Objectius del projecte
El nostre objectiu és dissenyar, desenvolupar, construir i enlairar un globus sonda capaç d'arribar a uns 30.000 m aproximadament. Volem construir un sondatge capaç de recollir dades atmosfèriques a diferents altures per tal de després poder analitzar-les i establir conclusions. Un globus sonda és un tipus de vehicle ens permet accedir a un espai difícilment accessible, com és l'atmosfera, amb la intenció de recopilar dades o mostres. Així doncs, un sondatge d'aquestes característiques està format principalment de tres components:
La càrrega útil: És una caixa que acostuma a ser d'un material aïllant i lleuger, com podria ser el porexpan, ja que en aquestes altures la temperatura està per sota dels 0°. Dintre de la caixa es troben el circuit elèctric, format pels sensors i el sistema d'emmagatzematge, el sistema de localització, les bateries i la càmera.
Un globus d'heli: És un globus de làtex inflat amb heli. A conseqüència de la diferència de densitats entre l'heli i l'aire, el globus ascendeix fins als 30.000 m aproximadament. Quan arriba a certa altura, explota a causa de l'expansió l'heli per la baixada de la pressió atmosfèrica
El paracaigudes: El paracaigudes s'obre quan el globus explota i inicia el descens. Aquest permet controlar el descens per després recuperar la càrrega útil.
A part de construir i enlairar el globus sonda, ens hem plantejat una sèrie d'objectius complementaris:
Mantenir contacte constant amb la sonda: Per tal que la nostra petita missió espacial sigui un èxit, és de vital importància mantenir un contacte constant amb la sonda per tenir localitzada la seva localització constantment.
Recuperar la sonda: Recuperar la sonda és un dels aspectes més importants i determinants, de fet, en la recuperació del vehicle i recau gran part de l'èxit del projecte.
Arribar entre 20000 km i 30000 km d'alçada: Tenint en compte les característiques físiques del globus, ens hem plantejat com a objectiu arribar a aquestes altures.
Recollir informació amb els sensors: Enlairar la sonda és molt interessant, però com totes les sondes, la nostra també ha de tenir un objectiu clar. En el nostre cas, volem fer un recull de diferents dades meteorològiques i físiques de l'atmosfera a diferents altures, per tal de dur a terme una comparació de les dades en referència a l'altura i poder redactar unes conclusions.
Evidenciar la curvatura de la terra: Tenint en compte l'altitud a la qual preveiem que la sonda es pugui elevar, preveiem que es pugui fer evident la curvatura de la Terra visualment. Per captar aquesta impressionant imatge, farem ús d'una càmera esportiva, estil GoPro.
Com ho volem fer
Com ja s'ha esmentat, és el globus inflat d'heli el que eleva la sonda i tot el seu contingut. Aquest globus, en arribar a una altura concreta (30.000 m aprox.) el globus esclata i el paracaigudes s'obre, iniciant el procés de descens. Dins de la caixa de porexpan es trobaran tots els components elèctrics: sensors, càmeres, bateries... Així doncs, un dels components més importants són els sistemes de localització GPS.
Nosaltres utilitzarem un sistema que transmetrà les dades GPS i la informació dels sensors a través d'ones de radiofreqüència. D'aquesta manera, podrem seguir la sonda des de terra i saber on es troba en tot moment.
A la vegada, els diferents sensors emmagatzemaran les dades en una targeta SD. També utilitzarem un sistema GPS satel·lital que funcionarà com a sistema d'emergència per si el primer té algun problema.
A continuació podeu veure fotografies d'alguns dels components que utilitzarem:
Quan i on ho farem?
En aquests moments, l'objectiu és realitzar el llançament al juny.
Com ja s'ha esmentat, un dels objectius principals és recuperar la sonda. Així doncs, és obvi que si la sonda cau al mar no la podrem recuperar i a més, l'electrònica es mullaria i deixaria de funcionar. Aproximadament el 80% dels llançaments fets des de Barcelona cauen al mar, és per això que hem buscat una zona allunyada de la costa per tal d'efectuar el llançament. La zona escollida és els Monegros. És una zona amb molt plana, plou allunyada de la costa i amb pocs nuclis urbans.
Recompensa principal
En idear les recompenses, volíem que alguna fes que els mecenes poguessin formar part del nostre projecte. És així com vam plantejar la següent recompensa:
- En ajudar econòmicament amb el projecte, tindreu la possibilitat d'enviar un dibuix vostre a l'espai. Us donem l'oportunitat d'enviar a l'estratosfera un dibuix fet pels vostres fills o filles o per vosaltres mateixos. Amb els dibuixos rebuts és forrar la capsa de la càrrega útil. D'aquesta manera podreu enviar una de les vostres petites obres a 30000 metres sobre el terra.
El dibuix ha d'estar relacionat amb l'espai. Alguns exemples de dibuixos són els següents:
Qui som?
Nosaltres som l'Eyal Quintillà i el Guillem Andreu, dos estudiants de primer de batxillerat. Com tots els estudiants del nostre curs, hem hagut de desenvolupar un projecte de recerca. Aprofitant que els dos tenim un gran interès per la tecnologia i que els dos ens trobem cursant la modalitat tecnològica de primer de batxillerat, vàrem optar per acomplir un projecte d'investigació de el vessant tecnològica. Després de plantejar diverses idees ens vam trobar amb la que seria la definitiva, dissenyar, construir i llançar un globus sonda.
Al moment de començar a planificar el projecte, ens vàrem adonar que totes les sondes importants, tenien un nom propi, com la Voyager, o la WISE, i nosaltres, no volíem ser menys, així que ens vam ajuntar els tres, per decidir quin seria el nom del nostre projecte i de la nostra sonda. En mirar els projectes i missions espacials més icòniques, ens vam adonar que moltes utilitzaven el nom d'un déu com a títol del projecte o missió, ens va agradar la idea i vam començar a pensar en noms. Havia de ser una cosa relacionada amb el cel o l'espai, però havia de ser un déu principal d'alguna mitologia rellevant. Vam pensar en Urà, Zeus, Anu, Astarté, cap d'ells ens convencien, fins que va arribar Horus el Déu del cel de la mitologia egípcia, fill d'Osiris, Isis, i Nut. En plantejar el nom de projecte Horus, o de la sonda Horus I sabíem que havíem trobat el nom perfecte, i que no calia buscar-ne més.
Contacte
Segueix el projecte també a l'Instagram de Projecte Horus
També ens pots contactar al mail: [email protected]
2 comments
If you are already a sponsor, please Log in to comment.
Marian
Me parece muy interesante ¡¡Estoy deseando seguir de cerca la aventura!!
dmagrina
Adelante!