies per la teva aportació. Sou 88 blocaires que sortiu al llibre. Tu ets un d'ells. Amb el conte "El pas del temps", de la darrera tongada.

 • Monyofiné

  Monyofiné

  over 12 years

  Dis-nos la llista de relats i el veinat implicat en aquest projecte...

#07 / Presentació realitzada. Objectiu acomplert!

Benvolgut/da mecenes,

potser ja saps (perquè hi eres o perquè vas fer recollir el teu llibre i samarreta) que diumenge passat vam presentar el llibre Històries veïnals. Obra col.lectiva que hem dut a terme mercès al teu inestimable ajut.

Si vols, pots veure una crònica de la trobada al blog Històries veïnals

o al blog del veidedalt Malerudeveure't, promotor de l'obra.

Ara començarem a enviar per correu postal els llibres i samarretes pendents. Si encara no tens el llibre o samarreta i no has enviat les teves dades personals de nom i adreça postal, ara és el moment. O calla per sempre! ;.-)

Si ets de Barcelona ciutat i prefereixes que te'l donem en mà tot fent un cafè, pots mirar de quedar amb el veí a [email protected] i mirarà de passar-te'l.

Si ja tens el llibre, gaudeix amb la seva lectura i llueix tipet amb la teva samarreta aquest estiu!

Mercès altre cop pel teu suport i bones vacances!

#06 / Vindreu? O no voleu el llibre...?

Voleu tenir lectura refrescant assegurada a les nits xafogosos de juliol? Doncs aquest és el vostre llibre!!!

hvcoberta
hvcoberta

Us agradaria tenir la coberta impresa al pit d'una samarreta guais per lluir tipet a les platges, a la disco o al veïnat aquest estiu?

samarretaHVcopia
samarretaHVcopia

Doncs si heu estat alguns dels 101 mecenes que ho heu fet possible, veniu a recollir el vostre llibre i la vostra samarreta de les Històries veïnals el proper diumenge 8 de juliol, a partir de les 18 h, al local de LA PAPA (Associació de Performers, Artsites i Poetes Associats), una gent que té un fanzine ben peculiar, i s'estan al c/Tapioles, 12, del Poble Sec (al costat de l'església de Santa Madrona, a tocar del Paral.lel)

Que què hi farem?

Ens saludarem, ens besarem, ens riurem i celebrarem que seguim vius malgrat el coi de crisi. I escoltarem les paraules de l'editor del llibre (Manel Subirats, de Setzevents), del coordiandor de l'obra (un servidor), de la lectura d'algun relat veïnal (read more

#05 / Tenim data de presentació de les Històries veïnals!

(excuseu si heu rebut un parell de comunicats sense cap link. Estàvem de proves...)

Això ja no té volta de full…

Més ben dit. Hi ha molts fulls a girar, perquè finalment tenim el llibre imprès de les Històries veïnals. Obra col·lectiva. Dues-centes pàgines que conformen el llibre que serà,segur, el best-seller d’aquest estiu…

…al menys a Blogville i rodalies.

I ara vénen les preguntes...

Que ja tens ganes de veure negre sobre blanc com queda aquell relat en el qual vas participar?

Que ja no pots esperar més a conèixer el veí o veïna amb qui vas fer aquell relat?

Que ets un fidel seguidor de les Històries veïnals i vols que algun autor et signi el teu exemplar?

Que has de seduir a l’amant i li vos murmurar a cau d’orella un cadàver exquisit veïnal?

Que no et vas apuntar a Verkami i ara t’estàs flagel·lant sense compassió i donant-te de cap a les parets?

Que vols tenir algun exemplar més per regalar a un amic o amiga?
...

read more

#04 / Agraïments

Benvolguts mecenes,

el llibre està acabat de maquetar. Confirmeu que el nom vostre que apreix més avall és amb els que voldríeu sortir als crèdits d'agraïment. Si no em dieu el contrari abans del 21 de maig, els deixo així.

Per altra banda, molts no heu enviat l'adreça postal on voleu que us arribi el llibre (ja sé que a alguns us veig sovint i us el donaré en mà, i no cal) i d'altres potser vindríeu a una probable presentació del llibre. Però els que veieu clar que no hi sereu o preferiu que us l'enviem, passeu-nos l'adreça o calleu per sempre. ;-)

veidedalt


Aquest llibre ha estat possible gràcies a l’aportació econòmica d’una bona colla

de micro-mecenes que ens han donat suport a través de la pàgina de cowdfunding

de Verkami (www.verkami.com). Moltes gràcies a tots ells:

Agnés Prunés; Alessio Corsario; Anasabija; Àngel Miño; Anna Almecija; Antoni

del Rio; Antoni Xifra Ribot; Barbollaire; Cari Pontes; Carina; Carles; Carles

read more

#03 / Alea jacta est!

Amics i amigues; blocaires (o no); veïns i veïnes (amics o no); coneguts i conegudes (blocaires o no),

fa una setmana fam fer el cim. És a dir, vam arribar als 2.000 euros mínims per poder editar el recull de relats de les Històries veïnals. Mercès a tots i totes per fer-ho possible. Ja us ho vaig anar dient a mesura que fèieu l'aportació i ara ho dic de forma genèrica.

Aquestes properes setmanes amb l'editor mirarem de confeccionar i acabar de polir el llibre (ja està prou avançada la maqueta, ens falten alguns detalls) i dur-la a imprimir. Un cop imprès queda el feixuc treball de fer-vos arribar a les vostres mans un exemplar (i la samarreta, els que l'hagueu demanada).

Segurament, una manera fàcil, divertida i engrescadora seria de fer una presentació "oficial" del llibre. Seria a Barcelona, és clar. D'aquí algunes setmanes... Seria la forma de… read more

#02 / Som a l'Equador!

No, no em refereixo al país sud-americà. Vull dir que en ple equador del projecte es troben al bell mig de tot: som 46 mecenes, tenim 905 euros i ens queden 20 dies per arribar als 2.000. Caldrà seguir donant alguna empenta a tot plegat...

Si sabeu on es pot fer ressò del projecte, no us en estigueu!

Mireu: sortim a La Vanguardia digital!

http://blogs.lavanguardia.com/inspiracion-digital/2012/04/10/verkami-que-son-les-histories-veinals/#comment-26417

I com a premi per la vostra fidelitat, mentrestant, us deixo un dels cadàvers exquisits fets entre els veïns i veïnes que apareixeran al llibre. Si el traiem...

Cadàver exquisit 1

 1. La nit és una aventura al pit d’una dona

 2. que es deixa acariciar per flonja seda irisada,

 3. exquisida, imprudent i eixelebrada, ha caigut de l’escambell.

 4. —Mengen ferros dels fogons

 5. escabortant el caliu de flaires de compota i canyella—

 6. bruna, sobre la teva orografia color de cafè amb llet.

 7. Regalimant encara pels llavis mig oberts, ulls clucs, cos calent,

 8. read more

#01 / É la nave va...

Benvolguts/des mecenes,

Transcoreguts 13 dies (una xifra escaient on hi hagin), cal dir que sou 30 els micromecenes que us heu apuntat en aquesta aventura veïnal (que no venial) del Verkami. Fins ara duem recollits uns 590 eurets que permeten editar la coberta i fer algun vermutet, però no per a tenir el llibre imprès encara. A veure si en els 27 dies que resten s'apunten més creients fidels a aquesta inciativa compartida -en podeu fer profecia arreu-, i després d'aquests dies de Setmana Santa on tots haure expiat els vostres pecats venials (que no veïnals), beneit palmes i palmons i mejat mones de Pasqua a dojo, la cosa s'anima i passem de la meitat requerida.

En fi, que per la confiança que ens heu dipositat, rebeu aquí en primícia un dels 41 relats del llibre. Obra de quatre blocaires de pro. En aquest relat , de la primera tongada de les Històries veïnals, havien d'aparèixer, per força, quatre elements que cada autor havia de treure en el seu tros de relat: una màscara, unes read more

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy