❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Foto Identificació dels Dofins Mulars de la Costa Brava Nord

Protegir els dofins mulars que viuen a les nostres costes, a traves de catalogar-los tots, usant la foto-identificació de l'aleta dorsal, equivalent a les nostres empremtes dactilars. Així podrem acabar una feina iniciada el 2005 i que no ha rebut ajuts públics. Ajuda'ns i Ajuda'ls.

Projecte NINAM

A project of

Created in

0
seconds
162
Pledges
12.425€
From 10.000€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Projecte NINAM porta vuit anys estudiant els cetacis que viuen entre el Cap de Creus i les Illes Medes: rorquals comuns, catxalots, caps d’olla, zifis i dofins, tant els llistats com les comuns i els mulars . (veure Dossier Projecte NINAM al blog del projecte)

Ells dofins mulars han centrat l’interès de les darreres 3 campanyes d’estudi. Hem pogut comprovar que any rere any la seva presencia minva i els grups que fa tres anys eren de fins a seixanta individus, ara no passen de 30 o 40 exemplars, i cada cop són menys les vegades que veiem els grups grans.

ELS DOFINS MULARS

El dofí mular viu molt a prop de la costa i per tant acusa molt la pressió humana. Vaixells d’esbarjo, tràfic mercant, pesca i contaminació de tota mena, formen part del seu actual paisatge. Aquests canvis s’han produït en molt poc temps, i a voltes els organismes no tenen temps d’adaptar-s’hi (veure vídeo sencer al blog del projecte).

La presència de dofins mulars a les costes és un magnífic indicador de la salut de les mateixes, és el que en biologia es coneix com un bioindicador. És com un paraigua. Sota seu podem garantir que hi ha una bona cadena tròfica, en poques paraules, menjar. Un mar sa és aquell que hi conté la màxima quantitat de biodiversitat. De fet, és per això que els turistes venen de països llunyans, per a veure una costa encara verge, i sana.

Si permetem que els dofins mulars se’n vagin, trencarem la cadena tròfica pel cim, i darrere seu marxaran, no només els turistes, sinó una immensitat d’espècies que formen part del nostre patrimoni biològic.

COM FAREM LA NOSTRA RECERCA

Usant la foto identificació, que és una tècnica que no els molesta en absolut, i que consisteix en fotografiar les aletes dorsals, podem conèixer cadascun dels individus, ja que les petites ferides que presenten les fan diferents, unes de les altres. Seria l’equivalent a la nostra empremta dactilar. Així podem estudiar dos aspectes fonamentals: saber quants n’hi ha i conèixer la seva estructura social (veure La Foto-Identificació en el dofí mular, al blog del projecte)

Tanmateix, sabrem quins són els llocs de major freqüentació i podrem ajudar a dissenyar àrees de protecció per a ells. Formar als usuaris del mar: esbarjo, mercant i pesca, de quines són les millors conductes per a preservar-los i les àrees més transitades.

Dissortadament, cada cop veiem més aletes amputades o malmeses, per causa de l’acció humana, sobretot per motores a gran velocitat o arts de pesca d’esbarjo, com ara les línies d’acer per a pescar tonyina, que posades a l’aigua i en tensió són com un ganivet.

EN QUIN ESTAT ES TROBA EL PROJECTE

En aquests moments portem gairebé un centenar d’individus identificats, però encara ens queda molt camí per a conèixer-los a tots.

Amb el teu ajut, podrem acabar el catàleg i per tant, d’alguna manera també els ajudaràs a ells.

En temps difícils, cal mirar cap a tots costats. Si deixem de banda el patrimoni biològic i el medi ambient, matem la terra i el mar i acabarem amb allò que ens dóna la vida. Hem de parar compte i recordar les paraules d’un vell cabdill de la nació Sioux: Quan haguem enverinat el darrer riu, talat el darrer arbre i mort el darrer animal salvatge, ens n’adonarem que els diners no es poden menjar.

A QUÈ DESTINAREM ELS FONS?

Els fons recaptats serviran per a finançar en part la propera campanya d’expedicions que començarà el primer d’abril de 2013. La resta del suport econòmic, Projecte NINAM el rep de les persones que decideixen apuntar-se a una de les expedicions, ja que no rep cap tipus de subvenció o ajut econòmic per part de les administracions públiques, malgrat Projecte NINAM ha participat tant amb la Generalitat de Catalunya com amb Ajuntaments de la zona, en el control i estudi de la biodiversitat de la Costa Brava Nord (veure dossier de Projecte NINAM).

COL·LABORA I COMPARTEIX LA NOSTRA RECERCA

Depenent del tipus d’aportació que facis, rebràs una recompensa en forma de sortida a mar obert per a participar, tu també, en una de les expedicions d’estudi dels dofins mulars. Tu tries la data de sortida. Posa't en contacte amb nosaltres

Altres tipus d'aportació, et permetran poder apadrinar un dofí, això vol dir que li en podràs posar el nom, si és que encara no el té.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

15 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Plàncton

    Plàncton

    about 9 years

    Quan rebrem la nostra recompensa? Fa molt temps que ja va acabar el projecte i no hem rebut res.

  • Projecte NINAM

    Projecte NINAM
    Author

    about 10 years

    Moltes gràcies Bel i Roc, per les vostres paraules i pel vostre suport.

    en quant acabi tot i m'entreguin la llista de mecenes, comencem la feina......

    aneu triant nom!!!!!!!

    ptons

    albert

  • Bel

    Bel

    over 11 years

    Moltes Felicitats!!!!!!!!!! Heu assolit l'objectiu , en Roc i jo acabem d'apadrinar un dofí i tenim moltes ganes de posar-li nom !!!!!!!!! Molts petonets

  • Projecte NINAM

    Projecte NINAM
    Author

    over 11 years

    Moltes gràcies Joaquim

    de totes formes, ja veus que han retirat una aportació important i tornem a estar a 9880......

    guai, pel nom del dofí... ara a final de més començarem amb els tràmits

    ens veiem

    i moltes gràcies per tot

    salut

    albert

  • Joaquim Ball-llosera

    Joaquim Ball-llosera

    over 11 years

    Moltes felicitats per la fita assolida! De tot cor, espero que pugueu continuar amb la meravellosa tasca que realitzeu, no només la científica, ans la d'educació i sensibilització ambiental que comporta. Ja tinc el nom pensat del meu dofí apadrinat!

  • Projecte NINAM

    Projecte NINAM
    Author

    over 11 years

    Hola Laia

    si, moltes gràcies

    ara a veure que es facin efectives les donacions i que tot tiri endavant

    això no ha fet més que començar

    un petó

    a

  • Laia

    Laia

    over 11 years

    Moltes felicitats!!!! Heu assolit l'objectiu però a veure si en 22 dies podeu incrementar encara una mica més!!! Ànims!!!

  • Projecte NINAM

    Projecte NINAM
    Author

    over 11 years

    sisplau, escriu-me un mail a

    [email protected]

    gràcies

    albert

  • Joana Muñoz

    Joana Muñoz

    over 11 years

    Som una familia amb dos nens petits i ens agradaría fer una aportació per fer una sortida familiar però l'aportació de 300 euros surt del nostre pressupost, podriem amb la de 200 fer la sortida tots, tenim en compte que son nens petits.

  • Projecte NINAM

    Projecte NINAM
    Author

    over 11 years

    Hola Roser

    moltíssimes gràcies

    ara quant acabi el VERKAMI, em passaran la llista complerta de tots els mecenes i començarem a fer feina.....

    estarem en contacte

    salut

    aLbert

#05 / Bagdad Cafè !!!!!!!

Hola de nou, família

Avui hem destapat la "caixeta" que havíem posat al Bagdad Cafè de Roses, per a que la gent que venia a prendre alguna cosa, pogués fer la seva aportació al Projecte. Va ser una idea genial de la Paqui, la propietària del Bagdad, per a que aquells i aquelles que no tenen internet poguessin col·laborar.

Doncs bé, el saldo de l'aportació de la gent al projecte ha estat de 129,4 €.... !!!!

Donem les gràcies a tots aquells i aquelles que han aportat i sobretot a la Paqui.

Si mai voleu passar una bona estona, amb tranquil·litat i bona companyia, feu cap al Bagdad Cafè, que està just davant de l'entrada del Restaurant Flor de Lys, al carrer de les Cuscunilles, de Roses.

Ens hi veurem.

Salut

aLbert

#04 / Últim post

Hola a tot@s

Ja només queden poques hores per acabar el VERKAMI, i l'equip de Projecte NINAM us volem donar les gràcies a tot@s aquell@s que hi heu col·laborat.

No us podeu imaginar el que significa per a nosaltres veure que hi ha tanta gent que ens estima i que estima el projecte. Hem passat de pràcticament tancar les portes a poder tenir una opció de continuar.

Però la cosa ha anat més enllà, encara. Gràcies a l'èxit del VERKAMI, algunes administracions han obert els ulls i han vist que potser valia la pena "invertir" en un projecte d'aquesta mena, com ara l'Ajuntament de Roses, amb el qual estem a punt de tancar un conveni de col·laboració.

Ara toca posar-se les piles, un altre cop, i preparar el "Dzul Haà" per a seguir protegint la meravellosa biodiversitat de la nostra costa.

Durant els propers dies, començarem a… read more

#03 / Moltes gràcies, món

mireu-vos la última entrada del nostre blog

http://projecteninam.wordpress.com/2013/01/08/moltes-gracies-mon/

reitero les gràcies per la vostra aportació, i fer la reflexió que no s'ha acabat, que la cosa continua, encara queden 20 dies, i 10.000 €, tot i que és una quantitat important, pel projecte només és el mínim per a no morir, però encara en falta molt.

Per això us encoratgem a que en feu la màxima difusió.

Gràcies de nou.

ens veurem, segur.......

salut

aLbert

#02 / Fita assolida

Moltíssimes gràcies a tot@s per haver fet possible el que molts pensaven impossible. SOU UNA MERAVELLA DE PERSONES !!!!!

Malgrat els desitjos de l'administració, i em refereixo a la Generalitat de Catalunya, que Projecte NINAM desaparegués, vosaltres ens heu injectat una dosi mastodòntica de vitalitat.

No tant sols pels diners, que per desgràcia són importants, sinó per què hem pogut comprovar que ens estimeu, de debò, i això ens omple de joia.

Però no podem, volem, parar aquí. Podeu seguir ajudant-nos fent difusió, encara més. 10.000 € era una fita, però els que ens coneixeu sabeu que només són la possibilitat de seguir treballant en el projecte, però que encara manca molt.

Tant sols una dada d'última hora:

quan vam saber que VERKAMI ens acollia el projecte, vam escriure la Sra. Mª Dolores Rodríguez, la Gerent de Ports de… read more

#01 / MÉS INFORMACIÓ DEL PROJECTE

Vídeo llarg en català del projecte de Foto Identificació del Dofí Mular

Vídeo en castellano del proyecto de Foto Identificación del Delfín Mular

Per a més informació de Projecte NINAM, pots veure el Dossier

Per a més informació sobre la Foto-Identificació del dofins mulars, pots anar a Foto-Identificació Dofí mular

Per a informació sobre la legislació estatal de protecció dels cetacis i un recull de bones pràctiques marineres per a protegir el medi marí fes click aquí

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy