❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Escalada a Catalunya (1940 - 1955)

Culminar la realització d'un film documental sobre els escaladors catalans que a partir de 1940 i des de les agulles i parets de Montserrat van introduir l'escalada moderna a Catalunya.

0
segons
55
Aportacions
5.560€
De 5.500€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

Estem realitzant un film documental dels escaladors de postguerra (1940-55) que van introduir l'escalada moderna a Catalunya.

Ens hi ajudeu?

Els hem entrevistat i hem filmat les seves vies més emblemàtiques amb l'ajut d'escaladors següents:

Maria Alsina, Armand Ballart, Daniel Brugarolas, Emili Giner, David Hita, Ferran Martínez, Manel Orbay, Juan Ortiz, David Palmada "Pelut", Lluís Parcerisa, Antonio Garcia Picazo, Iván Ruiz, Nandi Salas, Ester Sabadell, Marc Toralles, Sílvia Vidal, Pep Vila, i Marc Vilaplana.

INTRODUCCIÓ

Al 1876, amb la creació de l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques (que després es transformaria en el CEC), es va fer visible un corrent cultural lligat al país, al territori i a la muntanya. Procedia de la tradició alpina europea i va créixer i es va implantar àmpliament a Catalunya.

Al 1940, en plena postguerra i reconstrucció de la societat civil catalana, un grup de joves urbans nascuts entre quinze i vint anys abans, continuaren l'exploració i l'escalada de les muntanyes iniciada per pioners dels anys vint com Solé i Santaló, Oliveres, Estassen i altres, a Montserrat i als Pirineus, uns i altres vinculats als pocs centres de muntanya consolidats o als nous que van néixer després de la guerra.

Com els seus predecessors, aquests joves escalaren, sobretot al massís de Montserrat, un laboratori perfecte per provar noves maneres, més tècniques i esportives, importades dels escaladors centreeuropeus.

Si als anys 20 i 30 l'objectiu era escalar les agulles montserratines per la ruta més fàcil, els escaladors dels 40 volien forçar la dificultat empesos pel concepte alpí de "la conquesta de l'impossible" i superar allò que semblava inexpugnable. Aquest canvi de mentalitat, consolidat ja a l'Europa dels anys trenta, els portà a atacar les agulles "impossibles" i fer un pas de gegant a la recerca de la dificultat, que van trobar a les parets de Montserrat, penjades a pic sobre la vall del Llobregat.

Com és habitual en la cultura humana, avançar també és superar les limitacions tècniques. És així com alguns escaladors que eren manyans d'ofici, crearen prototips de nous estris d’escalada per obrir-se pas i assegurar-se on abans no s'havia pogut fer.

Apareix així el micropitó o pitonissa de fissura d'en Pito Ferrer del C.M. Sant Cugat i, a meitat dels 50, en Jordi Álvarez del C.E. Puigmal tanca una època amb l'invent de la pitonissa d'expansió o** "de burí"**. Amb aquest giny Álvarez i companys resolen el problema pendent de la part superior de la cara nord del Cavall Bernat.

Noms com Mallafré, Romeu, Farrer, Santacana, Panyella "Pany", Alaix, Camp, Coromines, Sorolla, Álvarez i un llarg etcètera, són els protagonistes del film juntament amb les vies d'escalada que van traçar en les parets i agulles de Montserrat.

COM L'HEM FET

Com ens expliquen els mateixos protagonistes en el film, aquesta generació va aconseguir, en quinze anys, el cim d'algunes agulles verges i una via a les grans parets montserratines: Aeri, Diables, Serrat de Sant Jeroni, Patriarques, Ecos i Agulles. Els intents van començar a mitjans dels anys 40 i l’atzar i les circumstàncies van fer que fossin els escaladors de Sabadell els primers en obrir les vies i resoldre els principals problemes de Montserrat. Ho van aconseguir a través d’un salt psicològic, tècnic i cultural que va fer història, fent ells mateixos de frontissa cap a l'escalada moderna dels anys 60 i 70.

És així com s’obrí el camí cap a la modernització i l’homologació dels escaladors catalans amb els de l'Europa de postguerra, obrint camí a les generacions posteriors, que varen aplicar la mateixa fórmula als massissos calcaris i granítics pirinencs i varen fer el salt als Alps i a les serralades de tot el món. Mitjançant els relleus generacionals, els escaladors i alpinistes catalans tenen actualment un lloc merescut en el mon de l'alpinisme internacional.

Per aclarir i divulgar aquest període tan important, hem buscat informació directa entrevistant als escaladors de l'època i als de la generació posterior que van compartir corda i amistat amb ells. Per presentar i documentar les vies més representatives, les hem filmat amb l'ajut dels escaladors abans esmentats que han col·laborat en el projecte de manera desinteressada. També hem comptat amb l’ajut i el suport d'altres persones a peu de paret o fent contactes i creant complicitats entre els realitzadors i el món de l’escalada. Sense tots ells el projecte no hagués estat possible.

QUI SOM?

Estimball Films és una productora independent que es va constituir al gener de 2010 per realitzar un primer projecte: "Pirates" (Miquel Pérez i Miquel Vilaplana, 65 min., 2011), la història d'un grup de joves barcelonins de la dècada dels 70 que arribaren a l'escalada desvinculats de la tradició dels centres excursionistes. En només cinc anys d'activitat marcada pel seu esperit autodidacta, el grup, controvertit per desequipar vies anteriors per poder obrir les seves pròpies vies, es dispersà deixant un sòlid patrimoni de noves rutes a les parets de Montserrat, Mallos de Riglos, vall d'Ordesa, etc.

"Pirates" va concursar al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2011 on va ser molt ben rebuda. La seva difusió, a través d'una quarantena de centres excursionistes de tot Catalunya, demostra que hi ha un públic interessat en la divulgació de la història muntanyenca del país. Agraïm a totes aquestes entitats l'esforç per difondre la nostra cultura muntanyenca i per ajudar-nos a cobrir una part de les despeses. "Pirates" no va gaudir de cap ajut institucional, financer o tècnic.

Amplieu la informació de "Pirates" a:
El blog d'en Miquel Vilaplana

Estimball Films la formen els escaladors següents:
Josep Carbonell, coproductor i responsable de finances, informàtic.
Miquel Pérez, responsable del guió i de la realització, professor de mitjans audiovisuals a la Universitat de Vic. Ha produït vídeo industrial i didàctic, participant en festivals i aconseguint diversos premis.
Miquel Vilaplana, coproductor i càmera, geòleg i director la revista de cultura de la muntanya elmuntanyenc.cat

CALENDARI

El projecte que presentem avui va començar a la tardor del 2012. La fase de producció i rodatge l'hem acabada a principis del 2014 i actualment estem fent el guió i preparant el muntatge. El film estarà enllestit a finals d'estiu d'enguany i esperem veure'l a concurs al 32è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló 2014. En qualsevol cas, el presentarem a altres festivals especialitzats i als centres excursionistes. També farem una projecció del film per a tots els esponsors i col·laboradors en un lloc adient de Barcelona o rodalies i que anunciarem oportunament a través del contacte que mantindrem regularment amb vosaltres.

A QUÈ DEDICAREM LES VOSTRES APORTACIONS

La fase de producció, entre 2012 i principis de 2014 ens ha representat una colla de despeses que assumim des d'Estimball Films. Les vostres aportacions faran possible culminar el projecte amb el pressupost següent:

Muntatge i sonorització ....................................................... 4000€

Recompenses .......................................................................1500€

Total .....................................................................................5500€

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

4 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Miquel Vilaplana (ESTF)

    Miquel Vilaplana (ESTF)
    Autor/a

    casi 10 años

    Benvolguts amics del SGIM: en aportar 50€ entreu directament en la recompensa d'aquesta aportació (1 còpis dels dos nostres films, pica-pica i aparició en els crèdits del film). En fer la donació haureu omplert la butlleta i la vostra donació consta com a Servei General d'Informació de Muntanya. És automàtic, però en prenem nota per garantir que hi constareu.

    Gràcies per la vostra aportació i una forta abraçada.

  • Servei General d'Informació de Muntanya

    Servei General d'Informació de Muntanya

    casi 10 años

    Ens acabem de subscriure, però enlloc s'ens ha demanat el nom per incloure en els credits de la pel·licula. Com s'ha de fer?.

  • Miquel Vilaplana (ESTF)

    Miquel Vilaplana (ESTF)
    Autor/a

    casi 10 años

    Hola Carles, la resposta és que ara ja hi ha 10 persones-mecenes que han aportat 50€ casacuna.

    Gràcies pel teu interés i col·laboració. Esperem que poguem compartir el film junts, un film que serà de molta gent.

    Una abraçada.

    Estimball Films (J. Carbonell, M. Pérez i M. Vilaplana)

  • Carlos Fite Lloret

    Carlos Fite Lloret

    casi 10 años

    Hola i enhorabona pel projecte.Estic interesat en fer aportacio de 50 euros i segur que engrescare mes gent.Pro que vol dir 10 mecenas en la aportacio de 50 euros?

    Gracies i endavant!!Carlos Fite Lloret

#01 / "Escalada a Catalunya 1940-1955": un projecte col·lectiu

Sany Cugat del Vallès a 28 de maig de 2014

Benvolguts mecenes, amics i col·laboradors que heu participat, esteu participant o participareu en documentar en cinema l'escalada catalana entre els anys 1940-1955.

Molts escaladors i amics han participat desinteressadament amb temps i centenars de metres d'escalada. Altres ho heu fet aportant diners pel finançament del muntantge i de la banda sonora, les úniques feines que confiem a professionals.

Malgrat tenir el calendari de filmacions tancat, l'hem reobert per incloure una via molt singular, la Via Normal del Dit (Frares Encantats), oberta per una cordada també singular: la cordada Jordi Panyella "Pany", Mª Antònia Simó i Jordi Ferrera, tots ells traspassats. El rodatge, fet fa deu dies ha anat molt bé gràcies a la cordada Dani Brugarolas i Manel Orbay. Una via poc repetida, un mite de l'època, per la seva exposició i que és s'ha mantingut pràcticameni igual que quan va ser oberta.

seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies