❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

EL SOL DEL NORD. Construint l'autonomia a Bakur

Documental sobre el moviment d'alliberament kurd a Bakur, la regió kurda al sudest de Turquia.

Ivardia Produccions

Un projecte de

Creat a

0
segons
181
Aportacions
6.565€
De 6.000€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano, English i Français

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

NOTA: per activar els subtítols del tràiler prem CC a la part inferior dreta del vídeo.

Voldria poder plantar flors allà on l’enemic arrasa i crema els boscos

            Dones al Kurdistan, Gerd Schumann

Els kurds no surten als mapes

Si busquem els prop de 40 milions de kurds que hi ha al món en un mapa, no els trobarem. Si busquem on és el Kurdistan, si és un poble, una ciutat o un Estat... tampoc no ho trobarem. Kurdistan és un país mental. És el territori històric que comparteixen els kurds amb moltes altres ètnies i que des de temps immemorials és objecte de conquestes, particions o assimilacions: l'Imperi Persa, l'Otomà, el colonialisme i la repartició d'aquest territori després de la Primera Guerra Mundial entre Turquia, Síria, l'Iraq i Iran són mostra d'això.

La negació de la seva cultura, de la seva identitat i de la seva llengua ha imprès a la pell dels kurds un esperit rebel que impulsa des de fa més de 40 anys un moviment d'alliberament basat en l'autocrítica. Aquest fet els ha portat a rebutjar l'Estat i les seves estructures i desenvolupar el Confederalisme Democràtic, un nou model polític, social i econòmic.

Inici del projecte

El 19 d’octubre de 2015 vam decidir viatjar a Bakur (“nord” en kurmandjí), un territori que fa referència a la part del Kurdistan que es troba dins les fronteres de la república de Turquia. Va ser llavors, i no abans, que vam decidir començar aquest documental.

En arribar a Amed (Diyarbakir en turc), la capital del Kurdistan, vam trobar persones amb ganes d’explicar-nos que a Bakur també estaven vivint un procés revolucionari i que, a més, patien la repressió de l’Estat turc que vigila, castiga, deté i mata per tal d’aturar el projecte polític del moviment kurd.

Durant la nostra estada vam viure la declaració d'autonomia de moltes ciutats i barris kurds que declaraven 'zones lliures' de l'exèrcit turc protegint-se amb barricades i punts de control. Però també vam ser testimonis de la violència perpetratda per l'Estat turc sobre la població kurda que es revoltava, i a la que encara avui sotmet amb tocs de queda i el bombardeig de les seves ciutats.

Característiques del projecte

És un treball totalment independent. No comptem amb subvencions d'institucions públiques ni privades.

Tot i les condicions de guerra en què viuen els kurds i les kurdes a Bakur, aquest no és un documental sobre el conflicte bèl·lic. Captem un instant d'un procés de resistència que va iniciar el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) l'any 1978 i que s'ha anat transformant fins a l'actualitat. El documental narra com els kurds de Turquia fan els primers passos per aconseguir el seu objectiu: una societat basada en la unió de confederacions que té com a eixos la democràcia directa, l'alliberament de la dona i l'ecologia social.

Mentre a Rojava, el territori de l’oest del Kurdistan situat dins les fronteres de Síria, la guerra ha causat un buit de poder que ha permès desenvolupar més àmpliament la idea del Confederalisme Democràtic, a Turquia el moviment d'alliberament kurd, que fa anys es presenta a les eleccions amb diferents partits prokurds, ha aconseguit el control dels ajuntaments de les ciutats de majoria kurda amb el Partit Democràtic dels Pobles (HDP). Hi ha diferències en la praxi, però l’objectiu i el desig de resistència són comuns. Es tracta, a més, d'una proposta que va més enllà dels interessos de l'ètnia kurda i proposa una solució de convivència pacífica per a l’Orient Mitjà i per a la humanitat.

Què volem explicar?

Per què les minories ètniques del sud-est de Turquia segueixen resistint al procés d'assimilació de l'Estat turc

Com s'organitza el moviment d'alliberament kurd a Bakur. Quines són les estructures socials, polítiques i econòmiques autònomes a l'Estat i al capitalisme que ha desenvolupat

En què es basa el Confederalisme Democràtic

Quin ha estat i és l'impacte del moviment en la societat civil

Pot la lluita a Rojava i a Bakur configurar nous eixos revolucionaris

Amb qui hem parlat?

El documental inclou entrevistes a testimonis molt diversos. Alcaldes i alcaldesses represaliats per Turquia; membres de diferents comissions del Congrés Democràtic de la Societat (DTK) i del Congrés de Dones Lliures (KJA), activistes d'altres moviments, sociòlogues i investigadores.

Sinopsi i fitxa tècnica del documental

Es diu que al Kurdistan el sol neix per l'oest, en referència al procés revolucionari de Rojava, "oest" en kurmandjí. Aquesta regió autònoma de Síria és coneguda arreu del món perquè ha estat capaç d'autogovernar-se democràticament i de defensar-se enmig d'un país en guerra. "El Sol del Nord. Construint l'autonomia a Bakur" és un homenatge a la seva germana i veïna, Bakur, la regió nord del Kurdistan, al sud-est de Turquia, que també es troba immersa en la seva propia lluita per una vida digna.

Títol original: El Sol del Nord. Construint l'autonomia a Bakur

Durada: 65 min

Producció: IVARDIA Produccions

Gènere: Documental

Idioma original: kurmandjí, turc, anglès, català

Subtítols: Català, Castellà, Anglès

Any: 2018

Per què et necessitem?

Bakur ens va atrapar durant dos mesos frenètics de trobades, reflexions i descobriments que vam poder enregistrar amb la nostra càmera. En tornar del viatge vam sentir la responsabilitat de fer arribar la veu del poble kurd a casa nostra i, així, poder entendre i aprendre de la seva revolució. Des d’aleshores, hem viscut sis mesos de treball intens per donar forma al material enregistrat. Per poder acabar el projecte necessitem 6.000 euros. Aquests diners no cobriran les despeses del viatge, sinó només allò necessari per poder finalitzar el documental.

A què destinarem les vostres aportacions?

Els diners que recaptarem gràcies a la vostra ajuda seran destinats fonamentalment a la postproducció del documental, però també a cobrir algunes despeses de la seva producció i aquelles que haguem de fer relacionades amb la difusió de la cinta. A continuació us ho detallem:

Postproducció

 • Traducció i subtitulat del documental i el tràiler del kurd o turc al català, castellà i anglès. A càrrec del col·lectiu InterMundi.

 • Postproducció de la imatge i el so del documental i del tràiler

 • Disseny d'infografies

Difusió del documental

 • Edició i maquetació del DVD

 • Realització de còpias del DVD

 • Allotjament de la pàgina web

 • Promoció del documental (marxandatge, comunicació, presentació a festivals).

L'equip de traducció

Col·lectivaT és un grup de persones nascudes en diferents països de l'Orient Mitjà i l'Europa del Sud, que resideixen a Catalunya i viuen entre els llocs on van néixer i on habiten. Per tant, coneixen la particularitat de les qüestions sociopolítiques relacionades amb els seus països de naixement. No només són activistes que utilitzen aquest coneixement per defensar i vincular les lluites revolucionàries internacionals sinó també són persones de diversos perfils multidisciplinaris i investigadores que apliquen els mètodes apropiats a l'àmbit lingüístic. És per això que han decidit unir-se com un col·lectiu, amb l'objectiu de construir una cooperativa, que ofereix principalment els serveis de traducció cultural i de recerca sobre les qüestions de l'Orient Mitjà, amb els ulls crítics. Col·laboren en el projecte de documental 'El Sol del Nord' amb la traducció i els subtítols del kurd i turc al català."

Calendari previst

Ens agradaria poder estrenar "El Sol del Nord" el novembre del 2016. Actualment el documental es troba en fase de primera edició. La nostra idea és continuar amb la fase de muntatge al llarg de tot l'estiu. Paral·lelament a l'edició, un col·lectiu de traductors realitzarà tant les traduccions previstes com el subtitulat i la seva sincronització amb la imatge. Cap a mitjans de setembre esperem tenir el documental llest per a l'última fase de postproducció, que és el tractament tant de la imatge com del so. En un mes i mig tindríem la cinta final. Al llarg dels mesos de novembre i desembre rebríeu les vostres recompenses i és llavors que també ens agradaria poder estrenar el documental.

És un projecte col·lectiu. Qui col·labora amb nosaltres ?

Ivardia Produccions
Plataforma Azadî
Rojava Azadî Madrid

Música: Kaya Project

So: Sol de Sants, Guillem Cortina

*Traduccions kurd/turc: * Col·lectivaT (Özgür Güneş Öztürk, Pelin Dogan, Baybars Külebi, Nihal Mumcu, Massoud Sharidi Dryaz i Federica Capranico)

Traduccions anglès/francès: Daniel Peralba, Jordi Lillo, Miquel Rodríguez, María Fernanda Hurtado, Irene Ortiz

Diseny: Mariona Asín Pueyo, Arnau Terrassa Gomar, Eva Martín Escobar

Rodatge: Camila, Omar, Gunes i tots els que ens van acollir a casa seva i van fer possibles les entrevistes

Si superem els 6.000 euros podrem traduir a més idiomes el documental i millorar la seva qualitat, així com recuperar part de les despeses de rodatge del documental, principalment en material audiovisual! Ens ajudes?

NOTA: Als que vulgueu participar en el finançament del documental i no tingueu targeta de crèdit ens podeu enviar un correu electrònic a [email protected] i us facilitarem un número de compte.

+ Info

MAIL: [email protected]

WEB: www.ivardia.org
FACEBOOK
TWITTER
VIMEO

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

2 comentaris

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

 • Ivardia Produccions

  Ivardia Produccions
  Autor/a

  casi 8 años

  Hola Maria!!

  La campanya de Verkami acaba el 28 de juliol. Serà l'últim dia que es puguin fer aportacions :)

  Gràcies pel teu interès!

  Salut!

  Ivardia Produccions

 • Maria

  Maria

  casi 8 años

  Fins quin dia tinc temps per fer la meva aportació?

#06 / Estrena El Sol del Nord i recollida recompenses

[CATALÀ]

Estimats/des mecenes,

Sabem que algunes de vosaltres ens heu seguit per les xarxes o personalment. Les que no, us demanen disculpes per avançat per aquest silenci, ens havíem oblidat del blog de verkami! Esperem que ens ho pugueu perdonar perquè tenim una molt bon notícia: estrenem el documental “El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur”.

A partir de la primera setmana de juny rebreu les vostres recompenses. Poseu atenció al correu perquè començareu a rebre les indicacions per a la recollida.

En breus anirem confirmant els passis de presentació del documental. De moment, tenim la primera data a Barcelona: 6 de juny a les 20.30 hores als Cinemes Girona. Ben aviat confirmarem les persones que ens acompanyaran durant l’acte de presentació. Totes aquelles que vau escollir entrades per l’estrena, rebreu un correu aviat demanant-vos confirmació. Si no teniu entrades, us donarem també les indicacions per adquirir-les.

seguir llegint

#05 / ¡Seguimos trabajando!, Seguim treballant!

[CAST]
¡Hola a tod@s! Os escribimos para anunciaros que estamos entrando en la recta final del montaje de 'El Sol del Norte. Construyendo la autonomía en Bakur'. Los últimos meses han sido intensos, hemos tenido que encarar problemas técnicos inesperados así como grabar nuevo material para la mejor comprensión de la situación en Bakur, la región kurda del sudeste de Turquía. Aún así, estamos contentas de anunciaros que ya tenemos montada la primera versión del documental. En unas semanas empezaremos con la corrección de los subtítulos y los retoques de color y sonido. Esperamos que este proceso sea lo más ágil posible para poder finalizar en los próximos meses.

También tenemos preparadas vuestras recompensas. Os enviamos una fotografía de la bolsa. Os damos de nuevo las gracias por estar y nos disculpamos por haber atrasado el estreno del documental. El equipo estamos trabajando con ilusión para haceros llegar el resultado lo antes posible.

¡Un abrazo y hasta pronto!

[CAT]

seguir llegint

#04 / Vamos lentos... porque vamos lejos :) Anem lentes... perquè anem lluny :)

[CAT]

Estimadíssimes mecenes!

Fa temps que no us escrivim. Seguim molt centrades en el muntatge de El Sol del Nord. Com ja us haureu adonat, hem endarrerit l'estrena del documental. El motiu principal ha estat voler anar una mica més lluny del previst en la narració i incloure l'última onada repressiva que ha afectat la població de Bakur. Si voleu saber més sobre la situació, us convidem a assistir a aquest cicle de xerrades organitzat per Azadî, Plataforma en Solidaritat pel poble kurd.

https://azadiplataforma.wordpress.com/2017/01/17/cicle/

Encara no podem donar una nova data de l'estrena, però preveiem que serà en els pròxims mesos. Seguim amb molta il·lusió i ganes de fer-vos arribar aviat el documental. Esperem que pugueu entendre la nostra tardança.

Aprofitem el post per ensenyar-vos una de les postals que algunes de vosaltres rebreu com a recompensaseguir llegint

#03 / Seguimos trabajando en el documental

[català]

Hola a tots i totes!!

Us escrivim per posar-vos al dia sobre els avanços en la realització del documental ‘El Sol del nord. Construint l'autonomia a Bakur’.

Com ja sabeu, després del tancament de la campanya de Verkami vam engegar les traduccions de les entrevistes en kurd, turc i anglès. Aquests mesos l'equip de Col·lectivaT ha estat treballant i ja tenim llestes les primeres traduccions. Durant les properes setmanes estaran totes finalitzades i podrem tancar el guió i seguir amb el muntatge del documental. A més a més, en els darrers mesos algunes persones implicades en el documental han viatjat al Kurdistan nord i han gravat més imatges que ens ajudaran a reflectir la situació actual a la zona (per a més informació, recordeu que podeu consultar la pàgina web d'Azadî i Rojava Azadî Madrid).

Sobre les recompenses, en pocs dies rebreu un formulari en el que us demanarem les dades que necessitem per acabar de gestionar-lesseguir llegint

#02 / Una celebración colectiva

[català]

REPTE ACONSEGUIT! El documental El Sol del Nord. Construint l'autonomia a Bakur serà una realitat. MOLTES GRÀCIES per tot el suport que ens heu donat, ens sentim molt agraïdes i acompanyades en el projecte.

Hem aconseguit 6.625 euros de 182 mecenes. És una victòria col·lectiva pensar que entre tots i totes som capaces de realitzar un documental sobre la lluita i resistència popular al Kurdistan nord.

Ara ens toca a nosaltres materialitzar el documental, que narrarà com el moviment kurd dóna els primers passos per aconseguir el seu objectiu: una societat basada en la unió de confederacions els eixos de les quals són la democràcia directa, l'alliberament de la dona i l'ecologia social. Es tracta de l'opció d'un poble durament reprimit, que pateix atacs diaris per part de l'Estat turc.

Aprofitem l'ocasió per solidaritzar-nos amb Qamishlo, ciutat kurda fronterera entre Síria i Turquia, que va patir el passat 27 de juliol un atemptat. Ens sumem a la campanya de suport:

[(

#01 / ¡Hemos llegado a los 6000!

Buenos días! Hoy nos hemos levantado con una muy buena noticia: hemos conseguido llegar a los 6000 entre todas! Muchísimas gracias a las personas y colectivos que habéis hecho vuestra aportación y a todas las que nos habéis apoyado de tantas otras formas en este proceso! Entre todas conseguiremos hacer de altavoz del movimiento de autoorganitzación popular en Bakur (Kurdistán turco). Todas las aportaciones que recibamos a partir de hoy servirán para traducir el documental 'El Sold el Norte. Construyendo la autonomía en Bakur' a más lenguas y mejorar su calidad, así como para cubrir gastos en material audiovisual. Un abrazo, seguimos, que todavía quedan 7 días para finalizar la campaña!!!

Bon dia! Avui ens hem llevat amb una molt bona noticia: hem aconseguit arribar als 6000 entre totes! Moltíssimes gràcies a les… seguir llegint

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies