❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Este es un proyecto de
Discover them all

Documental "Terra d'Edom": Història dels jueus catalans

"Terra d'Edom" és un documental d'investigació de 55 min sobre la història, la cultura i la vida del poble jueu als Països Catalans des de la seva arribada a la península ibèrica fins als nostres temps, passant per la seva expulsió el 1492 i la Segona Guerra Mundial.

Category

Created in

0
seconds
40
Pledges
2.055€
From 2.000€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

Or support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Índice

1. Què és Terra d'Edom?

2. Sinopsi

3. A què destinarem les vostres aportacions

4. Per què és important que participis

5. Com funciona Verkami

7. Calendari previst

8. El nostre equip

9. Recompenses

10. Més informació sobre el projecte

Què és Terra d'Edom?

"Terra d'Edom" és un documental d'investigació de 55 min sobre la història, la cultura i la vida del poble jueu als Països Catalans des de la seva arribada a la península ibèrica fins als nostres temps, passant per la seva expulsió el 1492 i la Segona Guerra Mundial.

Sinopsi

Durant l’estiu de 1391, milers d’assaltants irrompen en la immensa majoria de barris jueus que hi ha escampats en moltes poblacions dels regnes catalans. Atiats per l’odi religiós i pel descontentament respecte el rei i els nobles, els esvalotadors assassinen centenars de persones i forcen la resta a convertir-se al catolicisme. Aquestes matances i conversions significaran el final d’un període de coexistència entre jueus i cristians que havia començat gairebé mil anys abans, perquè de jueus, a Catalunya, n’hi havia hagut fins i tot abans que es pogués parlar de Catalunya. La història que us explicarem és la d’una comunitat que va ser condemnada a desaparèixer i la d’una societat que mai més no va tornar a ser la mateixa. Recorrerem els calls cercant vestigis i explicacions; preguntarem a experts hebraistes de casa nostra i d’arreu. I farem un salt de cinc-cents anys per mitjà de Mordechai Ben-Amir (Marcos Caballero), un descendent dels qui van haver de fugir, que ha estat capaç de traçar el seu arbre genealògic fins al Falset i la Cervera del segle XV.

Comptarem amb l'assessorament de:

Maria Josep Estanyol Fuentes

Llicenciada en Filosofia i Lletres, especialitat d’Arqueologia del Pròxim Orient per la Universitat de Barcelona amb la qualificació d’Excel·lent summa cum laude al 1974, doctorada en Filologia Semítica, especialitat de Filologia Hebrea i Aramea per la Universitat de Barcelona amb la qualificació d’Excel·lent summa cum laude i amb Premi Extraordinari de Doctorat concedit per el rectorat de la Universitat de Barcelona al 1979.

Ramon Magdalena Nomdedéu

Llicenciat en Filosofia i lletres (secció de Filologia semítica) al 1978 i Doctor en

Filosofia i lletres l’any 1980.

Professor a la universitat de diverses matèries com Llengua hebrea, Hebreu

Modern, Història d’Israel i del jueus, Literatura Hebrea Medieval, Llengües juedoespanyoles, i Història del judaisme català.

Neil Manel Frau-Cortès

Nascut a Palma de Mallorca l’any 1965. Músic, traductor, professor, escriptor i rabí. Doctor en Literatura hebrea medieval i llicenciat en Lingüística hebrea. És màster en música jueva. Viu als Estats Units des de 2001. Treballa per a la Universitat de Maryland, a Washington DC. Ha publicat diversos llibres sobre la figura del rabí mallorquí Simón ben Tsémakh Duran.

Mordechai Ben-Abir (Marcos Cavallero)

Nascut a Buenos Aires fa 90 anys. Mordechai Ben-Abir ha traçat, per mitjà de la seva tesi doctoral (dirigida pel professor Ramon Magdalena Nomdedéu), el seu arbre genealògic fins a la Catalunya del segle XV. La seva família, doncs, prové dels jueus que van haver de fugir del Principat en aquella època. De fet, el seu cognom era Cavaller. Els seus avantpassats van viure a Barcelona, Cervera i Falset.

Andreu Lascorz

Llicenciat en Filologia hebrea. Assessor de la Diputació de Tarragona, President del Fòrum Olei Cataluña, i President de l’ARCCI (Associació de relacions culturals Catalunya-Israel).

Ciutat Vella, Barcelona. (A dalt).

A què destinarem les vostres aportacions

Destinarem totes les aportacions a avançar en la producció del documental. Per exemple, en la presentació a mercats i festivals, tràmits necessaris i permisos de rodatge, etc. Necessitem un mínim de 2000 €.

Per què és important que participis

Perquè et volem fer sentir partícip de la producció del nostre projecte i què vagis descobrint amb nosaltres la història dels jueus catalans. Volem que et sentis part de "Terra d'Edom" i que siguis un més de l'equip de producció amb la teva aportació!

Com funciona Verkami

PAS 1: Tries la teva recompensa.

PAS 2: Fas la teva aportació per PayPal o targeta.

PAS 3: Només si arribem al 100% es fa efectiva l'aportació.

PAS 4: Si no arribem no hi ha recompenses, així que comparteix la campanya!

Més info: https://www.verkami.com/page/about

Calendari previst

Preproducció: Març / Abril 2017

  • Rodatge: Maig / Juny / Juliol 2017

  • Postproducció: Juliol / Agost / Setembre 2017

  • Recompenses: Octubre / Novembre 2017

El nostre equip

PRODUCCIÓ

  • Ramon Vallès: Va néixer a Sant Feliu de Llobregat el 19 de juliol de 1950. Ha participat als equips de producció de treballs com El gran Serafí, Jamón, Jamón (Bigas Luna) i El joven Indiana Jones (Antena3). També ha produït curtmetratges de ficció com ara Sween (amb Juanjo Puigcorbé i Montse Bayo) o Un assumpte personal (dirigit per Francesc Garcia Donet). Ha estat productor de televisió (ETV –Llobregat Televisió) i de ràdio (Cadena Catalana). Promotor i programador de Festes Majors, concerts i projeccions de cinema en català a I’aire lliure des de 1985 fins al 2007. És coproductor del documental sobre el flamenc tradicional català “Cartes de l'Oncle Ángel” i de la sèrie documental “Roms catalans. Música d'arrel gitana” per a la Xarxa de TV locals.

  • Alex Trallero: Nascut el 29 de novembre de 1996, és un actual estudiant de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. Graduat en Producció audiovisual als Jesuïtes de Sant Ignasi-Sarrià i en Batxillerat social a l'Institut Frederic Mompou de Sant Vicenç dels Horts, on resideix. Té un nivell d'anglès B2. Ha produït i participat en alguns curts sobre skateboarding a YouTube i al fals documental curt "Psicòpates de l'art" (2016). Actualment, treballa com a soci d'en Ramon Vallès a la productora catalana Udol de Llop.

Ramon Vallès (esquerra) i Alex Trallero (dreta) al Saló del Cinema i les Sèries 2017.

DIRECCIÓ

  • Ignasi P. Ferré: Director, productor, guionista i professor, nascut a Valls, (Alt Camp). Ignasi P. Ferré es va formar en cinematografia a Berlín i al Centro Sperimentale de Cinecittà de Roma. Això li va obrir les portes a la indústria cinematogràfica italiana i li va permetre de treballar en els equips de direcció de reconeguts directors com Silvano Agosti, Marco Bellocchio, Tinto Brass i Michelangelo Antonioni.

De retorn a Catalunya es va instal·lar a Barcelona i va començar a treballar com a ajudant de direcció fins al seu debut en el camp de la direcció amb el llargmetratge Morbus, al 1983. Després va venir Qui t’estima, Babel? al 1987, amb Mercedes Sampietro i Assumpta Serna, amb el qual va aconseguir el Premi a la Millor Pel·lícula a la Mostra de les Autonomies en el Festival de Cine d’Eivissa al 1989. La pel·lícula també va ser seleccionada per a la Mostra de Cine Mediterrani de València, va ser la representant per Espanya en el Festival de Cine de Gijón, el 1989, i va aconseguir una nominació a la millor banda sonora original en els Premios Ondas.

El 1990 va dirigir la comèdia Un submarí a les estovalles amb Rosa Maria

Sardà, Ariadna Gil i José Zazatornil “Saza”. La pel·lícula va ser seleccionada per al Festival de Colònia (Alemanya), 1991, per el Funy Film Festival de Milano (Itàlia), 1991, per a Aberystwyth al País de Gal·les (Regne Unit), 1991 i per el Festival du Cinéma de Tetuan (Marroc), 1993.

El 2007, l’Instituto Cervantes selecciona Un submarí a les estovalles per a ser exhibida en el -Ciclo de Cine: “Sueño del Alamdalus”- i va ser presentada a Rabat i Tànger (Marroc) i Beirut (Líban).

Continuant en el camp de la comèdia, la pel·lícula següent va ser Un plaer indescriptible, 1992, que va ser la primera pel·lícula catalana distribuïda per Buena Vista Internacional (Walt Disney) i va tenir el Premi a la Millor Comèdia en el Festival de Cine de Salerno (Itàlia) 1993.

El 1994 dirigeix per a Televisió de Catalunya S.A. Quin curs el meu tercer, una

TVmovie basada en la novel·la homònima d’Oriol Vergés.

El 2006 dirigeix el llargmetratge documental El Capitán Trueno, de la il·lusió al mite, per a la Fundació Víctor Mora.

El 2007 dirigeix el llargmetratge Sitges Nagasaki, que té com a protagonista el campió mundial de natació David Meca.

El 2013 Mossos d’Esquadra.cat –1640- 2008, història de la policia catalana i Mossos d’Esquadra.cat –una policia europea els quals s’estrenen en sales comercials el maig de 2014

A més a més de la seva carrera reeixida com a director, amb llargmetratges de ficció, llargmetratges documentals, reportatges i publicitat, Ignasi P. Ferré també s’ha involucrat en la indústria cinematogràfica com a Productor Executiu amb 10 curtmetratges independents, 6 llargmetratges dels “11 Nous Directors Catalans” del Centre Promotor de la Imatge, 9 documentals i 3 curtmetratges per a Produccions Cinematogràfiques TA, S. Coop. Ltda.

També ha estat Coproductor en els projectes d’Íxia Films, S.A. durant tres anys, de la productora Tursen, S.A., d’Aktino Films, S.L. i avui de “NPA” Nous Projectes Audiovisuals, S.L.

El desembre de 2006 va crear la distribuïdora Acràsia Corp. S.L. amb un grup de professionals del cinema.

El gener de 2009 crea i organitza la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya, xarxa de sales d’exhibició de pel·lícules de llargmetratge i documentals estesa per tot el territori de parla catalana.

El 13 de maig de 2010, obté el Premi Nacional d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès amb l‘assaig d’història: Som Ibers i encara hi som.

En la seva faceta docent ha estat i és, professor de diverses institucions públiques i privades.

Ignasi P. Ferré.

GUIÓ

  • David Cuscó i Escudero: Nascut a Andorra l’any 1973. Llicenciat en Filologia anglesa i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. És corrector de textos en català (Nivell K) i des de fa més de 16 anys treballa com a professor de català i anglès. Com a traductor ha ofert textos inèdits de George Steiner, Primo Levi, Clarice Lispector, Georges Perec, Edmond Jabès, Norman Manea, Roland Barthes, Raymond Carver, María Zambrano, John Steinbeck, Mark Twain, Isaac Bashevis Singer, Henri Meschonnic, Claude Lanzmann, Georges Didi-Huberman, Marcel Proust, Giorgio Pressburger, Charles Baudelaire, Robert Louis Stevenson, Clifford Geertz, André Aciman i Albert Camus entre d’altres. Dirigeix la revista cultural El funàmbul, l’Editorial El Flâneur i està preparant un programa radiofònic literari que s’emetrà setmanalment a Ràdio Vilafranca. Col·labora amb les revistes culturals Núvol, Lemúria, Llengua Nacional i Raíces.

David Cuscó.

FOTOGRAFIA

  • Josep Canet: Nascut al 1953, a Barcelona. Va estudiar a París i Lió. En el món del cinema ha treballat com a ajudant de càmera, operador de càmera de cinema i de vídeo, director de fotografia de cinema i de vídeo, muntador i editor. Ha treballat amb els directors següents: Vicente Aranda, Lorenzo Soler, Ignasi P. Ferré, Ferrán Llagostera, Manel Esteba, Jordi Gigó, Germán Monzó i John Liu, entre d’altres.

Ha col·laborat amb TV3 i l’Institut de Cinema Català. D’entre les moltes activitats que ha realitzat cal destacar:

  • Ajudant de càmera en la pel·lícula Clara es el precio de Vicente Aranda.

  • Professor de cinema i fotografia a l’escola Cámara.

  • Redactor tècnic de la revista Flash Foto.

  • Professor i director de l’escola de cinema i fotografia Cámara.

  • Soci i operador de càmera (Pobles de Catalunya, per a TV3).

  • Director de fotografia i operador de càmera col·laborador en la pel·lícula Bar Cel Ona, dirigida por Ferran Llagostera.

  • Col·laborador extern com a operador de càmera al plató en programes de TV3.

  • Director de fotografia i operador de càmera col·laborador a

la pel·lícula Un submarí a les estovalles, dirigida per Ignasi P. Ferré.

  • Operador de càmera i Director de fotografia en produccions del director John Liu.

  • Operador de càmera i fotògraf Freelance.

  • Editor del video Probation per a la Generalitat de Catalunya.

  • Productor, director de fotografia, operador de càmera i editor del documental

Habeas Corpus.

– Director de fotografia i operador de càmera en el documental Mossos d’esquadra.cat, dirigit per Ignasi P. Ferré.

  • Productor, realitzador, locució, muntatge sonor i musical i mescles dels tres capítols (de quatre hores de durada cadascun) dedicats per Aktiva Ràdio a la biografia i discografia completa de Joan Manuel Serrat.

  • Autor de la novel·la Me has bajado de la luna (basada en un guió cinematogràfic).

Josep Canet.

  • Laura Ponce: Nascuda el juny de 1996 a Barcelona. Graduada en Il·luminació, captació i tractament de la imatge als Jesuïtes de Sant Ignasi-Sarrià. Aficionada al vídeo i la fotografia, va co-filmar el fals documental curt "Psicòpates de l'art" (2016).

Recompenses

10€ = PREMIERE ONLINE AL WEB OFICIAL

Podràs gaudir de la premiere oficial del documental al web oficial.

30€ = BANDA SONORA ORIGINAL

Descàrrega de la BSO de música tradicional jueva.

+ Premiere online.

40€ = ENTRADES PER LA PREMIERE

Dues entrades per la premiere a Barcelona. Limitat a 50 mecenes.

+ Premiere online.
+ BSO del documental.

50€ = DVD DEL DOCUMENTAL

DVD del documental edició especial amb material extra i signat pel director i l'equip de producció.

+ Premiere online.
+ BSO del documental.
+ 2 entrades premiere a Barcelona.

Mostra prototipus del DVD.

100€ = ENTRADES VIP

Dues entrades VIP a la premiere a Barcelona que inclouen piscolabis exclusiu amb l'equip de rodatge i visualització del making off.

+ Premiere online.
+ BSO del documental.
+ DVD del documental edició especial.

200€ = 6 ENTRADES VIP

Sis entrades VIP a la premiere a Barcelona que inclouen piscolabis exclusiu amb l'equip de rodatge i visualització del making off.

+ Premiere online.
+ BSO del documental.
+ DVD del documental edició especial.

Més informació sobre el projecte

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

4 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Udol de Llop Produccions

    Udol de Llop Produccions
    Author

    about 7 years

    Benvolguda Empar, per descomptat que tot el documental serà rodat en la llengua dels Països Catalans, ja que és la història dels jueus que han viscut a la nostra terra; si fas un cop d'ull a la nostra web ho podràs verificar.

    D'altra banda per raons comercials serà subtitulat, com ho ha sigut el tràiler, a l'Hebreu, l'Anglès,el Francès,l'Alemany i el Castellà.

  • Empar

    Empar

    about 7 years

    Benvolgut autor,feta ja la meua aportació espere vedaderament que el documental sigui en Català . Ho es?

  • Udol de Llop Produccions

    Udol de Llop Produccions
    Author

    about 7 years

    Estimado Jonathan,

    Debido a la complejidad de la temática que incorpora nuestro documental Tierra de Edom, hemos incorporado un grupo de investigadores de varias procedencias que nos aseguran una visión poliédrica de los hechos históricos que tocamos. El tema que tú nos apuntas está debidamente tratado y valorado.

    Aun así, te agradecemos tu sugerencia y también tu interés en nuestro proyecto.

    Muy cordialmente,

    El equipo de Udol de Llop, SCP.

  • Jonathan

    Jonathan

    about 7 years

    Pero en esa época se unificaron los condados de urgell y la corona de aragon y valencia no? entonces ya no se puede de hablar del termino catalan , ya que ellos no se denominaban así . Tenian solo el cambio fonetico del vocabulario.

#06 / SEGUIM AVANÇANT

Bona tarda a tothom i quant de temps!

Seguim avançant en el projecte. Com sabeu inicialment, el documental s’havia concebut tan sols per l'època medieval però en el transcurs del nostre treball de recerca, hem decidit ampliar-lo fins arribar als nostres dies degut a la qüantitat d’informació interessant i dels indicis que hem trobat del retorn de descendents d’aquells jueus dels països catalans que van haver de fugir. Ara s’ha convertit en una mini sèrie documental de dos capítols divida en:

PRIMERA PART – PART ANTIGA: Des dels inicis dels jueus a Catalunya fins a l’expulsió dels mateixos pels Reis Catòlics l’any 1492.

SEGONA PART – PART CONTEMPORÀNIA: Des de l’expulsió fins als nostres dies.

Actualment tenim documentada l'època antiga i estem preparant l'època contemporània en col·laboració amb el Sr. Vicenç… read more

#05 / HO HEM ACONSEGUIT!!!!!!

I tot gràcies a tots vosaltres, els nostres Mecenes, els que heu cregut en nosaltres, en aquest projecte tant engrescador que ens donarà l'oportunitat de donar a conèixer més profundament i amb molt més detall, sent fidels a la realitat la història del poble jueu que ha viscut entre nosaltres dia rere dia fins a l'actualitat; i de fet encara hi son, perquè formen part del nostre poble.

Una forta abraçada i endavant!!!!

#03 / Carai, ja tenim una nova incorporació al nostre equip!!!! Laura Miró !!!

Anem sumant personatges importants de la Cultura Catalana!!!

Mª Josep Estanyol,Ramon Magdalena,Neil Manel Frau-Cortés, Mordechai Ben-Abir

( Marcos Cavallero ), Andreu Lascorz,Vicenç Villatoro, Sílvia Planas, Grup

Enderrock, Revista Sàpiens....i la nova incorporació.....

Laura Miró i Bonnín Nascuda a Palma de Mallorca l'any 1992. Graduada en Història per la Universitat de les Illes Balears l'any 2014, va finalitzar el Màster en Formació del Professorat l'any 2016. La seva línia d'investigació s'ha basat en la qüestió xueta a l'època contemporània, com bé ho demostren les seves publicacions a Randa: “La qüestió xueta en el segle XIX” i “La condició xueta en el segle XX”. Així mateix, ha treballat en l'aplicabilitat didàctica del tema jueu i xueta a Mallorca. Ha participat com a ponent a les Jornades d'Història Contemporània de la UIB (2016) i a les Jornades d'Estudis de Ramon Picó i Campamar (2016).

Us recordem el CV dels nostres assessors i col·laboradors.

read more

#02 / Vols sentir-te com un Mecenes?

Vols sentir-te com un Mecenes? aporta el teu granet de sorra, et sentiràs part del nostre equip!! A partir de 10 € podràs impulsar el nostre projecte,que és el teu!!!

En aquests enllaços podreu trobar tota la informació sobre el documental.

TRÀILERS:

https://sites.google.com/view/terradedomeldocumental/tr%C3%A0ilers?authuser=0

VERKAMI:

https://www.verkami.com/projects/16863

Podeu enviar aquest missatge als vostres amics, que també es poden sentir igual d'orgullosos que tots vosaltres, els nostres Mecenes!!

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy