❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Les masies de Sant Andreu de Palomar

A l’antic poble de Sant Andreu de Palomar s’hi han localitzat unes cent masies, actualment en prou feines queden en peu unes dotze. La pressió urbanística ha fet que moltes hagin desaparegut i d'altres s'hagin integrat en el teixit urbà, per això volem recollir-les abans que sigui massa tard.

Pau Vinyes i Roig

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
107
Aportaciones
3.550€
De 3.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

A l’antic poble de Sant Andreu de Palomar s’hi han localitzat unes cent masies, actualment en prou feines queden en peu unes dotze. La pressió urbanística ha fet que moltes hagin desaparegut i d'altres s'hagin integrat en el teixit urbà, per això volem recollir-les abans que sigui massa tard. Per aquest motiu els autors i l'autora volen recuperar la memòria històrica d'aquestes cases de pagès així com la de llurs habitants. Sense tot allò que significa del món de pagès no entendríem el que som avui. Qui perd els seus orígens per la seva identitat. Ajuda'ns a fer-ho possible.

EL LLIBRE

El llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques" es dividirà en dos blocs.

Un d’introducció a l’àmbit geogràfic i social i el món pagès i l’altre serà un inventari de les cent masies/cases de pagès inventariades a l’antic terme municipal de Sant Andreu de Palomar. Cada casa de pagès descrita anirà, si és possible, amb una imatge. En aquells casos que no haguem localitzat cap fotografia farem, a partir de les dades històriques obtingudes, un croquis aproximat de l’edifici.

Finalitzarem amb un plànol on es situen les cases de pagès en l’àmbit geogràfic andreuenc, un petit recull d’entrevistes orals transcrites de persones que hagin viscut en les masies referenciades i un apèndix amb les fonts de consulta i agraïments.

ELS AUTORS

Els autors del projecte són: els historiadors Pau Vinyes i Roig (Coordinador) i Jordi Petit i Gil i la pedagoga Lourdes Pinyol i Selva. Amb l'assessorament tècnic de Jordi Batlle i Castillo.

VOLS COL·LABORAR-HI APORTANT ALGUNA DADA?

Si tens coneixement d'algun familiar que hagi viscut en una masia andreuenca o ens pots facilitar dades sobre alguna casa de pagès andreuenca t'estarem molt agraïts. Ens pots facilitar la informació connectant al telèfon mòbil número: 683 628 684. I ens posarem en contacte el més aviat possible.

Masia de les Carasses, actualment escola municipal Ignasi Iglésias, l'any 1909. Autor desconegut. Fons Salvador Casas i Pujols.

A QUÈ ANIRÀ DESTINADA LA CAMPANYA?

Els diners es destinaran bàsicament a l'edició del llibre: correcció lingüística dels textos, maquetació, impressió i enquadernació del llibre.

En cas de beneficis i venda de llibres sobrants seran destinats a drets d'autor.

Can Solà. Autor desconegut. Fons Lourdes Pinyol i Selva.

CALENDARI

Maig-Setembre: documentació i redacció dels textos.

Octubre: correcció lingüística dels textos.

Novembre: maquetació del llibre.

Desembre: impressió i enquadernació del llibre.

Gener: presentació del llibre en el marc de la Festa dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar (Barcelona).

QUAN REBRÀ LA RECOMPENSDA EL MECENES?

Els mecenes rebran la seva recompensa un cop el llibre estigui editat, és a dir abans de Nadal de 2013. Durant el període d'eleboració del llibre aniran rebent, via correu electrònic, notícies sobre l'estat del llibre així com petites pinzellades de la seva elaboració.

SEGUEIX EL PROJECTE

Podeu seguir el projecte a través del bloc l'Opinió Andreuenca o bé al Facebook/L'Opinió Andreuenca

Els autors.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

5 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Josep Berenguer

    Josep Berenguer

    casi 11 años

    Hola bona tarda

    tan sols volia demanr-los si van rebre un correu nostre, i si encara estarien interessats en rebre una oferta amb un bon decompte per a imprimir el llibre.

    INOM,S.A.

    Josep Berenguer

    610 40 36 72

    [email protected]

  • Pau Vinyes i Roig

    Pau Vinyes i Roig
    Autor/a

    casi 11 años

    D'acord.

    Gràcies.

  • Josep

    Josep

    casi 11 años

    Hola de nou

    gràcies per la resposta

    Us deixo el meu correu i telèfon per si finalment us interssa paralar de la col.laboració imprimint el llibre

    Josep 610 40 36 72

    [email protected]

    gràcies

  • Pau Vinyes i Roig

    Pau Vinyes i Roig
    Autor/a

    casi 11 años

    Bon dia,

    Demà tenim reunió amb l'equip d'autors i autores i ho comentaré. Us diem coses.

    Salutacions.

  • josep

    josep

    casi 11 años

    Som una empresa d'arts gràfiques de Manresa

    Ens agradaria col.laborar imprimint el llibre i aplicant un bon descompte sobre el preu de pressupost.

    Sí estan interessats en parlem

    moltes gràcies

    Josep 610403672

#19 / ÈXIT DE PÚBLIC A LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR"

Benvolguts i benvolgudes,

La presentació del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques", del qual sou mecenes, va ésser un èxit d'assistència de públic. Més de 200 persones van omplir el proppassat dijous 27 de març l'Auditori del Centre Cultural Can Fabra (per aquells i per aquelles que no vau poder accedir per manca d'espai i d'aforament us volem demanar disculpes). En l'acte hi van participar en els parlaments en Pau Vinyes i Roig, coordinador del projecte; Raimond Blasi, regidor del Districte de Sant Andreu; Lourdes Pinyol, en nom dels autors i les autores del llibre i va finalitzar amb la conferència de Francesc Bancells, pagès a l'àrea metropolitana de Barcelona amb el títol "Ser pagès avui".

En acabat els mecenes i les mecenes van… leer más

#18 / PRIMÍCIA: COBERTA DEL LLIBRE "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR"

La Nora Grijalba, dissenyadora i maquetadora de "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques", ens ha fet arribar la coberta del llibre. Hem volgut compartir amb vosaltres aquesta primícia i el goig que fossiu els primers en conèixer-la. El procés de maquetació del llibre va per bon camí. Tal com vam comentar en un correu anterior el proper dijous dia 27 de març, a les 19 hores, serà presentat el treball de recerca en el marc de l'Auditori del Centre Cultural Can Fabra (carrer del Segre, 24-32 / 08030-Barcelona).

Tot esperant retrobar-nos el 27 de març, s'acomiada,

L'equip d'autors i d'autores.

#17 / INFORMACIÓ DE L'AVENÇ DEL PROJECTE

Els autors i les autores del llibre de "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques" estem a punt de dur-lo a correcció i maquetació. Han estat uns 5 mesos de recerca per arxius, biblioteques i de confeccionar entrevistes a antics massovers i massoveres i propietaris i propietàries... Una feinada de ca l'Ample (ja que parlem de masies). Tanmateix, una feinada que ens ha il·lusionat i que esperem poder compartir ben aviat amb tots vosaltres. Per anar fent boca us deixem amb un petit tast de la feina realitzada fins ara...

MASIA DE CAN BORRÀS

La masia de can Borràs estava situada a l’illa formada pel passeig de Valldaura,

el carrer Escultor Ordóñez i el carrer Lluc. Actualment, un carrer porta el seu nom en un indret proper al lloc on antigament s’ubicava. Mn Clapés parla de la font de can Borràs… leer más

#16 / AVUI INAUGUREM L'EXPOSICIÓ "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR"

Benvolguts i benvolgudes mecenes,

Us fem saber que avui dia 20 de juliol de 2013, a les 20 hores, inaugurem la mostra "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques", a la sala d'exposicions del Centre Cultural Can Fabra (carrer del Sege, 24-32). La mostra romandrà oberta fins el 28 de juliol de 2013. L'horari és dilluns, dimecres, dijous i divendres de 10 a 21 hores, dimarts i dissabte de 10 a 14 i de 16 a 21 hores i diumenges d'11 a 14 hores.

Hi sou convidats i convidades.

Els autors i les autores.

#15 / Moltes gràcies!!!

Des d'aquests línies us volem agrair el vostre suport en el projecte així com l'assistència a l'acte d'ahir.

Moltíssimes gràcies!!!

PD: Ajuntem fotografies de la presentació del projecte "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques".

Salutacions,

#14 / PRESENTACIÓ DEL PROJECTE "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR"

El proper dijous dia 27 de juny, a les 20 hores, a la Sala Versalles (carrer Gran de Sant Andreu, 255) els redactors i les redactores: “Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques” presentaran el projecte del llibre i agrairan als mecenes i a les mecenes, al Bar Versalles i a Verkami la seva col·laboració.

Gràcies a les aportacions voluntàries, realitzades a través del micro mecenatge de Verkami, un grup d’andreuencs i d’andreuenques podran inventariar unes 140 masies, de les quals només en resten 12 en peu en tot l’antic territori de l’ex-municipi de Sant Andreu de Palomar. Un cop fet l’inventari se’n farà una petita descripció acompanyada d’imatges que il•lustraran el llibre “Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques”. El llibre és… leer más

#12 / 140 MASIES ANDREUENQUES PODRAN SER INVENTARIADES

Gràcies a les aportacions voluntàries, realitzades a través del micro mecenatge de Verkami, un grup d’andreuencs i d’andreuenques podran inventariar unes 140 masies, de les quals només en resten 12 en peu en tot l’antic territori de l’ex-municipi de Sant Andreu de Palomar. Un cop fet l’inventari se’n farà una petita descripció acompanyada d’imatges que il•lustraran el llibre “Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques”. El llibre és previst que surti a la llum el dia 17 de gener, diada de Sant Antoni Abad, patró del Tres Tombs. Els autors del treball de recerca són els historiadors Jordi Petit, Ricard Paradís i Pau Vinyes, l’arquitecta Laura Gómez (autora dels plànols on s’ubicaran les masies en el seu context històric i geogràfic) i els pedagogs Lourdes Pinyol i Jordi Sánchez.

Peu de foto: Can Solà, vers l'any 1927. Autor Eduard Mari. Fons Arxiu Fotogràfic CEC.

leer más

#11 / CAN GARRIGÓ O MANSO SENTMENAT

La masia de Can Garrigó estava situada a la illa formada entre els carrers Escòcia, Santapau, Jota i Emili Roca. Concretament tenia el nº88-90 del carrer d’Escòcia, i abans de l’obertura d’aquest carrer, la masia tenia l’adreça de Rambla de Santa Eulàlia nº21.

Aquesta masia era coneguda originàriament com a Manso Sentmenat degut a que els seus propietaris eren la família Sentmenat, més coneguts com a marquesos de Castelldosrius i barons de Santapau. Aquesta família manté la propietat fins el 12 de gener de 1827 quan Francesc Xavier de Sentmenat-Oms i de Santa Pau, ven la finca a la família Oller-Quintana-Vilardebó. L’últim d’aquesta nissaga va ser Marcel•lí Vilardebó i Farnés, conegut per ser alcalde de Lliçà de Vall en tres etapes.

Can Garrigó, entre 1890 i 1900. Autor desconegut. Fons Assumpció Castellet i Baliarda.

L’1 de juny del… leer más

#10 / CAN VALENT O CAN PERE VALENT


(Petit tast del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques")

La masia de Can Valent o Can Pere Valent data del segle XVII. És una de les poques masies andreuenques que encara resten avui, tot i que en molt mal estat de conservació. És un edifici de planta basilical asimètrica, amb l’ala esquerra més gran que la dreta. El parament de la maçoneria ha perdut l’estuc i les obertures tenen brancals de pedra i llindes arquejades de totxo a sardinell, mentre que l’accés principal és un arc de mig punt adovellat. És una construcció bastant pobra i amb una conservació molt deficient.

Aquesta masia era ubicada a l’antic camí vell de Santa Eulàlia de Vilapicina. Els Costa foren propietaris fins a la dècada dels 50. Eren agricultors i les seves terres estaven conreades principalment per vinyes. Després la família Costa es ven les terres i la masia, al seu cultivador, en Padró, que era jardiner de professió, i més tard es dedicà a la jardineria.

leer más

#09 / LA VANGUARDIA DIGITAL PARLA DEL PROJECTE DE "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR"

Diez lecturas barcelonesas para este Sant Jordi

Les masies de Sant Andreu de Palomar

Pau Vinyes, Jordi Petit y Lourdes Pinyol (autoeditado)

Y para cerrar las recomendaciones, en vez de un libro, un proyecto literario. Saldrá al mercado a finales de año, gracias a que dos historiadores y una pedagoga de Sant Andreu se han empeñado en rescatar del olvido las más de cien masías y casas de payés que poblaron este antiguo pueblo antes de su anexión a la capital. Una introducción situará al lector en la vida rural del llano de Barcelona, para comprender mejor el inventario que le seguirá a continuación, con fichas ilustradas para cada construcción. Editarán también un plano y una recopilación de entrevistas a vecinos que aún vivieron este Sant Andreu agrícola. Es posible reservar un ejemplar –y así contribuir a su financiación– a través de Verkami.

Meritxell Martínez i Pauné

Més informació: leer más

#08 / CAN NYAU, UNA MASIA QUE VA DESAPARÈIXER EN UNA CHAMPIONS

El 20 de maig de 1992, el FC Barcelona jugava a Londres la final de la Champions contra la UC Sampdoria. Va guanyar el Barça, gràcies al mític gol de Ronald Koeman llançat des d'una falta. Va ésser el primer cop que l'equip català guanyava la màxima competició del futbol europeu. Mentre això passava, s'enderrocava una masia històrica andreuenca. Era can Nyau. Situada a l'altre extrem del triangle ferroviari de la línia del tren de baix o de França. Va ésser una decisió presa des de l'administració local, aleshores governada pel PSC. A can Nyau hi tenien els cavalls i part del carruatge que s'utilitzava per a la celebració dels Tres Tombs. A mitjans - i posterioment durant les obres del TGV-, a tocar de la masia, s'hi van trobar esquelets pertanyents a soldats de la Guerra de Successió.

Excavacions a Can Nyau, on s'hi van trobar restes humanes del segle XVIII. Autor Pau Vinyes i Roig. Fons Família Vinyes-Roig.

leer más

#06 / JA SOM 24 MECENES!!!

Ja tenim 24 mecenes que ens recolzen amb el projecte "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR. Inventari de cases de pagès andreuenques"

MOLTES GRÀCIES A TOTS I A TOTES ELS QUE HO ESTEU FENT POSSIBLE!!!

#02 / ASSOLIR 3000€ PER INVENTARIAR LES MASIES I CASES DE PAGÈS DE SANT ANDREU DE PALOMAR

El projecte d'edició del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques" a través del micro-mecenatge no és una novetat a Sant Andreu. Ja als anys 1930 i 1931 l'historiador local Joan Clapés i Corbera va fer possible la publicació de "Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar" gràcies a la subscripció popular. Aconseguint 276 subscriptors entre particulars, entitats, empresaris i botiguers.

MOSSÈN CLAPÉS

Mossèn Joan Clapés i Corbera va néixer a Sant Andreu de Palomar el 18 de gener de 1872. Després de cursar estudis eclesiàstics es va dedicar en cos i ànima a la recerca historiogràfica del seu poble nadiu. Fill de la Renaixença, Clapés va conrear el camp de la poesia i la prosa de forma excel·lent. L'any 1900 publica el… leer más

#01 / A PAGÈS, MASIES, PAGESOS I FEINA DE CAMP

Les recents descobertes arqueològiques en les obres del tren d’alta velocitat han fet sobreeixir a la llum pública assentaments humans del paleolític superior així com vil•les romanes del segle II dC. Segons Fèlix Oliver (1998): “ A l’entorn de l’any 10 aC tindria lloc la fundació de nova planta de la ciutat de Barcino, assentada dalt d’un monticle d’uns 17 m d’alçada, situat entre dues rieres arran de mar.” Al voltant d’aquest nucli habitat s’alçaren diverses vil•les romanes que s’entengueren al llarg del pla de Barcelona. L’evolució a través dels segles d’aquestes vil•les reconvertides en masos comporta l’enfortiment de propietats dedicades al conreu de l’horta, els cereals, la vinya... En molts casos aprofitant el curs del Rec Comtal o de rieres.

Segons Fèlix Oliver (1998): “La intensificació de l’explotació agrícola del pla… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies