❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

El Triunfante

Descobreix els secrets del ‘Triunfante’. Un vaixell de guerra enfonsat a la badia de Roses (Girona) durant el setge francès de 1795. Aquest vaixell, paradigma de l’espoli del nostre patrimoni subaquàtic, és un dels jaciments subaquàtics més rellevant del país.

Inbluefilms

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
86
Aportacions
5.050€
De 10.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

El documental narra la història del ‘Triunfante’, un vaixell de guerra enfonsat a la badia de Roses durant el setge francès de 1795 –al final de la Guerra Gran–. Ajuda'ns a explicar aquesta apasionant història.

TRAILER DEL DOCUMENTAL EN CATALÀ

‘El Triunfante’ és una de les peces més rellevants del nostre patrimoni subaquàtic. La seva descoberta obre les portes a l’observació de les innovacions tecnològiques que l’enginyer i matemàtic Jorge Juan i Santacília va introduir a la construcció naval del segle XVIII.

Els arqueòlegs, historiadors i alguns dels protagonistes de la seva descoberta presents en aquest documental, permetran acostar-nos a la ciència del segle XVIII, a les batalles navals lliurades al nostre país i a l’apassionant aventura que va esdevenir la descoberta de les restes –a principis dels anys 70 del segle XX– del ‘Triunfante’ i la seva posterior excavació arqueològica trenta-cinc anys més tard.

Des de la seva descoberta, el ‘Triunfante’ ha esdevingut el paradigma de l’espoli que el patrimoni subaquàtic de les nostres costes ha patit durant dècades. Malgrat l’espoli, la informació extreta de les seves restes permetrà que l’equip d’arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), dirigit per Gustau Vivar, ens traslladi al segle XVIII.

‘El Triunfante’, un dels jaciments subaquàtics més rellevants del país, obre la porta a l’apassionant món de l’arqueologia subaquàtica, a la història del mar i a la descoberta de la nostra riquesa cultural.

El present projecte neix a partir del contacte entre Xavier Nieto, exdirector del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), i el director de la pel·lícula, Martín González Damonte. Després de llargues hores de conversa s’encetà la iniciativa de realitzar un cicle de documentals per donar a conèixer el gran treball científic realitzat pel CASC. La protecció del patrimoni arqueològic subaquàtic permet extraure informació valuosissima d’èpoques passades. En definitiva, de la nostra història.

Segueix-nos al:

Facebook

Twitter

QUÈ FAREM AMB ELS VOSTRES DINERS?

Si assolim la quantitat proposada, els diners es destinaran principalment a finançar la fase final del projecte.

El documental es troba en la seva darrera fase de producció després de tres anys de rodatges al ritme de les campanyes arqueològiques realitzades pels arqueòlegs del CASC.

En aquesta darrera fase rodarem les escenes de ficció que ens falten i realitzarem tots els efectes especials que reconstruiran els diferents escenaris d’època. Recrearem els vaixells de l’esquadra de Federico Gravina i la Ciutadella de Roses a partir de programes de 3D i composició d’imatge i efectes digitals; rodarem amb cromes (els coneguts fons verds) i composarem imatges reals amb les creades mitjançant 3D. Tot plegat, amb l’objectiu de reconstruir aquest apassionant passatge de la història.

Donat que el principal objectiu és la realització i divulgació del projecte, la xifra econòmica és tan sols la necessària per finalitzar la pel·lícula.

En el cas d’aconseguir més diners i superar la xifra de 10.000 €, tindríem més recursos per millorar tant la campanya de comunicació i publicitat, com la distribució del documental. A la vegada, una major aportació econòmica ens permetrà realitzar un “Road Tour” de projeccions a diferents sales de cinema del país.

LES RECOMPENSES

Finalitzada aquesta campanya amb èxit, us enviarem un document acreditatiu de les vostres aportacions. Les recompenses s’entregaran un cop el projecte s’hagi finalitzat, a finals de març de 2014. Les recompenses de caràcter pràctic, com els seminaris d’arquologia, les visites als jaciments subaquàtics i els cursos es desenvoluparan durant la primavera i estiu de 2014.

Seminari d’Arqueologia Subaquàtica: Seminari teòric d’un dia de durada on s’explicaran les tècniques i els processos realitzats durant les campanyes d’excavació del ‘Triunfante’. També s’explicarà com es va desenvolupar el rodatge del documental.

Curs pràctic d’arqueologia subaquàtica: Curs teòric i pràctic d’un dia de durada. Rebreu la formació necessària per participar a una excavació subaquàtica amb els arqueòlegs (per aquesta activitat es imprescindible disposar de llicència de buceig). Si no teniu llicència de buceig i us interessaria veure un jaciment subaquàtic, t’oferim l’opció de visitar-lo mitjançant un bateig de submarinisme (sense participació activa a l’excavació).

CALENDARI

La nostra intenció és la d’estrenar el documental la primavera de 2014. Per aquest motiu, el calendari que s’ha establert és el següent:

• Preproducció seqüències de ficció i efectes visuals: Desembre de 2013
• Producció: Gener de 2014
• Postproducció: Gener – Març de 2014
• Estrena: Març – Abril de 2014

PRESSUPOST I PLA DE FINANÇAMENT

"El Triunfante" és un documental d’una durada aproximada de 52 minuts, per emetre a les televisions i per diferents plataformes on line.

El pressupost i ideal per produïr un documental amb la qualitat necessària per ser estrenat a festivals internacionals, cinema i televisió està al voltant dels 80.000€

Per arribar a aquest finançament hem disposat de recursos privats, procedents de la productora Inbluefilms, i de recursos públics que han estat imprescindibles per engegar el projecte. A la vegada, estem negociant la col·laboració i recolzament de diferents televisions, entitats i institucions públiques.

És per això que l'aportació de Verkami ens resulta absolutament imprescindible per poder enllestir el documental amb la qualitat que la història mereix i donar a conèixer la tasca realitzada pels nostres arqueòlegs.

L'EQUIP

Aquest documental és possible gràcies a la producció d’Inbluefilms, productora dedicada a la creació i producció de diferents continguts audiovisuals i especialitzada en rodatges subaquàtics. Des de l’any 2008 és la productora encarregada de documentar les excavacions del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.

Malgrat som un equip amb experiència, aquesta és la nostra primera campanya de micromecenatge. Tot i així, la trajectòria de l’equip és indicutiblement el nostre millor aval de qualitat:

Martín González Damonte (director i productor). Realitzador, productor i director de fotografia. Alguns dels seus treballs més destacats com a realitzador són “Dalí a la carta” (Seleccionat a Cannes) i “Adéu, Liberty” (TV3 , TVE, Canal de Historia). En el camp de la direcció de fotografia ha realizat, entre d’altres, llargmetratges com “Passi el que passi” (2010); “Dos a la carta” (2013) i el llargmetratge documental “Beyond 360º” (Canal +).

Enric Saurí Saula (guionista i productor executiu). Sociòleg, guionista, ajudant de direcció i realitzador de documentals. Director i guionista del documental “Forjadors de la Diada” (TV3). Ha treballat com ajudant de direcció a diferents projectes, entre ells el llargmetratge “Dos a la carta” (2013).

L’equip d’arqueòlegs i assessors científics està format per:

Xavier Nieto. Doctor en història i arqueòleg. Ex director del Centre d’Arquelogia Subaquàtica de Catalunya (CASC) i Ex director del Museo Nacional de Arqueología Subacuática de Cartagena (ARQUA). Està considerat el pare de l’arqueologia subaquàtica d’aquest país. Va ser el responsable de l’equip d’arqueòlegs encarregats d’iniciar l’excavació i la planimetria del vaixell ‘Triunfante’ l’any 2008.

Gustau Vivar Lombarte. Doctor en història i especialitzat en arqueologia. Actualment és el director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) i membre del Grup de Recerca d’Arqueologia Clàssica, Protohistòrica i Egípcia (GRACPE), adscrit a la Universitat de Barcelona.

Marcel Pujol i Hamelink. Llicenciat en història i especialitzat en arqueologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1989). L’any 1991 va obtenir el Diplôme d’Études Approfondies en arqueologia medieval, especialitat arqueologia naval, per la Universitat de La Sorbonne de París. Des de l’any 1994 és professor d’arqueología a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. El seu treball inicial sobre ‘El Triunfante’ va possibilitar la seva posterior excavació subaquàtica.

El projecte té el suport de l'Ajuntament de Roses, Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, Museu d'Arqueologia de Catalunya, Agència Catalana de Patrimoni, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del Museu Marítim de Barcelona.

Esperem que aquesta història us engresqui tant com a nosaltres, moltes gràcies per ajudar-nos a difondre el treball de preservació del nostre patrimoni cultural i científic.

PREMSA

Diari de Girona

El Punt

El Punt Avui

Patrimoni.Gencat

Información.es

Cadena Ser

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

1 comentari

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Marcos Manceñido

    Marcos Manceñido

    10 años

    Veo que habeis acabado la campaña de microfunding sobre el triunfante sólo con la mitad del presupuesto en que estado quedará ahora el proyecto?. Se hará alguna nueva campaña de captación?. un saludo

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies