❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

16 cabres i un munt de vergonyes

El 16 cabres és un espectacle traduït a disc. És un trebai de música tradicional, però no us penseu pas que serà un somnífer boví com diu sovint la llufa del nostre gènere, sinó que la major part de les lletres són el reflex de la part canalla del nostre passat col·lectiu. I això... us agradarà.

Els Groullers

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
138
Aportaciones
3.135€
De 3.016€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

En un cert sentit ens pixem damunt la Santa Espina i ens eixuguem el cul amb la Rosó, però, ei! ... sense ofendre ningú, eh!?!?!

A més, no som els primers a fer-ho.

Per entendre'ns hem fet un espectacle per descobrir la part viva, natural, dels nostres antecessors, dels catalans dels temps de l'inici de l'anomenada Renaixença. Per això hem aplegat una colla de temes que ens parlen d'aquella part més incòmode d'aquella societat, de les grandeses i misèries d'una quotidianitat que, al capdavall, potser no ens serà tant llunyana ni indiferent.

Tot plegat ho hem entaforat a cops de micro dins d'un nou treball discogràfic, enregistrat al passat octubre a l'estudi Juglans Music, d'Estanyol, entre la bucòlica ruralia.

És el tercer treball discògrafìc d' Els Groullers, que som un grup folk de les Comarques Gironines amb divuit anys de recorregut i de compromís amb el país i les seves tradicions culturals, que no ens caracteritzem gaire per la finor o polidesa, i encara menys ens deixem lligar per correccions polítiques artificioses.

Experiència prèvia en projectes creatius/culturals similars

Com a grup és el quart enregistrament que fem.

Al 2001 vam editar "Nianou", la maqueta.

Al 2004 vam editar el primer disc "Tr3s Qu4rtans amb Folre"

Al 2009 vam editar el segon disc "Amb Arrels"

Què en farem dels vostres pèmpins?

  • Pagar la gravació del disc (hi ha Tècnics amb bona fe...)

  • Finalització del màster

  • Disseny de la portada i el llibret

  • Impressió de samarretes i postals promocionals

  • Còpies dels CD’s

  • (Si arribem a una quantitat raonable) Millorar l’escenografia de l’espectacle

  • (Si arribem a una quantitat més que raonable) Millorar la imatge personal dels membres del grup (calçotets sense forats, sostenidors nous, mitjons que tinguin menys de tres usos...... o estovaies de mocador de farcell)

A voluntat

Com podeu veure hi ha múltiples maneres de ser còmplice d’aquest contuberni, si voleu deixem-ho en fer-ne mecenatge...

Calendari previst

Novembre: Masterització

Novembre: Disseny del disc, portada i llibret

Desembre: Encarregar còpies dels CD

20 de desembre a les 18:00h a l'Ateneu de Celrà: Concert especial de presentació amb convidats entre els amics que ens han acompanyat en aquesta aventura sonora

20 de desembre: Posada a la venda del CD

En paral·lel estem fent una millora del guionatge de l'espectacle, en base a tot el brou nou que ha anat coent durant l'enregistrament.

+ Info

[email protected]
facebook

Segueix-nos també al Twitter: @groullers

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

20 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • La Marieta de can Bitlla de Mont-ras

    La Marieta de can Bitlla de Mont-ras

    más de 9 años

    Ep, Groullers! A quatre dies del límit ja heu aconseguit els pístrics...

    Què fareu amb la calderilla que us sobri? Algun bolo per terres llunyanes? Un altre CD? O convidar-nos a les ninetes de l'Empordà a fer unes canyes...

  • Els Groullers

    Els Groullers
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Marieta! Creu-nos que ja ens agradaria. De fet la Laia i el pastoret tenien moltes ganes de sortir-hi, malgrat les protestes de les noies d'Olot. Però com que l'Ivó és menor d'edat, com a mínim hauríem de dur posades les samarretes. Podríem buscar-hi un color carn... T'hi apuntes!?

  • La Marieta de can Bitlla de Mont-ras

    La Marieta de can Bitlla de Mont-ras

    más de 9 años

    Hi haurà calendari dels Groullers, com aquells que fan els bombers en blanc i negre lleugerets de roba?

  • Els Groullers

    Els Groullers
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Uri, no pateixis pas. N'Ivó Jordà, l'escolà de Collbató, t'ho farà arribar personalment, a brida batuda, cavalcant l'estimada "Alícia". Les nostres branques entortolligades a cops arriben lluny...

    Tot i que ens encantaria venir a Vilafranca a tocar, és a dir, que si saps on podem anar a picar la porta... fes-nos-ho saber!

  • Oriolam

    Oriolam

    más de 9 años

    Amb l'aportació de 20/30 eurus seria possible rebre les dues tasses o la menestra per via somera? O vindreu a Vilafranca a fer un directe per l'ocasió??

  • Els Groullers

    Els Groullers
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Bella Laia, encara no hem tret la col•lecció de roba íntima, però pots demanar el model de samarreta per a noia.

  • Bella Laia

    Bella Laia

    más de 9 años

    Hola, soc la Bella Laia. Teniu sostens del 16 cabres?

  • Els Groullers

    Els Groullers
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Núria! Ostres... el Pastoret i el Bitxo gros i panxut estan agafats i només ens queden lliures el Rector de Collbató i el Mossèn Joan de Vic (amb armadura inclosa, tu mateixa). L'Hereu Puig d'Agullana està a l'hospital i el Banyut a la presó.

  • Nuria Ma Ca

    Nuria Ma Ca

    más de 9 años

    A mi m''han convençut els "Colomins Fogosos". Tinc una pregunta...el colomí fogós en qüestió, va inclòs....?

  • Els Groullers

    Els Groullers
    Autor/a

    más de 9 años

    Bon dia senyor rector, tenim samarretes de totes les talles, des de la S fins la XL, que ara estan molt de moda les samarretes grans estil sotana.

Volver a todas las actualizaciones

#01 / Quines cançons trobareu al "16 cabres i un munt de vergonyes"?

PRÒLEG: PLANY

Amb un romanç anònim del segle XVII dictat entre la guerra dels Segadors i la guerra de Successió, en bona companyia amb Els Berros de la Cort sorgim d’entre les boirines de la llarga nit. De la larga noche. De la trista nit, que potser tot just ara veu llampeguejar l’albada a l’horitzó.

Fem marrada, passats de bon tros els primers dos segles, per veure el punt on comença la nostra història.

El Flabiolet

Aquest tema el vam conèixer de la mà del mestre Maties Mazarico i, com ell, ens ve directament des del Rosselló. Podreu comprovar que, si bé —indiscutiblement— l’estrella era el sacaire, el seu company inseparable, el flabiolaire, era el que tenia més èxit entre les fans.

La nina i el rector

Aquesta peça tan marinera ens ve directament des d’una antiga fàbrica de muntatge de televisors d’Osona, on joves i padrines la cantaven a ritme d’havanera. Ens acompanya el saborós acordió del mestre Perepau Ximenis, que ens mena al Carib i les terres cubanes, que tant intensament es van relacionar amb el nostre país, malgrat que avui poca gent ho recordi.

Ball pla d'en Banyut

Com no podia ser d’altra manera, la tonada particular del poble de Celrà —que ens acull, i fins i tot de tant en tant ens escolta— ens parla de la lluita de superació dels veïns del poble, remences a l’època medieval, per treure’s del damunt un senyor feudal, foll i ben peculiar...
És un tema de creació amb el qual ens honra haver pogut participar en aquesta festa novella, la del Banyut, que de ben segur tindrà llarga tradició.

El Rector de Collbató

Vers aquella imatge que se’ns ha volgut transmetre dels nostres avantpassats, la de gent d’una religiositat i superstició temorenques i manyagues, hi ha un munt de cançons que ens demostren que de rucs no en tenien ni un pèl, i que per damunt de rosaris, sotanes i casulles el poble sabia. Sabia i cantava.

Ens han acompanyat a cal rector en Pau Feixas i en Marcel Casellas, donant gas amb el seu metall catalàunic.

La Caterineta

Aquesta cançó és una d’aquelles que ens acosta als nostres germans mallorquins i fot el dit a l’ull a gonelles i altre mena de xarlatans.

En el nostre cas, la Lídia Domingo—en els seus dies de groullera— va fer aquesta bonica variació, a partir de la lletra i la melodia de la mallorquina “A sa plaça fan ballades” i la principatina “Caterineta”.

Joan Amades inclou tots els temes d’aquesta “família” com a cançó d'aplec i explica que es ballava arreu del territori de parla catalana. Era també una cançó de ball rodó infantil que cantaven les nenes arreu de Catalunya.

Atenció al detall, amigues i amics: infantil.

La Bella Laia

Durant l’època daurada de la sardana, en l’explosió del seu èxit, eren habituals els experiments i jocs amb altres melodies i ritmes. Nosaltres ens hem enjogassat amb una melodia de la nostra infància i a més hi hem afegit lletra, d’aquelles que haguera tingut èxit en el temps dels cantaires de taverna. Val a dir que en aquest sacrilegi hem tingut la sort de comptar amb els amics de la Cobla Bisbal Jove, trempant el tema d’allò més...

Jotada

Si una bona jota és un xarrup d’alegria, les jotades que sonen a les Terres de l’Ebre són tot un ritual fester. Sobre una sèrie de melodies que van interpretant els diferents membres de la rondalla, els cantadors improvisen versos referents a l’actualitat o als participants en la festa, amb una ironia o causticitat pròpies, com recordarà tot aquell qui tingui coneixences ebrenques. En aquesta ocasió ens ha volgut acompanyar el mestre Marcel Casellas, que si bé és de més amunt, de sagacitat no n’hi falta.

Sant Gil

L’actual fama que tenim els catalans de tous, pacífics i fenicis, es un clixé imposat interessadament i massa ben assumit, que ve de l’època de les 16 cabres, precisament: de mitjan segle XIX. Tan sols cal veure com anava en aquells mateixos anys una festa major empordanesa, per saber de quina una en calçaven...

Mossèn Joan de Vic

Un gran clàssic de la tradició catalana, especialment al seguici de Reus. És la història d’un cavaller —a l’època medieval i moderna aquí se’ls anomenava mossèn com don a Castella— que torna de la guerra i reflexiona d’una manera autènticament surrealista sobre el seu destí. Per fer-ho encara més surrealista, hem comptat amb la col•laboració de l’empordanès Domènec Ludeña “Domi”, i la seva rumbera tramuntanenca.

En aquesta illa tan pobra

El darrer dels temes que hem incorporat al repertori és potser un dels més representatius que hi ha coses que mai no canvien. Contat pels eivissencs de la manera més senzilla.

Situats, doncs, en ple Mediterrani, hem agafat el clarinet baix d’en Manu Sabaté fortament, amb les dues mans, i amb quatre clarinetades hem trencat el ritme de la melodia perquè tirés una mica cap a les costes orientals del nostre mar.

Cançó de panderos

Les cançons de panderos se solien cantar el dia de Pasqua quan, mentre els homes la voltaven cantant caramelles i escurant les tavernes, les dones es reunien a casa d’alguna veïna a fer festa i cantar plegades versos improvisats. En aquesta ocasió, la Montse i la Lídia s’apliquen al màxim en els entrellats del pandero biològic.

Ara pla

Per a aquells qui pensen que una noia no pot gaudir tant de la vida o de la festa com un noi, heus ací un tema de nova creació que se’ls indigestarà una mica...

Les noies d'Olot

No us penseu pas que la música, la festa, i l’alcohol d’abans portaven efectes gaire diferents dels que porten ara. Amors ràpids, contactes furtius... sang bullent.

Els músics de Puigcerdà

Si moltes de les grans fortunes de llinatges de la costa venen del tràfic d’esclaus o altres negocis truculents, a la muntanya la cosa no és gaire més neta. Aquesta falsa frontera que ens va imposar la mal anomenada Pau dels Pirineus —perquè ni va dur la pau i amb prou feines parlava dels Pirineus— va fer la sort d’unes quantes famílies que, fent de paquetaires i movent el contraban al seu risc, es van poder situar al capdamunt de la societat.

Sí, sí... moltes cases polides i famílies de casa bona, no sabeu pas la merda que amaguen sota la catifa.

EPÍLEG: Els tres tambors

Remei bàsic per als il•lusos que encara es pensin que la nostra supervivència cultural es deu bàsicament a alguna mena de planificació d’una elit decisiva i salvapàtries, més que no pas a la vitalitat i fidelitat del poble català. Del vell i del nou. Del que no surt als diaris i omple massa poques pàgines als llibres d’història.

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#25 / Moltes gràcies!

Moltes gràcies a tots els mecenes que heu col•laborat perquè el nostre disc sigui una realitat. De debò!

En breu contactarem amb vosaltres per fer-vos arribar les recompenses a tots els que no la vàreu recollir al concert que vàrem fer aquest dissabte dia 20 a Celrà.

Una abraçada ben gran i Bones Festes!

#20 / Avui us presentem a... Els Berros de la Cort!

Han col·laborat a la cançó del Plany amb els següents instruments: l'Elda Daunis amb la viola de roda, en Xus Jiménez i en Jordi Batallé amb les percussions, en Marc Daunis amb el sac de gemecs, en Jordi Comas amb la tarota i l'Alba Logan amb la gralla.

Us deixem el seu cromo de presentació:

#13 / Nou cromo de la col·lecció: la Cobla Bisbal Jove!

Avui us presentem la Cobla Bisbal Jove:

Marta Leon: Flabiol i tamborí; Adrià Sanchez: Tible; Arnau Planas: Tible; Àlex Vila: Tenora; Josep Bofill: Tenora; Nil Masferrer: Trompeta, Albert Marigó: Trompeta; Pau Feixas: Trombó; Lluís Pons: Fiscorn; Joni Ripoll: Fiscorn; Joan Serinyà: Contrabaix; Xavier Molina: Director.

#07 / Flabiolet

Aquest tema el vam conèixer de la mà del mestre Maties Mazarico i, com ell, ens ve directament des del Rosselló. Podreu comprovar que, si bé —indiscutiblement— l’estrella era el sacaire, el seu company inseparable, el flabiolaire, era el que tenia més èxit entre les fans.

#06 / Nou! Cromos dels col·laboradors al "16 cabres"

Com a record dels dies inoblidables passats a les extenses selves d'Estanyol entre micros, plafons de suro, nevereta, sofà de sala de màquines i barbacoes, hem pensat de presentar-vos els delinqüents relacionats amb el projecte en un format diferent: una col•lecció de cromos imprimibles i retallables. Amunt la creativitat!

I avui us presentem a:

#05 / Samarretes!

Com que ens preocupa molt la decència dels nostres coneguts, simpatitzants i devots; per tal de contenir el lliure moviment de les vostres carns (siguin panxolines o metones) hem decidit de llençar una línia exclusiva de camisetes amb la temàtica del “16 cabres”, ideades per l'Ivó, de les que disposem el model per hereu o pubilla i en diferents colors per tal de despistar els daltònics.

Podeu adquirir-les a diverses recompenses, escolliu la que més us agradi: de 10€ (la samarreta), de 25€ (més el disc), de 35€ al pack “colomins fogosos”, per si sou dos a casa (dues samarretes i disc) o la de 70€ amb el pack “súper grupi” (dos discs, dues samarretes, dues targetes, i dedicatòria musical).

#04 / Notícies!

Tenim notícies que al centre d’Europa ha arribat informació de la presentació del nostre disc. Lamentem que aquest acte hagi pogut provocar un cert enrenou a casa d’alguns. Aquí tenim algunes imatges.

#03 / Mossèn Joan de Vic

Un dels condicionants mentals més importants en la formació de la identitat catalana va ser l'adversari, especialment l'adversari religiós: l'Islam, i perquè no ètnic, els magribins, dits "moros".
En el 16 cabres ens en fem ressò alhora que ens en fotem amb una versió pròpia del conegut tema "Mossèn Joan de Vic", que estripem a ritme de rumba i on hem tingut el goig de tenir la complicitat de l'amic "Domi", tramuntanejant amb la guitarra i reblant-nos un magnífic montuno. Tot plegat, no us ho perdeu, en el nostre darrer treball que us espera que aquí us estem presentant.

En Domi gravant la guitarra a "Mossèn Joan de Vic".

#01 / Quines cançons trobareu al "16 cabres i un munt de vergonyes"?

PRÒLEG: PLANY

Amb un romanç anònim del segle XVII dictat entre la guerra dels Segadors i la guerra de Successió, en bona companyia amb Els Berros de la Cort sorgim d’entre les boirines de la llarga nit. De la larga noche. De la trista nit, que potser tot just ara veu llampeguejar l’albada a l’horitzó.

Fem marrada, passats de bon tros els primers dos segles, per veure el punt on comença la nostra història.

El Flabiolet

Aquest tema el vam conèixer de la mà del mestre Maties Mazarico i, com ell, ens ve directament des del Rosselló. Podreu comprovar que, si bé —indiscutiblement— l’estrella era el sacaire, el seu company inseparable, el flabiolaire, era el que tenia més èxit entre les fans.

La nina i el rector

Aquesta peça tan marinera ens ve directament des d’una antiga fàbrica de muntatge de televisors… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies