PETITET (Rumba pa' ti)
Carles Bosch, director de films com Balseros (candidata a l’Oscar a la millor pel·lícula documental al 2004), Setembres (2007) o Bicicleta, cullera, poma (Goya a la millor pel·lícula documental al 2011), torna per explicar-nos la historia de Petitet.
Petitet és un ex-músic gitano, fill d’un dels palmeros del mític Peret, i afectat d’una malaltia rara, la miastènia gravis, que va prometre a la seva mare moribunda que un dia portaria la rumba catalana a l’escenari d’un gran teatre de Barcelona, i que ara, per poder complir la promesa, haurà de reunir una vintena de músics gitanos –genials però indisciplinats- i aconseguir el miracle que s’entenguin amb… una orquestra simfònica!
PETITET (Rumba pa' ti) és la crònica d’una carrera d’obstacles, a vegades dura i sovint divertida, sobre al lluita desigual d’un somiador contra totes les circumstàncies. La crònica de més d’un any d’aventures i desventures que hauria de culminar el dia que en Petitet acompleixi la seva promesa en el Gran Teatre del Liceu... o que fracassi en l’intent.
La Pel·lícula
PETITET no és una pel·lícula d'hospitals, però...
Els qui pateixen la miastènia gravis, la malaltia que té en Petitet, ho acostumen a amagar. En Petitet, en canvi, dóna la cara. Petitet és valent i generós, una actitud que agraeix la comunitat científica que investiga la malaltia. No hi ha, a data d’avui, documentals o llargmetratges de ficció que s’hagin ocupat de la miastènia gravis.
El gran dia. El concert del Liceu
El 17 d’octubre és el gran dia... Amb més de seixanta músics sobre l’escenari (als que s’uniran les estrelles invitades amb les que havia tocat en Petitet abans de patir la malaltia) finalitzarà el viatge del nostre protagonista excepcional. La promesa s’haurà complert.
El perquè d'un Verkami...
Fa més d’un any que vaig començar a dirigir aquesta pel·lícula. Sense recursos, amb l’entusiasme de quatre professionals més i utilitzant els nostres propis mitjans, hem arribat fins aquí, amb dos terços de la pel·lícula rodats que ens encanten i que ens animen a seguir.
Ara, a més, ja comptem també amb l’empenta i el recolzament de les productores Lastor Media i Turkana Films, i hem aconseguit algunes col·laboracions desinteressades que auguren una bona pel·lícula. Fins i tot he pogut recuperar antics col·laboradors amb els que vam fer films com Balseros o Bicileta, cullera, poma.
Però ara ens cal la vostra col·laboració. Us poso un exemple. Cal comprar els drets per utilitzar algunes músiques, i això és indispensable perquè, ¿què seria d’una pel·lícula sobre un rumbero si no podem comprar la música? ¿O com apreciar un excel·lent muntatge si no podem assegurar una bona postproducció d’imatge i de so?
Carles Bosch
Un dia va sonar el telèfon. “Hola Carles, sóc en Petitet”. Vaig trigar una bona estona a adonar-me de qui era, havia passat tant de temps… A més, la seva veu em donava ben poques pistes (“Aquest home està malalt”, vaig pensar). Petitet, a qui jo havia conegut per ser un dels percussionistes gitanos que acompanyaven Gato Pérez, volia veure’m: tramava alguna cosa que potser podia interessar-me.
Una malaltia rara desconeguda per a la majoria de nosaltres, la miastènia gravis, havia anat afluixant la musculatura del Petitet, i avui ja no podia complir amb la seva feina damunt d’un escenari. Però no era aquest el motiu pel qual ell m’havia trucat, o no va ser aquella la raó per la que jo, als pocs dies d’aquella trucada, ja estava configurant un equip per iniciar el rodatge.
A mi el que m’encanta és explicar històries, i la que em va explicar (la que el Petitet estava a punt de viure) tenia un punt de partida preciós: un home li promet a la seva mare moribunda que acomplirà un somni gairebé impossible.
A què destinarem les vostres aportacions
Treballar la imatge i el so de ‘PETITET’ de forma professional, en una empresa de postproducció, que disposa d’uns mitjans òptims per dotar la pel·lícula d’una factura coherent amb la historia que explica.
Assegurar-ne la distribució i exhibició en cinemes de tot Espanya i en festivals internacionals. Si no invertim en màrqueting i publicitat no podrem arribar tan lluny.
Potenciant la pel·lícula també ajudarem que es conegui la miastènia gravis, una malaltia rara i poc comuna que demana molta més recerca.
Comprar els drets de cançons com ‘RUMBA PA TI’, ‘GITANA HECHICERA’, ‘UNA LÁGRIMA CAYÓ EN LA ARENA’, ‘EL MUERTO VIVO’, ‘PENSANT EN TU’, ‘EL CAMINO’, ‘SARANDONGA’, ‘LEVÁNTATE’, que faran que la pel·lícula tingui els temes musicals que li corresponen, ja que són cançons que els protagonistes interpreten en moments puntuals del film o en el concert final del Liceu.
L'equip
Aquesta pel·lícula s'està fent entre un grup de professionals que ja ens coneixem d'aventures anteriors. Alguns ja estàvem en aquell "Balseros" de l'any 2003 que va merèixer la nominació als Oscar com a Millor Pel·lícula Documental, a "Setembres" que va ser finalista a l'IDFA, o a "Bicicleta, cullera, poma" que ens va donar el Goya, el Gaudí i tants premis fa pocs anys.
Però a l'equip inicial de "Petitet (Rumba pa 'ti)" també comptem, afortunadament, amb persones molt més joves (algunes fins i tot debuten en el terreny del llargmetratge amb aquest projecte) a qui corresponen tasques artístiques, tècniques o executives de màxima responsabilitat .
Tots nosaltres hem acceptat aportar el nostre treball i fins i tot invertir els nostres propis recursos econòmics perquè la pel·lícula tingui la màxima qualitat.
Veureu qui som a la fitxa tècnica que acompanya aquest text:
Director
Carles Bosch
Producció
LASTOR MEDIA, S.L.
Co-producció
TURKANA FILMS, S.L.
Productors
Tono Folguera, Sergi Moreno, Carles Bosch
Co-productors
Alfons Par, Rosa Fusté
Productors executius
Sandra Mora
Danielle Schleif
Productors associats
Sofía Amadori
Joan Antoni Barjau
Guillem Lira
SomAtents
Guió
Carles Bosch
David Vidal
Direcció de Fotografia
Sofía Amadori
Director de producció
Joan Antoni Barjau
Montatge
Ernest Blasi
Carles Prieto
So directe
Guillem Lira
Música original
Josep Sanou
Postproducció imatge i so
ANTAVIANA FILMS VFX & POSTPRODUCCIÓN
Director de post-producció:
Bernat Aragonés
Secretària de producció
Ariadna Dot
Grafisme
Adriana Perón
Gestió de drets d’autor
MONDAY MUSIC (Eva Pedragosa i Judit A. Riera)
Calendari previst
Rodatge: febrer 2016 – octubre 2017
Postproducció: octubre 2017 – Desembre 2017
Estrena: Primer trimestre de 2018
Entrega de recompenses
L'enllaç a la pel·lícula el rebreu unes setmanes abans de la seva estrena, prevista pel primer semestre de 2018.
El gran concert del Liceu tindrà lloc DIMARTS 17 D'OCTUBRE DE 2017.
Els assajos tindràn lloc durant la primera quinzena d'octubre de 2017.
Els tallers es coordinaràn en funció de la disponibilitat dels assistents.
Els dinars i sopars es coordinaràn en funció de la disponibilitat dels assistents.
+ Info
Si tens preguntes o si vols aportar però no et convenç el sistema, truca’ns al 934430769.
Twitter
Facebook
Instagram
5 comments
If you are already a sponsor, please Log in to comment.
Gemma
No he rebut cap missatge de e-mail per les entrades del concert... s'han enviat ja?
Carme
Voldria fer una canvi ja que vaig fer una aportació de 50 eur però voldria substituir-la per una de 80 ja que, si finalment es pot dur a terme, em faria il.lusió una entrada doble pel Liceu. Com es pot fer el canvi?
Antoni
A quina hora serà l'actuació del dia 17 d'octubre al Liceu? Gràcies
Petitet Film
Author
Hola,
Sí, el DVD tindrà subtítols amb anglès.
Moltes gràcies,
mcollpalombi
Tindrà subtítols amb angles el DVD?
Gràcies