El Bou de Badalona és el nou entremès de la ciutat que es vol integrar en l'imaginari global i festiu de la ciutat.
El Bou de Mar és un projecte impulsat per un grup de badalonins vinculats a la festa de la ciutat. Aquesta associació de nova creació ha impulsat, des de 2023, la creació d'aquest nou element.
Per què un bou?
La figura del Bou està integrada dins els rituals festius ja a l'edat mitjana, moment en el qual es té constància dels primers entremesos festius durant les festes de Corpus.
La ciutat de Badalona disposa de bestiari tradicional almenys des del segle XIX. En els darrers anys s'han consolidat altres elements dins les festes com els gegants, els capgrossos, l'Àliga, el Drac i la Mulassa.
A la nostra ciutat la figura del Bou ens recorda a la tradició marinera. Entre els segles XIX i XX era corrent que tant bous com mules ajudessin a remolcar vaixells a les platges, pràctiques constants a les costes d'arreu de Catalunya i del Mediterrani.
Quines funcions tindrà?
El Bou de Badalona serà una bèstia híbrida: en ocasions serà envolada (amb foc a les banyes) i en d'altres, sobretot en dies assenyalats, anirà enflocat, amb flors a les banyes.
L'escultor i la figura
L'escutura i la figura ha anat a càrrec de l'artista Pau Reig de Solsona. Per tal de realitzar aquesta figura s'ha inspirat en animals similars que hi ha a la Catalunya Central i també al Perú.
Reig ha realitzat altres elements festius com com la Somera de Reus, l'Ovella de Castellví de la Marca y el Lleó de Gironella.
El ball i la música
La melodia ha estat encarregada al musicòleg Sergi Masalias. Aquesta música ha servit per fer-ne la coreografia pertinent que tindrà dues parts, una primera que simbolitzarà la part mansa de l'animal, mentre que la segona tindrà una part més punyent. A més, la dansa tindrà elements com el contrapàs dansa molt típica a la costa de Llevant i d'arreu de Catalunya.
L'escut
La nova figura lluirà a la seva llomada una adaptació de l'escut caironat de la ciutat de Badalona d'acord amb el dictamen, vinculant, emès per l'Institut d'Estudis Catalans del 10 de maig de 1985.
Pel que fa a les armes seran quarterades amb tres onades daurades, símbol de Badalona, i al costat, a la dreta, els quatre pals vermells (que en aquest cas també seran daurats), armes reials i del Comtat de Barcelona, indivisos, repetint-se en la part inferior, inversament situats.
Quan s'estrenarà?
La nova figura arribarà el vespre del 12 d'abril de 2025 coincidint amb la 25a Festa Medieval de Badalona, moment en el qual presentarà el seu ball propi.
3 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.
Roger Rocabert Permanyer
Vinga! A per totes!
Xavier Ureta Buxeda
Molta sort amb la iniciativa!
Didac Pardell Sangrà
Sempre amb la cultura popular!