❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

«El secret del meu nom» - Novel·la guanyadora 32a Festa de les Lletres Catalanes Vallès Oriental

La història d’amor d’una àvia i una neta. Quan la mort t’arrabassa allò que més estimes, és possible aprendre a somriure de nou?

Teresa Saborit

A project of

Category

Created in

0
seconds
142
Pledges
5.732€
From 5.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project because you simply want to help make it happen:

MEMENTO MORI

Els clàssics deien: «Memento mori» (recorda que moriràs). Els clàssics ho tenien molt present, però nosaltres preferim viure com si la mort no existís.

Una història d’amor d’una àvia i una neta. Una pallassa amb el cor ofegat per la tristesa. Quan la mort t’arrabassa allò que més estimes, és possible aprendre a somriure de nou? Participa en el Verkami i descobreix-ho!

Em dic Teresa Saborit i soc escriptora. Abans treballava d’economista, però el gener del 2015 vaig decidir fer un canvi de vida radical: vaig deixar la feina de controller en una entitat financera per dedicar-me a la literatura a temps complet. Des de llavors he guanyat 4 premis literaris i he publicat 5 llibres.

«El secret del meu nom» serà el sisè: és la novel·la amb la qual vaig guanyar la 32a Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental i vull que la publiquem plegats. Vols formar part del projecte? ;)

Vols més informació sobre el contingut del llibre? T'ho explico tot en el següent vídeo:

Atura’t un moment a pensar-ho: la mort és l’única certesa de la nostra existència i nosaltres preferim viure-hi d’esquenes. Per això, quan el moment arriba (a un amic, a un familiar, a una persona propera), no sabem com reaccionar-hi. Cridem, plorem, maleïm. Ens enfadem amb l’univers per no haver tingut «més temps per...».

En realitat, si ho reflexiones fredament, el veritable problema no és que no sapiguem relacionar-nos amb la mort (ni que creguem que el nostre temps serà infinit): la veritable tragèdia és que tampoc no sabem viure. Per això, en el fons, «El secret del meu nom» és un cant a la vida! A viure i a lluitar per fer realitat els nostres somnis!

I d’això en sé bastant, en primera persona: per alguna cosa em diuen «escriptora amb idees de bombera»! Saps per què? Perquè, entre molts altres projectes, fa onze anys vaig fundar VullEscriure.cat (un portal de creació literària en català). Perquè també soc la fundadora de «La Llibreta Vermella» (especialitzada en gamificació de projectes literaris). Perquè no em rendeixo mai!

Necessito 5.000€ per publicar el llibre i tinc un mes per aconseguir l'objectiu: del 26 de gener al 26 de febrer. M’ajudes?

EL SECRET DEL MEU NOM

Em diuen Teresa perquè... però aquest no és el tema. «El secret del meu nom» parla d’una noia a qui se li mor l’àvia i de sobte descobreix que «ja no té més temps per...».

I intenta negociar amb el no-res per una pròrroga impossible, i es nega a acceptar la realitat, i s’enfurisma amb l’àvia per haver-se’n anat per sempre, i es deixa abatre per la tristesa... I pàgina a pàgina, evolucionant al llarg de la novel·la, aprèn a acceptar-ho.

Perquè, al cap i a la fi, quan el final arriba, això és l’únic que podem fer per la pau d’aquells qui ja no hi són: donar les gràcies per haver tingut la sort de conèixer-los, perdonar-nos/perdonar-los per tot allò que hauríem pogut fer diferent i aprendre a dir-los adeu.

HOMENATGE A UNA GENERACIÓ

Erigida en prototip de la joventut actual, la Laia, la protagonista de la novel·la, acaba de tornar a casa després d’anys vivint a l’estranger: el seu somni és ser pallassa, s’ha format fins a l’extenuació en multitud de països, sobreviu a base de feines precàries i malviu rellogada en l’habitació d’un pis compartit mentre espera la seva gran oportunitat per aconseguir una feina estable. Quants joves no coneixem, atrapats en una situació similar?

Però la seva àvia no ho entén: ella, que ha viscut a pagès tota la vida; ella, a qui van ensenyar que el més important era casar-se i formar una família com més aviat millor; ella, que no pot comprendre que no hi hagi ningú de la família que vulgui seguir la tradició de la terra i succeir-la al capdavant de la masoveria quan ella falti; ella, que s’ha partit l’esquena perquè els seus descendents poguessin viure com senyors.

D’aquesta manera, la novel·la vol ser també un homenatge i un agraïment a les àvies que van créixer en plena postguerra. Dones de caràcter dur que van haver de lluitar amb urpes i dents per obrir-se camí en una societat grisa i plena de penúries a on ser dona representava encara menys del que significa avui en dia.

Dones que, malgrat tot el viscut, van deixar que la tendresa els brollés del cor per tractar amb guants de seda als seus nets i netes amb el desig que mai no haguessin de conèixer allò que elles havien hagut de sobreviure. Netes i nets amb qui molts cops van discutir, separats per un abisme generacional inabastable. Persones nascudes en èpoques gairebé irreconciliables. Punts de vista contraposats units, tan sols, pel vincle de l’amor i l’estima més profunda.

Per tot el que heu fet per nosaltres: GRÀCIES.

SINOPSI

Una àvia pagesa. Una neta pallassa.

Una viu a Osona, en una masoveria heretada dels avantpassats. L’altra malviu a Barcelona, en una habitació llogada en un pis compartit. Una desitja que l’altra torni a casa. L’altra sobreviu encadenant feines precàries per poder fer realitat, algun dia, el somni de convertir-se en una gran pallassa.

L’una no entén el somni de l’altra. L’altra se sent asfixiada pels desitjos de l’una.

Què tenen en comú? Que s’estimen. S’estimen com només poden fer-ho una neta i una àvia: unides per un lligam indestructible de records d’infantesa, segellats amb olor de xocolata desfeta i la llum de l’aurora a les finestres.

I un dia l’àvia es posa malalta, molt malalta. I la neta corre al seu costat, suplicant per un miracle. Però l’àvia ja no la sent, només dorm. I la nit rere els vidres és cada cop més fosca.

Una pallassa amb el cor ofegat per la tristesa. Quan la mort t’arrabassa allò que més estimes, és possible aprendre a somriure de nou?

NOVEL·LA GUANYADORA 32a FESTA DE LES LLETRES CATALANES DEL VALLÈS ORIENTAL

«El secret del meu nom» va ser guardonat amb el Premi de Novel·la de la 32a Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, organitzat per Òmnium del Vallès Oriental.

L’acte de proclamació del veredicte va tenir lloc el 26 de novembre del 2021:

«El jurat ha valorat la narració d’una història escrita en primera persona, una noia protagonista que ens explica, en un moment o altre de la novel·la, el secret amagat del seu nom. Amb un estil proper, uns diàlegs directes, expressions, registres quotidians i amb sensibilitat extrema, atrapa de tal manera al lector que aquest pot viure la història com si fos seva.

Pell sobre pell, frec a frec, la noia que agafa la mà de l’àvia, de qui no vol acomiadar-se encara, fa aflorar reptes universals entre els quals destaquen el respecte a les diferents maneres de pensar, de ser i de viure, a la llibertat i de com afrontar el moment de la mort.

Tot plegat de la mà d’una noia que exerceix un ofici poc corrent en les dones i que des del punt de vista cultural també cal reivindicar: el de pallassa. »

RECOMPENSES EXCLUSIVES

Utilitzaré els diners de la campanya per publicar el llibre, enviar les recompenses i cobrir els costos de la campanya. Si superem l'objectiu inicial, podrem imprimir molts més llibres dels que havia previst en un inici!

1) AGRAÏMENTS

La novel·la ja està escrita, corregida, maquetada i a punt d’entrar a impremta. Així que finalitzi la campanya de Verkami, us enviaré un correu perquè em digueu amb quin nom voleu aparèixer en els agraïments i/o quin logo voleu que aparegui en els llibres que editarem gràcies a aquest Verkami (segons la recompensa que hàgiu escollit).

IMPORTANT! Per tal que el llibre estigui a punt per Sant Jordi, serà indispensable que respongueu ABANS del 3 març! Moltes gràcies per la comprensió.

2) PUNTS DE LLIBRE

Les flors i la pagesia són molt importants en aquesta novel·la, per això totes les recompenses inclouen punts de llibre exclusius, dissenyats expressament pels mecenes que participeu en la campanya, fets amb paper de llavors que podreu plantar un cop hàgiu acabat de llegir el llibre. Tindreu una planta que us recordarà per sempre aquest projecte!

3) PRESENTACIONS

Podeu escollir entre rebre el llibre a casa o venir-lo a recollir, en persona, en les presentacions que farem a Gurb (el 15 d’abril) o a Granollers (el 22 d’abril). Si podeu venir a les presentacions, serà un honor poder-vos donar les gràcies en persona i dedicar-vos el vostre exemplar en directe!

4) PACK «SANT JORDI»

La millor opció per aquest Sant Jordi! Escolliu aquesta opció i rebreu 2 exemplars d’«El secret del meu nom»: un per a vosaltres i un altre per regalar a qui vosaltres vulgueu!

El vostre nom i el de la persona a qui vulgueu regalar el llibre apareixeran a la pàgina d’agraïments i rebreu els llibres a casa amb dedicatòria personalitzada i dos punts de llibre exclusius.

5) PACK «COL·LECCIÓ»

Els qui opteu pel «Pack Col·lecció» rebreu un correu demanant-vos quin és el segon llibre que voleu rebre (a escollir entre: «Casus Belli», «La revolució de les formigues» o «Els llops ja no viuen als boscos»).

6) PACK «EL CLUB DELS CINC»

Si sou 5 amics, trieu aquesta opció! Us enviaré els 5 exemplars d’«El secret del meu nom» en un únic paquet i així us estalviareu bona part de les despeses d’enviament.

7) PACK «CLUB DE LECTURA»

Em posaré en contacte amb els qui trieu el «Pack Club de lectura» per acordar el dia la trobada. La trobada serà a Vic o a Barcelona, un dia i hora que ens vagi bé a tots, per poder parlar de tot allò que la lectura de la novel·la us hagi suscitat. Segur que serà una conversa molt interessant!

8) PACKS DE LLIBRES

Si sou una empresa o entitat interessades en el foment de la cultura, els relats de la terra i les històries de quilòmetre zero, escolliu el «Pack 25» o el «Pack 50» i inclouré el vostre logo en tots els llibres que editem gràcies a aquest Verkami!

QUI SOC?

Em dic Teresa Saborit i soc de Gurb (Osona). Soc escriptora, narradora oral i especialista en gamificació de projectes literaris.

Fins al gener del 2015 havia combinat la meva passió per les lletres amb l'economia, moment en què vaig decidir fer un canvi de vida radical per dedicar-me a la literatura a temps complet.

Autora, entre d'altres, de «Casus Belli» ( XLII Premi Armand Quintana de novel·la 2021 ), «Barcelona, la rosa i el drac» ( Premi Talent Cambra 2020 ), «La revolució de les formigues» (2018), «Els llops ja no viuen als boscos» ( XI Premi 7lletres 2016; seleccionat per la Revista Faristol com un dels millors llibres del 2016 per a lectors a partir de 13 anys ) i «200 muses» ( top 10 ebooks més venuts en català a Amazon vigília Sant Jordi 2016).

Fundadora de «La Llibreta Vermella» (gamificació de projectes literaris) i «VullEscriure.cat»
(portal de creació literària). Em trobareu al blog: TeresaSaborit.cat

VOLEU SABER MÉS COSES SOBRE MI?

Em trobareu a les principals xarxes socials: Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube... Si teniu alguna consulta, em podeu enviar un correu a [email protected]. Ens llegim!

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

17 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Teresa Saborit

    Teresa Saborit
    Author

    about 1 year

    Mil gràcies per la confiança, Conxi! MILIONS DE GRÀCIES a tots per haver-ho fet possible!

  • Conxi SanRui

    Conxi SanRui

    about 1 year

    Moltes FELICITATS Teresa! Ho has aconseguit 💪💪 Tot i que no tenia cap dubte! ❤❤❤

  • Teresa Saborit

    Teresa Saborit
    Author

    about 1 year

    "Un acte de fe"! Que bonic, Núria ❤️ Moltes gràcies per participar en el projecte i pels bons desitjos!

  • Núria Cañellas

    Núria Cañellas

    about 1 year

    Acull els somnis com el que són, Teresa, un acte de fe en la vida! Endavant les atxes, bonica!

  • Teresa Saborit

    Teresa Saborit
    Author

    about 1 year

    Moltes gràcies, Anna! Per les paraules d'ànim, pels bons desitjos i per participar en el projecte. Ja falta molt poc perquè el llibre pugui ser una realitat aquest Sant Jordi i pugueu llegir-lo! ❤️

  • Anna

    Anna

    about 1 year

    Endavant, Teresa! Enhorabona per la iniciativa, pel premi i per la gràcia i la inventiva que mostres a les xarxes. Estic ansiosa per llegir-te!

  • Teresa Saborit

    Teresa Saborit
    Author

    about 1 year

    Mil gràcies, TereDGrau, Montolosa, Àngela, Anna! 🌹 Cada cop falta menys perquè «EL secret del meu nom» sigui una realitat aquest Sant Jordi! Moltes gràcies per participar en el projecte 😍❤

  • Anna Tona Mora

    Anna Tona Mora

    about 1 year

    Felicitats!

  • Àngela Aubanell

    Àngela Aubanell

    about 1 year

    Som-hi Teresa!!

  • Montolosa

    Montolosa

    about 1 year

    Molta sort!!!

#02 / Gairebé 200 llibres dedicats!

Ja són AQUÍ! Ja han arribat! Els llibres d’«El secret del meu nom» que vau encarregar!

  • Mil gràcies per participar en el Verkami.

  • Mil gràcies per aconseguir que la publicació del llibre fos possible.

  • Mil gràcies per ser com sou!

Que els déus de Correus ens siguin favorables! Que el vent infli les veles! Que cap furgoneta punxi una roda! Que ben aviat la novel·la arribi a les vostres mans!

Tots els mecenes que vau participar en el Verkami per publicar la novel·la i vau demanar de rebre el llibre a casa, sapigueu que m’he passat més de 12 hores signant exemplars sense descans!

  • Ja no em sento la mà dreta.

  • Ni el braç… Ni un tros de cama!

  • (És greu, doctor?!)

Si en un futur torno a fer un projecte com aquest, recordeu-me que no inclogui exemplars amb dedicatòries personalitzades, que tant escriure a mà no és bo per la salut (hehe).

Bromes a banda: read more

#01 / M'he hagut de DUPLICAR! 😍

M'he hagut de multiplicar per DOS perquè l'alegria que sentia era tan gran que no em cabia en un sol cor ❤️

⚠️ Atenció, mecenes!

Han arribat els punts de llibre fets amb paper de llavors EXCLUSIUS pels mecenes que vau participar en el Verkami per publicar «El secret del meu nom» 🌹

🔸Han quedat extraordinaris!
🔸Quines ganes que els pugueu tenir a les mans!
🔸Quina IL·LUSIÓ saber que, en acabar la lectura, els podreu plantar en una torratxa i veure com en neix una planta!

Us ho podeu creure? Tindreu un una planta que us recordarà per sempre aquest projecte! Feu clic AQUÍ per veure el vídeo que he publicat a Instagram

Ara ja només falta que arribin els exemplars que heu encarregat! Si tot va bé, els tindreu a principis d'abril, a punt per Sant Jordi 🌹🐉

I vosaltres? Esteu tan emocionats com jo? Us llegeixo! 😘

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy