Com s'ha fet la 'Fillin Lamp'
De petit, explica l’Ignasi Paré, ja se sentia atret pel dibuix i l’art, però també pel funcionament dels objectes i per la seva construcció. Conjunció d’interessos que aleshores desconeixia que confluïen en el disseny. De fet, arribat a la Universitat, va començar els estudis d’economia. “Va ser la meva tieta qui em va parlar d’una escola de disseny a Barcelona, l’Elisava. Després de visitar-la em vaig sentir encara més fascinat per aquest món”. Ara destaca com a dissenyador industrial especialitzat en el món de la llar que ha ideat objectes per a diferents empreses: “des de mobles i accessoris de bany, programes de mobles juvenils, fins a llits o làmpades”. Justament, ha impulsat una de les seves últimes creacions lumíniques, Fillin Lamp, a través de Verkami.
Text: Oriol Rodríguez
Verkaminant
“En un sentit molt ampli, el disseny és un procés intel·lectual i creatiu per projectar o crear objectes que siguin útils i decoratius. Serveix per donar valor als objectes i per trobar noves solucions als problemes quotidians”. Aquesta és la definició que l’Ignasi Paré empra per descriure el seu ofici. “Des de fa anys que el meu tarannà creatiu m’ha portat a experimentar amb la llum. De fet, he construït molts llums de manera artesanal per a casa meva o els meus amics i familiars. Anava a una ferreteria, comprava els elements electrònics i els muntava amb diferents materials industrials. Però fa un parell d’anys vaig pensar crear un llum essencial que tingués multitud de possibilitats d’acabar-ho en diversos materials. Com un pentagrama que cadascú pot omplir amb les seves notes”.
Fillin Lamp és un llum que es pot personalitzar per adaptar-se al seu espai. Serveix per a qualsevol entorn. De fet, apunta el seu creador, l'estètica i la claror que emet un llum depenen sobretot de la seva pantalla, que matisa i transmet la llum que conté en el seu interior. Per això la característica principal és la seva pantalla de vidre tipus contenidor que es pot omplir amb qualsevol idea. En aquest sentit, un dels grans atractius de Fillin Lamp és que, d’alguna manera, permet a l’usuari convertir-se en el seu propi dissenyador. “Exacte! Amb una mica d’imaginació tothom pot crear el seu propi llum. M’atrau la idea que el dissenyador faci el primer pas de la creació d’un objecte i que l’usuari acabi de dissenyar-lo segons la seva personalitat. D’aquesta manera, co-creem el producte”.
Amb una mica d’imaginació tothom pot crear el seu propi llum
L’Ignasi ja tenia la idea del llum desenvolupat i calculades les necessitats econòmiques per produir una primera sèrie. Necessitava, però, una font de finançament amb què materialitzar el projecte. Després d’assistir a un curs de finançament alternatiu a Barcelona Activa, va intuir que el micromecenatge era la millor solució i Verkami la plataforma que “no només em cobria la part financera sinó que m’oferia una gran difusió del projecte”.
Perquè Fillin Lamp es fes realitat, l’Ignasi es va marcar un objectiu 4.800 euros. Al final dels 40 dies de campanya havia arribat als 8.360. “Vaig tenir un suport que no creia possible. Va ser bestial”. Insisteix, però, que tot i el suport rebut, va preparar a consciència l’empresa. “Havia preparat diversos formats per donar a conèixer el projecte: des de twitter i whatsapp fins a correus electrònics més personals i targetes impreses per distribuir. Amb tot, crec que el millor va ser el boca-orella. És molt important que els teus contactes: amics, familiars, coneguts… entenguin el projecte i ho difonguin. Al cap i a la fi, mentre es difongui, el canal és el de menys”. De la relació amb els mecenes, el dissenyador barceloní destaca la proximitat. El seu, indica, és un projecte molt personal i era important que els mecenes coneguessin el creador. “Vaig preparar una festa de presentació de la campanya i una altra d’agraïments i entrega dels llums. M’agraden les festes! A més, durant tot el procés els vaig mantenir informats de l’evolució de la campanya i de la producció del llum a través de Verkami”.
De la idea a la realitat
Un dels requisits que es va proposar l’Ignasi a l’hora de dissenyar Fillin Lamp, era que els materials i processos productius havien de ser sostenibles. Així, el llum està fet de materials ecològics com la fusta i el vidre i tecnologia de baix consum com la bombeta led. “A més treballo amb artesans i fabricants locals, reduint la petjada de CO2 i creant riquesa localment. Crec en un desenvolupament industrial i social sostenible. S’ha de pensar globalment i actuar localment”.
Un projecte, el de Fillin Lamp, que per l’Ignasi ha suposat el primer pas per la creació de la seva marca editora. Aventura, la campanya a Verkami, amb un resultat tan positiu que l’ha donat l’empenta per seguir dissenyant, fabricant i venent objectes de la llar amb un alt valor funcional i estètic. “Ara per ara, més enllà de les entregades als mecenes, estic produint Fillin Lamp i comercialitzant-lo a través de la meva web: fillinlamp.com. Ben aviat, però, també es podrà comprar en botigues especialitzades”. Mentrestant, continua donant-li voltes a altres idees que té presents. Dissenys que creu fermament que tenen possibilitats però que ha d’acabar de desenvolupar. “I sí, aprofitaré l’experiència i la bona conjuntura amb Verkami per seguir creant. Sense cap mena de dubte”.
El consell
“És molt important preparar les accions de futur i preveure totes les fases del projecte. També crec que és vital saber explicar les idees de manera senzilla, directa i gràfica. T’has de posar en la pell de qui no coneix el teu projecte per entendre quins són els imputs importants”.
4 comentaris
Inicia sessió o Registra't per comentar aquesta entrada.
Jonàs Sala
Verkami
Hola msilvio!
Está incluido en el artículo en la secció de + Info la web del Fillin Lamp dónde se pueden conseguir ahora. Gracias por el feedback, Salut!!
msilvio
También mejoraría el servicio de Verkami si incluyerais un link al web del producto (o del proyecto de crowdfunding) para no tener que andar buscándolo. Salut!
msilvio
Excel·lent projecte! Mejoraría mucho con una versión independiente del tendido eléctrico que funcione con pilas recargables. Felicitats!
Milka Piccio
Muy interesante la lámpara que puedes adaptar a cualquier sitio. Muy buena idea como ha conseguido fabricarla con materiales naturales.
Felicidades!