GIRA EUROPEA
Els domicilis de Latung La La
David Ymbernon
Gener-novembre 2013
Música
Don Simón y Telefunken
INTRODUCCIÓ
El gener-febrer del 2005 David Ymbernon realitzà a casa seva el muntatge Latung La La i la cuinera embarassada, per al qual va escriure el text Entre l’art plàstic i l’art escènic. En aquell moment l’Elisabet (la seva companya) estava embarassada d'en Dadà, que va néixer el mateix febrer del 2005 (ara té set anys), i que no és pas l’únic fill que han tingut, ja que el 2007 va néixer la Daida (ara té quatre anys). Després, el maig-juny del 2010, i amb tota la família, David Ymbernon realitzà, també a casa seva, l’obra visual (poesia escènica i parateatre) Latung La La i la llum emergent, que formà part de la programació de Barcelona Poesia i del Festival Panorama. Aquestes dues obres realitzades al seu pis van esdevenir màgiques, extraordinàries i irrepetibles.
Ara, amb Els domicilis de Latung La La, es proposa realitzar una gira per cases d'Europa.
IDEA
Tot i que penso que l'èxit el conformen una variada gama de percepcions –moltes vegades contradictòries–, confesso que l'última obra escenificada a casa, Latung La La i la llum emergent, va esdevenir un èxit. No pas un èxit de masses, és clar, si no senzillament vull dir que va anar molt bé.
D'aquí em va venir la idea de fer una gira per cases de Barcelona, però immediatament vaig pensar que seria millor fer-la per cases de Catalunya. Finalment, vaig anar més enllà: potser seria millor fer-la per cases d'Europa!
RECORREGUT
Aquesta gira comença a Barcelona i acaba a Roma, passant per Madrid, Lisboa, Porto, Bilbao, Nimes, Nantes, París, Londres, Edimburg, Brussel·les, Amsterdam, Copenhaguen, Estocolm, Berlín, Praga, Viena, Múnich, Zúrich, Berna, Milà i Venècia.
OBRA
Els domicilis de Latung La La es basa en la continuació del meu treball escènic i plàstic, un treball gradual i continuat. Així, reprèn el fil de l'últim muntatge realitzat a casa (Latung La La i la llum emergent) per construir-ne un de nou, afegint-t'hi noves idees i suprimint-ne d'altres i pensat perquè pugui ser adaptat a tots els habitatges de la gira.
Utilitzo materials i objectes a fi i efecte de crear uns ambients de poètica visual on s'esdevenen situacions suggerents i oníriques, amb el propòsit d'abduir l'espectador i hipnotitzar-lo en benefici de la fantasia i la màgia més suggerent i abstracta possible.
El que s'hi escenifica, doncs, s'allunya del significat més immediat i s'apropa a la il·lusió de convertir en un element únic allò quotidià utilitzant element usuals com, per exemple, un ou amb ales que passa volant, una fila feta amb objectes de color taronja que crea una desfilada encapçalada per uns ninos-majorettes, o fer circular un tractor teledirigit que arrossega un peix .
NOMBRE D'ESPECTADORS
El nombre adient d'espectador per actuació, tenint en compte les dades de l'últim muntatge realitzat a casa (Latung La La i la llum emergent), és de 15-20, ja que en aquests muntatges és molt important la proximitat dels espectadors per tal de poder veure-hi amb detall i claretat i també pel fet de tractar-se d'un habitatge. Lògicament, el nombre d'espectadors pot variar depenent de la singularitat i la capacitat de cada casa.
MÚSICA
M'agradaria comptar amb música en directe de Don Simón y Telefunken. Vam col·laborat plegats a l'espectacle El fil de Latung La La (Grec 2010) i per a mi esdevingué un encert commemorable. Don Simón y Telefunken són Ivan, Prudi, Germi i Bobi. El grup es va formar a finals del anys 90 entre Valls i Tarragona, i durant tot aquest temps han anat canviant de formació fins a l'actual. El seu estil neix de la unió dels sons més estranys de la música experimental amb fantàstics accidents. Entre els seus instruments podem trobar des dels habituals del rock a objectes sonors sorgits de qualsevol botiga de joguines o contenidor. Han actuat arreu de l'Estat i a fora, i han participat en diversos festivals de diferent caràcter artístic. Tenen un disc titulat Música de vanguarderia, i n'han composat un altre a mitges amb el músic francès Klimperei (publicat als Estats Units, a França i al Japó). Solen actuar acompanyant poetes com Enric Cassasses o Ajo, i alguns dels seus membres també formen part de les bandes de Pau Riba i Pascal Comelade. Un d'ells, l'Ivan, ha participat fa poc al muntatge Somiatruites d'Albert Pla i Comelade.
QUI I COM VIATJARÍEM
Tenim previst viatjar tota la família (l'Elisabet, el Dadà, la Daida i jo) en una furgoneta estil Camper (furgoneta amb cuina i preparada per dormir) de 6 places. Viatjarem amb dos músics (Ivan i Prudi, components del grup Don Simón y Telefunken).
Tots 6 ens allotjarem als domicilis on realitzarem l'obra en qüestió. A cada domicili ens hi estarem una setmana (8 dies concretament); d'aquests 8, 2 seran de muntatge; 5, d'actuació i 1, de desmuntatge. Després tindrem 4 dies de descans que ens organitzarem lliurement segons les circumstàncies de cada lloc; i després viatjarem camí cap a la propera cita. Els càlculs de viatge entre les ciutats estan calculats amb temps suficient entre ciutat i ciutat. Els dies de "descans" serviran, entre d'altres coses, per atendre el programa escolar dels nens i per realitzar tasques de comunicació (actualització del blog, premsa, relacions, etc.).
INTERCANVI D'HOSPITALITAT A CANVI D'OBRA (CASES D'ACTUACIÓ)
Aquest intercanvi hospitalari-artístic consisteix en el següent: per una banda, l'amfitrió que s'avingui a presentar aquest espectacle a casa seva haurà d'acollir la família i els dos músics (un total de sis persones: quatre adults i dos nens que tindran llavors 5 i 8 anys) al mateix domicili durant 8 dies (lògicament, el menjar serà a banda, nosaltres portarem el nostre; això ja ho pactarem amb cada amfitrió); per altra banda, a canvi nosaltres aportarem al propietari una part de la recaptació de les entrades i una obra meva realitzada expressament per aquest motiu. Serà una obra original de 60x60cm, emmarcada, que formarà part d'una sèrie de 23 obres que correspondrà a les 23 cases de les 23 ciutats on actuarem. Aquesta obra tindrà un valor de 1.500€, d'acord amb la Galeria Joan Prats-Artgràfic de Barcelona, que és on exposo habitualment.
També cal valorar –al meu entendre– que això suposarà una efervescència social positiva també per a l'amfitrió, perquè obrirà casa seva a molta gent; i en el cas que sigui un artista, aquesta activitat pot servir també per divulgar el seu treball.
L'amfitrió s'encarregarà de confeccionar la llista d'espectadors. Les entrades es reservaran mitjançant el seu correu electrònic i/o telèfon, i ell mateix distribuirà les 15-20 persones per funció durant els 5 dies d'actuació. Tanmateix, nosaltres ens encarregarem de la publicitat, premsa i difusió enviant un dossier de premsa als principals mitjans de comunicació de cada país a través d'una agència de comunicació, tal com hem dit abans. L'amfitrió també ens ajudarà a difondre-ho entre els seus contactes i amics a través del correu electrònic.
PREU ENTRADA
El preu de l'entrada serà lliure (la voluntad), tal com ha estat en els darrers muntatges que hem realitzat a casa. Si ens atenem a les dades d'aquests muntatges, podem estimar amb fiabilitat que recollirem una mitjana de 10€ per persona, aproximadament.
Aquests diners ens els repartirem amb l'amfitrió de cada casa de la següent manera: un 50% serà per a la Companyia Ymbernon, que els destinarà a les despeses extres de viatge; i un 50% serà per a la casa d'acollida, en concepte de participació en les despeses de la llar.
DOCUMENTAL
El viatge serà per si mateix una obra visual molt rica en molts sentits: de família (educació dels nens), d'art (diferents reaccions de llocs i cultures davant la mateixa obra escènica), de viatge (paisatge, gastronomia, estacions de l'any), i altres. Per això penso que és una ocasió extraordinària per fer un documental que reculli i reflecteixi les situacions i sensacions que sorgiran durant un viatge. Em refereixo a fer un treball artístic en format audiovisual.
NENS I ESCOLA
L'Elisabet i jo ens ocupem i preocupem per cuidar i acompanyar els processos de vida dels nostres fills (harmonitzant emoció, pensament i pràctica), molt més que no pas ens preocupa intruir-los en nivells d'intel·ligència gradual; tampoc adorarem sistemes ni doctrines avalades pels bons resultats objectius. Nosaltres actuem vers ells meravellant-nos del seu talent i gràcia, explorant conjuntament pel camí de l'art (el nostre camí natural) que ens uneix i ens agrada.
La vida, l'art, aquesta connexió amb ells, és una cosa per a mi entre corrent i extraordinària. És com fer de llanterna per ser-los útil, il·luminant-los el territori i ser acompanyant, il·luminant sense voler indicar el destí.
Respectar-los en la seva condició d'infants, equiparant el seu sentir al nostre (que no és pas més petit) és, per exemple, un factor molt important; oferir-los el mateix nivell de protagonisme i rellevància que el nostre, per exemple, en un projecte comú (com aquest) suposa sembrar una capacitat d'aprenentatge on podran recollir fruits autènticament instructius.
Així, creiem que en Dadà (ara té 7 anys, i quan fem el viatge en tindrà 8) i la Daida (ara té 4 anys, i quan fem el viatge 5) viuran a propòsit d'aquesta gira una experiència summament valuosa.
Nosaltres ens cuidarem d'ensenyar-los la matèria pertinent que correspondria al seu curs perquè a la tornada puguin continuar escolaritzats amb els mateixos companys de classe (això ho planificarem conjuntament amb la seva escola, Els Xiprers de Barcelona).
FINANÇAMENT
En un moment de crisi econòmica com la que travessa actualment Europa, nosaltres emprenem aquest projecte vital i artístic alternatiu als espais i circuits habituals de la cultura, obrint perspectives: portar l'art a la pròpia casa de la gent. Un projecte així es val, sobretot, de l'intercanvi i la bona voluntat, i nosaltres no tenim diners estalviats, i, sigui dit de pas, poques ajudes. Verkami és, en aquest sentit, una via potencial i lògica (i engrescadora) per dur a terme Els domicilis de Latung La La i finançar part d'aquesta gira. Necessitem aquests 10.000€ per a la producció artística, l'escenografia, els músics, les despeses de la furgoneta i del viatge.
DADES TOTALS DE L'ITINERARI
115 ACTUACIONS
23 CIUTATS
13 PAÏSOS (Espanya, Portugal, França, Regne Unit, Bèlgica, Paisos Baixos, Dinamarca, Suècia, Alemanya, República Txeca , Àustria, Suïssa, Itàlia)
314 DIES DE GIRA (del 21 de gener al 4 de desembre del 2013)
12.808 KILÒMETRES
EQUIPATGE
ESCENOGRAFIA
COMPANYIA DAVID YMBERNON
Elisabet Augé Castelló
Tàrrega, 1972
Elisabet és un nom bíblic hebreu i significa 'aquella que porta una promesa divina'. Elisabet s'expressa per mitjà de la comprensió i creix en tasques que requereixen meditació, inspiració o immersió en les profunditats de l'ésser i de les coses, i això la fa liderar en les situacions que exigeixen mètodes d'esforç organitzat.
Augé és un cognom d'origen francès, de la regió de Poitou-Charentes. Auge (sense accent) prové de l'àrab auj, 'elevació', i es diu que una cosa està en auge quan es troba en el millor moment.
Castelló procedeix del llatí castellione, que és un diminutiu de castellum, 'castell', per tant, significa 'castellet'.
David Ymbernon Grau
Igualada, 1972
El nom David prové de l'hebreu i vol dir 'estimat, amic'. Segons l’origen i el significat dels noms, David és de personalitat forta, amb trets molt pronunciats de vitalitat i d'energia que el fan ser impetuós i una mica dominant. La seva vida s'encaminarà segons el seu anhel d'aprendre i de canviar, i el seu color favorable és el taronja.
Ymbernon és un cognom novel·lesc; segurament el seu origen el trobem a la ciutat escocesa d’Inverness. En gaèlic és Inbhir Nis, que dóna nom al lloc on hi ha el famós llac Ness de la llegenda de Nessie.
Grau significa 'cadascuna de les divisions d’un termòmetre o cadascun dels termes d’una progressió'. Prové del nom germànic gairoald, que vol dir 'govern de la llança'.
Dadà Ymbernon Augé
Barcelona, 2005
Dadà no significa res. Una de les definicions més boniques que es poden donar de dadà és, precisament, dir que és indefinible.
DADA és la vida sense pantafles ni paral·lels.
Tristan Tzara
El dadaisme va ser un moviment intel·lectual i artístic, d'esperit radical, que entre el 1916 i el 1925 va desviar el rumb de l'art contemporani. Es va caracteritzar per una postura nihilista, anàrquica i irracional, i per posar en qüestió totes les convencions, les ideologies, l'art i la política, sense oblidar mai l’humor.
Es diu que el nom de dadà es va triar a l’atzar obrint arbitràriament un diccionari que coincidí en el mot dada; aquesta acció es basava en la voluntat d'adscriure el moviment a un retorn als valors infantils. L'absurd, l'atzar i el factor de la casualitat remarquen aquest moviment.
Daida Ymbernon Augé
Barcelona, 2007
Daida és un nom procedent de la princesa guanxe de La Palma (illes Canàries), significa 'corder acabat de néixer i lactant'.
Els guanxes eren els habitans primitius de les illes Canàries abans de la conquesta espanyola, entre 1402 i 1496, i els seus origens són encara un misteri. El més probable d’entre totes les teories és que els guanxes van venir originàriament del poble berber del nord d’Àfrica entre el segle V aC i el començament de l'era cristiana.
Van suportar llargs combats contra diferents invasors que van cometre tota classe d'atrocitats contra ells; als conqueridors espanyols els va costar gairebé un segle dominar la dura resistència que oferiren els guanxes. Les dones eren tan valentes a l'hora de combatre que els conqueridors parlaven de l’heroisme de les amazones de l’illa de la Palma, entre d’altres històries d’heroisme que han esdevingut llegenda.
DON SIMÓN Y TELEFUNKEN
Don Simón y Telefunken
Valls-Tarragona, 1998
Don Simón y Telefunken ve de la retòrica rima amb Simon and Garfunkel, duo de folk rock (1957-1971) de gran èxit que fou molt popular durant la dècada dels anys 60. Paul Simon y Arthur Garfunkel van créixer al barri de Queens de Nova York, van ser amics d'infància i han rebut varis Grammys.
Don Simón és una marca comercial. Neix el 1980 amb el llançament del primer vi envasat en cartró; un vi pràctic i econòmic, amb uns baixos costos de producció que van revolucionar el mercat. Malgrat el rebuig inicial per part del sector tradicional, Don Simón s'ha convertit en el vi espanyol més venut del món.
Telefunken és una empresa de fabricació d'aparells de ràdio i televisió que es va fundar a Alemanya el 1903. Walter Bruch va desenvolupar el sistema PAL de televisió en color a Telefunken. La TV Telefunken és un clàssic de la dècada dels anys 80.
OBRA ESCÈNICA
"Poeta escenogràfic i visual, Ymbernon ens explica, a través dels seus objectes, la seva imaginació desbordada, amb capacitat d’il·lustrar alguna cosa més que els somnis. El color taronja que ens el fa reconèixer a l’instant és la seva carta de presentació (l’obsessió pel taronja i per l’equilibri cromàtic a l’espai tenen a veure amb el seu ull de pintor).
Ell defuig la vinculació al concret i s’escapa, com un poeta que fabula, sense tocar de peus a terra, fuig del cànon i de la norma, i malda per representar una interioritat desbordant, a desgrat de semblar que ens parla d’irrealitats, quan a la fi ens ve a descriure instants d’alta tensió poètica, trobades insòlites que remeten a la seva narrativa escenogràfica.
Ymbernon no ve, però, de la dramatúrgia, per més visual que sembli, ni de l’absurd, sinó de la poetització objectual, de la visualització de les imatges poètiques, que prenen de l’entorn els arguments per construir mons propis, en la mesura que aquests referencien el món." (Josep Miquel Garcia)
- Reportatge TV3 (Ànima, Cultura a domicili , 05-07-2010)
- Reportatge BTV (Visitem el Pis Fundació Ymbernon Augé, 04-11-2010)
- DESCARREGEU EL DOSSIER Els domicilis de Latung La La
0 comentaris
Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.