❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Volem el Colomí!

Ajuda'ns a enlairar el Colomí, la nova i majestuosa figura del bestiari que culmina el Seguici Festiu de Sant Andreu de Palomar. #Volem-lo!

GTGGSA

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
62
Aportacions
4.795€
De 4.200€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

El Colomí de Sant Andreu de Palomar és una figura de nova creació que s'estrenarà durant la festa major andreuenca d'enguany, a finals de novembre de 2022. És una nova peça del bestiari festiu popular en forma de colom blanc, símbol principal de la històrica vila, i assumirà el paper protocol·lari als actes festius més rellevants.

El Colomí és un projecte impulsat per la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar i compta amb el suport del Districte de Sant Andreu, la Beca Premi Ciutat de Barcelona 2021 així com de diverses entitats associatives del poble. Només ens falta una darrera embranzida perquè pugui emprendre el vol, ens ajudes a fer-ho possible? #Volemlo!

Imatge gràfica del Colomí, presentada per Viamonte_lab en un acte oficial a la seu del Districte de Sant Andreu el passat 29 de novembre de 2021.
Imatge gràfica del Colomí, presentada per Viamonte_lab en un acte oficial a la seu del Districte de Sant Andreu el passat 29 de novembre de 2021.

Per què, el Colomí?

El Colomí és una figura de nova creació amb vocació d'esdevenir un símbol de i per al poble de Sant Andreu de Palomar. La creació de la figura compleix amb la funció vacant de presidir l’actual Seguici Festiu: vol representar la part més solemne i emotiva de la Festa Major. En definitiva, el Colomí té per objectiu emular la funció que tradicionalment ha complert l’entremès de l’àliga a les ciutats i viles de Catalunya al llarg dels darrers segles.

El Ball de Teixidores, entremès del Seguici Festiu dansat per l
El Ball de Teixidores, entremès del Seguici Festiu dansat per l'Esbart Maragall, a la Cercavila de Festa Major 2019.

Però, per què un Colom blanc i no una Àliga?

El poble de Sant Andreu de Palomar és un indret històric del pla de Barcelona. Fou una població cabdal per la seva posició estratègica al coll de Finestrelles per on passava el camí ral que duia directament a la Ciutat Comtal. Amb un fort caràcter rural, envoltat de masos, vinyes i camps de blat, passà a ser un pol industrial a partir de mitjan segle XIX.

Vistes de la imponent parròquia i el Rec Comtal a finals del segle XIX, dos símbols inequívocs de la vila.
Vistes de la imponent parròquia i el Rec Comtal a finals del segle XIX, dos símbols inequívocs de la vila.

Malgrat aquesta certa rellevància, que va dotar el poble d’un ric i extens teixit associatiu i una vida cultural força desenvolupada, Sant Andreu de Palomar no fou una vila reial i al 1897 va ser annexionat a Barcelona. Malgrat perdre la seva independència, el desig de pertinença i la defensa de la seva idiosincràcia fan que el sentiment de poble sigui encara ben viu.

Per aquest motiu, al moment de gestar el projecte vam concloure que la creació d’una àliga no prendria el sentit que perseguim ni s’ajustaria al context actual. Amb aquest marc de referència hem volgut aportar una nova mirada a la cultura popular i transformar la figura de l’àliga tradicional en un colom blanc, un element més significatiu al Districte de Sant Andreu, respectuós amb la tradició i amb uns valors revisats i més actualitzats:

− D’una banda, el colom blanc amb les altes esteses és el símbol per excel·lència de Sant Andreu, present a l’escut municipal des de principis del segle XVIII - la primera referència de la qual se’n té constància -, així com al topònim Palomar - en llatí, Palumbarus - fent referència a la quantitat de colomars a la zona i documentat ja al segle X per l’Abat Odó.

Evolució de l
Evolució de l'escut municipal de Sant Andreu de Palomar, recollida a les Fulles Històriques de Sant Andreu publicades per Mossèn Clapés l'any 1930.

− D’altra banda, el colom blanc representa uns valors en l’imaginari popular que volem transmetre i posar de relleu amb la figura: la pau, la fraternitat, la germanor entre pobles i la convivència entre diferents cultures.

− Per últim, el seu caràcter transgressor com a entremès lliga perfectament amb la resta d’elements del Seguici Festiu; balls i figures de nova creació que reinterpreten la tradició i formen un conjunt harmònic.

Fragment del poema "La Festa Major de Sant Andreu" de Pons i Gallarza, publicat al recull "Poesies Catalanes" l
Fragment del poema "La Festa Major de Sant Andreu" de Pons i Gallarza, publicat al recull "Poesies Catalanes" l'any 1892.

Fou així com va començar a gestar-se el Colomí de Sant Andreu de Palomar, un projecte que va més enllà de la construcció d’una figura per tenir present també tot allò que l’envolta: vestuari dels portadors, música pròpia, acompanyament musical, coreografia i balls propis; així com també el paper que desenvolupa en el si del seu àmbit d’actuació: creació de comunitat, transmissió de valors i noves mirades a la tradició.

Projecte artístic

Detall del modelatge en fang de la figura, feta per l
Detall del modelatge en fang de la figura, feta per l'imatger Manel Llaurador.

L'escultor i la figura

El disseny de la bèstia ha estat encarregat a l’escultor reusenc Manel Llaurador, llicenciat a l’Escola d’Arts i Disseny de Tarragona i amb una llarga trajectòria al món de la imatgeria festiva de Catalunya. Seguint la idea original, la seva proposta basa el Colomí en una figura antropomòrfica que barreja el realisme de l’anatomia d’un colom blanc amb elements i textures fantàstiques, creant una bèstia única i inèdita arreu. La figura té un posat serè i, amb la voluntat de donar-li moviment, té les ales i la cua esteses en en posició d’arrencar el vol tot formant un espiral visual. Està coronat amb una tiara encunyada amb motius al·legòrics del paisatge arquitectònic andreuenc.

Procés d
Procés d'extracció dels motlles per a reproduir la figura en resina i fibra de vidre, una feina d'alt nivell artesanal.

Els compositors

L'acompanyament musical de la figura serà un dels seus trets característics. Una formació de 10 músics amb instruments tradicionals i de metall seran els encarregats de fer-lo ballar. A més, la figura comptarà de dues peces que li seran pròpies: la Marxa del Colomí, composada pel també reusenc Jaume Cuartero, serà l'acompanyament principal en l'arrencada de les cercaviles i les entrades a plaça. El Ball Solemne, composat per l'andreuenca Sònia Arias, serà la melodia que ressonarà als moments més emblemàtics de la festa, com l'Esclat Andreuenc o l'Ofici de Festa Major.

El figurinista i l'Estol

El disseny del vestuari és obra del figurinista Marc Udina, escenògraf graduat a l’Institut del Teatre i qui ha dissenyat els vestits dels Gegants i de la resta de balls del Seguici Festiu andreuenc. Els figurins van més enllà d’un uniforme i ens presenten un vestit treballat al detall entès com una extensió del Colomí. Partint d’una paleta de blancs com a color principal, els portants del Colomí vestiran un conjunt de camisa de fil de coll mao i pantalons bombatxos rematats amb un frunzit i embellits amb cintes platejades. Els portants duran mitgetes calades i lluiran espardenyes i faixa blanques rematades amb picarols de diferents mides i color platejat que donaran una sonoritat dringadissa i juganera a les danses de la bèstia.

Detall del primer esbós dels figurins de l
Detall del primer esbós dels figurins de l'Estol, dissenyat per Marc Udina

Producció: calendari previst i pressupost

El projecte de creació del Colomí va iniciar-se l'any 2021 amb la concessió de la beca Ciutat de Barcelona, que va impulsar la construcció de la figura. Actualment, ens trobem immersos en l'elaboració dels elements que conformen el seu univers: l'Estol, la seva indumentària i la música. Les vostres aportacions seran fonamentals per fer realitat aquests elements, tan importants com la mateixa figura, que faran del Colomí una figura espectaular que enlluerni des de tots els prismes.

Un cop el projecte de micromecentatge hagi reeixit i ja de cara la tardor s'iniciaran les darreres línies de producció: la confecció del vestuari, els assajos de l'Estol amb el seu acompanyament musical, la creació de les coreografies pròpies i la preparació de l'espectacle de presentació. El procés culminarà el proper dissabte 12 de novembre, quan s'enlairarà definitivament el Colomí en un espectacle visual i sonor a la plaça Orfila de Sant Andreu.

Coincidint amb l'estrena també s'inaugurarà a l'espai Bota de la Fabra i Coats l'Exposició de la Festa Major, on restaran per ser visitats a l'abast de tothom el Colomí i la resta d'elements festius al llarg de dues setmanes. Les recompenses, doncs, es podran recollir del dissabte 12 al divendres 25 de novembre de 2022 a l'Espai Bota de la Fabra i Coats.

Detall de la samarreta edició limitada del Colomí, que es pot aconseguir exclusivament amb les recompenses del projecte Verkami.
Detall de la samarreta edició limitada del Colomí, que es pot aconseguir exclusivament amb les recompenses del projecte Verkami.

Qui som?

La Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu som una entitat amb 40 anys de trajectòria. Ens dediquem a promocionar la cultura popular arreu i tenim el cicle festiu de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar, el nostre poble, com a projecte central. Fem galejar els trabucs, sonar la gralla i ballar els Gegants i som els impulsors de molts actes populars al poble com la Cercavila del Canó, l'Exposició de Festa Major, l'Adeu Andreu!, la Nit de fer volar Coloms!, l'Esclat Andreuenc o el Matí de Festa Major, on apareix el Seguici Festiu en la sema màxima esplendor.

El CD "Fes-te teu Sant Andreu" amb les músiques de la Festa Major i el Seguici Festiu andreuenc va ser produït durant la pandèmia i interpretat per la Banda de l
El CD "Fes-te teu Sant Andreu" amb les músiques de la Festa Major i el Seguici Festiu andreuenc va ser produït durant la pandèmia i interpretat per la Banda de l'Esclat. És una de les recompenses que pots aconseguir si participes al nostre Verkami!

+ Info

Si voleu saber-ne més i estar al dia de les últimes novetats del projecte podeu seguir el perfil d'Instagram de la figura: @el_colomi.

Trobareu també més informació sobre l'entitat gestora del projecte, la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers, tant a la seva pàgina de Facebook facebook.com/gtggsa82 com al seu compte d'Instagram instagram.com/gtggsantandreudepalomar.

Pòster de la campanya de Verkami, disseny de Marc Viamonte.
Pòster de la campanya de Verkami, disseny de Marc Viamonte.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

5 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Carla Rodríguez

    Maria Vadillo vadillo

    casi 2 años

    💙🕊

  • manel

    manel

    casi 2 años

    Visca el Colomí!!

  • sgcastello

    sgcastello

    casi 2 años

    Vinga que ja queda poc!!!!!!

  • CJ. Sant Andreu

    CJ. Sant Andreu

    casi 2 años

    Endavant i Visca Sant Andreu!

  • maria alarcon

    maria alarcon

    casi 2 años

    Que voli!!

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies