❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

XIRINACS, </br> el documental

XIRINACS, el documental, vol recuperar la figura de Lluís Maria Xirinacs. Un treball audiovisual sobre la vida d'aquest polític, escriptor, sacerdot i activista que fou un referent i un lluitador incansable pels drets humans, socials i nacionals del poble català. Pàgina web: xirinacs.llibertat.cat

Llibertat.cat

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
382
Aportaciones
14.060€
De 12.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

El documental sobre Lluís Maria Xirinacs

Lluís Maria Xirinacs (1932-2007) fou una figura destacada en molts camps: sacerdot, senador, doctor en filosofia, escriptor, activista, pacifista... però el seu compromís va comportar que se'l reconegués per la defensa dels drets humans i dels drets de la nació catalana. Una pràctica que va dur a terme a través de les vagues de fam i dels mètodes de protesta no violents, com la plantada diària que va realitzar davant la presó Model de Barcelona durant un any i nou mesos per a reclamar l’amnistia dels presos polítics durant el primers anys de la Transició. Per això i per moltes altres accions, Xirinacs va acabar essent un referent.

La defensa dels seus ideals va provocar que els qui l’havien aplaudit, respectat i reivindicat durant el franquisme i els primers anys de la Transició amb el temps l'ignoressin, apartessin o critiquessin. La seva fermesa molestava. Per a alguns líders polítics, antics opositors al règim i mitjans de comunicació, l’entrada a la democràcia ja va donar per satisfets els seus anhels de llibertat. Xirinacs, però, no en va tenir prou: ni s’havia assolit la llibertat del poble català ni es respectaven els drets humans més bàsics. I ho va continuar denunciant. En aquest punt cal destacar la seva obra La traïció dels líders, llibre en tres volums, publicada entre 1993 i 1997, on analitzava el paper que exerciren gran part dels polítics durant la Transició per tal d’aconseguir quotes de poder.

Què volem fer?

Amb XIRINACS volem recuperar la figura de Lluís Maria Xirinacs; mostrar com el fill d’una família benestant, ordenat sacerdot de jove, va acabar essent un lluitador incansable en els seus intents de renovar l’Església, l’Estat i el sistema polític a partir de la defensa dels drets humans.

Recordarem la plantada diària davant la Model però també els innombrables episodis que va protagonitzar, ja sigui col·lectivament -a la Caputxinada o a l’Assemblea de Catalunya- com individualment. Alguns exemples d’aquestes accions són les seves múltiples vagues de fam per a demanar la separació de l’Església i l’Estat, per a donar suport als encausats al procés de Burgos o per a reclamar l’amnistia dels presos, per posar uns exemples. Però també el seu rebuig a cobrar de l’Estat pel fet d’exercir de sacerdot, el pas per la presó en negar-se a parlar en castellà davant del tribunal, la seva elecció com a senador independent amb prop de 550.000 vots i la redacció d’un paquet d’esmenes a la Constitució a partir de propostes populars.

També repassarem com durant la Transició va anar trobant dificultats per difondre les seves obres fins a veure'n vetada la publicació a tots els mitjans, malgrat que va seguir escrivint tant llibres com articles; com l’any 2000 es va plantar a la Plaça de Sant Jaume per a reclamar que s’iniciés l’Assemblea dels Països Catalans i així poder preparar, a llarg termini, la independència. I recordarem la Diada de l’11 de setembre del 2002 quan, al Fossar de les Moreres, va fer un discurs solidari amb el País Basc i des de la pràctica no violenta es va declarar amic d’ETA i, a partir d’aquí, s’inicià un procés judicial que el dugué a la presó per haver fet ús de la llibertat d’expressió.

Com ho farem?

Amb aquest documental volem abordar i aprofundir en la figura de Lluís Maria Xirinacs. I ho farem fent una evolució cronològica de la vida de Xirinacs, destacant tots els episodis d’aquesta lluita contra el poder en el context en què succeïren.

XIRINACS vol recuperar els episodis més destacats de la seva trajectòria, conèixer les motivacions d’aquest excapellà (deixà el sacerdoci el 1990) que va acabar passant per la presó, que va acabar fent vagues de fam i enfrontant-se al poder. I alhora també vol parlar del seu entorn, dels seus amics, dels qui el van seguir i dels qui el van oblidar i menysprear i per què.

Vist tot el llegat polític i humà de Lluís Maria Xirinacs, veiem necessari fer aquest documental, deixant que parlin els seus amics, la gent que el va conèixer. També donarem veu a periodistes, sociòlegs i historiadors perquè ens parlin d’ell, de les diferents etapes que va viure i que ens contextualitzin els fets.

Qui som?

XIRINACS és un projecte de Llibertat.cat, amb la col·laboració de la Fundació Randa i la realització de Zeba Produccions.

Llibertat.cat va néixer el 4 de novembre de 2006 per donar a l'independentisme un espai de difusió i opinió, però també de memòria històrica.

Al llarg d'aquests anys, aquest mitjà ha fet una tasca important de recuperació de la memòria històrica de l'independentisme català, a través de notícies diàries i d'una secció expressa que porta el mateix nom, per poder així entendre el present i combatre el silenciament del discurs i mitjans oficials. Gràcies als micromecenes de Verkami, Llibertat.cat va produir l'any 2012 el documental L'Operació Garzón contra l'independentisme català.

Al llarg dels seus quasi vuit anys de vida, aquest mitjà informatiu ha anat creixent fins a consolidar-se com un altaveu de referència per al moviment independentista dels Països Catalans.

La Fundació Randa promoguda per Lluís Maria Xirinacs i un grup d’amics sota el nom de Fundació Tercera Via (1987) va prendre el nom de Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs l'any 1998.

Els objectius de la fundació són la recerca, preservació i ampliació, debat, difusió i creació de noves propostes i aplicacions relacionades amb l’obra i l’acció pública que dugué a terme Xirinacs.

Zeba Produccions és una productora audiovisual que sempre ha treballat en clau de país, amb la clara voluntat de donar a conèixer la història, la cultura o la situació social de Catalunya i els Països Catalans. Són autors i/o realitzadors dels documentals Terra Lliure, punt final; La Crida, història d’una resposta; El General Moragues, l’heroi oblidat; Sardana, dansa nacional de Catalunya?; Són bojos, aquests catalans!?; o L’Operació Garzón contra l’independentisme català, entre altres.

També han realitzat el DVD Sempremés dels Brams, diversos reportatges sobre la Guerra Civil a Olot, Ripoll o La Vall de Bianya i el programa per la xarxa de televisions locals Endansa entre molts altres projectes.

Per què un Verkami?

Perquè veiem en el micromecenatge una bona forma de finançament per a projectes culturals i audiovisuals i una bona eina per incentivar la participació de la gent en projectes plantejats en clau de país, aportant sempre una contraprestació que hi vagi en concordança.

No és el primer cop que Llibertat.cat aposta pel micromecenatge i concretament per Verkami per a dur a terme projectes audiovisuals. L'any 2012 aquest mitjà de comunicació va impulsar una campanya de micromecenatge per a finançar el documental L’Operació Garzón contra l’independentisme català coincidint amb el vintè aniversari dels fets. El documental abordava la ràtzia repressiva contra l'independentisme català que va perseguir i torturar 38 independentistes que estaven acusats de pertànyer a Terra Lliure.

Durant els 40 dies de recollida de fons el projecte va recaptar 10.725 euros (se'n demanaven 6.000) gràcies a les aportacions d'un total de 277 mecenes. L'èxit de la campanya de micromecenatge va permetre que l'obra fos traduïda al castellà i a l'anglès. A més, es van realitzar desenes de presentacions del documental arreu dels Països Catalans.

El documental va ser realitzat per Zeba Produccions, una productora que a dia d'avui ha finançat quatre documentals gràcies a 1.200 mecenes: el primer va ser precisament L’Operació Garzón contra l’independentisme català. Amb Verkami també es van finançar les dues primeres parts (Són bojos, aquests catalans!? i Què ens passa, valencians!?) de la trilogia del viatge de l’Alina, una alemanya catalanoparlant, que vol conèixer la realitat lingüística dels diferents territoris de parla catalana. I el darrer, Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit, un documental que vol treure de l’ostracisme la figura de Pedrolo i que gràcies a l’impuls econòmic inicial ha aconseguit una coproducció amb Televisió de Catalunya.

Totes aquestes experiències ens demostren que el micromecenatge és un instrument útil per arribar al públic objectiu i per buscar sinergies que vagin més enllà de la simple visualització d’un documental.

En què invertirem els diners?

El pressupost per fer aquest documental està comptabilitzat en 20.000 euros. D’aquesta quantitat 12.000 euros són els que volem aconseguir a través del micromecenatge i els 8.000 restants provindran d’empreses i institucions.

Aquests 12.000 euros inclouen, a part de sufragar les despeses que ens suposen les recompenses per als mecenes, una part de la realització del documental:

**- Recerca de documentació, estudis i qualsevol element necessari per elaborar el guió.

  • Assessorament extern.

  • Treball en equip amb totes les parts implicades.

  • Gravació del documental, amb lloguer d’equipament si es dóna el cas.

  • Refer el guió i edició del vídeo.**

Quan ho farem?

Tan bon punt aconseguim el finançament necessari ens posarem a treballar en la recerca, la documentació i la preproducció del documental sobre Xirinacs. A partir d’aquí, l'evolució serà variable en funció de les dificultats de rodatge que anem trobant.

Tot amb tot, el termini previst és que d'aquí a un any puguem tenir el documental fet, a punt per estrenar i enviar, juntament amb la resta de recompenses.

Suports

Polítics, escriptors, músics i històrics de l'independentisme donen suport al documental sobre Xirinacs

Recompenses

El Terror, la Pau i el Sagrat, de Lluís Maria Xirinacs

El valor humà de la pau, de Lluís Maria Xirinacs

Camí cap a la independència, recull d'articles sobre el procés independentista

DVD L'Operació Garzón contra l'independentisme català

Samarreta de Xirinacs amb la cita "La independència no es demana, es pren"

Visita guiada al Pla de can Pegot, a Ogassa, Ripollès (on hi ha el monòlit dedicat a Xirinacs) en el marc de l'Aplec d'Homenatge que se celebra el 3 d'agost

Amb les aportacions que siguin de 50 euros o més oferim una visita guiada al Pla de can Pegot a càrrec de Lluís Planas, el director del projecte El Camí. La visita es realitzarà en el marc de l'homenatge que cada any se celebra al Pla de can Pegot, el lloc on va morir Lluís Maria Xirinacs "en la soledat i el silenci", tal com va deixar escrit ell mateix.

La visita tindrà lloc el segon dia del Camí de Vidabona (Ripollès) que es realitzarà del 2 al 5 d'agost de 2014: una ruta que recorrerà les quatre etapes del Camí de Vidabona, seguint els mites que en Lluís Ma. Xirinacs va sembrar a través de la seva mort-ofrena i del seu Dietari Final per aquests preciosos indrets del Ripollès, al peu de la Serra Cavallera i del Taga. Aquest itinerari comença a Sant Joan de les Abadesses, passant per Ogassa, per l'alberg en rehabilitació El Negre, i acabant a Ripoll.

Els mecenes que aportin 50 euros o més podran participar de franc a la caminada del segon dia, on s'explicaran aspectes de la figura de Xirinacs relatius a la seva vida, el seu immens i plural llegat i la seva singular forma de mort.

Més informació

Pàgina web del documental
Twitter
Facebook

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

10 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Llibertat.cat

    Llibertat.cat
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Francesc, sí, encara pots col·laborar. Aquí t'expliquem com: http://www.llibertat.cat/xirinacs/fes-possible-el-projecte

    Moltes gràcies. Salut!

  • Francesc Giralt

    Francesc Giralt

    más de 9 años

    He estat molt embolicat i m'ha passat la data.

    Es poden fer encara aportacions pel micromecenatge?

    Salut i sort!

    Francesc Giralt

  • Llibertat.cat

    Llibertat.cat
    Autor/a

    más de 9 años

    Moltes gràcies Genís. Les recompenses encara tardaran perquè fins que no tinguem el finançament no ens posarem a treballar en la preproducció i producció del documental. La previsió és que d'aquí a un any el DVD estigui editat. Salut.

  • Genis

    Genis

    más de 9 años

    Felicitar-vos per assoli el repte i donar vida "memoria" un personatge historic en el moviment independentista. Ja desitjo rebre la meva recompensa.

  • Llibertat.cat

    Llibertat.cat
    Autor/a

    más de 9 años

    Benvolguda Maria, un cop aconseguit el finançament ens posarem a treballar en la producció del documental sobre Xirinacs. Com expliquem a la descripció del projecte, el termini previst és que d'aquí a un any puguem tenir el documental fet, de manera que les presentacions no es podrien fer fins llavors. Moltes gràcies.

  • Maria López de Vergara

    Maria López de Vergara

    más de 9 años

    Pertanyo a una associació cultural del poble del Bruc. Durant el primer trimestre 2015, podrieu venir a fer una xerrada? Ja em direu. Gràcies.

  • Llibertat.cat

    Llibertat.cat
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Jordi, quan acabi el Verkami ens posarem en contacte amb tots els mecenes per a demanar-los quina talla de la samarreta desitgen. Moltes gràcies per la teva aportació. Salut!

  • jordiverkami

    jordiverkami

    más de 9 años

    He escollit la aportació de 35€, que inclou una samarreta¿Com sebu quina talla de samarreta utilitzo?

  • Llibertat.cat

    Llibertat.cat
    Autor/a

    más de 9 años

    Hola Toni, dir-te que no hem rebut la teva aportació. En principi després de seleccionar la quantitat que vols aportar el sistema et demana la targeta de crèdit/dèbit o el compte de Paypal, si en tens. Si l'anotes s'hauria de realitzar el pagament correctament. Si continues tenint problemes ens ho dius. Moltes gràcies.

  • Toni Pardo

    Toni Pardo

    más de 9 años

    He intentat registrar-me a Verkami. No sé si ho he fet bé. Aporto 50 euros, però no sé com es fa el pagament.

Volver a todas las actualizaciones

#06 / Textos històrics de Lluís Maria Xirinacs

Llibertat.cat, a través de la seva secció de memòria històrica "El fil roig", ha recuperat un seguit de textos escrits per Lluís Maria Xirinacs. Una tasca que ha fet coincidint amb la campanya de micromecenatge del documental dedicat a recuperar i recordar la figura del polític, escriptor, activista i sacerdot i la seva obra. La recollida de fons a través de Verkami finalitza aquest dissabte, així que us demanem un darrer esforç de difusió per a recollir aportacions i fer possible el documental.

Els articles publicats són els següents:

Carta a un policia armat

Escrit de Lluís Maria Xirinacs editat el març de 1976 per Pax Christi. Llegiu-lo aquí.

“La meva hora ha acabat": Xirinacs i la situació dels presos socials el 1977

En aquest escrit publicat al diari Avui el 4/9/1977 Lluís M. Xirinacs plantejava que deixiaria d'assistir al Senat mentre no hi hagués indult per als presos socials. Llegiu-lo aquí.

Assemblea de base

Escrit publicat al diari Avui el 23/9/1977 de Lluís M. Xirinacs, a la secció "Al servei d'aquest poble". Llegiu-lo aquí.

Defensa civil de Catalunya

Escrit publicat al diari AVUI el 25/4/1978 de Lluís M. Xirinacs, a la secció "Al servei d'aquest poble". Llegiu-lo aquí.

Fonament d'una Assemblea Popular, avui

Escrit publicat al diari AVUI el 11/11/1977 de Lluís M. Xirinacs, a la secció "Al servei d'aquest poble". Llegiu-lo aquí.

Alienació política

Escrit publicat al diari AVUI el 9/1/1977 de Lluís M. Xirinacs, a la secció "Al servei d'aquest poble". Llegiu-lo aquí.

Darrers vídeos publicats

0 comentarios

Inicia sesión o Regístrate para comentar esta entrada.

#08 / Rodatge del documental

Benvolguts mecenes,

En els darrers mesos hem estat immersos en el rodatge de XIRINACS, el documental, el qual ens ha portat a recórrer una part del país. Més avall us n'adjuntem unes quantes imatges. A més de les entrevistes a gent propera o que el va conèixer, al documental hi volem incloure també fragments dels seus discursos més destacats. És per això que necessitem el vostre ajut per localitzar el vídeo del discurs del Fossar de les Moreres on Xirinacs es declara amic d'ETA, l'any 2002. Us agrairíem que si sabeu on el podem trobar ens ho notifiqueu a [email protected].

A continuació us adjuntem unes quantes imatges de les gravacions:

Entrevistes a les germanes d'en Xirinacs a l'Oratori de Sant Felip Neri:

Conversa entre la filòsofa Àngels Baldó i el president de la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs, Manuel Garcia.

A l'Escola Pia Sant Antoni de Barcelona hi vam trobar dos coneguts lluitadors antifranquistes: l'Octavi Fullat i l'Arcadi Oliveres.

leer más

#07 / 382 gràcies

Avui, 11 d'agost, dia en què commemorem el setè aniversari de la mort de Lluís Maria Xirinacs, enviem un agraïment a tots els micromecenes que amb les seves aportacions faran possible que puguem realitzar un documental per explicar la figura del lluitador independentista i recuperar-ne el seu llegat.

XIRINACS, el documental, un treball impulsat per Llibertat.cat amb la col·laboració de la Fundació Randa – Lluís M. Xirinacs i que realitzarà Zeba Produccions, ha recaptat 14.060 euros en 40 dies. Un total de 382 persones s'han fet micromecenes del documental aportant entre 5 i 300 euros. Aquests diners permetran cobrir part del pressupost del documental, que està comptabilitzat en 20.000 euros.

Una realitat l'any que ve

Un cop aconseguit el finançament, l'equip del documental es posarà a treballar en la recerca, la documentació i la preproducció del… leer más

#06 / Textos històrics de Lluís Maria Xirinacs

Llibertat.cat, a través de la seva secció de memòria històrica "El fil roig", ha recuperat un seguit de textos escrits per Lluís Maria Xirinacs. Una tasca que ha fet coincidint amb la campanya de micromecenatge del documental dedicat a recuperar i recordar la figura del polític, escriptor, activista i sacerdot i la seva obra. La recollida de fons a través de Verkami finalitza aquest dissabte, així que us demanem un darrer esforç de difusió per a recollir aportacions i fer possible el documental.

Els articles publicats són els següents:

Carta a un policia armat

Escrit de Lluís Maria Xirinacs editat el març de 1976 per Pax Christi. Llegiu-lo aquí.

“La meva hora ha acabat": Xirinacs i la situació dels presos socials el 1977

En aquest escrit publicat al diari Avui el 4/9/1977 Lluís M. Xirinacs plantejava que deixiaria d'assistir al Senat mentre no hi hagués indult per als presos socials. Llegiu-lo aquí.

Assemblea de base

leer más

#05 / «El 9 de novembre tots serem Lluís Maria Xirinacs»

Aquest mes d'agost farà set anys que Lluís Maria Xirinacs va anar a les muntanyes del Ripollès, bressol de la nació catalana, per a passar els darrers dies de la seva vida "en la soledat i el silenci", tal com va deixar escrit ell mateix. Aquest diumenge, el lloc on va morir, el Pla de Can Pegot, a Ogassa, ha esdevingut un clam a favor de la lluita que va encapçalar el polític, escriptor i activista.

Des de fa tres anys, la CUP organitza un aplec al Pla de Can Pegot per a reivindicar la lluita de Xirinacs. L'aplec ha començat a les deu del matí amb una caminada que ha anat des de Sant Martí d'Ogassa fins al Pla de Can Pegot, on s'ha celebrat l'homenatge. L'acte ha començat amb una actuació musical de la cantant Núria Agulló que ha precedit els parlaments de la CUP i la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs. Tot seguit s'ha realitzat una ofrena floral al monòlit dedicat a Xirinacs.

leer más

#04 / Polítics, actors, escriptors, músics i històrics de l'independentisme donen suport al documental sobre Xirinacs

Una trentena de personalitats catalanes han donat suport públicament al projecte de documental dedicat a recuperar la figura de Lluís Maria Xirinacs. Una proposta impulsada pel diari digital Llibertat.cat en col·laboració amb la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs i que realitzarà Zeba Produccions.

Entre els noms, tots ells destacats en els seus camps i provinents d'arreu dels Països Catalans, hi ha els representants polítics Josep Maria Terricabras i David Fernàndez, els actors Toni Albà i Quim Masferrer, l'escriptor Matthew Tree, el periodista Antonio Baños o l'economista Elisenda Paluzie.

A banda, hi ha destacats militants independentistes, alguns d'ells lluitadors històrics i companys de lluita de Lluís Maria Xirinacs i d'altres independentistes com… leer más

#03 / Aplec d'Homenatge a Xirinacs

L'Aplec d'Homenatge a Lluís Maria Xirinacs que se celebra cada any a Ogassa (Ripollès) tindrà lloc el diumenge 3 d'agost sota el lema "El futur es construeix desobeint". L'aplec està organitzat per l'Esquerra Independentista i pretén reconèixer "la lluita incansable de Xirinacs pels drets i llibertats del poble català".

L'acte, que arribarà enguany a la tercera edició, se celebra al Pla de Can Pegot, el lloc on el polític, escriptor i activista va passar els seus darrers dies “en la soledat i el silenci” després de “viure esclau setanta-cinc anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya i per França des fa segles”, tal com va deixar escrit.

L'aplec constarà d'activitats repartides entre Ogassa i Sant Joan de les Abadesses. Quan encara s'han de confirmar tots els actes que es duran a terme, ja es pot anunciar que el dimecres 30 de juliol se celebrarà una xerrada i un sopar-tertúlia.

Visita guiada per als mecenes de XIRINACS

leer más

#02 / Biografia interactiva de Xirinacs

Benvolguts mecenes,

Fins al moment un total de 183 persones han fet possible que XIRINACS, el documental cada dia estigui més a prop. Tot i així, queden 25 dies de campanya de micromecenatge i molt camí per recórrer per mirar d'aconseguir els diners que permetran tirar endavant el documental amb garanties. Moltes gràcies pel vostre suport. Seguim divulgant la figura de Xirinacs i us convidem a participar-hi i a donar a conèixer el projecte. Us presentem tot seguit les darreres novetats:

BIOGRAFIA INTERACTIVA

Us oferim una cronologia interactiva que aplega les vicissituds i lluites més destacades de la trajectòria de Lluís Maria Xirinacs.

RECULL D'IMATGES HISTÒRIQUES

Amb motiu de la presentació del projecte de documental hem fet un recull d'imatges històriques de Lluís Maria Xirinacs. L'àlbum inclou fotografies personals, retalls de diaris, imatges d'actes i discursos polítics i també cartells de suport, entre altres.

PROJECTE DESTACAT PER VILAWEB

leer más

#01 / «Xirinacs encara és un desconegut»

ENTREVISTA

Núria Roig Esteve, coordinadora de la Fundació Randa - Lluís Maria Xirinacs

Per què fa falta un documental sobre Xirinacs? Per què diríeu que ara és un bon moment per a fer-lo?

Lluís Maria Xirinacs encara és un desconegut malgrat els esforços de molts per donar-lo a conèixer. Durant els seus darrers anys va ser censurat. A Catalunya, als Països Catalans, vivim un moment de gran transcendència que ens pot dur, si persistim, a la llibertat. Ara necessitem, més que mai, les lliçons que aporta la memòria històrica. Necessitem de totes les propostes teòriques, de tota la pràctica ja exercida i perfeccionada dels qui treballaren tota la vida per aquestes llibertats. En Lluís Maria Xirinacs va oferir els seus coneixements, la seva acció i les seves propostes, moltes encara no concretades, per a la vera llibertat. Hem de donar-lo a conèixer sobretot als més joves.

leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies