❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Els amos del passeig de Gràcia Una radiografia del poder

Edició del llibre il·lustrat Els amos del passeig de Gràcia, una anàlisi crítica del carrer feta pel periodista d'investigació Rafa Burgos.

Rafa Burgos

Un projecte de

Categoria

Creat a

0
segons
133
Aportacions
6.166€
De 6.000€
Aporta al projecte

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte perquè simplement vols ajudar a fer-lo realitat:

Qui són els amos del passeig de Gràcia?

Us heu preguntat mai què s'amaga rere l'artèria barcelonina de més renom? Quines empreses hi són presents? De qui són les propietats d'oficines, habitatges i lloguers comercials? Quin és el preu del m2? Què representa aquesta carrer?

Els amos del passeig de Gràcia. Una radiografia del poder, de Rafa Burgos (idea i text) i Mercè M. Tarrés (il·lustracions) és la biografia crítica d'un carrer que és sinònim d’estatus, de poder econòmic i també polític.

Ens plantegem l'edició del llibre il·lustrat, que pretén ecoeditar la cooperativa Pol·len edicions sccl, per posar a l'abast de tothom l'exhaustiu treball de periodisme d’investigació que situa amb precisió quines són les grans famílies i corporacions que fan del passeig de Gràcia el baluard de l’ostentació i els negocis.

Art i arquitectura, història i periodisme

Rafa Burgos combina els apunts d’art i arquitectura de cada edifici, amb el recorregut per les persones i empreses que n’han estat propietàries. Un llibre on s’entrecreuen tres disciplines: el periodisme, l’art i la història. I és que són pocs els privilegiats que poden fer-se un forat en aquesta avinguda. Ser-hi significa formar part del selecte club dels poderosos. Abans i ara. La burgesia catalana i la internacional ho saben.

El m2 d’un habitatge en propietat oscil·la entre els 9.000 i 13.000 euros, tot i que en alguna operació s’han arribat a pagar 16.500 euros.

Grans fons d’inversió, així com societats immobiliàries o socimis, han desembarcat a cop de talonari per aconseguir un local comercial o edificis sencers. Prestigioses firmes de luxe, hotels de cinc estrelles o noms propis com Amancio Ortega l’han situat entre els eixos més desitjats del món. És per això que ha esdevingut el kilòmetre zero de la gentrificació, l’epicentre on el capital estranger mostra orgullós el seu poder i l’escenari (o particular foguera de les vanitats) d’una burgesia local que voldria passar inadvertida. En definitiva, ens trobem davant del que potser és l’estudi més complet mai fet sobre el passeig de Gràcia.

Fitxes d'edificis i personatges

L'obra de Rafa Burgos està estructurada tenint en compte els números de l'avinguda barcelonina: cada fitxa correspon a un número d'edifici, parells i senars. En el llibre recorrem edificis tan emblemàtics com ara la Casa Batlló, La Pedrera, el Palau Robert o la Casa Lleó i Morera, o edificis que coneixem per les empreses que hi tenen seu o botiga: l'edifici de gratacels del Zara, el Mandarin Oriental, l'Antiga Seu Cros, l'Hotel Majestic o el Cinema Comèdia.

A més, l'autor fa una parada i descriu vuit personatges -sis d'animats i dos elements arquitectònics- que han tingut una rellevància en aquest carrer. Tot seguit, una mostra: Amancio Ortega, Enric Sagnier, Frederic Marès, Glòria Soler, Maria Reig i Rosario Segimon, la Sra. Milà.

A més, el llibre combina una breu història del passeig amb infografies d'informacions econòmiques sobre el carrer. Quant val el metre quadrat (de propietat o lloguer, habitatge o local)? Quantes persones transiten diàriament per l'artèria? Aquestes són algunes de les qüestions que l'autor posa sobre la taula.

Com serà el llibre?

Mida: 24 x 16,7 cm

A tot color

Enquadernació en fil vist

Ecoeditat

PVP: 25 euros

Tirada: 800 exemplars

Les recompenses

Si t'ha agradat el projecte, trobaràs que les recompenses pivoten sobre tres elements:

1) El llibre il·lustrat, de Rafa Burgos, un veritable

llibre-objecte.

2) Les làmines il·lustrades per Mercè M. Tarrés: pots triar la que més t'agrada d'entre vuit que hem preparat.

3) La ruta per trepitjar el passeig de Gràcia de la mà del periodista i guia Rafa Burgos: una ruta a peu per descobrir qui s'amaga rere els edificis sumptuosos d'aquesta artèria de la Barcelona benestant i dels negocis.

Totes les recompenses es lliuraran durant el mes de maig del 2019.

A què destinarem les vostres aportacions

L'import recaptat es destinarà a cobrir els costos d'impressió.

El pressupost global del projecte és:

Drets d'autoria de textos i il·lustracions: 3000

Disseny, maquetació i comunicació: 2000

Impressió: 6000

Calendari previst

Realització del treball de documentació periodística: 2018-2019

Realització de les il·lustracions: 2018-2019

Disseny-maquetació: gener-abril 2019

Impressió del llibre: maig 2019

Sortida del llibre: maig 2019

Qui som

Rafa Burgos (Santa Coloma de Gramenet, 1972) és periodista d’investigació i guia oficial. Va estudiar Història a la UAB i Periodisme a la UPF. Des del 2010, any en què va obtenir l’acreditació de Guia Oficial de Catalunya, compagina la tasca de periodista i conferenciant amb la de guia turístic. Ha col·laborat a RNE, La Vanguardia, El Triangle, La Directa o Crític, entre d’altres mitjans. És autor del llibre El Quixot a Barcelona (Marge books). En la línia més periodística, ha publicat diversos assaigs al voltant de la corrupció i el poder: Crema catalana. Amiguismo, corrupción y otras miserias (Icaria editorial, 2014), La Casta. Quiénes son y cómo actuán (El Viejo Topo, 2015), L’orgia diplomàtica. Ambaixadors i cònsols al descobert (Pol·len edicions, 2017) i ara, Els amos del Passeig de Gràcia.

Altres llibres de Rafa Burgos:

Mercè M. Tarrés és il·lustradora. És llicenciada en Belles Arts, postgrau en Art i cultura digital, però el títol que més li encaixa és el d'eterna aprenenta. Com deia la seva àvia: “El dia que pari, preocupeu-vos”. Fan de projectes autònoms, cooperatius, procomuns, feministes i que posin la persona i l'entorn natural que ens ha donat la vida en el centre. Viu en un poble i treballa i actua des d'allà. Les ciutats estan sobrevalorades. Col.labora regularment amb Pangea.org, la Directa, l'Agència8M, el músic Oriol Mula i Guerrilla Media Collective. Publica sota llicències lliures.

Mai-t Carbonell és la dissenyadora i maquetadora del llibre.

Pol·len edicions sccl és una cooperativa editorial jove. Els llibres que editen estan ecoeditats, és a dir, estan pensats i publicats tenint en compte criteris de protecció del medi ambient.

+ Info

http://www.rafaburgos.com/

www.pol-len.cat

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

13 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • Lourdes luna perez

    Lourdes luna perez

    casi 5 años

    Gracias

  • Laura CM

    Laura CM

    casi 5 años

    Una pregunta! Si no s'arriba a l'objectiu, què passa? Es realitzarà la publicació igualment?

  • M Dolors Rius

    M Dolors Rius

    casi 5 años

    Us desitjo molta sort! Ja tinc ganes de tenir el llibre.

  • Blanca Usobiaga

    Blanca Usobiaga

    casi 5 años

    Desitjo que sigui tot un èxit

  • Mercè Martin

    Mercè Martin

    casi 5 años

    Endevant Rafa molta sort

  • Gabriel Martinez Casanova

    Gabriel Martinez Casanova

    casi 5 años

    Molta sort Rafa

  • Rafa Burgos

    Rafa Burgos
    Autor/a

    casi 5 años

    Hola Laura, les dues dates per a rutes són: 18 de maig a les 11h i 1 de juny a les 11h. Escriu-nos a [email protected] per indicar quina et va bé. Salutacions

  • Laura Sánchez

    Laura Sánchez

    casi 5 años

    Prego informin data de la ruta i lloc de recollida del Llibre. Gràcies!

  • Josefa Santero Hernandez

    Josefa Santero Hernandez

    casi 5 años

    Ojalá se lleve acabo

  • Josefa Santero Hernandez

    Josefa Santero Hernandez

    casi 5 años

    Porque merec que se publique

#03 / Els amos del passeig de Gràcia a Badalona amb Dolors Sabater

Us convidem avui dijous 23 de gener a les 19h a venir al diàleg presentació d’Els amos del passeig de Gràcia de Rafa Burgos a la llibreria Saltamartí de Badalona. Aquesta ocasió serà molt especial perquè comptarà amb el diàleg entre l’autor i periodista d’investigació Rafa Burgos i la docent, activista i ex alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater i Puig.

#02 / Queden 2 dies i el 91% assolit Els personatges del llibre ens conviden a fer un esforç final

Bon vespre de diumenge mecenes,

Queden 40 hores i ja tenim el 91% assolit. La campanya per editar el llibre de Rafa Burgos Els amos del passeig de Gràcia (Pol·len edicions) amb il·lustracions de la Mercè M. Tarrés és a tocar.

Us voldríem agrair el vostre suport.

I demanar-vos un últim impuls comunicatiu, als qui pugueu, per suposat; Per això us compartim dos bànners dels personatges del llibre que volem circular arreu, fer un bon #compteenrere per fer arribar el projecte a la darrera persona indecisa.

Si els voleu difondre, aquí els teniu.

I el que podeu fer servir demà.

Moltes gràcies, de nou!

Rafa Burgos i equip de la campanya

#01 / Al 60% de recaptació: i comencem a maquetar-lo

Mecenes, gràcies per la vostra implicació. Us informem que estem en un 60% de la recaptació i ens falta un impuls que podem fer entre totes. Ens ajudeu a moure-ho?

En quin punt estem?

Tenim ganes d'explicar-vos com avança el projecte i mostrar-vos alguns exemples del disseny i la maquetació. Com sabeu, la idea és 100% Rafa Burgos: un bon dia va aparèixer a Pol·len edicions i els va proposar començar aquesta aventura. Aleshores va aparèixer a l'escenari la il·lustradora Mercè M. Tarrés, una artista i activista que ens va deixar bocabadats amb les seves propostes. En tot el procés, al costat de Pol·len, hi ha hagut la dissenyadora Mai-t Carbonell, que porta mesos donant forma a la maqueta i pensant com fer-la el més atractiva possible.

Us deixem algunes mostres del treball conjunt. Un equipàs que es mereix el més important: que el llibre Els amos del passeig de Gràcia sigui una realitat. Ens ajudeu a sumar?

I encara més exemples:

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies