❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Vallcarca serà rural o no serà

CREACIÓ DE CULTIUS URBANS al barri de Vallcarca per proveir el veïnat d'aliments frescos i combatre l'emergència climàtica.

Desenruna

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
193
Aportacions
5.981€
De 5.420€
Aporta al projecte
Veure projecte en English i Castellano

Escull la teva recompensa

Si no fem l'impossible, ens haurem d'enfrontar a l'impensable (M. Bookchin)

VALLCARCA

Vallcarca és un barri de Barcelona que, després d’un pla urbanístic fallit, va veure com la major part del seu nucli antic era enderrocat i convertit en solars.

Nuñez y Navarro, amb l’ajuntament de Barcelona, va ser el principal responsable d’aquest “barricidi”.
Nuñez y Navarro, amb l’ajuntament de Barcelona, va ser el principal responsable d’aquest “barricidi”.

Avui en dia, els solars segueixen allà, però el veïnat se n’ha reapropiat i els ha transformat en parcs, petits horts, vinyes...

L’Hort de Farigola, construït sobre el terreny d’una de les cases enderrocades.
L’Hort de Farigola, construït sobre el terreny d’una de les cases enderrocades.

Amb aquest Verkami volem fer un pas més i fer una aposta en ferm a favor de l’agricultura urbana.

RURALITZAR LA CIUTAT

“Vallcarca serà rural o no serà” és més que un simple eslògan. Creiem que les ciutats, tal com les concebem actualment, tenen els dies comptats.

En els darrers anys, el nostra planeta ha presenciat bruscos canvis climàtics vinculats a l’augment de les temperatures, a causa del cada vegada més creixent consum energètic d’un sistema cruel que prioritza els diners abans que la vida.

L’agricultura industrial és una de les principals contribuents a aquests canvis, així com a la desforestació, la degradació del sòl, l’esgotament de l’aigua i la pèrdua de biodiversitat.

A mesura que la humanitat vagi esgotant els recursos naturals un darrere l’altre, haurem de tornar a allò més essencial, a allò més immediat. Com d’absurd ens semblarà portar kiwis de Nova Zelanda en un futur sense combustibles barats? Com alimentarem els milions d’habitants de les ciutats quan la societat col·lapsi sota els seus deliris cecs de creixement infinit?

La resposta la trobarem en allò local. Tal com ja ens va demostrar l’experiència cubana després de la caiguda del mur de Berlín, haurem de cultivar a cada cantonada, a cada tros de gespa, haurem de trossejar el ciment i obrir-nos pas a través de la terra si no volem morir-nos de gana.

Les parets de Vallcarca són font de saviesa.
Les parets de Vallcarca són font de saviesa.

Davant del context actual de pandèmia global, emergència climàtica i desesperança generalitzada, creiem que és necessari apostar per projectes que ens facin recuperar la il·lusió.

És per això que hem decidit arrencar aquest projecte. CREAREM UNA XARXA DE CULTIUS ECOLÒGICS ENMIG DE LA CIUTAT. Volem demostrar que una cosa així és, a més de necessària, possible.

El Patatal, un dels espais recuperats recentment.
El Patatal, un dels espais recuperats recentment.

Els horts seran gestionats per Desenruna i altres col·lectius del barri que així ho desitgin. Els aliments recollits aniran destinats en part, a aquests col·lectius i, en part, a satisfer necessitats del barri com puguin ser menjars populars o el suport a famílies vulnerables de la Xarxa d’Aliments o el Sindicat d’Habitatge.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

L’objectiu principal del Verkami és finançar tot el que ens cal per poder cultivar en condicions.

En primer lloc, destinarem una petita part de les aportacions a comprar SACS DE RUNA, per poder posar-hi tota la runa que l’especulació urbanística ha anat escampant a través de Vallcarca.

Una vegada retirada la runa, ja podem portar la TERRA. Comprarem 30 tones de terra abonada per cobrir les parcel·les on volem cultivar.

Cada BigBag de terra abonada té un preu de 80 €.
Cada BigBag de terra abonada té un preu de 80 €.

Llesta la terra, és hora de començar a treballar-la. Per fer-ho, adquirirem EINES MANUALS com ara aixades, pics i pales, MATERIAL DE REC i PLANTER.

També comprarem OLIVERES.

El planter d’olivera té un preu de 4 € per unitat.
El planter d’olivera té un preu de 4 € per unitat.

L’olivera és símbol de resistència. Comprarem cent planters d’olivera i els plantarem en el que serà el primer camp d’oliveres de Barcelona.

Proporcionalment, destinarem les vostres aportacions de la següent manera:

46% Terra abonada ; 9% Oliveres ; 9% Eines ; 9% Material de rec ; 9% Recompenses ; 8% Impostos i aportació a Verkami ; 6% Planter ; 4% Sacs de runa

EXTRES

Del percentatge destinat a eines, en reservarem una part al lloguer d’eines mecàniques. Tot i que treballarem la terra seguint els criteris de l’agroecologia i la permacultura, l’agricultura urbana té les seves particularitats i de vegades cal travessar capes de ciment, retirar runa de sota terra o obrir forats en llocs escabrosos. És per això que, puntualment, recorrerem a eines com el MARTELL PNEUMÀTIC.

Toolson Martell demolidor PRO-AH 43
Toolson Martell demolidor PRO-AH 43

Durant el maig del 68, les habitants de París deien: Sota les llambordes, la platja!

Creiem que s'equivocaven. Sota les llambordes, realment, el que hi ha és la terra que haurà d’alimentar-nos el dia de demà. I el martell pneumàtic és l’eina que ens permetrà arribar fins a ella.

Tampoc no descartem, si fos necessari, recórrer a l’ús d’una excavadora per seguir retirant runa o habilitant el terreny. En un barri com el nostre, on les excavadores porten anys entrant únicament amb la finalitat de destruir, creiem que seria de justícia poètica fer-les servir amb l’objectiu contrari: construir.

QUI SOM?

Som un barri organitzat. El col·lectiu que promou aquest Verkami, Desenruna, el conformen veïnes de Vallcarca apassionades per l’agroecologia, però tenim el suport i ens coordinem amb la resta de moviments socials del barri. Entre altres:

Assemblea de Vallcarca
Assemblea llibertària Heura Negra
Assemblea de joves de Vallcarca
Xarxa d'Aliments de Vallcarca
Comitè de Vaga Feminista 8M

CALENDARI PREVIST

Ja fa un temps que venim treballant en els solars del barri, i obrint nous horts. Aquest Verkami servirà per donar-li un gran impuls a tota la feina ja iniciada.

Llancem la campanya durant la temporada de tardor-hivern per poder disposar de la terra i la resta de recursos de cara a la primavera de 2021.

A través de les nostres xarxes seguirem informant dels actes que organitzem, de les jornades de treball col·lectives i de qualsevol notícia relacionada amb el projecte.

+ INFO

Twitter: @RuralSera

Correu: desenruna@riseup.net

I PER ÚLTIM, RECORDAR QUE...

Ni oblidem, ni perdonem.
Ni oblidem, ni perdonem.

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

15 comentaris

Si ja ets mecenes, iniciar sessió per comentar.

 • Desenruna

  Desenruna
  Autor/a

  9 dies

  Hola Carles, rebut! Sí que pot ser :) Moltes gràcies

 • Carles Flores

  Carles Flores

  10 dies

  apadrinament d'una segona olivera, si pot ser anomenar Gaeliana

 • Carles Flores

  Carles Flores

  10 dies

  Apadrinament d'una olivera, si pot ser nom Arletiana

 • Michaela Plettinger

  Michaela Plettinger

  10 dies

  Molt bona iniciativa i molt necessària

 • Venneto

  Venneto

  21 dies

  ❤🙏!!!

 • ju

  ju

  23 dies

  grande! quina bona iniciatvia! gracies

 • Francesc

  Francesc

  26 dies

  He amadrinat una olivera i m'agradaria posa-li de nom MARTINA.

 • Alex Miquel

  Alex Miquel

  30 dies

  Hola, hem amadrinat una olivera i ens agradaria venir a plantar - la amb la família i posar-li nom si pot ser. Gràcies

 • Alex Miquel

  Alex Miquel

  30 dies

  Hola

 • Tika

  Tika

  30 dies

  Hem amadrinat dues oliveres amb ma mare i volem que es diguin Carme i Josep.

#02 / Entrevista a ràdio Contrabanda

La superfície de la terra ha estat empresonada a base de capes de formigó.

Enllaç a vídeo

Aquí teniu un vídeo realitzat pel nostre meravellós equip audiovisual, basat en una entrevista que van fer a Desenruna des d'Assemblea de Majaras, a ràdio Contrabanda. Podeu sentir el programa sencer aquí:

#01 / Lot de llibres sobre pedagogia llibertària i alternativa

La Biblioteca Social Conxa Pérez, antigament allotjada a l'Ateneu l'Entrebanc (C/ Urgell, Barcelona) ens ha fet donació d'una part de la seva biblioteca perquè poguem donar-la com a recompensa del Verkami.

La biblioteca social Conxa Pérez va formar part d'un projecte d'ateneu de l'Eixample Esquerre. S'encabia dins la xarxa de biblioteques socials i volia especialitzar-se en pedagogia llibertària. Portava el nom d'una miliciana anarquista durant la Guerra Civil Espanyola, a més d'activista antifeixista incansable durant tota la vida.

Conxa Pérez.
Conxa Pérez.

Podeu consultar l'antic blog de la biblioteca en aquest enllaç (en desús):

https://bibliotecaconxaperez.wordpress.com/

En dissoldre's, una part de la biblioteca social Conxa Pérez va ser destinada al Banc Expropiat de Gràcia i una altra anirà destinada a… seguir llegint

Utilitzem cookies pròpies per poder oferir-te el nostre servei i de tercers per finalitats analítiques i mostrar-te publicitat personalitzada a partir dels teus hàbits de navegació. Pots acceptar totes les cookies punxant el botó “Acceptar”. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències aquí.