❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

El Llibre de 30 anys de Pallassos Sense Fronteres

Un quadern de bitàcola coral de reflexions, experiències i fotografies

PSF

Un projecte de

PSF

Creat a

0
segons
249
Aportacions
10.673€
De 8.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

RIURES I EMOCIONS. Els viatges de Pallassos Sense Fronteres 1993-2022


 

Tortell Poltrona i Moshé Cohen a Kosove. 1999
Tortell Poltrona i Moshé Cohen a Kosove. 1999

El 1993, en plena guerra dels Balcans, un grup d'artistes va posar els nassos a la maleta i va decidir fundar Palassos Sense Fronteres (PSF) una de les organitzacions de cooperació contra la guerra més importants de la història, i única al món.

Des d'aleshores, més de 2.000 pallassos sense fronteres han recorregut tot el món per regalar un moment de llum, un somriure, una riallada o una esbufegada de diversió als infants (i no tan infants) que més magre ho passen.

Durant aquests 30 anys d'expedicions, l'organització ha realitzat espectacles per a milions de nenes i nens que juntament amb les seves respectives comunitats han estat víctimes de les conseqüències de conflictes armats, guerres o catàstrofes naturals**.

PSF ha actuat incansablement per a la infància refugiada i desplaçada a nivell internacional, així com també a nivell nacional a favor de la infància més desfavorida.

"Perquè fer riure és una cosa molt seriosa"

© Kim Manresa
© Kim Manresa

 


 

Un emotiu recorregut per la història de Pallassos Sense Fronteres. Un llibre amb 30 anys d'humanitat.

El llibre RIURES I EMOCIONS Els Viatges de Pallassos Sense Fronteres (1993-2022) és un quadern de bitàcola que recull, en primera persona, les reflexions i experiències tant d'artistes com de persones de diferents àmbits que han donat vida a l'associació.

Un mapamundi de realitats sociopolítiques de cadascuna de les zones del planeta on PSF ha intervingut aquests 30 anys amb les seves expedicions.

Un llibre col·lectiu que homenatja a tots aquells artistes i públic i una reivindicació del treball del pallasso, que queda reflectit amb tot el rigor i recopila les imatges més entranyables i colpidores de l'acció de PSF en el context humanitari.

L' Editorial Comanegra, una potent editorial independent amb seu a Barcelona i amb la llibertat i l'eclecticisme per bandera ha col·laborat en l'edició i se n'encarregarà de la publicació.

Característiques del llibre:

  • 250 pàgines

  • Tapa tova

  • Mides: 17 x 21cm

©PSF
©PSF

El llibre s'editarà en dues versions disponibles: Edició en Catala i Edició en castellà.

(Podràs indicar-nos quina versió vols rebre, en acabar la campanya. T'enviarem un formulari perquè ens facilitis la teva informació).

AUTORS, FOTÒGRAFS I COL·LABORACIONS

La coordinació editorial ha anat a càrrec de Jesús Mestre i la introducció a càrrec de Car Requena.

Hem comptat amb la col·laboració, entre d'altres de:

Rima Abdul Malak, Vicenç Fisas, Manel Vila, Narcís Vives, Francesc Fabregat, Ingeborg Porcar, Glòria Quartes, Pablo Milanés, Quico Pi de la Serra, Jorge Martínez, Diana Díaz, Marik Wagner, Susie Wimer, Pepe Viyuela, Moshé Cohen, Montserrat Trias...

I la participació de molts altres artistes que han viscut en pròpia pell l'experiència d'actuar a les zones de conflicte i ens expliquen les seves emocions.

Amb fotografies de:

Kim Manresa, Samuel Rodríguez, Marta López, Àlex Carmona, Jesús Rocandio, Amar Sokhen, Moshé Cohen, Marc Butxaca, Pere Bigas, Pep Gol... i dels mateixos artistes participants.

Liban ©AmarSokhen 2023
Liban ©AmarSokhen 2023

 


 

Avançament del pròleg de Tortell Poltrona que obrirà el llibre:

Pallassos Sense Fronteres. Un projecte de bojos… de pallassos, malabaristes, equilibristes, trapezistes, mags, titellaires, ballarins, músics… artistes de l'efímer art de carrer, de festa major i passa la gorra. Va néixer gràcies a la iniciativa dels infants i mestres de l’escola Projecte, on la meva germana era infermera. En aquell temps, l’escola estava especialitzada en infants amb hemofília.

Enmig del dinar de Nadal del 1992,  a casa dels pares, vaig rebre la trucada dels nanos de l’escola, que em van proposar fer un espectacle en un camp de refugiats a prop d’Itàlia, dins del marc d’una festa per demanar la pau en la guerra dels Balcans, que llavors començava. Em van explicar que al camp hi havia un mestre de la seva escola, i que estaven en contacte amb moltes escoles del món per mitjà d’una nova tècnica que consistia a passar informació des d’un ordinador a través de la línia te-lefònica, «la telemàtica», i que tenien els diners per pagar el combustible, els peatges de les autopistes i tota la logística per fer possible l’espectacle. En una visita a l’escola es va acordar sortir de Barcelona un 23 de febrer.

En companyia de la meva companya, Montserrat Trias i Muñoz, i el nostre fill de catorze anys, en Blai, vam recórrer els 1.260 quilòmetres que separen Barcelona de la península d’Ístria, i el 26 de febrer abans de l’hora de dinar representàvem Clovni, un espectacle de carrer on el pallasso es llença des d’una torre de dotze metres d’alçada a un got d’aigua. Amb aquest xou vam girar en aquella època per festivals de teatre de carrer per Europa i Amèrica del Nord.

El resultat va ser aclaparador. Acabada la funció es van suspendre els torns de menjar, l’entrega de cartes es va fer conjunta i les diferents famílies enfrontades per la guerra van riure junts fins a plorar de totes les provocacions del pallasso.

Feia temps que el bon amic Vicenç Fisas i Armengol, gran estudiós de conflictes armats i processos de pau, m’explicava coses dels nens i nenes que hi ha als camps de refugiats, cercant la infantesa desesperadament, i que seria útil que un pallasso pogués anar-hi. Dels seus llavis va sorgir per primera vegada el nom de Pallassos Sense Fronteres (PSF).
Totalment impactats vàrem tornar a Barcelona amb la idea que s’havia de provar de nou. El maig del 1993 vam tornar a travessar la frontera iugoslava amb els malabaristes Boni i Caroli, buscant els camps de refugiats a la zona de Varaždin, aquesta vegada sense cap mena de suport. Les sensacions i emocions del primer viatge es van repetir, el que fèiem era molt útil i no hi vèiem marxa enrere. En el llarg viatge de tornada, va prendre cos la idea de crear una forma d'organitzar-se. En una parada per fer gasolina en una àrea de servei de l’autopista francesa, Montserrat Trias va entrar a la furgoneta amb un tovalló de paper on havia fet un dibuix: un pallasso amb esparadraps als ulls, la bola del món per nas i un gran cor per boca.

«Ja tenim logo. Farem pins i samarretes, i ho tindrem en els nostres espectacles: “Venim dels camps de refugiats de Iugoslàvia i volem tornar-hi, els nens i les nenes ens esperen, ens podeu ajudar”».

Un 23 de juny del 1993, al despatx de Josep Maria Socías Humbert del carrer Roger de Llúria de Barcelona, es va crear l’associació amb amics del barri, com-panys d’ofici i membres d’entitats paci-fistes. Vam muntar la seu a casa de Pepe  Perea i Victòria Plana. Montserrat Solé i Rosa Argelagós van assumir la secretaria i vàrem fer una crida que va generar vuit expedicions el mateix 1993, autofinançades pels mateixos artistes.

El temps passa. S’han fet milers d’espectacles en camps de refugiats per causa bèl·lica i/o desastre natural, centenars d’artistes han participat de manera totalment generosa i altruista en aquesta història, convertint el riure en un cant de pau i de resiliència. A vegades em pregunto com ens ho hem fet. Som artistes; evidentment volem viure de la nostra feina, però ens alimenta la rialla del públic, els ulls brillants a punt de plorar de riure. En el cas de les expedicions de PSF, la utilitat d’aquesta forma d’expressió escènica arriba al màxim.

Tots els artistes fem art, i quan el nostre art millora la vida i/o el pensament de les persones en diem cultura, és el que passa. Ves per on, com deia Joan Brossa, supporter de PSF: «Conec la utilitat de l’inútil, i tinc la riquesa de no voler ser ric».

Hi ha un abans i un després per a un artista que participa en els projectes de PSF. En una expedició dones molt, però n’aprens molt més. A casa ens va canviar la manera d’entendre el món. Gràcies infinites a tots els que han ajudat i han compartit aquesta magnífica aventura de bojos!

Quan la realitat pinta el cel negre, la rialla generosa de gratitud del que no té res el pinta de colors.

 


 

Aconsegueix el teu exemplar de RIURES I EMOCIONS i recompenses exclusives!

Les dues LÀMINES que es poden aconseguir a les recompenses són exclusives ja que estaran signades per Tortell Poltrona i Pepe Viyuela:

  • Una és la icònica instantània que el fotògraf Kim Manresa va fer el 2004 al pallasso Tortell Poltrona mentre feia el seu número de les cadires als camps de refugiats sahrauis de Tindouf

La làmina edició limitada de Tortell Poltrona. ©KimManresa
La làmina edició limitada de Tortell Poltrona. ©KimManresa

  • L'altra làmina és aquesta preciosa imatge, també presa per Kim Manresa a Pepe Viyuela en un dels projectes de PSF.

La làmina edició limitada de Pepe Viyuela. ©KimManresa
La làmina edició limitada de Pepe Viyuela. ©KimManresa

Des de Pallassos Sense Fronteres ens sentim extremadament feliços i agraïts per comptar amb el teu suport i volem agrair-t'ho amb unes recompenses úniques i solidàries!

  • El llibre: 30€

  • Llibre signat pel nostre president Tortell Poltrona + entrada a la presentació del Llibre al Teatre Lliure a Barcelona: 40€

  • Llibre signat per Pepe Viyuela: 40€

  • Llibre signat per Tortell Poltrona + una làmina de fotografia dedicada (30x40 cm)+ entrada a la presentació del Llibre al Teatre Lliure a Barcelona: 65€

  • Llibre signat per Pepe Viyuela + una làmina de fotografia dedicada (30x40 cm): 65€

  • Aportació solidària: 50€

  • Aportació solidària: 150€

  • Aportació solidària: 300€

  • Aportació solidària: 500€

  • Les aportacions Solidàries són sense recompensa, però si vols que t'enviem el llibre, ens ho podràs indicar al formulari que t'enviarem al final de campanya.*

  • Si el **26 de Febrer ets a Barcelona i vols recollir el teu llibre i làmina aquell dia, selecciona la recompensa destacada ja que inclou una entrada per assistir a la presentació del nostre llibre al Teatre Lliure! **

Tots els preus inclouen despeses d'enviament a la península. Si desitges que t'ho enviem a Canàries, Ceuta o Melilla, serà un cost diferent, hauràs de seleccionar aquesta recompensa.

  • Edició limitada de llibres i làmines per als qui col·laborin en aquesta campanya, només es podran aconseguir aquí.

A què destinarem les vostres aportacions?

El pressupost que necessitem assolir anirà destinat cobrir les despeses de l'edició del llibre, per aquest motiu és tan important arribar a l'objectiu. Si no arribem a l'objectiu, no us podrem fer arribar els llibres i les increïbles recompenses.

La campanya de prevenda ens permet acabar de cobrir els costos de producció del llibre i ens ajuda a calcular amb més precisió el nombre d'exemplars que tindran sortida.

Els diners es destinaran a la impressió dels llibres i recompenses. També es destinarà a què totes les persones que col·laborin rebin les seves recompenses de manera segura. Per això, una part de les aportacions es destinarà a cobrir les despeses d'enviament amb seguiment i que estigui tot degudament assegurat. Això garantirà que puguis rastrejar el progrés de les teves recompenses i que les rebràs en perfectes condicions, etc

©PereBigas
©PereBigas

Calendari previst

El 21 de febrer, una cop acabada la campanya ens organitzarem per dur a terme tots els compromisos adquirits: signatures dels llibres, làmines dedicades,… i s'iniciaran els enviaments sempre que no hi hagi cap contratemps.

Estimem que la primera setmana d'abril ja podreu tenir el llibre a casa.

Resum del calendari:

21 de Febrer. Acaba el verkami.

26 de Febrer. Presentació del llibre al Teatre Lliure de Barcelona. On hi esteu tots convidats com a mecenes de la campanya i si hi assistiu podreu recollir els vostres llibres.

4 al 15 Març. Gestió d'enviaments, signatures, impressió.

Última setmana de Març o primera d'Abril tindreu el vostre llibre i/o làmina a l'adreça que ens hagueu indicat!

En cas que els enviaments s'enradereixin o fins i tot es puguin enviar abans, us informarem per correu electrònic de qualsevol novetat ;)

Recorda compartir aquesta campanya entre els teus familiars, amig@s i contactes ❤️

©AbaadMena
©AbaadMena

QUI SOM: Pallassos sense Fronteres

Pallassos Sense Fronteres és una associació sense ànim de lucre que es dedica des de 1993 a oferir suport emocional i psicològic a la infància que pateix les conseqüències dels conflictes bèl·lics i els desastres naturals arreu del món així com per la infància en risc d'exclusió social a Espanya, fent espectacles de pallassos i varietat de circ fonamentats principalment en la comicitat.

Durant aquest temps, 2.012 artistes voluntaris de tot el territori peninsular han visitat prop de 100 països i han realitzat més de 8.000 espectacles per a 2,5 milions de persones en 500 expedicions internacionals. **

Comparteix i difón aquesta campanya entre els teus contactes per tal que arribem a l'objectiu i puguem publicar aquest llibre!

Moltíssimes Gràcies pel vostre suport!

Palestina ©KimManresa
Palestina ©KimManresa

+ Info

Segueix-nos al nostre compte d'instagram @psfcwb i a les nostres xarxes:

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

31 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Arian Botey i Prat

    Arian Botey i Prat

    3 mesos

    L'espero amb candeletes!

  • Eva

    Eva

    3 mesos

    Por muchos años más, payasxs! Hacéis una labor increíble :o)

  • PSF

    PSF
    Autor/a

    3 mesos

    Moltes Gràcies de cor a tots/es pels vostres missatges i suport ❤️ Estem molt emocionats/des, ja que gràcies a cadascun de vosaltres hem aconseguit arribar a l'objectiu en només 12 dies. Podeu continuar col·laborant i compartint la nostra campanya fins al 21 de febrer!
    —————-————

    Muchas Gracias de corazón a todos/as por vuestros mensajes y apoyo ❤️ Estamos muy emocionados/as, ya que gracias a cada uno de vosotros hemos podido conseguir llegar al objetivo en tan solo 12 días. Podéis seguir colaborando y compartiendo nuestra campaña hasta el 21 de febrero!

  • Montserrat trias muñoz

    Montserrat trias muñoz

    3 mesos

    Endavant!

  • Sílvia March Pascual

    Sílvia March Pascual

    3 mesos

    Felicitats per la feina!

  • Quico

    Quico

    3 mesos

    Moltes gràcies.

  • NonaUmbert

    NonaUmbert

    3 mesos

    pot ser la recordareu. La meva millor amiga Elsa Moreno, quan va morir us va deixar tot el que tenia. Ella volia participar.... però no va poder fisicament. Una abraçada

  • Montserrat Garcia Montfort

    Montserrat Garcia Montfort

    3 mesos

    Molt contents The Original Cha Cha

  • Alba Lorca

    Alba Lorca

    3 mesos

    Quin gran projecte! Enhorabona

  • Estefania de paz

    Estefania de paz

    3 mesos

    Mi dirección:

    C/Santa Vicenta María N'8 bajo A

    31012 Pamplona

#02 / Enviament de llibres de Pallassos Sense Fronteres / Envío de libros de Payasos Sin Fronteras

Estimats/des amics/gues,

La presentació del passat 26 de febrer va ser un esdeveniment molt emotiu. Us informem que estem preparant els vostres enviaments dels llibres i làmines, en qüestió de dies us estaran arribant a les vostres cases.

🪄Si desitgeu contribuir a millorar la salut mental de molts nens i nenes refugiats i en situació de vulnerabilitat al nostre país així com a Colòmbia, Líban, Mèxic, Marroc i en molts altres països.. Podeu fer-vos socis/sòcies o donant, aquí: https://www.clowns.org/dona

💼 Si representeu a una empresa, podeu posar-vos en contacte amb la nostra companya Gema Botija a [email protected] per ser un dels nostres patrocinadors o empreses col·laboradores de PSF. Junts realitzarem una aliança estratègica en benefici de la infància més vulnerable.

Ajuda'ns i sigues part del canvi. Perquè portar alegria i esperança en situacions de guerra i conflicte, és important, la salut mental importa. Ho sabem bé. Necessiten la nostra ajuda. També la teva.

seguir llegint

#01 / OBJECTIU SUPERAT! Ja tenim el llibre dels 30 anys de PSF! / ¡OBJETIVO SUPERADO! ¡Ya tenemos el libro de los 30 años de PSF!

OBJECTIU SUPERAT! Ja tenim el llibre dels 30 anys de PSF!

249 pàgines - 249 aportacions

Objectiu: 8.000 €. Aconseguit: 10.673 €

Gràcies de tot cor a cadascuna de les persones que ha contribuït a la nostra campanya del Llibre dels 30 Anys de Pallassos Sense Fronteres.

Totes i tots els que hàgiu aportat a la campanya del llibre, esteu convidats i convidades a la presentació de «RIURES I EMOCIONS: Els Viatges de Pallassos Sense Fronteres (1993-2022)», un llibre que narra les nostres aventures recolzant el benestar de la infància a través del riure, en un mapamundi de realitats sociopolítiques, fotografiades i explicades pels artistes expedicionaris i per persones de diferents àmbits que han donat vida a l'associació. Comptarem amb la participació de l'Andreu Buenafuente, en Tortell Poltrona, en Pep Callau i el 'Negro i el Flaco'.

Podeu venir amb un/una acompanyant, és a dir, disposeu de dues entrades. Aquell mateix dia podreu recollir la vostra recompensa. seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies