❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Maria Enganxa. Estàs preparat per veure-li la cara?

Un curtmetratge de terror basat en la popular llegenda mallorquina de Maria Enganxa, que ens contaven d'infants i que tant ens espantava.

Cinètica Produccions

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
130
Aportacions
7.280€
De 7.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en English i Castellano

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Hola! Som Cinètica Produccions, una productora audiovisual mallorquina, amb més de 15 anys d'experiència, fundada i dirigida per Luis Ortas.

El que ens agradaria aconseguir amb aquesta campanya és finançar la producció d'un curtmetratge de terror basat en la història de Maria Enganxa, una llegenda mallorquina molt coneguda, sobretot entre la població rural de l'illa, que s'ha anat transmetent de manera oral, de generació en generació. Aquest curtmetratge pretén ser, al seu torn, el teaser o la preqüela d'un llargmetratge titulat Fantasmata.

Mallorca, hivern de 1975. Durant la tradicional matança del porc d'hivern, una àvia els conta als seus nets la terrorífica llegenda de Maria Enganxa. Una història que narra la vida d'una dona que viu en els pous i que arrossega dins als nens atrevits que gosen acostar-se a mirar dins d'aquests. Després d'escoltar el macabre relat, els nens aposten a veure qui s'atreveix a mirar dins del pou. Marina i la seva germana Joana caminen temoroses cap al centre del pati, on es troba el pou. Un soroll surt de l'interior. Els seus cosins corren espaordits. Elles, terroritzades, esperen el pitjor. Maria Enganxa apareix.

  • Gènere: Terror / suspens

  • Durada: 10 minuts

  • Format d'enregistrament: 4K

  • So: Estèreo

  • Any: 2023/2024

  • Idiomes: Català, Espanyol

  • Subtítols: Català, Espanyol, Anglès

Guiomar Caiado
Guiomar Caiado

Marta Gràcia
Marta Gràcia

Catalina Carrasco
Catalina Carrasco

Asun Planas
Asun Planas

Xim Vidal
Xim Vidal

Alguns diuen que és bruixota, uns altres diuen que és fada, però el que sí que se sap sobre Maria Enganxa és que, segons el que conten els avis, era una dona molt dèspota, que gaudia fent mal als altres. Agria la llet de les vaques, espatllava les collites i robava nens per a iniciar-los en la bruixeria…

En aquella època “regnava” la Inquisició, la qual manava a cremar i a torturar a totes aquelles persones acusades de bruixeria. Així que, conta la llegenda que una d'aquestes persones era Maria Enganxa. La van agafar presa però al segon dia va aconseguir escapar. Ningú sap com ho va fer, així que tot el poble va sortir en la seva cerca amb torxes, forques i pals.

Quan la van localitzar, Maria estava dreta, damunt d'un vell pou a la meitat de camp amb un petit ganxo en una de les seves mans. Abans que l'agafessin, Maria va aixecar els braços al cel i va dir:

“Juro que no m'agafareu amb vida, juro que des de l'infern agafaré als vostres fills i els formaré en la bruixeria amb mi, des de l'infern, pels segles dels segles“

I, sense pensar-ho dues vegades, Maria es va tirar al profund i fosc pou. El poble no va fer cas de l'amenaça de Maria i tothom la va donar per morta.

La llegenda conta que, a mitjanit, quan un nen passa prop d'un pou, escolta una dolça melodia que prové de l'interior. Quan el nen (ben sabuda és la curiositat dels nens), acosta el seu cap cap al pou, Maria amb el ganxo apareix i arrossega al nen cap a les profunditats sense que ningú torni a saber res més de la criatura.

El que conta la llegenda, sobre una dona capturada i acusada de ser bruixa, segurament és el que li va passar a una real Maria Enganxa. Encara que ara no sapiguem qui és, probablement va haver-hi un personatge real després de la llegenda.

La recerca de la veritat i l’afany de treure de l’oblit tots aquests secrets és el que va fer a Luis Ortas (el director) treballar dins de l’àmbit documental. Però, hi ha una part de les històries que no es poden demostrar perquè no hi ha documentació i que formen part de la història oral.

Així mateix, la memòria oral sempre acaba transformant-se en llegenda, tal com succeeix amb la història del Comte Mal, una altra llegenda d’un fantasma que es passeja cavalcant a la nit pels camins a l’estil del genet sense cap.

En l’origen, el personatge del Comte Mal és real. Era l’antic amo de la casa de Galatzó, el lloc on es filmarà el curtmetratge. El seu nom real era Ramon Burgues Safortesa. La biografia d’un personatge històric fosc que acaba transformant-se en llegenda popular, fent d’aquesta figura el més terrible dels fantasmes. És la venjança del poble, fer que els personatges que els fan por, passin a la història sent recordats com a persones terrorífques que fins i tot, després de morts, continuen amb les seves accions malignes.

Per això diem que barregem realitat i ficció. A l'illa de la calma sempre s'ha amagat el terror, que viu sota la imatge de paradís.

Cartell del curtmetratge
Cartell del curtmetratge

Vaig néixer a Mallorca l'any 1973. Fill petit d'una família de madrilenys que havia arribat a l'illa dos anys abans. Des de petit, la cultura autòctona mallorquina m'era aliena. Una llengua diferent i unes llegendes diferents, la mar, les coves i els turistes. Un món que era el meu món però que, al seu torn, era diferent del de la meva família. En aquella època, a les famílies com nosaltres ens deien “forasters”. Érem immigrants peninsulars i havíem arribat a una illa amb una cultura i una societat bastant hermètica. Per aquesta manera de veure la vida, la cultura mallorquina em va cridar l'atenció des de petit. Per a mi, era al seu torn, una cultura exòtica i la meva pròpia, però no la dels meus pares.

Havia de ser jo qui aprengués els codis culturals de la societat, ja que no m'eren transmesos a través de la família. Pot ser que, per això, sempre em cridés l'atenció i això em va portar a involucrar-me a indagar sobre aquesta cultura, la seva llengua, les seves llegendes i les seves pors.

Ara que ja formo part d'ella, vull difondre-la per tot el món i trobar el missatge universal que hi ha en les històries locals. Maria Enganxa és una llegenda mallorquina que parla sobre una dona, una bruixa que viu en els pous. La llegenda de Maria Enganxa se'ls conta als nens petits per a atemorir-los davant la idea d'acostar-se als pous. És una dona que viu en les cisternes i en els pous i que arrossega als nens curiosos a l'interior, per a fer-los desaparèixer per sempre. No se sap què passa després amb ells. És el gran terror de tots els petits, per la qual cosa, la llegenda compleix la seva funció per a evitar que les criatures arrisquin les seves vides. No obstant això, al seu torn genera morbositat i el desafiament de veure-li la cara a aquesta dona. En alguns pous, es dibuixava una cara cara de dona en la part posterior del cub, perquè els nens més desafiadors s'espantessin en acostar-se al pou. Maria Enganxa és un projecte que parteix com a origen d'una futura pel·lícula. Junta i reinventa tots els temes que he anat tocant amb el gènere documental durant els últims quinze anys de treball ininterromput.

Luis Ortas Pau - Director

PER QUÈ UN CURTMETRATGE DE TERROR?

Fa anys que el personatge de Maria Enganxa em rondava pel cap per a fer algun projecte. Vaig començar a redactar-ho durant la quarantena per la COVID-19, sense saber molt bé per què escrivia un projecte de terror. Després, m'he adonat que aquesta és una tècnica que tinc des que era petit. En els moments de por m'imagino una por major, que jo controlo, perquè la por present no em controli a mi.

Per a trobar les meves referències, vaig trobar la inspiració en tres films molt diferents entre si però que m'aportaven diferents punts de vista sobre la por. La primera The Ring, la versió japonesa de la pel·lícula que després va tenir un remake americà, en el qual una llegenda, un pou i la idea que la mort persegueix els personatges, encaixava perfectament en el meu projecte.

El laberint del Faune, una altra vegada la llegenda que té lloc en un espai limitat i que barreja mite i la nostra història real, la Guerra Civil, en un ambient que sembla que és una història per a nens, pel fet que el seu protagonista és una nena, però que, no obstant això, és una pel·lícula classificada per a majors de 16 anys.

I, finalment, Antichrist, la pel·lícula de Lars von Trier en la qual una parella es tanca en una casa en el bosc per a intentar recompondre la seva relació, però que finalment acaben els dos en l'autodestrucció derivada de la culpa del seu fill petit..

El projecte de Maria Enganxa vol ser un curt que derivarà en una altra empresa més extensa, un llargmetratge o una sèrie en la qual vull innovar en el gènere de fantasia i terror per a fer un drama d'autor amb estètica de pel·lícula de terror, entorn de la por per a fer reflexions molt necessàries per al temps en el qual vivim. Aquest fet d'utilitzar un gènere com el del terror per a explicar problemes socials i emocionals, l'hem pogut veure en les pel·lícules de zombis de George A. Romero, que amb la seva sèrie de pel·lícules de zombis, la qual cosa realment fa és una crítica de la societat dels Estats Units.

També la fantasia s'ha utilitzat per a fer-nos veure que la realitat és molt més dura del que podem concebre i que, moltes vegades, és més fàcil entendre la realitat que ens embolica amb la ficció, com en el Laberint del Faune de Guillermo del Toro i Un monstre em ve a veure de J. A. Baiona.

Luis Ortas Pau - Director

Les recompenses que oferim són les següents:

  • El teu nom als crèdits: Pots aparèixer en els crèdits del nostre curt, com a mecenes.

  • Link al visionat en línia: Rep el link exclusiu per a veure el curt en línia, abans que ningú.

  • Marxandatge del curt: Pòster, tassa, bossa de roba i samarreta.

  • Guió signat pel director i els guionistes: Rep, en la direcció que ens indiquis, el guió signat pel director i els guionistes.

  • Visionat al Making Of i invitació a l'estrena privada, que tindrà lloc a Mallorca. (No inclou ni estada ni vols)

  • Aparèixer amb el teu nom o el logotip de la teva empresa, de forma destacada, en els crèdits del curt (al principi).

  • Ser nomenat patrocinador principal i aparèixer en els crèdits com a tal.

Despeses d'enviament: Les despeses d'enviament estan cobertes, sempre que el destinatari es trobi en territori nacional. Hem afegit 2 recompenses "add-ons": Una per a cobrir les despeses d'enviament a un altre país dins d'Europa i una altra per a enviaments a la resta del món. Per tant, és necessari afegir aquesta recompensa, sempre que es desitgin rebre les altres recompenses a l'estranger, per a cobrir aquest cost addicional. Gràcies per entendre-ho!

Pòster
Pòster

Tassa
Tassa

Tassa
Tassa

Bossa
Bossa

Bossa
Bossa

Camiseta
Camiseta

  • Les primeres 100 participacions menors de 25€: Participaran en el sorteig de 10 packs complets de marxandatge del curt (pòster, tassa, bossa i camiseta)

  • Les primeres 100 participacions majors de 25€: Participaran en el sorteig de 5 packs de marxandatge especial i d'edició limitada i del vestuari que portarà Maria Enganxa al curt + el seu ganxo!

Consulta aquí les bases del sorteig.

Som una productora audiovisual amb seu a Mallorca, fundada per Luis Ortas l’any 2007. La nostra cartera de projectes inclou una àmplia varietat de gèneres, que inclouen anuncis publicitaris, vídeos institucionals, promocionals, clips de vídeo, reportatges i una extensa llista de documentals internacionals.

Durant gairebé una dècada, des del 2010 fins a mitjans del 2019, vam tenir l’honor de treballar en estreta col·laboració amb MEDIASET ESPAÑA COMUNICACIÓN, exercint un paper crucial com a corresponsals d’informatius a TELECINCO i CUATRO.

Tot i això, al març de 2019, prenem un nou rumb per enfocar-nos en la creació de continguts, incloent documentals i ficció tant per a televisió com per a plataformes digitals.

Entre els nostres èxits més destacats hi ha el llargmetratge documental "Després de la boira", que ha estat distribuït internacionalment i guardonat amb el premi CANAL+ Documenta Madrid 2015. A més, va ser seleccionat per al Festival de Cinema Jueu de Barcelona i va ser finalista als Premis Magnòlia de Shanghài.

Al febrer de 2019, vam generar un gran impacte amb l’estrena del nostre documental "Milicianes", que va assolir una impressionant quota de pantalla a TV3, amb un 17% de share i 515,000 espectadors.

La nostra minisèrie "La Paca, la matriarca de la droga" va aconseguir un destacat 4.7% de share a IB3, superant l’audiència mitjana de la cadena, i va tenir un seguiment de 17,000 espectadors. Aquest projecte es va convertir en el primer contingut d’IB3 transmès a AMAZON PRIME.

El 2020, vam presentar l’emocionant documental "Constel·lació Comelade", una coproducció internacional entre les Balears, Catalunya i França, centrada en el músic francès Pascal Comelade. El documental va atreure uns 7,000 espectadors durant els tres dies del festival en línia Docs Barcelona a Filmin i va rebre una gran atenció dels mitjans. També es va exhibir a l’Atlàntida Mallorca Film Fest i a Cinespaña Toulouse.

El nostre últim èxit va ser el curtmetratge de ficció "Cleo vendrá esta noche", distribuït per Freak Agency, que va obtenir el Primer Premi i el Roel d’Or a la 36a Setmana de Cinema de Medina del Camp, va participar al Festival de Màlaga Short Corner i va competir a la Selecció Un Impuls Col·lectiu al D’A Barcelona.

Us convidem a explorar la nostra web i descobrir més sobre la nostra apassionant trajectòria i projectes creatius: https//www.cinetica.tv

Les vostres aportacions es dedicaran al 100% a l'equip tècnic encarregat de la postproducció del curt.

La postproducció es durà a terme durant desembre del 2023 i gener del 2024. Pel que, podrem haver entregat totes les recompenses antes que acabi març del 2024.

Segueix-nos en xarxes per a anar assabentant-te de tots els avanços.

Si necessites contactar-nos directament, pots fer-ho a: [email protected]

Preguntes freqüents

  • Quines talles de camisetes teniu disponibles?

    Tenim camisetes de les talles: S, M, L, XL i XXL

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

12 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • alvaro

    alvaro

    6 mesos

    Con lo cual, la tableta de Suchard vendrá aproximadamente el 22 de diciembre. Jajaja.

  • Isra & Mariam

    Isra & Mariam

    6 mesos

    Pues tiene una pinta estupenda. ¡Ganazas de verlo!

  • Cinètica Produccions

    Cinètica Produccions
    Autor/a

    6 mesos

    Aportació en nom de Gabriel Lladó Hassan, gràcies!

  • Amaia Iturraspe Bellver

    Amaia Iturraspe Bellver

    6 mesos

    Endavant amb aquest projecte tan interessant!

  • Joan Josep Bonnin Casellas

    Joan Josep Bonnin Casellas

    7 mesos

    Esperem que aquest projecte arribi a bon port.

  • Luis Martin

    Luis Martin

    7 mesos

    Hey, mucha suerte. No tengo especial interés en salir de mecenas ;)

  • Cinètica Produccions

    Cinètica Produccions
    Autor/a

    7 mesos

    Moltes gràcies a tots! Anem avançant!

  • Pere Gómez Palliser

    Pere Gómez Palliser

    7 mesos

    Salutacions!

  • xaviersuarez

    xaviersuarez

    7 mesos

    Serà un éxito!!

  • xaviersuarez

    xaviersuarez

    7 mesos

    Serà un éxito!!

#02 / VERKAMI CONSEGUIDO!

Muchísimas gracias a todos los mecenas por vuestro apoyo. Gracias a vuestras aportaciones, el cortometraje Maria Enganxa será una realidad!

A continuación, recibiréis un correo de Verkami para llenar un formulario con la información que necesitamos para haceros llegar las vuestras recompensas.

Durante las próximas semanas, enviaremos los packs de merchandising (póster, tazas, camisetas y bolsas) y el guion firmado.

Más adelante, cuando hayamos llevado a cabo el trabajo de postproducción del corto, nos pondremos en contacto con vosotros de nuevo para haceros llegar lo Making of, link de visionado en línea y las invitaciones al estreno.

Además, el viernes 24 de noviembre llevaremos a cabo el sorteo y anunciaremos los ganadores!

Cualquier duda que tengáis, podéis escribirnos a [email protected]

#01 / VERKAMI ACONSEGUIT!

Moltíssimes gràcies a tots els mecenes per el vostre suport. Gràcies a les vostres aportacions, el curtmetratge Maria Enganxa serà una realitat!

A continuació, rebreu un correu de Verkami per omplir un formulari amb la informació que necessitem per a fer-vos arribar les vostres recompenses.

Durant les pròximes setmanes, enviarem els packs de marxandatge (pòster, tasses, camisetes i bosses) i el guió signat.

Més endavant, quan hàgim dut a terme el treball de postproducció del curt, ens posarem en contacte amb vosaltres de nou per a fer-vos arribar el Making of, link de visionat en línia i les invitacions a l'estrena.

A més, el divendres 24 de novembre durem a terme el sorteig i anunciarem els guanyadors!

Qualsevol dubte que tingueu, podeu escriure'ns a [email protected]

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies