❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Por la libertad de información: NO a los bloques electorales!

Necesitamos tu ayuda para poner freno a la imposición de los bloques electorales en los medios de comunicación. Una anomalia europea que limita el derecho a la información de los ciudadanos en periodos electorales. #InformaciónSI #propagandaNO

Categoría

Creado en

0
segundos
161
Aportaciones
6.030€
De 6.000€
Aporta al proyecto
Ver proyecto en Català y English

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Los bloques electorales son una imposición recogida en la Ley Orgánica del Régimen Electoral General que vulnera el derecho de los ciudadanos a ser informados libremente y sin imposiciones políticas.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lleva muchos años trabajando por la supresión de este sistema que establece para las informaciones de campaña los mismos criterios que para la propaganda. Por ello, somos muchos los periodistas que siempre hemos considerado que establecer el orden y los tiempos es un tipo de censura inaceptable en cualquier democracia y contraria a la libertad de información reconocida en el artículo 20 de la Constitución Española.

Después de agotar las vías jurisdiccionales españolas, llegando hasta el Tribunal Constitucional, el Colegio de Periodistas de Cataluña propone una acción conjunta, entre periodistas y ciudadanos, para presentar una demanda ante el Tribunal Europeo de Derechos Humanos de Estrasburgo. La voluntad es conseguir revocar esta anomalía que tan sólo se aplica en España.

Año electoral

Para este año 2015 hay previstos hasta cinco comicios electorales en todo el territorio español. Es una excelente ocasión para poner de manifiesto esta disconformidad que expresamos los periodistas y para recordar que la proporcionalidad acaba con la imparcialidad, y que debe prevalecer el criterio periodístico por encima del cronómetro. Los profesionales entendemos que no debe haber ninguna excepción en la manera de hacer información política. Que esta sea plural, ecuánime y en la que los criterios profesionales estén por encima de las cuotas parlamentarias. Por este motivo denunciamos que, cuando los políticos reparten el tiempo y el orden de aparición en los informativos ésto “no es información. Es propaganda”.

Anomalía Europea

El sistema de los bloques electorales constituye un estado de excepción informativa, un ataque a los ciudadanos y a la misma democracia, que tan solo funciona de esta manera en este país. En ningún otro país europeo se da la circunstancia que los periodistas no puedan trabajar libremente, sean del medio que sean, públicos o privados, poniendo en entredicho un principio democrático básico, como lo es el derecho a una información plural, imparcial y sin injerencia política. Obligar a los periodistas a regirse por criterios políticos y no por criterios profesionales es un atentado a los derechos más básicos de cualquier democracia, que pasa por un escrupuloso respeto a la independencia de los periodistas.

A qué destinaremos vuestras aportaciones

A sufragar los costes derivados de la presentación del escrito de demanda y su posterior seguimiento ante el Tribunal de Estrasburgo.La previsión inicial supera los 12.000€, la mitad de los cuales los asumirá el propio Col•legi de Periodistes de Catalunya, y el resto con la aportación voluntaria de los periodistas y ciudadanos que colaboren económicamente con la iniciativa para conseguir una información libre, incluso en campaña electoral. El Col•legi se reserva el derecho de continuar con el proyecto, o no, en función del resultado de este micro mecenazgo

Calendario previsto

El plazo para la presentación de la demanda exige una actuación inmediata. Por este motivo disponemos de los 40 días que estará activa la campaña. Las diferentes recompensas, según las aportaciones, se harán efectivas entre los meses de mayo, junio y julio.

Más información

Podeis consultar y realizar el seguimiento en el bloc:

Blog "NO a los bloques electorales!"

Y también en las redes sociales:
facebook
twitter

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

3 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • manuel

    manuel

    casi 9 años

    En el caso de que no consigáis finalmente los 6.000 euros, ¿qué haréis?

    Contestadme sólo en esta sección de preguntas y respuestas.

  • David,

    Muchas gracias por tu sugerencia.

    Entre las recompensas existen algunos cursos tipo webinar que pueden ser de interés para cualquier público.

    En cualquier caso resulta muy complicado modificar las recompensas una vez iniciada la campaña.

    Un saludo.

  • David Magaña

    David Magaña

    casi 9 años

    Me gustaría hacer un pequeño aporte, pero a falta de dinero, buenas son ideas: me he fijado en que las recompensas que ofrecéis pueden interesar mucho a periodistas o estudiantes, pero no a la gente de la calle. Una recompensa para ellos iría bien.

Volver a todas las actualizaciones

#05 / Què diuen els polítics dels blocs electorals?

“Censura”, “intromissió inacceptable”, “vulneració de les llibertats d’expressió i d’informació”… La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, no va escatimar qualificatius a l’hora de manifestar-se en contra dels anomenats “blocs electorals” en la roda de premsa del passat 13 d’abril a la sala d’actes de l’entitat en la qual es va anunciar la demanda que farà el Col·legi davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg en contra d’aquesta pràctica.

Però què en pensen els representants polítics dels blocs electorals? Quines postures mantenen hores d'ara? Ho han explicat a "Report.cat", la nova plataforma del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Pots llegir-ho des d'aquest enllaç

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#09 / Periodistes locals donen suport a la campanya #NOalsblocs

Cinc periodistes que treballen en l'àmbit local ens fan arribar les seves opinions sobre el sistema de Blocs Electorals. I contribueixen, de manera pública, fent una aportació a la campanya que ha de permetre al Col·legi de Periodistes de Catalunya portar aquesta anomalia europea al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

"LOS BLOQUES HACEN QUE LOS PERIODISTAS TENGAN QUE DEDICAR MÁS TIEMPO A CONTAR LOS SEGUNDOS QUE A TRATAR LA INFORMACIÓN"

Mari Carmen Gallego

¿Cuál es tu postura en relación con los bloques electorales?

Estoy en contra de los bloques electorales porque no se fundamentan en el interés periodístico y aportan poca información. Es estúpido hacer una crónica de 20 segundos cuando igual la noticia es interesante y en cambio hacer una de un minuto y medio aunque la información no sea resaltable.

¿Qué repercusión crees que tiene esta práctica en tu trabajo como periodista y, genéricamente, en el derecho a la información?

leer más

#08 / Periodisme a cop de cronòmetre

"No crec que el meu país, que tots plegats, necessitem un projecte com aquest, el que cal..." Res més. No és que ningú hagi tallat. O que a l'autor de la frase li agradi el suspens. És que s'ha acabat el temps. Han estat tres segons, podria no ser cap ficció, el que aquest partit tenia assignat en aquest espai informatiu, que durant la campanya electoral sentim a les ràdios i televisions públiques i que coneixement com a "bloc electoral". Durant aquests quinze dies, el cronòmetre segresta el debat polític. I el que fins aleshores havia estat la feina periodística d'ensumar, triar i explicar què està passant, esdevé un pur mercadeig controlat en l'ordre i els minuts i segons que li corresponen a cada partit polític. Periodisme? Per enlloc.

Són els mateixos partits polítics els que es fan el "vestit" segons… leer más

#07 / Queixa contra els blocs electorals al Consell d'Europa

La Federació de Periodistes Europeus (EFJ) i la Federació Internacional de Periodistes (IFJ), han presentat una queixa formal al Consell d'Europa sobre els "blocs electorals" a instàncies del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Les dues organitzacions comparteixen amb el Col·legi que aquesta anomalia europea representa una "interferència política en el treball editorial i viola l'article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, que consagra explícitament la llibertat d'opinió i de rebre i difondre informacions i idees sense ingerència d'autoritats públiques".

A través d'una plataforma per promoure la protecció dels periodistes, el Consell d'Europa recull, analitza i intercanvia informació sobre violacions de la llibertat de premsa i mitjans de comunicació a nivell europeu. I és a instàncies d'aquesta queixa, que el Consell d'Europa pot demanar explicacions i aclariments als estats membres.

leer más

#06 / Ara més que mai, diem #NOalsblocs

A poques hores de començar la campanya electoral, la iniciativa de micromecenatge impulsada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, a través de Verkami, va sumant adhesions. A més dels col·legis i organitzacions professionals, també s’ha afegit a les últimes hoers el Sindicat de Periodistes d’Andalusia, des d’on s’ha insistit en què “els blocs electorals trenquen la el dret a la informació en llibertat”.

També aquests dies hi ha hagut municipis que han fet seva la petició del Col·legi de Periodistes, que va animar a presentar i aprovar mocions a favor de la llibertat de premsa, contra els blocs electorals, i que deixessin treballar sense interferències els periodistes. Sempre s’ha mantingut que només cal voluntat política, com ha quedat demostrat en alguns municipis com [Sant Vicenç dels Horts] (http://comunicacio21.cat/noticies-comunicacio21/110568-radio-sant-vicenc-tambe-es-lliura-dels-blocs-electorals, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, o Bellveileer más

#05 / Què diuen els polítics dels blocs electorals?

“Censura”, “intromissió inacceptable”, “vulneració de les llibertats d’expressió i d’informació”… La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, no va escatimar qualificatius a l’hora de manifestar-se en contra dels anomenats “blocs electorals” en la roda de premsa del passat 13 d’abril a la sala d’actes de l’entitat en la qual es va anunciar la demanda que farà el Col·legi davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg en contra d’aquesta pràctica.

Però què en pensen els representants polítics dels blocs electorals? Quines postures mantenen hores d'ara? Ho han explicat a "Report.cat", la nova plataforma del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Pots llegir-ho des d'aquest enllaç

#04 / Defensant el teu dret a rebre una informació sense imposicions polítiques

Ja portem poc més de 10 dies de campanya, i continuen les adhesions a la lluita engegada pel Col·legi de Periodistes contra els blocs electorals. Des dels col·lectius professionals de Periodistes d'Andalusia, Múrcia, Euskadi i La Rioja han manifestat el seu suport a la iniciativa i en pròximes juntes decidiran quina serà la seva contribució més enllà de compartir el projecte.

Mentrestant, municipis com Sant Vicenç dels Horts han aprovat mocions en les que es rebutja el sistema de blocs electorals i es mostra a favor de fer servir els criteris periodístics en la cobertura informativa de les eleccions municipals.

Una petició semblant és la que ha fet arribar el Sindicat de Periodistes de Catalunya a municipis com l'Hospitalet de Llobregat o la Carta oberta que el Comitè Professional de BTV va enviar al Consell d’Administració amb el suport de tota la redacció.

leer más

#03 / Continuen les adhesions a la Campanya

El Colexio Profesional do Xornalistas de Galicia s'ha afegit a la campanya #NOalsblocs engegada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els seus responsables han fet arribar el seu suport a la iniciativa de portar aquesta anomalia europea davant del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

Avui, que fa tot just quatre dies que ha començat la campanya, podem fer una primera valoració, amb totes les precaucions que cal tenir. Però és força positiva si tenim en compte que hem aconseguit un 24% de l'objectiu econòmic que volem assolir, que la difusió ha estat molt bona i que ha tingut bona acollida sobretot entre els mateixos professionals.

Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, però, us animem a continuar difonent i fer extensiva la campanya, sobretot en aquesta segona setmana que començarem i que, segons els experts, serà molt més complicada.

#02 / Els mitjans de comunicació parlen de la iniciativa del Col·legi de Periodistes

Diferents mitjans de comunicació catalans s'han fet ressò a les últimes hores de la iniciativa presentada ahir pel Col·legi de Periodistes de portar el tema dels blocs electorals al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg.

Si vols donar un cop d'ull o consultar el què s'ha dit fins ara, aquí tens alguns enllaços:

Des de BTV recorden que aquest 2015 està farcit d'eleccions i que els blocs electorals estan de nou en el punt de mira del Col·legi de Periodistes. Aquest cop, però, insisteixen en què es vol anar més enllà i portar aquesta qüestió al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg i que per això s'ha engegat una campanya de micromecenatge a través de Verkami.

També pots escoltar la informació a Catalunya Ràdio amb les declaracions de Carles Prats, responsable del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Unes declaracions que s'han convertit en el so del dia a d'altres plataformes

O consultar la notícia del @324leer más

#01 / Comencem la campanya!!

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i el vocal de la Junta Carles Prats, van fer públiques ahir, 13 d'abril, les iniciatives que s’impulsaran des del Col·legi per continuar defensant la supressió dels blocs electorals. Unes actuacions que, com van informar ahir, passen per presentar una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, després d'haver esgotat totes les vies jurídiques espanyoles, arribant fins el mateix Tribunal Constitucional.

Per aconseguir fer front als costos derivats de la presentació de l'escrit de demanda, i el seu posterior seguiment davant del Tribunal d'Estrasburg, Bonet i Prats van explicar que s'ha posat en marxa a partir d'aquest dilluns 13 d'abril la campanya de micromecenatge. La previsió inicial supera els 12.000€, la meitat dels quals els assumirà el propi Col·legi, i la resta amb l'aportació voluntària dels periodistes i ciutadans que col·laborin econòmicament en la iniciativa, a través de Verkami .

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies