❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

La Kosturica

La Kosturica és una cooperativa de producció d'horta ecològica sota criteris agroecològics situada a Canovelles (Vallès Oriental). Un projecte agrícola que planteja una relació directa entre productor i consumidor per tal que consumir aliments de qualitat no sigui un luxe, sinó una prioritat.

Sergi Moreno

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
92
Aportaciones
4.305€
De 3.000€
Aporta al proyecto
Ver proyecto en Català y English

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Sinopsi 

La Kosturica és un experiment cooperatiu de producció d'horta ecològica situat al terme municipal de Canovelles (Vallès Oriental, Barcelona). Nascut l'any 2000, actualment produeix unes cent-setanta cistelles de verdura de temporada a la setmana amb les que alimenta els seus associats de les comarques del Vallès i Barcelonès. Els consumidors són part activa del projecte, ja que amb el seu recolzament, ajuden a produir aliment no només de manera més sana, sinó també, més justa: sense intermediaris, afavorint el comerç local, minimitzant els embalatges i el transport, tenint en compte els drets i les prioritats dels treballadors, aprofitant les idees dels avis, potenciant les varietats locals o donant suport a la lluita contra els transgènics. Aquesta simbiosi és el que l'equip de La Kosturica anomena agroecologia. El documental és la crònica d'un any i mig de seguiment (del 2007 al 2009) de l'equip actual de pagesos format per la Maria, en Jordi i en Jose.

Què en farem dels diners?

Actualment el projecte del documental es troba en la seva darrera fase: la post-producció. El material ja està tot grabat i ara toca editar-lo. Això vol dir que ens falta l'edició de video i de so, les mescles d'audio, la música i l'etalonatge de cada imatge. L'ajuda del micromecenatge també servirà per poder cobrir els gastos de promoció, així com de les còpies de la pel·lícula.

Els personatges

Maria.

La Maria (35) és de Barberà del Vallès. Sempre ha tingut una inclinació per la natura i la terra, fins que als disset anys es va “il·luminar”, quan va assistir a una xerrada sobre ramaderia ecològica. Des d'aquell dia ho va tenir claríssim: seria pagesa. Va estudiar enginyeria agrònoma a la universitat i, tot i que, reconeix que la seva etapa acadèmica no li va servir de gaire, sí que va contribuir a plantar la llavor del que després seria La Kosturica. La Maria és el cor de “La Kostu” i la única que queda del grup fundador. La Maria és una dona enèrgica i vital que es pren molt seriosament el que fa. Té una vocació extraordinàriament didàctica per difondre el que significa la idea de l'agroecologia.

Jordi.

En Jordi (41) és de Caldes de Montbui. Va estudiar formació professional agropequària a la prestigiosa granja-escola Torre Marimon i va patir en carn pròpia el desallotjament acadèmic, primer, i el físic, després, que va acabar amb una sonada tancada a l'interior de l'edifici. Després de treballar com a jardiner i fer els seus inicis com a pagès ecològic produint vinya i olivera, entra a La Kosturica el 2005. En Jordi és directe, radical, sanguini i punyent fins a la feridura si fa falta. Té molt clar que menjar aliments de qualitat no ha de ser un luxe sinó una prioritat, perquè el negoci de l'alimentació està en mans dels especuladors. Per aquest motiu no admet discussions sobre el preu de les verdures que cultiva. En Jordi ha fet de la pagesia un estil de vida i combina la feina del camp amb la de fer oli en un trull quan n'és la temporada. Una de les seves aficions és la música i part del seu temps lliure el dedica a fer de cantant en un grup de rumba del poble.

Jose.

En Jose (32) és de Mas de las Matas (Terol). En Jose té una relació més estreta amb el camp que la resta dels seus companys, ja que prové d'una família que es dedicava a criar burros. Va venir a Catalunya a estudiar enginyeria agrícola, també. A la universitat va entrar en contacte amb persones que tenien les mateixes inquietuds que ell i a través d’això va conèixer l'Agnés, la seva parella actual que també havia passat per La Kosturica. En Jose és afable i tranquil i li agrada la solitud que comporta la seva feina. Té un aire de despistat i una mirada penetrant que subratlla la seva personalitat somiadora, com la Maria, o és pessimista com en Jordi. No és massa xerraire però quan parla la clava. Tot i mostrar-se desconfiat amb la càmera, ha acabat acceptant-la i fins i tot li dedica algunes reflexions interessants.

Què vol dir agroecologia?

Agroecologia és un mot tan polisèmic com desconegut. Últimament, quan estem assistint a un nou boom del menjar ecològic, la paraula agroecologia no pot ser menystinguda. Es tracta d'alguna cosa més que verdures sense químics. La Maria acostuma a explicar això amb la metàfora d'un arbre de quatre branques: l'ecològica, la social, la cultural i l'econòmica. En definitiva és redefinir l'agricultura ecològica amb criteris més humans i no tant de mercat. Agroecologia és una alternativa al model agrícola globalitzat, però també és sinònim de justícia social. Al capdavall, una opció política.. Així és a La Kosturica.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

9 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Sergi Moreno

    Sergi Moreno
    Autor/a

    más de 11 años

    El pla general de les entrevistes tenen força aire per dalt per situar el personatge com a element integrat de l'espai, que també és un dels protagonistes del documental, sigui la casa o el camp.

  • joaquin rabassa

    joaquin rabassa

    más de 11 años

    Es sólo una opinión muy particular, pero las tomas de los planos fijos hay demasiado aire por arriba. Qué te parece a ti.

  • Jordi Urgell i Montané

    Jordi Urgell i Montané

    más de 11 años

    Quin dia feu la presentació del documental? Gràcies,

    Jordi

  • francesc

    francesc

    casi 12 años

    hola sergi! em dic francesc, sóc de Lleida i estic preparant un viatge per catalunya visitant projectes alternatius per després fer-ne un llibre. www.caminalma.blogspot.com

    vull fer tambe documental i necessito algú que hi vulgui col.laborar.

  • Daniel H.

    Daniel H.

    casi 12 años

    Hola

    Estoy lanzando una campaña de apoyo a proyectos interesantes para que puedan ser grabados en máxima calidad con las nuevas RED SCARLET-X

    http://danielhernandezaudiovisual.blogspot.com.es/p/red-scarlet-x.html

    Ánimo con vuestro proyecto!

  • Sergi Moreno

    Sergi Moreno
    Autor/a

    casi 12 años

    Hola Cèsar. Pot contactar amb mi al correu del documental: [email protected].

    Moltes gràcies!!

    Sergi

  • Cèsar Caparrós

    Cèsar Caparrós

    casi 12 años

    Hola Sergi. He col·laborat econòmicament amb el projecte. Com ens podem posar en contacte amb tu per passar-te les nostres dades? Cèsar [email protected]

  • Sergi Moreno

    Sergi Moreno
    Autor/a

    casi 12 años

    Hola. Sí que hi ha una manera. Fent allò que se'n diu "aportacions analògiques". Es tracta de donar els diners en mà perquè després s'incorporin al projecte. Jo les consideraré com a vostres però les condicions bancàries aniran al meu càrrec. Si això no us convenç, podrieu fer-me l'aportació en mà igualment i no s'iclourà al contador, sinó que servirà directament per cobrir algunes despeses (còpies, transports, material fungible...).

  • Ignasi

    Ignasi

    12 años

    M'agradaria fer una aportació, i oferir la possibilitat de fer-ho a gent que conec que pot estar interessada. Però no accepto les condicions d'ús de Verkami. Hi ha alguna altra manera de contribuir?

Volver a todas las actualizaciones

#04 / El documental "La Kosturica" a La Directa.

Hola a tothom! La campanya segueix endavant i fent allò de mica en mica s'omple la pica. Volem arribar tan lluny com poguem en aquests disset dies que ens queden. La setmana passada la noticia del documental va sortir a La Directa. La Directa és un setmanari de comunicació fet des del que s'anomena els moviments socials. Informa (o contrainforma) de moltes de les coses que no surten als mitjans de comunicació generalistes. Anarquisme, independentisme, antifeixisme, antimperialisme, antisexisme, ecologisme, okupació, lluites veïnals, cultura popular i alternativa...

"La Kosturica" a La Directa

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#08 / L'estrena del documental va ser un èxit!

Hola amics i amigues, família kosturica tots

El dia 15 de novembre a les 20 hores es va celebrar l’estrena del documental “La Kosturica, una experiència d’agroecologia” al Teatre Auditori de Can Palots de Canovelles.

L’acte, organitzat per VOTV, va ser presentat per l’alcalde del municipi, en Josep Orive, el director de la televisió de VOTV, l’Albert Jordana, la cap de programació, Marta Castañé i el director del documental, Sergi Moreno. Entre el públic també, molts dels amics i mecenes que van col·laborar amb el projecte, així com la presència dels seus protagonistes: la Maria, en Jose i en Jordi.

Unes setanta persones vam poder gaudir de la projecció de la pel·lícula i culminar així un procés que començava el 2007, quan el projecte es va posar en marxa. Després la Maria de la Kosturica i en Sergi, el director del documental van explicar com havia… leer más

#07 / Ja tenim data d'estrena!

Hola amics i amigues

Per fi! Ja tenim data d'estrena del documental! D'estrena o de preestrena, ja que que aquesta es produirà més endavant a VOTV (Vallès Oriental Televisió). Serà el dijous 15 de novembre a les 20 hores al Teatre Auditori Can Palots de Canovelles (Vallès Oriental).

Us demanaria que confirmessiu, si podeu, la vostra assistència a [email protected].

Suposo que la data no anirà bé a tothom, però m'agradaria saber quants mecenes podreu assistir-hi. Trobareu més info del lloc al web de lAjuntament de Canovelles.

Gràcies

Sergi

#06 / "La Kosturica", ja en dvd!

Hola amics i amigues, família kosturica tots.

Finalment i després de cinc llargs anys, ho hem aconseguit! La peli de La Kosturica ja és una realitat. Com també ho són les capses plenes de còpies en devedé que tinc a casa, esperant ser entregades a totes les i els mecenes. Gràcies per recolzar el projecte i per la paciència en deixar-lo acabar com he volgut fer-ho.

Aquí en teniu la proba

En breu, les recompenses!

#05 / Cartell del documental "La Kosturica"

Sí, amics i amigues, família kosturiquera tots,

La pel·lícula documental de "La Kosturica" quasi és a punt! Després d'uns mesos d'estiu de treball incessant, però també d'aturada tècnica obligada, finalment el setembre vam començar els darrers treballs per tenir-la a punt. De moment us adjuntem el cartell oficial que ha fet la dissenyadora gràfica calderina Cristina Arenas del Río, i que podeu veure al web de flickr. Aviat us informarem sobre l'estrena, així com organitzarem les recompenses. Gràcies a tots i a totes pel vostre suport.

Sergi Moreno

#04 / El documental "La Kosturica" a La Directa.

Hola a tothom! La campanya segueix endavant i fent allò de mica en mica s'omple la pica. Volem arribar tan lluny com poguem en aquests disset dies que ens queden. La setmana passada la noticia del documental va sortir a La Directa. La Directa és un setmanari de comunicació fet des del que s'anomena els moviments socials. Informa (o contrainforma) de moltes de les coses que no surten als mitjans de comunicació generalistes. Anarquisme, independentisme, antifeixisme, antimperialisme, antisexisme, ecologisme, okupació, lluites veïnals, cultura popular i alternativa...

"La Kosturica" a La Directa

#03 / Agroecologia kosturiquera

Ja fa disset dies que la campanya de micromecenatge va començar a rodar. Als deus dies ja havíem aconseguit el mínim perquè aquesta fos un èxit! I tot gràcies a vosaltres. Però no ens volem aturar aquí. Com més diners es recaptin, millor serà el resultat final. Per celebrar-ho us portem el nou vídeo del projecte: agroecologia kosturiquera. Agroecologia és un concepte teòric, i com a tal, interpretable. Podriem definir-lo com a l'expressió científica que aplica els principis de l'ecologia al disseny, desenvolupament i gestió de sistemes agrícoles sostenibles. Lluny de teoritzar massa, podríem resumir-ho com una manera de fer agricultura ecològica en termes més humans. Esperem que us agradi!

#02 / La curiositat del nom

Kusturica o Kosturica? Gitanos o pagesos? Gipsy music o rumbeta catalana? Els grans projectes tenen grans noms, i La Kosturica no n'és una excepció. Tot va començar l'any 2000 com un joc de paraules. Aquells primers joves kosturiqueros eren com els gitanos de les pel·lícules de l'Emir Kusturica: vivien com podien practicant l'escola del reciclatge. Si no ho tenien, ho inventaven. Si no podien comprar, reciclaven. Les pel·lícules del director serbi eren un referent amable per combatre la duresa dels inicis. Una aventura que agermana cinema i pagesia per sempre. Descobriu-ho clicant aquí

#01 / La Kosturica

"La Kosturica" es la història d'un somni fet realitat. La Maria Giner (35) sempre havia volgut ser pagesa. Després d'anys de formació i molt treball, l'any 2000 engega amb d'altres companys, el projecte de La Kosturica: una cooperativa de producció de verdura ecològica a Canovelles (Vallès Oriental). Quasi deu anys després, ella i el seu equip de pagesos “neorurals” han aconseguit viure amb dignitat del camp i pel camp, cultivant verdures amb criteris agroecològics. La pel·lícula és la crònica d'aquesta aventura vital durant un any i mig de seguiment.

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies