2015 — VERKAMI: 5 anys fent història del crowdfunding
×

Descripció del projecte

NOU OBJECTIU! LLIBRE D'INVESTIGACIÓ A PROPOSTA DELS MICROMECENES
Si assolim els 13.000 euros, un dels temes que publicarà l’Anuari Mèdia.cat 2014 es convertirà en un llibre que publicarem durant la segona meitat de l'any. Els micromecenes decidiran en quin tema aprofundirem a partir d'una consulta online. El llibre ampliarà i aprofundirà en el reportatge en qüestió, aportant dades noves i visions diferents, i formarà part de la col·lecció Periodistes, que impulsa el Grup Barnils amb Edicions Saldonar. L’imprimirà la cooperativa El Tinter, la impremta que s’ha fet càrrec de la impressió de l’Anuari des de la seva primera edició. Si aconseguim fer-lo realitat, tots els mecenes de l'Anuari (els d'abans i els nous) rebran el nou llibre en digital en exclusiva prèviament a la seva publicació.

QUÈ ÉS L'ANUARI MÈDIA.CAT?
L'Anuari Mèdia.cat és un projecte de periodisme d'investigació que cada any aporta llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. L'Anuari de 2014 presentarà quinze reportatges en profunditat sobre quize temes que durant l'any 2013 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. L'objectiu de l'Anuari Mèdia.cat és aconseguir situar aquests temes en l'agenda dels mitjans i omplir els buits que deixen els silencis amb periodisme crític.

QUINES NOVETATS PRESENTA ENGUANY L'ANUARI?
Per a l'edició de 2014 ens hem marcat tres reptes. En primer lloc, per tal que els reportatges siguin més entenedors, volem acompanyar-los d'infografies. L'any passat alguns dels reportatges ja en tenien, però enguany volem que en disposin tots quinze. Les infografies estaran en l'edició paper i també en format online. En segon lloc, volem prefeccionar una mica la web del projecte perquè sigui més atractiva i sigui més fàcil a l'hora de compartir els reportatges. En tercer lloc, volem millorar una mica les retribucions de les persones que fan possible a l'Anuari. Per tot plegat, l'objectiu de finançament s'incrementa enguany en 1.000 euros.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS?
Les aportacions dels micromecenes són bàsiques per que l'Anuari sigui possible. Creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents diferents que treballen per fer-lo realitat. Al mateix temps, també creiem en la viabilitat dels projectes professionals. Així doncs, totes les persones que intervenen en el procés de gestació de l'Anuari perceben una remuneració. El 80% del finançament de l'Anuari Mèdia.cat es basa en el micromecenatge. L'experiència de microfinançament per als Anuaris de 2012 i 2013 va anar molt bé i enguany volem aprofundir en aquesta via, mantenint-nos en la línia dels objectius de finançament d'altres anys. La resta del finançament deriva dels acords amb les universitats implicades i amb el Col·legi de Periodistes. L'aportació de la Fundació Catalunya, que repercuteix de forma estructural en l'observatori crític Mèdia.cat, és també un dels puntals del projecte.

PER QUÈ UN ANUARI AMB ELS TEMES SILENCIATS?
Que als Països Catalans no existeixi la censura oficial no vol dir que la llibertat d'informació estigui garantida. La forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb què la majoria de mitjans de comunciació de masses aborden determinades informacions incòmodes per l'statu quo. Per això pensem que és de vital importància assenyalar els temes que haurien d'haver estat notícia i no ho van ser.

QUI IMPULSA EL PROJECTE?
L'Anuari és una iniciativa de l'observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundacció Catalunya. L'Anuari enguany amplia els suports de l'àmbit docent fins a sis universitats. Repeteixen la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València i la Universitat de Vic, i s'incorporen al projecte la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida. Un estudiant de Periodisme de cadascun d'aquests centres realitzarà un dels reportatges de l'Anuari sota la supervisió del centre i dels coordinadors del projecte.

COM S'ELABORA I COM ES TRIEN ELS TEMES?
L'equip de redacció de Mèdia.cat i l'Anuari hem treballat amb un llistat d'un centenar de candidats a "tema silenciat". Per elaborar el llistat hem anat monirotirzant l'actualitat durant tot l'any 2013, seleccionant aquells temes que han tingut menys ressò. També hem fet un buidatge de diverses publicacions, hem realitzat una sèrie de contactes amb periodistes que treballen a mitjans i una entrevistes amb diversos col·lectius socials per esbrinar quines han estat les matèries que, al seu parer, han gaudit de menys espai als mèdia. Els quinze temes finalment seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una quinzena de periodistes estan treballant-los i investigant-los.

QUINA DIFUSIÓ FAREU DE L'ANUARI?
La difusió és la part més important del projecte: l'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum. La versió impresa de l'Anuari es podrà trobar a les llibreries. Quan l'Anuari sigui al carrer en publicarem el llistat. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta en una web específica a Mèdia.cat. L'Anuari es presentarà en societat pels volts del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió. Tot seguit farem una ronda de presentacions arreu dels Països Catalans, prioritzant aquells col·lectius i entitats que hagin invertit en el projecte i pobles i ciutats que no haguem visitat encara.

QUI COORDINA L'ANUARI?
Per tercera vegada consecutiva, els coordinadors de l'Anuari són Roger Palà (Barcelona, 1978) i Sergi Picazo (Barcelona, 1980). Roger Palà @rogerpala és periodista. Actualment és cap de redacció de la revista Enderrock, actualitza el blog Al darrera la nevera i també col·labora a Nació Digital. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. En Roger ha coordinat les quatre edicions de l'Anuari, la primera en solitari i les tres darreres amb en Sergi Picazo @sergipicazo. En Sergi és professor associat de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i treballa com a redactor a la secció de Política d'El Punt. Té un blog sobre #BonPeriodisme anomenat El perseguidor. Agita al col·lectiu de periodistes Contrast i ha guanyat el premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis. De la promoció, difusió i comunicació de l'Anuari se n'encarregarà la Laia Soldevila @Laia_Soldevila, que és periodista, guionista i secretària tècnica del Grup Barnils.

D'ON SURT LA IDEA DE FER UN ANUARI DE TEMES SILENCIATS?
L'Anuari Mèdia.cat pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored. Des de fa gairebé quaranta anys, aquesta iniciativa de la universitat de Sonoma (San Francisco) s'encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants. Fins ara s'han publicat dues edicions de l'Anuari Mèdia.cat, corresponents als anys 2011, 2012 i 2013. Podeu llegir-los els tres en aquest enllaç.

QUÈ ÉS MÈDIA.CAT? QUÈ ÉS EL GRUP BARNILS?
Mèdia.cat és un observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundació Catalunya amb l'objectiu de treballar en la difusió i la defensa d'un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Ho fem a través de la publicació regular d'informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, i de l'actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes. El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va començar a gestar fa deu anys amb la intenció de crear un punt de trobada per als periodistes que compartíem una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans.

QUINES SÓN LES RECOMPENSES QUE OFERIU?
Què són els informes de l’Observatori Mèdia.cat 2014? Des de la seva creació, ara fa quatre anys, l’Observatori Mèdia.cat ha elaborat més d’una vintena d’informes analitzant temes diversos relacionats amb l’actualitat i els mitjans de comunicació. Aquest 2014 està previst que Mèdia.cat, amb el suport de la Fundació Catalunya, publiqui 7 informes nous, que s’enviaran en format digital als mecenes als quals correspongui en primícia abans de la seva publicació.

Com serà l'acte 'Música contra els silencis'? Música contra els silencis és un recital de petit format i 30' de duració ideat per Feliu Ventura. L'espectacle, que tindrà lloc a mitjans d'abril, combinarà música i periodisme i comptarà amb la participació d'alguns dels redactors de l'Anuari. Se'n farà una única sessió i només hi podran assistir els mecenes de l'Anuari. L'acte servirà per presentar en petit comité i en primícia els temes de l'edició de 2014.

De què va el llibre Corresponsals de les migracions de Carles Solà? Edicions Pol·len ofereix als mecenes l’edició digital d’aquest llibre, que és la traducció al català de Couvrir les migrations (2011), del professor i periodista Jean-Paul Marthoz. El llibre retrata el fet migratori des de l’òptica periodística i ofereix al lector eines de reflexió, crítica i anàlisi sobre les migracions.

De què van el llibre Et presento el jutge Garzón de Sònia Bagudanch i Castor: la bombolla sísmica de Jordi Marsal? Edicions Saldonar i el Grup Barnils impulsen, des de fa un any, la col·lecció Periodistes, una sèrie de volums que pretén abordar temàtiques silenciades o poc tractades pels mitjans de comunicació. El primer llibre de la col·lecció és un repàs als excessos, escàndols i fracassos del magistrat espanyol més mediàtic. El segon fa referència al polèmic dipòsit de gas conegut com Projecte Castor, que ha sacsejat –literalment– les Terres de l'Ebre durant els últims mesos.

De què va el llibre ‘Vint i Ramon Barnils’ i el documental ‘Barnils tal com raja’? Després d’un any i mig de feina, el Grup Barnils i Edicions DAU van publicar, el mes de novembre passat, un llibre i un documental sobre la figura del periodista Ramon Barnils. El llibre, escrit per Laia Altarriba, repassa la vida personal i professional de Barnils a través de vint persones properes a ell. El documental, co-dirigit per Albert Lloreta i Laia Soldevila, és una aproximació al periodista a través d’entrevistes recuperades del mateix Barnils i aportacions d’amics, coneguts i familiars.

Què inclou el pack especial per a entitats? Les entitats que vulguin fer possible l’Anuari Mèdia.cat 2014 poden invertir-hi a través d’aquesta opció, que dóna dret a l’organització a la distribució de l’edició digital a tots els socis de l’entitat en primícia, una presentació personalitzada del projecte amb la presència dels coordinadors i alguns dels autors i l’obtenció de cinc exemplars imrpesos de l'Anuari 2014. La recompensa inclou despeses de desplaçament dins del Principat.

Què són els sopars tertúlia del Grup Barnils? El Grup Barnils organitza, de manera periòdica, tertúlies matinals i vespertines per als socis de l’entitat en les quals, a partir d’un convidat, s’aborda una temàtica d’actualitat a través d’una conversa distesa, propera i off the record entre els assistents. El sopars són temàtics i s'hi aborda un aspecte determinat (cultura, política, moviments socials, etc) amb convidats relacionat amb aquest sector. Els mecenes que adquireixin aquesta recompensa podran assistir a totes les tertúlies del 2014 amb les despeses pagades.

 

Comparteix el projecte amb els teus amics

Publica el widget del projecte
Selecciona el widget que millor encaixi a la teva pàgina web. Només has de copiar i enganxar!


Preguntes i respostes(5)

 • Hola, encara no he rebut cap correu preguntant la meua adreça per a fer l'enviament del anuari. Heu començat ja a repartir-los?

  feta per argente93

  Hola argente93,

  Vam enviar-te diversos correus per demanar-te l'adreça al següent correu: eevee90_@hotmail.com. Els has rebut? Pot ser que els mails siguin a correu brossa?

  Si vols escriu-nos a info@grupbarnils.cat i mirem què ha passat.

 • Hola! quan podrem rebre el llibre? On hem de posar la direcció per a que feu l'enviament?

  feta per argente93

  Hola argente93!

  Aquesta setmana ens arriben els Anuaris d'impremta i us escriurem amb tots els detalls que ens heu de facilitar per fer-vos-el arribar.

  Estigueu atents al correu!

 • I'm a journalist and I wonder if you'd think to publish your contents in other languages and with subtitles, thank u

  Hello mr Vitiello, we can talk about it by email: info(at)grupbarnils.cat

 • Bones! Tenim data del "Música contra els silencis"? Ho dic perquè si pago perquè vull venir però després per qüestions d'agenda no pogués, em sabria molt greu i així ho sabem d'entrada! Merci!

  feta per _BerNius

  Hola! Encara no hem fixat la data però serà al llarg del mes d'abril. Us mantindrem informats!

 • Hola bon día. Enguany m'agradaria i veig interesante. Els usuaris que no podem collaborar economicament quedem limitats per rebre informacio del vostra trevall podem tenir acces de les noticias enguany no siguin tant documentades? Fare veu compartin

  feta per David Datsira

  Hola David, Després de la publicació de l'Anuari (a principis de maig), els reportatges seran públics i es podran consultar digitalment al web www.media.cat/anuari, on també te'l podràs descarregar en pdf. Tot de manera gratuïta.

Si en vols saber més Fes la teva pregunta

Anuari Mèdia.cat: <br>Els silencis <br>mediàtics de 2013

Aconseguits 10.470€
de 8.000€
100% aconseguit Conseguido!
L'Anuari Mèdia.cat 2014 és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils per treure a la llum 15 temes silenciats pels mitjans de comunicació catalans durant l'any 2013. Creiem en el periodisme d'investigació crític i rigorós i el duem a la pràctica de forma col·laborativa. Fem-ho possible!
Creat a: Barcelona

Gràcies! Aquesta campanya de crowdfunding va acabar el 1 de Març de 2014.

 
 • Aportant 5€
  17 Mecenes

  Aparició als crèdits de l'Anuari Mèdia.cat en qualitat de mecenes.

 • Aportant 10€
  82 Mecenes

  Aparició als crèdits
  + Edició digital de l'Anuari en primícia prèvia a la publicació en paper.

 • Aportant 20€
  273 Mecenes

  Aparició als crèdits
  + Edició digital de l'Anuari
  + Recepció en primícia en format digital de tots els informes de 2014 de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat
  + Exemplar imprès de l'Anuari 2014

 • Aportant 35€
  28 Mecenes

  Aparició als crèdits
  + Edició digital de l'Anuari
  + Recepció de tots els informes de 2014 de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat
  + Exemplar imprès de l'Anuari
  + Una entrada per a l'espectacle 'Música contra els silencis', previ a la presentació oficial.

 • Aportant 50€
  23 Mecenes

  Aparició als crèdits
  + Edició digital de l'Anuari en primícia
  + Recepció de tots els informes de 2014 de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat en primícia
  + Exemplar imprès de l'Anuari
  + Entrada per a dues persones a l'acte 'Música contra els silencis', previ a la presentació oficial
  + Llibre digital 'Corresponsals de les migracions' de Carles Solà

 • Aportant 75€
  QUEDEN 17 RECOMPENSES (DE 20)

  Aparició als crèdits
  + Edició digital de l'Anuari
  + Recepció de tots els informes de 2014 de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat
  + Exemplar de l'Anuari en paper
  + Entrada per a dues persones a l'acte 'Música contra els silencis'
  + Llibre 'Corresponsals de les migracions' de Carles Solà en versió digital
  + Exemplar d'un llibre de la col·lecció Periodistes a triar entre 'Et presento el jutge Garzón' de Sònia Bagudanch o 'Castor: la bombolla sísmica' de Jordi Marsal

 • Aportant 100€
  QUEDEN 16 RECOMPENSES (DE 20)

  Aparició als crèdits
  + Edició digital i impresa de l'Anuari en primícia
  + Recepció de tots els informes de 2014 de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat
  + Entrada per a dues persones a l'acte 'Música contra els silencis', previ a la presentació oficial de l'Anuari
  + Llibre 'Corresponsals de les migracions' de Carles Solà en versió digital
  + Dos exemplars de la col·lecció Periodistes: 'Et presento el jutge Garzón' de Sònia Bagudanch i 'Castor: la bombolla sísmica' de Jordi Marsal

 • Aportant 150€
  QUEDEN 6 RECOMPENSES (DE 10)

  Aparició als crèdits
  + Edició digital i impresa de l'Anuari en primícia
  + Recepció de tots els informes de 2014 de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat
  + Entrada per a quatre persones a l'acte 'Música contra els silencis', previ a la presentació oficial de l'Anuari
  + Llibre 'Corresponsals de les migracions' en versió digital
  + Llibres de la col·lecció Periodistes: 'Et presento el jutge Garzón' i 'Castor: la bombolla sísmica'
  + Llibre 'Vint i Ramon Barnils' i documental 'Barnils tal com raja'

 • Aportant 150€
  3 Mecenes

  ESPECIAL ENTITATS
  Aparició als crèdits
  + Edició digital de l'Anuari en primícia per a tots els socis de l'entitat
  + 5 exemplars impresos de l'Anuari
  + Presentació de l'Anuari Mèdia.cat de 2014 amb la participació dels coordinadors i autors.

 • Aportant 300€
  QUEDEN 4 RECOMPENSES (DE 5)

  Aparició als crèdits
  + Edició digital i impresa de l'Anuari en primícia
  + Recepció de tots els informes de 2014 de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat
  + Entrada per a sis persones a l'acte 'Música contra els silencis', previ a la presentació oficial de l'Anuari + Llibre 'Corresponsals de les migracions' en versió digital
  + Llibres de la col·lecció Periodistes: 'Et presento el jutge Garzón' i 'Castor: la bombolla sísmica'
  + Llibre 'Vint i Ramon Barnils' i documental 'Barnils tal com raja'
  + Assistència a sis sopars tertúlia del Grup Barnils, amb convidats del món de la comunicació (cobert inclòs)

Gràcies! Aquesta campanya de crowdfunding va acabar el 1 de Març de 2014.

 

Projecte destacat per Vilaweb

Projecte destacat per Pol·len Edicions

Blog del projecte (15)

15 actualitzacions més veure-les totes

Autor/a del projecte

Foto de Mèdia.cat
Mèdia.cat
Mèdia.cat, Observatori Crític dels Mitjans, és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils que respon a uns dels seus objectius fundacionals: treballar en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un ... segueix llegint
Mèdia.cat té 4 projectes més a Verkami. Pots trobar més informació a http://www.media.cat