❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Discover the 10 most exciting projects of 2019!

Documental "L'exili de la marededéu de Núria"

Just esclatada la revolució del juliol del 36, el capellà del santuari de Núria s'endugué a peu per la muntanya la imatge de la Mare de Déu per protegir-la. A partir d'aquí comença el periple de la talla romànica que la portarà a Suïssa. Amb aquest documental volem donar a conèixer aquest exili.

Manuel Castellet

A project of

Category

Created in

0
seconds
107
Pledges
6.000€
From 6.000€
Contribute to the project

L'exili de la marededéu de Núria

Amb l'esclat de la Guerra Civil, i davant el fervor anticlerical dels milicians republicans, el capellà del Santuari de Núria, mossèn Ventura, es va endur la imatge de la Mare de Déu de Núria a peu per la muntanya amb l'objectiu de salvaguardar-la de possibles escomeses que la posessin en perill. A partir d'aquí va començar un exili de la imatge religiosa que es va allargar 4 anys i que va portar la verge a fer diverses estades: primer enterrada en un clot, després a la Catalunya Nord, seguidament va passar per l'abadia d'Hautecombe a França i va acabar arribant a Suïssa, on va estar primer en una caixa forta d'una oficina bancària i finalment va acabar en mans del bisbat de Friburg. Durant aquest temps la imatge va ser custodiada per diverses persones: en primera instància, per mossèn Ventura, però a partir d'aquí i a mesura que anava canviant de lloc, també canviaven els seus vigilants; Rafael Patxot va ser l'encarregat de fer-ne el trasllat fins a Suïssa. La marededéu de Núria no va retornar a terres catalanes fins al 1941.

El documental

El documental L'exili de la marededéu de Núria vol donar a conèixer els fets ocorreguts durant l'exili de la verge. Per fer aquest audiovisual es combinaran dos aspectes: el del documental clàssic, amb entrevistes i documentació de l'època, i les recreacions del viatge de la imatge de la Mare de Déu. Pel que fa a les entrevistes, són nombroses —encara ara— les persones que recorden els fets i que ens serviran per detallar la història, ja sigui mitjançant gent de la zona, especialment de Queralbs, que recorden els fets del juliol del 36, o familiars i coneguts de les diferents persones que es van encarregar de guardar la imatge religiosa i que recorden amb tot detall els fets que els van explicar els protagonistes.

A més a més, per fer més atractiu el documental, aquestes declaracions aniran acompanyades tant de documentacions de l'època (com el mapa que mossèn Ventura va fer per marcar on havia enterrat la verge el primer dia) com de la realització de recreacions respectant el rigor històric per tal de representar els diferents trasllats i els estadis per on va passar la Mare de Déu.

La voluntat és fer un documental que detalli d'una manera clara els fets que van succeir, explicada a través dels records i de la memòria dels implicats, i, alhora, fer-lo amè, atractiu i interessant pel públic intergeneracional que el veurà gràcies a les recreacions, el ritme, el muntatge i la història en si.

Qui som

Manuel Castellet, coordinador del projecte, a part de ser l'autor del llibre L'exili de la Marededéu de Núria (1936-1941), em defineixo com a matemàtic de professió, excursionista per afició i amant de Catalunya i la cultura catalana, per devoció. He estat professor de matemàtiques a la UAB, president de l'Institut d'Estudis Catalans i director de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, a més de ser autor d'altres llibres i de participar en altres iniciatives.

Per realitzar aquest documental compto amb la col·laboració de Zeba Produccions. Ells són autors de diversos treballs coproduïts o emesos per Televisió de Catalunya com Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit; La Sardana, dansa nacional de Catalunya?; La Crida, història d'una resposta; Terra Lliure, punt final o Pau Escalé, go to the parad-Ice. A més a més, també han realitzat molts projectes de caràcter més local com els documentals sobre la Guerra Civil a Olot, Ripoll o Bianya, o documentals de memòria històrica de les Valls de Ribes o de l'Aiguat del 1940.

A què destinarem les vostres aportacions

El pressupost per fer aquest documental està comptabilitzat en 15.000 euros. D’aquesta quantitat, 6.000 euros són els que volem aconseguir a través del micromecenatge i la resta provenen de diverses institucions: els Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Ripollès, l’Ajuntament de Queralbs i l’Ajuntament de Ribes de Freser

Aquests 6.000 euros inclouen, a part de sufragar les despeses que ens suposen les recompenses per als mecenes, una part de la realització del documental:

 • Producció, gestió i realització de les recreacions.

 • Gravació de les entrevistes.

 • Treball en equip amb totes les parts implicades.

 • Edició del vídeo.

Calendari previst

El documental es començarà a rodar aquesta tardor del 2014 i estarà llest a la primavera del 2015. Per tant, un cop acabat el documental, s'entregaran les recompenses.

Els col·laboradors i les recompenses

Per tirar endavant aquest projecte comptem amb la col·laboració de diverses entitats, empreses i institucions que ens ajuden oferint recompenses.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

FGC participa en la campanya de micromecenatge aportant viatges gratuïts amb el Cremallera de Núria i promocions a l'Hotel Vall de Núria.

Editorial Alpina

Alpina, a part d'oferir el llibre L'exili de la marededéu de Núria (1936-1941), també aporta com a recompenses un lot de llibres valorat en 100 euros.

Institut d'Estudis Catalans i entitats afiliades

L'IEC col·labora amb el projecte aportant els volums següents:

L'IEC amb la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i la Societat Catalana de Física:

L'IEC amb la Societat Catalana de Geografia:

L'IEC amb la Institució Catalana d’Història Natural i altres entitats:

L'IEC amb la Fundació Mercè Rodoreda:

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

6 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Manuel Castellet

  Manuel Castellet
  Author

  almost 6 years

  Benvolgut Josep M.,

  El tema que ens plateges ja ens l'ha comentat més d'una persona. Aquests dos fets són molt interessants però prou diferents tant en el temps com en la intenció, i creiem que mereixen un tractament diferenciat.

  Si el documental sobre l'exili de 1936-1941 rep el favor de la gent, tant pel que fa al finançament com quan ja estigui fet, la nostra voluntat és fer una segona part, amb aquest altre episodi.

  T'agraîm sincerament la teva aportació.

 • Josep M Farrés

  Josep M Farrés

  almost 6 years

  Benvolguts:

  És fantàstic el projecte, però em sembla que queda coix. Per què no ampliar-lo explicant que durant el franquisme hi hagué un altre exili, per evitar que la imatge fos el centre del nacionalcatolicisme? Són dues situacions paral·leles.

 • Manuel Castellet

  Manuel Castellet
  Author

  almost 6 years

  Òscar, les aportacions que portaran logotip, a part de les institucions que financen el projecte a part del Verkami, seran les associacions que participin en l'aportació de 200 euros en amunt. En el cas de les empreses és el mateix: a partir de 200 euros pot aparèixer el logotip, i com més gran és l'aportació, més gran és el logotip i més destacat serà respecte a la resta.

 • Òscar

  Òscar

  almost 6 years

  Hola de nou, no he pogut fer-vos la pregunta en l'anterior correu... El tema és si puc demanar d'incloure el logotip de la meva empresa en els crèdits, enlloc del nom. O a partir de quina aportació això és posible? Moltes gràcies.

 • Manuel Castellet

  Manuel Castellet
  Author

  almost 6 years

  Moltes gràcies Òscar!

 • Òscar

  Òscar

  almost 6 years

  Benvolgut, rebeu la meva felicitació per aquest fantàstic projecte del que ben segur aconseguireu l'objectiu. Felicitats per l'anterior llibre que vau escriure. Descobrir aquests fets del nostre passat, ens enamora encara més d'un país... Catalunya.

5€
2 backers

Posem el teu nom als crèdits

10€
8 backers

Posem el teu nom als crèdits + Podràs veure el documental en línia

25€
30 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental

30€
4 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 1 viatge amb el cremallera de Núria

35€
8 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria

40€
11 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria"

50€
19 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental

65€
1 backer

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + 1 llibre a escollir de l'IEC i entitats afiliades

75€
1 backer

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + 1 llibre a escollir de l'IEC i entitats afiliades + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge

85€
0 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge + 2 llibres a escollir de l'IEC i entitats afiliades

100€
16 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge + 2 llibres a escollir de l'IEC i entitats afiliades + participació com a extra en el documental

130€
1 backer

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge + 2 llibres a escollir de l'IEC i entitats afiliades + participació com a extra en el documental + promoció d'un 2x1 a hotel Vall de Núria (segons disponibilitat)

150€
2 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge + 2 llibres a escollir de l'IEC i entitats afiliades + participació com a extra en el documental + promoció d'un 2x1 a hotel Vall de Núria (segons disponibilitat) + lot complert de llibres de l'Editorial Alpina

200€
0 backers

PER A ASSOCIACIONS

Posem el vostre logotip als crèdits + 5 DVD del documental + viatges amb el cremallera de Núria + 5 llibres "L'exili de la marededéu de Núria" + presentació del documental a la seu de l'entitat

200€
1 backer

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge + participació com a extra en el documental + promoció d'un 2x1 a hotel Vall de Núria (segons disponibilitat) + lot complert de llibres de l'Editorial Alpina + lot complert de llibres de l'IEC i entitats afiliades

300€
2 backers

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge + participació com a extra en el documental + lot complert de llibres de l'Editorial Alpina + lot complert de llibres de l'IEC i entitats afiliades + 1 habitació doble a l’hotel Vall de Núria en règim de dormir i esmorzar (segons disponibilitat)

400€
1 backer

Posem el teu nom als crèdits + 1 DVD del documental + 2 viatges amb el cremallera de Núria + llibre "L'exili de la marededéu de Núria" + assistència a l'estrena del documental + visita guiada del santuari de Núria al Clot de la Verge + participació com a extra en el documental + lot complert de llibres de l'Editorial Alpina + lot complert de llibres de l'IEC i entitats afiliades + 1 habitació doble a l’hotel Vall de Núria en règim de pensió completa (segons disponibilitat)

99 people helped bring this project to life

61
are returning backers of Verkami
38
are new backers
 • eduardmiguelcostal
 • ramonestany
 • nuria burgada
 • josepjms
 • MARC DESCALS
 • Joana Bonet Tresens
 • Antònia Figueras i Bas
 • cullell
 • Sala
 • EnricNart
 • Joan Pelàez
 • Ramon
 • Margot Mitjana
 • Bergadrak
 • David-Henry
 • Pau Ibars
 • duranbahi
 • Núria Tintó Bragulat
 • lmegias
 • josep samaranch
 • Santuari de la Mare de Déu de Núria
 • M Teresa Borras Brunet
 • Oriol Planella
 • Tomeu87
 • ALBELDA
 • Jorlucas1
 • muntsa
 • vladimir.zaiats
 • Carles Duarte
 • Helena Carles
Cookies help us to offer you the best experience. Settings