❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

"Solixent, Mitgdia, Ponent, Tremuntana"

T'has preguntat mai, com vivien els teus rebesavis i rebesàvies?..., com era el teu poble el 1716?..., per exemple Santa Coloma de Queralt?..., llegeix aquest llibre i tindràs més d'una sorpresa.

Jaume Martell Gassó

Un proyecto de

Categoría

0
segundos
109
Aportaciones
3.632€
De 3.300€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

El contingut del llibre

En el llibre trobareu tres parts:

La primera vol donar quatre pinzellades del moment històric català i colomí en què es va organitzar el Primer Cadastre dels Borbons, quan aquests aristòcrates francesos van accedir al poder espanyol mitjançant una guerra cruel, com totes les guerres.

La segona part, la que més valor té per a mi, és la que intenta aprofundir i reordenar la variada informació que es troba en cada una de les declaracions de peça de terra d’aquest Cadastre. Basat l'estudi en totes les declaracions personals dels propietaris de terra, les he reordenat de manera que ens donaran una idea de com era el nostre terme i de la vida quotidiana dels nostres avantpassats: 

  • noms i cognoms dels propietaris, mapes de llocs, de camins, de torrents... 

  • mesures usades, qualitats de les terres, quantitats de collita, preus dels productes...

  • delmes locals que ja pagaven al Señor Compte i a d'altres...; i com van organitzar els nous impostos per tal de mantenir la cort, la burocràcia i els exercits de Felip V.

I la tercera part intenta situar millor les dades del Cadastre comparant-lo, sense estendre’s gaire, amb les dades publicades del mateix Cadastre però d’un altre poble: Castellar del Vallès. 

I també amb dades de cadastres colomins posteriors: 1851, 1956 i 2015.

La forma del llibre

El llibre té format 17 x 24, conté 264 pàgines de paper de 90 grams. A una sola tinta en impressió Offset. La portada a color.

Conté 43 fotografies en blanc i negre. S'han imaginat i dibuixat 23 mapes, basats en les dades de les declaracions de peces de terra.

Per què aquest títol?

El 1716, després de la Guerra de Successió, es va fer un Catastro Real a tots els pobles de Catalunya, un control per tal de saber què tenien exactament els ara súbdits de Felip de Borbó:

  • les seves terres i cases, 

  • els seus oficis i quants diners guanyaven al llarg d'un any,

  • les cavalcadures que posseïen (mules, matxos, cavalls, bous, mules i ramats),

  • qui hi havia en cada família, noms, edats...

  • i també hi havia el Cuestionario de José Patiño (Intendente del Principado de Cataluña), on hi ha les respostes a 32 preguntes generals sobre el lloc.

Les dades d'aquest Catastro Real s'han perdut en molts llocs. A Santa Coloma de Queralt, s'han guardat: quina sort!!!

Aquest estudi només tracta de l'inventari de terres i de la part del Cuestionario específica del terme i les terres. Aquell inventari conté 415 declaracions de peces de terra. Cada propietari declara les seves; al final de cada declaració s'apunten les afrontacions de la peça: quin propietari, o camí, o torrent, o... hi havia en les quatre direccions: est, sud, oest i nord.

Però els nostres avantpassats en deien Solixent, Mitgdia, Ponent, Tremuntana. M'han donat tanta informació i tants maldecaps!, aquestes afrontacions, que he pensat que bé es mereixien figurar a la portada del llibre.

Utilitats del llibre

Aquest estudi serà útil per entendre millor:

  • els documents antics,

  • la vida quotidiana dels nostres rebesavis,

  • el sistema social en què estem...

A què destinarem les vostres aportacions

Les aportacions del Verkami es destinaran a cobrir les despeses d`impremta, ISBN, taxes, impostos, disseny gràfic, maquetació, i també per a sufragar el notable nombre de desplaçaments realitzats durant més de quatre anys de treball de camp, de paper, d'ordinador... i de muntar i desmuntar puzles.

Si superem l'objectiu:

  • Ajudarem als que m'han ajudat sense demanar res a canvi, els productors del bonic vídeo promocial del projecte, als de www.startap.cat
  • Farem una bona presentació el dia 16 d'abril, al Castell de SCQ, a les 19 hores.
  • I si tant puja, el Verkami, s'editaran més llibres.

Sobre les recompenses

Pòster

La imatge de la portada del llibre és un fragment del Mapa del terme de Bellprat (Queralt), fet per Gili el 1750. Per tal de veure'n tot el contingut, he fet aquests pòsters que aniran associats al llibre.

Caminada de 1716 pel terme de Santa Coloma de Queralt

Per tal que el llibre pugui ser reviscut en pròpia pell, si hi ha gent interessada es faran dues caminades pel terme.

Mentre caminem pel terme, s'explicarà una bona part del llibre (camins, torrents, termes veïns, partides de terme, molins...).

Cada recompensa inclou una caminada per a dues persones adultes, si hi ha algun menor d'edat, podrà participar lliurament.

Visita guiada de 1716 per la vila de Santa Coloma de Queralt

Per tal que el llibre pugui ser reviscut en pròpia pell, si hi ha gent interessada es faran dues visites guiades per la Vila.

Mentre caminem per la Vila, s'explicarà una part del llibre (oficis, nova organització política, com eren les cases, ...).

Cada recompensa inclou una visita per a dues persones adultes, si hi ha algun menor d'edat, podrà participar lliurament.

Mig Kg de farina de xeixa i mig Kg de farina de mestall- o tres blats

Aquestes farines apareixen en el documents antics, si vols provar el gust del pa (de la pizza, de... que vulguis) amb d'aquestes llavors, aquesta és la teva recompensa.

Ha estan donades per tal d'ajudar el Verkami del llibre, per Josep Mestre, Llegums i Cereals d'agricultura ecològica, [www.pepmestre.com]

Important!!!, les farines han estat fetes amb el seu molí de pedra!!!

Taller d'elaboració de gelea de safrà

Cada mecenes pot portar un acompanyant. El taller s'impartirà un cap de setmana del mes de novembre, es decidirà entre els Mecenes i la Maria. Serà impartit al obrador de Al pot petit hi ha www.alpotpetithiha.com

Ella serà qui us guiarà teòrica i pràcticament a aconseguir la ensafranada gelea. També hi haurà maridatge final, per degustar les gelees.

Arbre genealògic d'un cognom

Es buscaran els pares, els dos avis, els quatre besavis... 

El avantpassats haurien de ser relacionats amb Santa Coloma de Queralt o rodalies (si pertany a l'arquebisbat de Tarragona és més fàcil arribar més lluny). Rodalies, en aquest cas serien uns 15 km en línia recta (Vallfogona de Riucorb, Sarral, Querol, Sant Martí de Tous, Sant Guim de la Plana, Sant Antolí...)

Es proporcionaran altres documents si es troben: bateigs, matrimonis, defuncions, oficis, capítols matrimonials... 

Possibilitat d'intentar arribar més enrere desprès d'aquesta primera entrega. Ja en parlarem desprès de la primera entrega. Jo, amb el cognom 'Gassó', he arribat al Cadastre de 1716. 

Si no és possible, per inexistència de documents, es tornaran el euros abonats.

*
*

Construcció dels mapes d'una peça de terra actual

Buscaria els diferents propietaris de la peça i les peces veïnes, superfícies, partides de terme... i dibuixaria els mapes.

Com a mínim de tres d'aquests anys:

1) 1716

2) 1851

3) 1956

4) 2016

i si estem de sort: de 1617.

Seria més o menys com he fet en el llibre per a una de les peces (consulteu imatge). 

Pot ser que algun any sigui impossible d'esbrinar, si no és possible, es tornaran el euros abonats.

Dramatització del Cadastre a casa vostra

Presentació a domicili del llibre:

Arriba a casa vostra el Senyor Notari Jaume Camps, escrivent de Santa Coloma el 1716, a escriure les dades vostres pel Cadastre... 
(per un radi de 65 km de Santa Coloma en línia recta, si són més, haurem de convenir un preu que inclogui desplaçaments i/o berenar)

Visita teatralitzada de 1716

Està pensat per a un grup mínim de 10 persones. Hi participen algun dels personatges colomins que són anomenats en el Cadastre: "el notari, la dida del comte, la llevadora, l'ermità de Sant Magí...".

S'explica què va ser el Cadastre, i es representa la hipotètica reacció d'alguns dels personatges que hi surten, justament el dia 17 d'abril de 1717, que neix Don Ignasi de Queralt, el qual serà el sisè Comte de Santa Coloma.

Ja s'ha representat durant el 2015 amb èxit. Com que anirem a buscar les cases en les quals habitaven els nostres personatges, ha de ser a Santa Coloma de Queralt.

El dia i l'hora a convenir, el que vagi bé a tots. Si pot ser durant el 2016.

Calendari previst

  • S'entregaran a mà els llibres i pòsters (sense enviament) durant la presentació del llibre, el dissabte 16 d'abril a les 19 hores, al Castell de Santa Coloma de Queralt. També les farines de xeixa i mestall.

  • Pel que fa a la caminada de 1716 pel terme, podeu triar un dels dos dies proposats: el diumenge 19 de juny de 2016, o el diumenge 2 d'octubre de 2016; a les 9 del matí. Quedem davant de l'Ajuntament.

  • Pel que fa a la visita guiada de 1716 a la vila, podeu triar un dels dos dies proposats: el dissabte 18 de juny de 2016, o el dissabte 1 d'octubre de 2016; a les 18 h. Quedem davant de l'Ajuntament.

  • Pel que fa al taller d'elaboració de gelea de safrà. El taller s'impartirà un cap de setmana del mes de novembre, es decidirà entre els Mecenes i la Maria. Serà impartit al obrador de Al pot petit hi ha [www.alpotpetithiha.com]

  • Pel que fa a la construcció dels mapes d'una peça de terra actual i la elaboració del arbre genealògic d'un cognom, s'entregaran els treballs a casa meva, hem de trobar un dia que ens vagi bé a vosaltres i a mi, cap a la tardor de 2016.

  • Pel que fa a la dramatització del Cadastre i a la visita teatralitzada de 1716, hem de quedar per al dia i l'hora que vagi bé a actors i espectadors, però hauria de ser durant l'any 2016. Recordeu que per a la dramatització jo vindré a casa vostra; i per la visita teatralitzada heu de venir a Santa Coloma de Queralt.

+ Info

Facebook

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

Volver a todas las actualizaciones

#29 / **Presentació del Llibre: què va dir la Núria d'startap?**

Moltes gràcies a tots i totes per ser avui aquí, el dia que el Jaume ha escollit per fer la presentació del seu llibre.

Fa uns quants anys que conec al Jaume, i en fa més que l'aprecio. Els que el coneixeu ho sabeu, el Jaume és un home que viu tal com sent, i sent tal com viu. És respectuós, apassionat, profund, sincer, amant de la història i de les històries, dels personatges importants i dels més anònims, de la música, del bon menjar i de la vida.

Aquestes incansables ganes de saber el porten a descobrir a l'arxiu de l'Ajuntament del nostre poble un cadastre antic, i a partir d'aquí comencen les preguntes internes, la recerca, la contrastació d'informació, dates que no quadren, noves preguntes i noves respostes, més visites a altres arxius, llargues converses amb els més grans i savis del poble, passejades infinites, preguntes que busquen resposta en un marge, en un tros, en la nostra terra... I així neix aquest llibre: Solixent, Mitgdia, Ponent i Tremuntana.

Recordo que fa temps un dia me'l vaig trobar i em va explicar que havia fet alguna descoberta "molt interessant" (amb aquella cara i aquella veu tan seva), i jo somreia pensant que era genial viure amb devoció fent el que més t'agrada.

Finalment el llibre es va acabar, i després de deixar-lo reposar un temps una amiga li va comentar una possibilitat per poder- lo editar: el micro-mecenatge.

El Jaume va decidir apostar per aquesta genial idea d'ajudar-se mútuament, i l'Eduard i jo des de StarTap (www.startap.cat) vam voler contribuir a la difusió d'aquest projecte. Com ja sabeu a StarTap sentim passió per la comunicació, ens agrada transmetre sensacions i creiem en l'emprenedoria. És per això que vam fer el vídeo al Jaume, perquè ell i el seu projecte reuneixen aquestes i moltes més qualitats.

Aprofito per compartir-vos una anècdota del vídeo:

Estàvem en ple rodatge a l'arxiu de l'Ajuntament: focus de llum i difusors per crear la llum òptima, buscant l'enquadrament perfecte, l'escena triada acuradament, tot a punt per reproduir el que havia fet el Jaume centenars de vegades al mateix arxiu, aquesta vegada però, per poder-ho enregistrar.

Mentre l'Eduard buscava el millor angle i li demanava al Jaume que es quedés quiet únicament passant pàgines cercant alguna cosa, tot d'una el Jaume va aixecar les ceies, va passar el dit tres vegades per la mateixa línia escrita amb una cal·ligrafia més que cuidada, va fer cara de gran sorpresa i va cridar: Acabo de descobrir que hi ha dos molins del Carràs!! Feia anys que cercava alguna cosa al voltant d'aquest segon molí i l'acabava de trobar!!! Contentíssim, va posar-se les mans al cap, i amb una cara d'extrema felicitat ens ho va llegir amb veu alta varies vegades, com per acabar-s'ho de creure i constatar la troballa!! Mentrestant, l'Eduard des de la seva òptica a través de la càmera li demanava que mantingués el posat, però enmig de l'eufòria havia perdut plano, foco, escena i enquadrament...

Va ser genial veure com cada un dels dos es desvivia fent la seva feina apassionadament, em vaig sentir una espectadora del moment més que privilegiada! I és que aquell dia el Jaume no es va limitar a actuar i reproduir, sinó que estava atent, va crear i va trobar !!!

Si us sembla, veiem el vídeo.

presentació del VALENTI:

No tinc el gust de conèixer però si de presentar al Valentí. És professor d'història de la Universitat de Barcelona, ha fet moltes publicacions relacionades amb el període de la història moderna, ha publicat més de 150 articles a la nostra revista La Segarra, i em consta que té vincles amb el nostre poble des de fa molts anys.
És l'autor del pròleg del llibre, i sé que pel Jaume és i ha estat algú important en tot aquest procés de creació i validació.

Gràcies per la teva presència Valentí.

presentació del JAUME:

I seguidament ens parlarà el Jaume, antropòleg, historiador, guía turístic d'indrets amb història, gran persona i millor amic. Del Jaume en destaco la seva naturalitat i proximitat, la seva actitud i inquietud per descobrir, la seva facilitat per entaular converses agradables, la seva capacitat per reconstruir minuciosament tot el que va passar fa anys, la seva innocència, la seva entrega incondicional en allò que l'apassiona, la seva mirada còmplice, el seu somriure sincer, la seva qualitat humana, i és que si penso en el Jaume, penso en una GRAN persona.

Gràcies Jaume!

FINAL:

Com podeu llegir entre línies, aquest és un llibre imaginat, pensat, escrit, revisat, repensat, reescrit, corregit, maquetat i finalment editat i imprès.

I aquí el Jaume acaba amb la seva part activa en aquest bonic i llarg procés, i ara comença la nostra part activa: la de tenir-lo entre les mans, la de llegir-lo, caminant, descobrint i disfrutant del seu contingut, delicadament escrit i acuradament transmès.

No he tingut encara el gust de llegir-lo però promet tan, que us animo a comprar-lo, a contribuir que un trosset de la nostra història s'escampi i perduri.

I sobretot, en memòria dels que van viure fa 300 anys, i per enriquir la història dels que vindran d'aquí 300 anys.

moltíssimes gràcies!

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#33 / S'anul·la la visita a la Vila i la caminada al terme, temporalment

Bon dia a tots! Relacionats amb el llibre:

Estava programada una visita pel poble dissabte, i una caminada pel terme diumenge. NO PODRÀ SER!!!, diculpeu!

Qui vulgui, qui estigui interessat que és posi amb contacte amb mi i buscarem una data que ens vagi bé. Us ho explicaré amb molt de gust, en tinc moltes ganes.

Vagi bé la tardor!

#32 / **recordatori**

Aquest cap de setmana, el del 18 i 19, recordeu que:

pd: per descomptat que els del Verkami no heu de pagar res.

Us espero dissabte o diumenge!, o els dos!

Jaume

#31 / **Visita guiada el dissabte dia 18 de juny i caminada el diumenge 19 de juny**

Perdoneu, ahir hem vaig equivocar al posar el dies de la visita i la caminada. Us poso ja les dates d'octubre, per si no podeu venir el juny.

visita guiada de 1716 a la vila, podeu triar un dels dos dies proposats: el dissabte 18 de juny de 2016, o el dissabte 1 d'octubre de 2016; a les 18 h. Quedem davant de l'Ajuntament.

caminada de 1716 pel terme, podeu triar un dels dos dies proposats: el diumenge 19 de juny de 2016, o el diumenge 2 d'octubre de 2016; a les 9 del matí. Quedem davant de l'Ajuntament.

#30 / **Visita guiada el dissabte i caminada el diumenge**

Bon dia!

Us vull fer memòria als Mecenes que ho vareu triar:

El dissabte 18 de juny a les 18 hores, començarà la visita guiada de 1716 a la vila, quedem a la plaça Major.

Us explicaré, alguna part del llibre: per què es va fer el Cadastre? com era la vila aleshores? Així podreu afrontar el llibre amb més dades.

Podeu venir els que us vau apuntar i els que volgueu apuntar-vos ara (aquests darrers tindreu un preu simbòlic: 2 euros, i si demostreu coneixements del llibre serà gratis!)

El diumenge 19 de juny a les 9 del matí, també a la plaça Major, iniciarem la caminada de 1716 pel terme.

Porteu aigua i una mica d'esmorzar, no serà de caminar molt. També us explicaré bona part del llibre, de partides de terme, camins i rases..., porteu el llibre si voleu!

Us dic el mateix que per la visita del dia anterior:

Podeu venir els que us vau apuntar i els que volgueu apuntar-vos ara (aquests darrers tindreu un preu simbòlic: 2 euros, i si demostreu coneixements del llibre serà gratis!)

#29 / **Presentació del Llibre: què va dir la Núria d'startap?**

Moltes gràcies a tots i totes per ser avui aquí, el dia que el Jaume ha escollit per fer la presentació del seu llibre.

Fa uns quants anys que conec al Jaume, i en fa més que l'aprecio. Els que el coneixeu ho sabeu, el Jaume és un home que viu tal com sent, i sent tal com viu. És respectuós, apassionat, profund, sincer, amant de la història i de les històries, dels personatges importants i dels més anònims, de la música, del bon menjar i de la vida.

Aquestes incansables ganes de saber el porten a descobrir a l'arxiu de l'Ajuntament del nostre poble un cadastre antic, i a partir d'aquí comencen les preguntes internes, la recerca, la contrastació d'informació, dates que no quadren, noves preguntes i noves respostes, més visites a altres arxius, llargues converses amb els més grans i savis del poble, passejades infinites, preguntes que busquen resposta en un marge, en un tros, en la nostra terra... I així neix aquest llibre: Solixent, Mitgdia, Ponent i Tremuntana.

leer más

#28 / (Continuació)... SQUETXOS PRESENTACIÓ LLIBRE (8) 5è SQUETX: FINAL

(Llevadora) LL: Vostè com ha dit que es deia?, diria que s’assembla molt al Sr Notari del Carrer del Portal den Roca...
(Ermità) ER: Sí el Sr Jaume Camps, sou clavats!, vols dir que no sou el Sr Camps disfressat?
(Autor) AU: no, no, em dic Jaume Martell Gassó, vaig néixer al portal de cal Sanou

LL: on viu el Josep Sanou, el ferrer?, al Portal de Cervera?, allí vas néixer i qui va ser la teva llevadora?

AU: Sóc parent de l’Esteve Gassó, el que està casat amb la Coloma Rius, viu al Carrer dels Bous.

LL: Ah, el que va néixer als Farriols!, fa de revenedor, oi?

AU: Sí, sí, el mateix

LL: doncs digue-li que freni una mica, que la seva dona va a un fill cada any..., pobre dona!

I així més o menys van anar els squetxos.... (S’HA ACABAT!)

#27 / (Continuació)... SQUETXOS PRESENTACIÓ LLIBRE 7 **4r SQUETX: ELS IMPOSTOS**

(La Llevadora) LL: Impostos?, què vol dir amb això dels impostos?
(Ermità) ER: A veure...., saps que tots paguem el cens per la propietat de les cases, i el delme de les collites al Il•lustríssim Senyor Comte?, sí, de cada deu sacs de cereal collits, un pel Sr. Comte. I també paguem la primícia al Senyor Rector? Doncs ara pagarem el cens, el delme, la primícia i els impostos!

LL: Pagar més?, i a qui?

ER: Al Excel•lentíssim Superintendente de los Ejercitos, Don José Patiño, un que porta una peluca gran de cabells blancs i al nou rei: Don Felipe de Borbon.

LL: Quan més haurem de pagar?

ER: No se sap, per això estan fen el Real Catastro. Però pagarem també per les cases, per les terres, les cabalgadures i animals, i per l’ofici que fas?

LL: Per l’ofici? Aixó sí que no!, jo treballo les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. El Comú de la Vila em dóna 10 lliures anuals. Quan em pendran d’aquestes ben treballades 10 lliures?

leer más

#26 / (Continuació)... SQUETXOS PRESENTACIÓ LLIBRE 6 3r SQUETX: EL CASTELLÀ

(diu l’autor de llibre: “...hi ha una part del document de 1716 que està escrit en castellà...”
(Ermità) ER: (al públic) Tots haurem de parlar castellà, només castellà
(Llevadora) LL: com?, com?, com?, que haurem de parlar tots castellà?, no és possible!, no podrà ser!

ER: que sí dona, no has vist que han castigat al batlle per què va dir tota una frase en català, i els oficials del Regimiento no van entendre res! D’ara en endavant només podrà ser batlle qui sapigui parlar i escriure en castellà.

LL: Però la gent gran, com volen que aprenguin ara el castellà? És impossible... I els nens? On aprendran castellà?

ER: A l’escola.

LL: A l’escola?, però si a l’escola només hi van 10!, els altres 200 no aniran mai a l’escola!

ER: No sé com ho faran, però els frares de Sant Magí, tots, els vells també, estan aprenent a escriure i parlar en castellà. I jo també. Segurament la gent aprendran quan vagin a missa, que hi van tots.

leer más

#25 / (Continuació)... SQUETXOS PRESENTACIÓ LLIBRE (5)= 2n SQUETX: LA DIDA

El autor del llibre explicant el capítol quatre, referit als comtes de Santa Coloma, anomena a Dominga Rosselló, la Dida del petit Ignasi nascut fa sis dies, net de l’Il•lustríssim comte Andreu.

(Llevadora) LL: -dirigint-se al públic- Ah!, m’ha dit la Dominga, la dida de l’Il•lustríssim Ignasi, que si us plau, que quan acabeu lo del llibre, que al baixar les escales no feu soroll. Que l’Il•lustríssim nadó no està massa bé, i millor que no el desperteu... Ah, i que no són ordres seves, sinó de la Il•lustríssima comtesa Doña Francisca.
(Ermità) ER: He vist al seu home, el Josep Roselló, m’ha dit que avui marxava riu avall, cap El Catllar a treballar. El comte hi té terres i un altre castell. Pobre!, no podrà veure a la seva muller potser durant dos anys
...
(autor del llibre) AU: Per favor, que quan acabem al baixar les escales us prego que no feu massa soroll.
...(CONTINUARÀ)

#24 / (Continuació)... SQUETXOS 4a Part= 1R SQUETX: GUERRA I POSTGUERRA

-En algun moment de la presentació, l’autor del llibre va dissertant sobre el capítols 2 y 3 del llibre-
(l’Autor del Llibre) AU: “... hem de ser conscients que el Real Catastro es produeix en una postguerra”
(l’Ermità de Sant Magí) ER: -una mica molest, talla al conferenciant- Dius que hi va haver una guerra, però no expliques res del que ha passat!... Ha sigut terrible el que ha passat!, ens hem matat entre germans..., per veure si ens manava un francès o un austríac!..., no entenc res!: molt lleig, molt lleig!, molt trist el que hem viscut!

AU: Perdoni, però vostè qui és?

ER: Francisco Vallbona, colomí, tinc casa al carrer de Santa Catarina, -al públic- els colomins ja em coneixeu...
(la Llevadora) LL: -conciliadora- Tens raó Francisco, però hem d’oblidar el passat, tot lo dolent del passat..., i mirar al futur. La primavera ha tornat, els nens neixen, jo tinc la mateixa feina que abans.

leer más

#23 / (Continuació)... SQUETXOS PRESENTACIÓ LLIBRE 3: COM ERA SCQ A 1716?

També sabem detalls de la SCQ de 1716, és la Santa Coloma que tenen al cap i al cor aquests personatges:

Es viu dintre muralla, poques cases fora; l’hort del Félix i l’hostal de la Font...

S’ha passat una guerra: Hi ha uns 800 habitants. Uns 22 preveres i 8 frares al convent de la Mercè.

El Comte Andreu de 70 anys és borbònic, el seu fill Joan en té 36, i li acaba de néixer un net Ignasi de 6 dies. Un altre fill, Francisco de Queralt jesuïta, serà el primer canceller de la recent estrenada universitat Real i Pontificia de Cervera, quan tanquen totes les universitats catalanes per austriacistes...

Els oficis d’aquell temps són tots artesans, manuals: sabaters, ferrers, manyà, teixidors, pagesos, cirurgians, calderers, quinquillaires, fusters... a escola potser només hi accedeixen 10 nens dels més de 200 que hi ha...

No cal dir que no hi ha encara plàstics, electricitat, motors... telèfons, televisions i ordinadors...

leer más

#22 / (Continuació)... SQUETXOS (2 Part) **CARÀCTER DEL PERSONATGES** i foto

Els personatges que molts ja coneixeu van ser:

-“LA CATARINA, LA LLEVADORA DEL COMÚ,”, encarnada per Mercè Piqué, la Llevadora és de les úniques dones colomines que apunten el seu ofici en aquell Catastro i a més té un sou de 10 lliures que cobra del Comú (Ajuntament de SCQ). Només tenim aquesta dada. Així que vam imaginar el caràcter d’aquesta dona com:
“Una personalitat molt pràctica a l’hora d’afrontar la vida que sap solucionar ràpidament els problemes quotidians. Que té un pes social considerable, cobra de la Vila, treballa pel poble, ajuda a fer néixer els colomins i colomines. Té inclús el poder de batejar el nadó sí el part és complicat: si un nadó moria, que passava més sovint del que actualment estem acostumats, millor que estigués batejat. En el fons ella camina per la vida i pel poble com si tots… leer más

#21 / SQUETXOS PRESENTACIÓ LLIBRE 1

Hi ha gent que no va poder venir a la presentació del llibre, algú m’ha demanat què passava amb els squetxos que es veuen a les fotos. Us en faré cinc cèntims i us apuntaré els diàlegs que vaig escriure, i que aproximadament es van dir durant la seva representació. Així ens hem d’imaginar aquestes escenes que ara apuntaré com a part de la presentació del llibre, que va anar en aquest ordre:

-En primer lloc va encetar l’acte la Núria de Startap, i el vídeo que van elaborar pel verkami.

-En segon lloc, Valentí Gual professor d’història moderna a la universitat de Barcelona, autor del pròleg del llibre ens va situar el moment històric en que es va obligar el Real Catastro de 1716, una postguerra-càstig per el territori català...

-En tercer lloc, el Jaume l’autor, va parlar del llibre en general: del mapa de Gili de 1750, i d’alguns capítol... i de què hi havia dins l’estudi elaborat en base a les dades d’aquell Real Catastro per Santa Coloma de Queralt.

leer más

#19 / últim avís!!

Bon dia!

Perdoneu als que ja ho sabeu ja fa dies, i ja ho teniu tot preparat per venir o per què heu d'anar a un altre lloc. Però si fossiu despistats, com ho sóc jo, agrairíeu que us ho recordés per última vegada: El dissabte heu de venir a recollir llibre i/o pòster i dos mecenes dos kilos de farina...

El pica-pica s'ha reduït a simple brindis amb cava o aigua, perdoneu!

Veniu a la festa, hi haurà teatre i tot!

Jaume

#18 / **falten 16 dies!**

Bon dia a tots els/les mecenes!!!

Us he de confessar que estic una mica nerviós, el llibre està a la impremta...

Guardeu-vos la tarda del dissabte 16 d'abril, que farem la presentació del llibre al Castell de Santa Coloma de Queralt i podreu recollir el vostre, el que ja vareu comprar ja fa dies.

A més us ho passareu bé, ha de ser una festa: vídeo, història, confessions, teatre, preguntes, pica-pica...

Us espero el 16!

Jaume

#17 / necessito el vostre nom

Bon dia a tothom!

No s'ha acabat el Verkami, però s'ha aconseguit el primer objectiu...

El que sí necessito, és el nom que voleu que posi en els agraïments del llibre. Alguns de vosaltres no volen posar cap nom, altres només el nom, n'hi ha que hi volen el nom i un cognom o el nom i els dos cognoms. També n'hi ha uns que posen pseudònim, o "família A... R..."

Poseu el que volgueu, però envieu-m'ho, per així poder imprimir el llibre

Una abraçada a tots i moltes gràcies!

Jaume

#16 / **ACONSEGUIT! ... Nou objectiu!**

Bé, el Verkami s'ha acabat abans d'hora, sobren 20 dies. Ja puc pagar la impremta, els permisos, els IVAs, les comissions...

Crec que he de demanar ajuda per un segon objectiu:

L'Eduard i la Núria de Startap www.startap.cat, van decidir donar un cop de mà desinteressadament al projecte, van gravar i muntar el magnífic vídeo... si no l'heu vist, mireu-lo:

https://vimeo.com/153780097

Faré una nova recompensa: llibre + pòster + aportació desinteressada pel vídeo + nomenament en els agraïments -30 euros-

També us vull fer saber que farem més Verkamis, on barrejarem vídeo i història: els mecenes d'aquesta recompensa sereu mecenes també d'aquest nou projecte... us tindrem en compte!

#09 / **El Verkami del llibre progressa adequadament**

75 mecenes, ens falten... 532 Euros!!!

Moltes gràcies a:

-dia 6 febrer a: Rosa, Marcel·li, Joan, Sara, Dani, Robert, Mª Teresa.

-dia 7 febrer a: Josep i Joan, Mª Teresa i Joan.

-dia 8 febrer a: Lídia, Maurici i Angelina.

-dia 9 febrer a: Rab i Josep Mª.

#03 / Una altra nova recompensa!

Més ajudes!!!, gràcies Maria!

llibre
+ pòster
+ taller d'elaboració de gelea de safrà, per dues persones. (impartit per la Maria de: Al pot petit hi ha)

Cada mecenes pot portar un acompanyant. El taller s'impartirà un cap de setmana del mes de novembre, es decidirà entre els Mecenes i la Maria. Serà impartit al obrador de Al pot petit hi ha www.alpotpetithiha.com

Ella serà qui us guiarà teòrica i pràcticament a aconseguir la ensafranada gelea. També hi haurà maridatge final, per degustar les gelees.

#01 / Una nova recompensa

Aquest Verkami té vida pròpia, hi ha gent que vol ajudar...

Els Mecenes que ja heu participat (moltes! gràcies!), no vau tenir aquesta opció però vull que la coneixeu:

llibre
+ pòster

+ un Kg. de farina de "xeixa"
+ un Kg. de farina de "mestall" (tres blats -barreija)
(de Josep Mestre, Llegums, Cereals i Farines d'Agricultura Ecològica)

feta amb moli de de pedra!!!

*29 euros"

imatge de l'espelta, que també en sembraven a 1716:

a recollir el dia de la presentació. Què us sembla?

n'hi haurà una altra que està agafant forma... també culinària.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies