Per poder interactuar i obtenir el millor funcionament possible del nostre lloc web,         et recomanem que actualitzis el teu navegador a una versió més recent o utilitzis un altre com Chrome o Firefox.

Descobreix els 10 Verkamis que van marcar el 2018!

Jo soc vosaltres: sis testimonis poètics de revolta i exili

Edició bilingüe d'un llibre de poesia escrita en la revolta, a la presó o a l'exili. Un testimoni en català-àrab dels últims 8 anys a Síria

Mohamad Bitari

Un projecte de

Categoria

Creat a

66%
22
dies
183
Mecenes
4.961€
De 7.500€
Aporta al projecte

+ El què

Jo soc vosaltres Sis poetes de Síria és un recull de poemes escrits arran de la revolta de 2011, des de l’exili, des de ciutats sota setge, entre runes i bombardejos. Ara pretenem que aquesta selecció de textos a cura del poeta, traductor i dramaturg Mohammed Bitari es converteixi en un llibre, en una coedició entre l’entitat Sodepau, Godall edicions i la cooperativa Pol·len edicions sccl.

+ Per què: la perseverança d'un poeta exiliat a Barcelona

Fa anys que el poeta, dramaturg i traductor palestí de Síria exiliat a Barcelona, Mohammed Bitari, recopila els textos de sis poetes de Síria amb la voluntat de donar-los a conèixer. No ha estat fàcil. Fins a arribar a Barcelona, alguns dels poemes de Nisrín Akram Khouri, Abdullah Al-Hariri, Talal Bu Khadar, Rasha Omran, Wael Saadeddín i Raed Wahesh han hagut d’anar de mà en mà, sortejant el control del règim sirià, la presó, les limitacions de la guerra i el trasbals de l’ exili. Ara, després de tant de temps, Bitari està a punt d’aconseguir-ho: vol veure tot el seu esforç convertit en un llibre català-àrab.

Mohammed Bitari
Mohammed Bitari

Màrtirs de les tenebres i dels camps de concentració,
màrtirs del setge i de la fam.
Totes les ferides han sagnat
per a la noblesa, per a la llibertat,
cap a on sóc; jo, que soc vosaltres.

(Abdul·lah Al-Hariri,
selecció de poemes del recull Braol al pulmó vedat)

+ L’objectiu

Ara, Mohammed Bitari, juntament amb Sodepau i les editorials Godall i Pol·len, es planteja editar el recull de poemes dels seus sis companys de generació en un llibre bilingüe català-àrab. La traducció ha anat a càrrec de Margarida Castells Criballés, prestigiosa traductora d’autors com Ibn Battuta, Salim Barakat, Mahmud Darwix, entre d’altres. Amb Dolors Cinca, va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 1996 i el Premi Crítica Serra d’Or 1997 per la traducció de Les mil i una nits. Has estat coautora del Diccionari Àrab-Català d’Enciclopèdia Catalana.

Jo soc vosaltres és un projecte necessàriament bilingüe que pretén donar a conèixer als lectors en català l’obra poètica en àrab i traçar ponts per fomentar la traducció en aquestes dues llengües.

Em pentino.
Dels cabells, davallen resquills de bales, penjolls
del malson d’ahir.

Nisrín Akram Khouri

El llibre presenta a les persones que llegeixen català i/o àrab unes veus que exploren i renoven el llenguatge poètic àrab a pesar de (i en) la guerra. Una poesia formalment diversa que es mira de fit a fit les difícils circumstàncies que l’han vist créixer. Poemes que han nascut en la revolta o han estat escrits des de l’exili, en ciutats sota setge, entre runes, bombardejos, i que construeixen imatges sovint desconcertants, d’una cruesa i bellesa insòlites.

“No és cert que la nostra biografia ens faci de carta de presentació. No, el que ens representa són els nostres textos.”
Talal bu Khadar

En definitiva, els sis poetes de Síria recollits en aquest llibre són el testimoni d’una generació que ha renovat la poesia àrab. Uns poetes que han aconseguit construir una realitat lingüística que, un cop traduïda, sobreviu les distàncies i les diferències culturals i històriques, i es transmet amb tot el sentiment, la força i l’emoció als lectors i lectores en català. Uns poetes que, a més, han sabut trobar un nou llenguatge, unes noves coordenades poètiques en situacions d’empresonament, setge, revolució, guerra o exili.

“Servents de llengües som nosaltres, estols temibles de països verbals imaginaris.”
(Talal bu Khadar)

+ Les sis persones i la seva poesia

Nisrín Akram Khouri
Nisrín va néixer a Homs el 1983. Enginyera de professió, és autora de diversos poemaris i novel·les. La seva poesia s'orienta a l'espai quotidià i íntim des d'on tracta qüestions com l'amor, le pèrdua, la mort o la guerra

Nisrín Akram Khouri
Nisrín Akram Khouri

Abdullah Al-Hariri
Abdullah (1983) va néixer a Daraa, al sudest de Síria. Estudiant de medicina, va participar en nombroses manifestacions i accions contra el règim. Detingut en diversos ocasions, va ser testimoni del setge del sud de Damasc.

Abdullah Al-Hariri
Abdullah Al-Hariri

Talal bu Khadar
Nascut el 1985, Talal actualment viu exiliat a Turquia.

Talal bu Khadar
Talal bu Khadar

Rasha Omran
A cavall entre les dues generacions de poetes de Síria, Rasha Omran és autora de cinc poemaris. Compromesa en la denúncia del règim, ha col·laborat en nombrosos mitjans. Nascuda a la ciutat portuària de Tartus el 1964, actualment resideix al Caire (Egipte).

Rasha Omran
Rasha Omran

Wael Saadeddín
Nascut a l'Aràbia Saudita el 1984, la seva família va tornar a Síria durant la guerra del golf. Estudiant de filosofia a Damasc, va participar activament en accions culturals i polítiques. L’any 2013 va ser detingut pel règim i va entrar a la presó des d’on va escriure part dels seus poemes.

Wael Saadeddín
Wael Saadeddín

Raed Wahish
De família palestina, va néixer a Síria el 1981. Llicenciat en pedagogia, va col·laborar en diversos mitjans àrabs fins a l’inici de la revolució a Síria, l’any 2011. Actualment viu exiliat a Alemanya.

Raed Wahish
Raed Wahish

+ Trets del llibre

Edició bilingüe àrab-català
Mida 15 x 21 cm
Tirada: 500 exemplars
Pràctiques mediambientals en l’edició del llibre
Coedició: Coeditat entre Sodepau, Pol·len edicions, Godall edicions
PVP: 20 euros

+ Recompenses

El llibre i variacions
Les recompenses que hem preparat inclouen el llibre físic català-àrab, la culminació d'un viatge molt llarg i l'esforç col·lectiu de molta gent. L'opció Envia un llibre a l'autor i escriu-li un missatge l'hem pensat per fer arribar a les sis persones i creadores exiliades el seu llibre, amb el toc personal de cada mecenes, una manera de posar en contacte lectores i autores. Hi trobareu packs poètics i altres sorpreses sobre poesia i món àrab.

Objectes (amb ànima poètica)
A més, hi ha d'altres recompenses materials: hem creat una làmina a partir d'uns versos de Nirsín Akram Khour per a poder tenir un record dels versos de la poeta siriana. Gràcies a Sodepau, podem oferir també la bossa de tela de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya.

Activitats
Finalment, hi ha l'opció d'obtenir recompenses que impliquen la col·laboració d'alguna entitat i la celebració d'alguna activitat. L'Escola d'Àrab Cadmus ofereix una plaça a un curs d'àrab a l'estiu i la recompensa col·lectius és l'opció ideal per les entitats que vulgueu muntar una presentació o recital amb el llibre selecció de Mohamed Bitari.

+ Costos previstos

Impressió: 1500
Traducció: 3000
Correcció: 700
Drets d’autoria i continguts: 1100
Producció recompenses: 500
Disseny i maquetació: 1000
Comunicació i video: 1000

+ Calendari

Preparació de la selecció: 2017-2019
Traducció: any 2018
Correcció: febrer 2019
Maquetació-disseny: març 2019
Impressió: març-abril 2019
Lliurament de recompenses i sortida del llibre: abril-maig 2019

+ Qui és qui en la coedició?

Mohammad Bitari és poeta, traductor i periodista. Va néixer al camp de refugiats palestins del Yarmouk, a Damasc, on va estudiar Filologia Hispànica i dramatúrgia. El 2011, amb l’esclat de la revolució a Síria, va utilitzar el periodisme com una forma d’activisme contra el règim de Bashar al-Assad, documentant i denunciant violacions contra els drets humans. Després de dos empresonaments i de viure sota una constant amenaça de mort, va fugir de Síria. El 2013 va obtenir asil polític a Espanya, on actualment segueix estudiant i treballa com a periodista i traductor.

Margarida Castells i Criballés (Torelló, 1962) és traductora de l'àrab, investigadora i professora.

Tina Vallès és la correctora de català.

Xavi Simó de Qüestions és el dissenyador del projecte.

L’associació Sodepau treballa per la Solidaritat, el Desenvolupament, la Pau i els Drets Humans al Mediterrani des del 1993 És la impulsora de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani, que enguany arribat a la 12a edició. El certamen s’organitza des de fa uns anys a la Filmoteca de Catalunya, al barri del Raval de Barcelona. Des del 2011 participa activament dels moviments de suport a les revoltes als països àrabs, i molt especialment, a la de Síria. Actualment és una de les entitats impulsores de Tadamon (Solidaritat en àrab) que és la plataforma d'entitats catalanes en solidaritat amb els pobles de Síria.

A Godall Edicions els agrada definir-se com una editorial de slow book. Fan els llibres a poc a poc perquè creiem en les virtuts de la feina artesanal tant pel que fa a la qualitat del contingut dels seus llibres com al seu embolcall. https://godalledicions.cat/godall-edicions/

Pol·len edicions sccl som una editorial independent, cooperativa, jove, especialitzades en l’ecoedició de llibres de pensament crític. www.pol-len.cat

+ Info

Facebook Mohammed Bitari
@LaMostrarab
@godalledicions
@pol_lenedicions

Blog Sodepau
Web Godall edicions
Web Pol·len edicions sccl

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

14 comentaris

Si ja ets mecenes, iniciar sessió per comentar.

 • laura lopez granell

  laura lopez granell

  2 dies

  L'enhorabona per aquesta iniciativa, autor i editores! Moltes ganes de llegir i compartir poesia amb els poetes sirians! Il·lusionada pel fet que un dels packs de mecenatge inclogui el meu llibre "Forat"! Feliç que poesia catalana i àrab es facin companyia. Faré difusió!

 • lapetitamer

  lapetitamer

  2 dies

  Desitjo sigui una realitat!!!

 • Júlia Homs

  Júlia Homs

  3 dies

  Esperant poder-lo llegir aviat

 • María

  María

  4 dies

  Sabaj al jair!bon día!! Siento preguntarlo por aquí, pero dónde indicamos la dirección para el envío? Nos lo preguntan más adelante? Shukran!! Ua mabruk lil kitab!! Mucha fuerza y ánimo! Un abrazo! Ilalilqa!!

 • Gilbert Peidró Mominé

  Gilbert Peidró Mominé

  9 dies

  Felicitats per la iniciativa

 • Mohamad Bitari

  Mohamad Bitari
  Autor/a

  10 dies

  Gràcies pels vostres desigs, Pilar i Júlia!

 • Mohamad Bitari

  Mohamad Bitari
  Autor/a

  10 dies

  Bon dia Anna! Moltes gràcies per la teva aportació. Sí. Te la demanarem en tancar el projecte, quan hàgim aconseguit l'objectiu. Salut i merci de nou

 • Anna Stern Taulats

  Anna Stern Taulats

  10 dies

  Bon dia! acabo de fer una aportació amb enviament estatal i no se m'ha demanat la direcció en cap moment. Suposo que més endavant ja es farà? Gràcies i felicitats pel projecte!

 • Pilar Sampietro

  Pilar Sampietro

  14 dies

  Amb ganes de llegir els poemes de les veus siries

 • Júlia Parés

  Júlia Parés

  16 dies

  M'encanta!!! Quines ganes de tenir el llibre!

18€
48 mecenes
Llibre Jo soc vosaltres

Llibre Jo soc vosaltres. Sis poetes de Síria

(Recollida al local)

22€
61 mecenes
Llibre Jo soc vosaltres (enviament estatal)

Llibre Jo soc vosaltres. Sis poetes de Síria.

Enviament estatal inclòs

25€
25 mecenes
Llibre + bossa

Llibre + Bossa de La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani (recollida local)

30€
18 mecenes
Llibre + bossa (enviament estatal)

Llibre + bossa Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani (enviament estatal)

35€
0 mecenes
Llibre + làmina A3 d'un poema sobre l'exili

Llibre + Làmina A3 d'un poema sobre l'exili
Les maletes,
aquestes petites cofurnes d’exili, de tots colors,
ara enyoren la pols.

(recollida local)

35€
2 mecenes
Enviament a un dels sis poetes d'un llibre i missatge personalitzat

Llibre que envies a un dels sis poetes (Nirsín Akram Khouri, Abdullah Al-Hariri, Talal Bu Khadar, Rasha Omran, Wael Saadeddín o Raed Wahesh) amb missatge personalitzat (enviament internacional)
T'enviarem un formulari perquè triïs a quin poeta li vols enviar el llibre i quin missatge li vols dirigir.

35€
10 mecenes
Pack x 2

Pack x 2 Llibres Jo soc vosaltres (recollida local)

40€
0 mecenes
Llibre + làmina A3 d'un poema sobre l'exili (enviament)

Llibre + Làmina A3 d'un poema sobre l'exili
Les maletes,
aquestes petites cofurnes d’exili, de tots colors,
ara enyoren la pols.

(enviament estatal)

40€
7 mecenes
Pack x 2 (enviament estatal)

Pack x 2 Llibres Jo soc vosaltres (enviament estatal)

50€
2 mecenes
Llibre per a tu + Enviament Llibre per a Nisrín Akram Khouri (amb missatge)

Llibre Jo soc vosaltres per a tu i Llibre que envies a poeta exiliada Nisrín Akram Khouri amb missatge personalitzat

T'enviarem un formulari perquè ens diguis quin missatge li vols dirigir.

(enviament estatal i enviament internacional)

50€
5 mecenes
Llibre per a tu + Enviament Llibre per a Rasha Omran (amb missatge)

Llibre Jo soc vosaltres per a tu i Llibre que envies a poeta exiliada Rasha Omran amb missatge personalitzat

T'enviarem un formulari perquè ens diguis quin missatge li vols dirigir.

(enviament estatal i enviament internacional)

50€
0 mecenes
Llibre per a tu + Enviament Llibre per a Abdullah Al-Hariri (amb missatge)

Llibre Jo soc vosaltres per a tu i Llibre que envies a poeta exiliat Abdullah Al-Hariri amb missatge personalitzat

T'enviarem un formulari perquè ens diguis quin missatge li vols dirigir.

(enviament estatal i enviament internacional)

50€
1 mecenes
Llibre per a tu + Enviament Llibre per a Raed Wahish (amb missatge)

Llibre Jo soc vosaltres per a tu i Llibre que envies a poeta exiliat Raed Wahish amb missatge personalitzat

T'enviarem un formulari perquè ens diguis quin missatge li vols dirigir.

(enviament estatal i enviament internacional)

50€
1 mecenes
Llibre per a tu + Enviament Llibre per a Talal bu Khader (amb missatge)

Llibre Jo soc vosaltres per a tu i Llibre que envies a poeta exiliat Talal bu Khader amb missatge personalitzat

T'enviarem un formulari perquè ens diguis quin missatge li vols dirigir.

(enviament estatal i enviament internacional)

Despeses d'enviament incloses

50€
0 mecenes
Llibre per a tu + Enviament Llibre per a Wael Saadeddín (amb missatge)

Llibre Jo soc vosaltres per a tu i Llibre que envies a poeta exiliat Wael Saadeddín amb missatge personalitzat

T'enviarem un formulari perquè ens diguis quin missatge li vols dirigir.

(enviament estatal i enviament internacional)

70€
0 mecenes
Pack poètic Jo soc vosaltres + bossa + làmina

Pack poètic Llibre Jo sóc vosaltres + Forat, de Laura López + Cacáhuatl. 51 dolços poemes de xocolata amarga + bossa + làmina amb poema A3

(recollida local)

80€
0 mecenes
Pack poètic Jo soc vosaltres + bossa + làmina (enviament)

Pack poètic Llibre Jo sóc vosaltres + Forat, de Laura López + Cacáhuatl. 51 dolços poemes de xocolata amarga + bossa + làmina amb poema A3

(enviament estatal)

160€
Queden 4 (de 6)
Pack col·lectius

Pack per a col·lectius o entitats
10 llibres Jo soc vosaltres + presentació del llibre

120€
1 mecenes (esgotada)
Curs d'àrab d'estiu a l'Escola Cadmus

Gràcies a la col·laboració amb l'Escola d'Àrab Cadmus, us podem oferir una plaça de qualsevol dels cursos d'estiu (juliol 2019) en aquesta excel·lent escola situada a Barcelona. El curs -que normalment té un cost de 145 euros + matrícula- es pot aconseguir per 120 euros i l'escola cedeix la recaptació al finançament del llibre. El curs és de 2 dies a la setmana (4 hores/setmana).

www.cadmusbarcelona.com

Les cookies ens ajuden a oferir els nostres serveis. Al continuar navegant n'acceptes el seu ús.