❗️ Per poder utilitzar Verkami has de fer-ho des d'un altre navegador. Instal·la o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha deixat d'actualitzar el navegador Internet Explorer que estàs utilitzant i ha deixat de ser compatible amb la majoria de llocs web.

Temples Prehistòrics de So Na Caçana

Revalorització Patrimonial, Recerca i Posada en Valor del jaciment arqueològic dels Santuaris de So na Caçana (Alaior, Menorca) inclòs en la proposta a la UNESCO per Menorca Talaiòtica i creació d'un Centre de Formació en Arqueologia i Ciències Patrimonials.

TANYT

Un projecte de

Creat a

0
segons
2
Aportacions
30€
De 1.500€
Aporta al projecte
Veure projecte en Castellano i English

Escull la teva recompensa

O dona-li suport amb una donació

Aporta sense recompensa
Fes una donació altruista al projecte sense rebre cap recompensa a canvi:

Temples Prehistòrics de So Na Caçana

El Projecte de Revalorització

El Projecte de Revalorització Patrimonial dels Temples Prehistòrics de So na Caçana, es va presentar per primera vegada al II Congrés Internacional de Bones Pràctiques en Patrimoni celebrat a Maó l'any 2015.
L'esmentada proposta patrimonial s'enmarca a la vegada en un projecte de recerca arqueològica centrat en l'anàlisi espacial d'una unitat geogràfica definida i delimitada de la regió del sud-est de l'illa de Menorca.
Les tasques previstes pel desenvolupament d'aquest projecte en relació amb So na Caçana, es troben contingudes en quatre programes d'actuació que en conjunt formen el Projecte Marco, elaborat a propòsit de la revaloració del citat jaciment. Aquests programes d'actuació son els següents:

A)Programa d'adequació física, neteja i enjardinament:

Executat sempre sota un estricte control ecològic que implica l'ejecució de les tasques previstes en no fer ús de combustibles fòssils ni de maquinària que produeixi contaminació acústica. El treball es desenvolupa amb eines manuals i el suport d'animals domèstics. Es contempla la reutilització dels materials resultants d'aquestes tasques de neteja i desbrossament (adob, rostolls, cendra, etc.) per a l'enjardinament del lloc, especialment l'àrea d'accés i recepció.

Programa de Posada en Valor i adequació per a la Visita:

Un dels objectius principals que ens hem proposat per a la revalorització patrimonial d'aquest jaciment és la seva obertura al públic. Aquestes visites, a través de l'atenció i informació personalitzada o bé mitjançant cartelleria i guies redactades en diversos idiomes, han de contemplar un espai clar i transitable; atès i degudament exposat per a la seva adequada interpretació. Un altre dels objectius de la Posada en Valor de So na Caçana és de caràcter econòmic ja que es reinverteix en la pròpia adequació del jaciment les donacions voluntàries aportades per aquests mateixos visitants, qui, a més poden accedir al lloc durant tot l'any lliurement.

C) Programa de recerca Arqueològica i Patrimonial:

Sens dubte, la investigació arqueològica i del patrimoni cultural, inherents a So na Caçana és, ademés d'un objectiu principal, un motor bàsic a la posada en marxa d'aquest projecte. Amb el desenvolupament de successives Campanyes d'Intervenció Arqueològica i Patrimonial (excavacions, prospeccions i / o, sondejos, etc.,) i la impartició de cursos internacionals en arqueologia i patrimoni, no només pretenem avançar en el coneixement científic d'aquest jaciment, de l'arqueologia menorquina i i de la mediterrània, sinó fer partícep d'aquest procés d'investigació i de producció de coneixement a representants de diferent procedències i de diferents sectors socials (comunitat científica, professionals especialistes, estudiants en formació, voluntaris, etc.)

D) Programa de formació, informació i difusió:

No obstant això, aquest projecte no tindria raó de ser si els resultats que s'obtinguessin a partir de la seva execució no fossin difosos ni s'utilitzessin per ampliar, mitjançant la seva transimisión, al conjunt social dels coneixements que ja es tenen sobre la prehistòria, la protohistòria i la història de la mediterrània occidental. Per aquest motiu, procurem de manera continuada participar en congressos científics, impartir cursos, xerrades i conferències, celebrar i organitzar diferents esdeveniments culturals i difondre aquestes activitats en les xarxes socials i en els diferents mitjans de comunicació.

TANYT i So na Caçana

Desde que al 2012, l'associació cultural TANYT, mitjançant acord amb els propietaris dels terrenys en els que localitza So na Caçana i amb el vist-i-plau i l'aprobació requerida per part de l'administració estatal (Servei Tècnic de Patrimoni del Consell Insular), va asumir la gestió patrimonial del jaciment que ha desenvolupat els programes citats en la manera en què li ha estat possible, gràcies sobretot a la dedicació i a la mà d'obra altruista i voluntària dels seus associats i simpatitzants.

Les parts anteriorment citades (associació, propietat i administració) van acordar l'any 2013, comprometre's a potenciar i donar suport a la candidatura proposada pel Consell Insular de Menorca a la Unesco, per la declaració del patrimoni arqueològic menorquí com a patrimoni de la humanitat al ser inclosos Els Santuaris de So na Caçana en la llista dels 32 llocs arqueològics seleccionats com representatius d'aquesta riquesa patrimonial.

A partir de este año de 2016 se ha conseguido finalmente poner el marcha la primera de la serie de Campañas de Intervención Arqueológica contemplada en este Proyecto de Revalorización. Es también a partir de ese momento, en el que tras haber aportado la propia Asociación TANYT la necesaria inyección económica para poder iniciar esos trabajos de excavación e investigación, cuando se hace igualmente necesario un mayor apoyo que sustente económicamente el futuro desarrollo de esos mismos trabajos.

A partir d'aquest any 2016 s'ha aconseguit finalment posar en marxa la primera de la sèrie de Campanyes d'intervenció Arqueològica prevista en aquest Projecte de Revalorització que aquí presentem de manera de resumida. És també a partir d'aquest moment, després d'haver aportat l'associació pròpia TANYT la necessària injecció econòmica per poder inicia aquests treballs d'excavació i investigació, quan es fa igualment necessari el major suport que sustenti econòmicament el futur desenvolupament del projecte.
Les intervencions realitzades a dia d'avui i les que encara es troben en fase inicial o prèvia, es centren en desenvolupar una tasca científica mitjançant l'excavació de determinades àrees del jaciment, participació en congressos i publicacions especialitzades, utilizació de noves tecnologies en l'anàlisi del registre arqueològic, etc., i l'obra social dirigida a l'obertura del jaciment a través de la seva gestió, el seu estudi, i l'ensenyament i impartició de l'arqueologia com a disciplina científica mitjançant la participació directa del conjunt social, a través de la impartició de tallers i cursos teòrico-pràctics, directament vinculats a les campanyes d'excavació anuals programades.

El Jaciment

So na Caçanaés un topònim medieval que fa referència a un predi del sud-est menorquí a el que s'erigeix una antiga torre de defensa. En aquest lloc mateix, al km 6 de la carretera desde la població d'Alaior que es dirigeix a la urbanització costanera de Cala en Porter, es localitza un dels mes intrigants jaciments arqueològics de l'illa. Amb una prolongada ocupació humana confirmada des del s. Xv a.c. evidenciada per la presència de una significativa necròpolis de diversos hipogeus del Bronze Mitjà fins els nostres dies. Es localitzen en aquest jaciment restes materials de diverses etapes culturals de la prehistòria i la història insular d'entre els que destaquen dos "talaiots" de planta quadrangulars, restes constructius d'habitatges i una muralla característica del Ferro Mitjà - final a els quals caldria sumar la principal característica de aquest lloc arqueològic: ser l'únic jaciment de menorca, i per tant de tot l'orbe, en el que per el moment si de han localitzat dos i presumiblement fins a tres santuaris o recintes de taula. A aquestes evidències materials prehistòriques, haurian de sumar construccions i materials representatius de fases culturals diferents, siguin aquestes protohistòriques (púniques) o històriques, tant de procedència romana republicana, alt imperial i alt medieval com baix imperial (necròpolis islàmica) o baix medieval (la torre de vigilància ja citada ). Compte a més So na Caçana amb un representatiu conjunt de construccions pròpies i característiques de la tradició arquitectònica rural de Menorca.

Les campanyes de Recerca Arqueològica i Patrimonial:

Les excavacions arqueològiques a So na Caçana que a finals del s. XX va realitzar el museu de Menorca van quedar interrompudes a partir de 1987. Trenta anys després, l'Associació Cultural TANYT, ha aconseguit posar en marxa una nova sèrie de campanyes d'excavació de les que ja ha estat executada la primera d'elles i per la que ha comptat amb la participació de especialistes i professionals de contrastada formació procedents de diferents universitats i centres de recerca estatals (USC, UGR, UCA, CSIC-Incipit) i supranacionals (Universitat de Berlín). En dita campanya han participat, a més diversos estudiants d'arqueologia en formació i de han col·laborat també diversos voluntaris de diferents procedèncias (espanya, frança, alemanya, ucraïna, ..., etc.) que a més de han pogut conèixer de manera directa el patrimoni arqueològic , cultural i paisatgístic de la bella illa de Menorca.

La primera de aquestes excavacions s'ha dut a terme no només com una continuació del treball de recerca desenvolupat pel museu de menorca ja fa trenta anys, sinó que aquesta és entesa com l'arrencada d'un nou procés de recerca en l'que s'aplicaran una diferent metodologia d'estudi i noves tecnologies per a l'anàlisi del registre arqueològic.

Els resultats obtinguts en aquesta primera campana d'excavació, encara en procés d'estudi, ens fan ser optimistes en cuan a la possibilitat de continuar aquestes investigacions en base de l'interès científic suscitat per la informació que el jaciment pot aportar, respecte al coneixement de la protohistòria del mediterrani oriental (s III -. II ac) en un àmbit cultural, tan peculiar i caracterísitic com el final del ferro menorquí.
Per una altra part, la pròpia naturalesa de l'Associació TANYT dirigeix aquests treballs cap a un objectiu social, al fer que els resultats de les investigacions i dels treballs realitzats siguin publicats i presentats en congressos, a la vegada que es desenvolupen cursos de formació en arqueologia i patrimoni , ponències i conferències sobre el jaciment i l´aparició en diferents mitjans de comunicació.

Objetius Inmediats

A què destinarem les vostres aportacions
És nostre propòsit de cara a l'any 2017, es donar continuïtat a els treballs ja iniciats i d'aquets mode tractar de assolir l'objectiu que des de l'inici de la nostra gestió en el jaciment ens havíem plantejat: fer de So na Caçana un punt de referència reconeixible a nivell supraestatal en el que al gaudi, el coneixement, l'estudi i la socialització del riquíssim patrimoni arqueològic de Menorca es refereix.
Per això cal ampliar les àrees a estudiar i excavar per tal de avançar en els nostres coneixements sobre la prehistòria, la protohistòria i la prehistòria de la mediterrània occidental per així avançar a la revalorització del patrimoni arqueològic i cultural de menorca amb un criteri vàlid i contrastat .

Sobre les recompenses

En base als diferents tipus de recompenses, algunes d'elles seran lliurades de manera immediata mentre que altres podran s'entregaran i faran efectives al llarg del curs actual de 2017.

Més Informació a:

tanytac.wixsite.com/sonacassana
facebook.com/tanytmenorca

Preguntes freqüents

Encara no n'hi ha cap publicada

Tens algun altre dubte o pregunta?

Pregunta a l'autor/a

1 comentari

Si ja ets mecenes, Inicia sessió per comentar.

  • clara

    clara

    más de 7 años

    s'ha fet difusió d'aquest verkami? soc menorquina, visc a menorca, i m'he enterat perque estic investigant per fer un verkami i us he trobat... jo ara ho publicaré

Fem servir cookies pròpies essencials per poder oferir el nostre servei i de tercers per conèixer l'ús de la pàgina. Política de cookies