2015 — VERKAMI: 5 años haciendo historia del crowdfunding
×

Descripción del proyecto

QUÈ ÉS CRÍTIC?

Crític és un mitjà digital especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb el suport i participació d'una xarxa de periodistes i col·laboradors. Editarem cada setmana un reportatge en profunditat sobre un tema d'actualitat política, econòmica i social. També publicarem continguts diaris d'opinió i anàlisi i una entrevista setmanal. Puntualment editarem revistes monogràfiques en paper sobre temes de gran interès social. Una aposta pel periodisme amb #sentitcrític, que es finançarà mitjançant la subscripció.

PER QUÈ FEM CRÍTIC?

Ens adrecem a una comunitat interessada en el periodisme d'investigació. Creiem en el periodisme incòmode, el que aborda els temes amb profunditat, context i dades, contrastant les fonts i sense caure en el pamflet. Apostem pel periodisme reposat o slow journalism: menjar poc i pair bé. Volem defugir el fast food informatiu i el “periodisme de tuits”. També volem visualitzar i potenciar veus crítiques en l'àmbit de l'anàlisi i l’opinió, amb l’objectiu de trencar amb l'univers autoreferencial dels “opinòlegs” i tertulians. Creiem que un millor periodisme vol dir uns millors ciutadans, més ben informats i més lliures a l'hora de prendre decisions.

QUÈ FAREM A CRÍTIC?

Un reportatge d'investigació setmanal. Prioritzarem el periodisme de dades, el fact checking i l’anàlisi de l’activitat d’administracions i grans corporacions privades. Política, economia i societat seran els grans eixos, posant el focus als Països Catalans i a l'Estat espanyol. Aquest contingut serà, en un primer moment, exclusiu per a subscriptors, i posteriorment s'obrirà a tota la comunitat.

Una altra mirada al dia a dia. No tenim ni la capacitat ni la necessitat d'estar pendents de l'última hora i l'actualitat. Això ja ho fan molts altres mitjans. Per això a CRÍTIC prenem el compromís de publicar cada dia de dilluns a divendres un únic contingut d'actualitat. Una anàlisi en alguns dels nostres blocs temàtics o de col·laboradors, un article d'opinió d'un tema clau, una entrevista en profunditat... Aquests continguts seran en obert per a tota la comunitat.

Avantatges exclusius per a subscriptors. Crític es finançarà principalment gràcies als subscriptors. Tots ells tindran accés als continguts abans que siguin publicats en obert, els seus comentaris seran destacats entre els de tota la comunitat i rebran de forma periòdica la Selecció Crític, un recull d'articles i reportatges bàsics de la premsa nacional i internacional. Tots els subscriptors podran participar en el debat sobre CRÍTIC a través d'un bloc col·lectiu obert a aportacions autocrítiques, d'enquestes sobre els continguts i de trobades periòdiques de subscriptors. Proposarem al subscriptor participar en entrevistes d'autoria col·lectiva per a la web de CRÍTIC.

Monogràfic CRÍTIC: El Procés. Som digitals, però també som uns fans del paper. CRÍTIC publicarà periòdicament monogràfics en paper sobre temes de gran rellevància. El primer es titularà El Procés i serà una anàlisi en profunditat de totes les derivades obertes amb el procés sobiranista. L’objectiu és publicar, si la capacitat del projecte ho permet, com a mínim un monogràfic a l'any.

QUÈ INCLOU LA SUBSCRIPCIÓ A CRÍTIC?

Hi haurà dues modalitats de subscripció: semestral (30 euros) i anual (52 euros). Durant els 40 dies de micromecenatge, la subscripció semestral costarà 25 euros i l'anual, 40. Totes les subscripcions inclouen els següents avantatges:

 • Accés en exclusiva als reportatges d'investigació abans de la seva publicació en obert.
 • Enviament periòdic de la Selecció CRÍTIC, un recull d'enllaços a articles i reportatges de premsa nacional i internacional.
 • Reconeixement en la comunitat. Els teus comentaris apareixeran destacats respecte la resta d'aportacions.
 • Participació en les trobades de subscriptors fora de la xarxa.
 • Participació a FemCRÍTIC, blog col·lectiu sobre periodisme en què periodistes i subscriptors comentarem i analitzarem els continguts de CRÍTIC i aportarem reflexions sobre el present i el futur de l'ofici.
 • Monogràfic CRÍTIC en paper (només amb la subscripció anual).

LA COOPERATIVA CRÍTIC: QUI SOM?

CRÍTIC serà una empresa cooperativa perquè els seus impulsors apostem per un format empresarial de gestió democràtica, amb participació econòmica equitativa dels socis, autonomia i integrat en l'àmbit de l'economia social i solidària.

Socis de treball. Els tres socis de treball de CRÍTIC i fundadors del projecte són els periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila. Els tres han pres part del projecte de l'Anuari Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. En Roger i en Sergi deixen les seves feines per implicar-se el 100% a CRÍTIC, coordinant tots els àmbits redaccionals i empresarials. En Joan tindrà una implicació a temps parcial, dedicada a la comptabilitat i gestió econòmica de la cooperativa.

Equip CRÍTIC: La nostra "redacció pirata". Comptem amb un petit equip de col·laboradors regulars, que elaboraran gran part dels reportatges d'investigació. Seran Marc Andreu, Laia Altarriba, Xavier Alegret, Marc Font i Núria Vilà, a més del fotoperiodista i il·lustrador Jordi Borràs. Provenen d'àmbits periodístics diversos, la majoria han col·laborat a l'Anuari Mèdia.cat i han treballat tant en mitjans tradicionals com a la premsa alternativa.

Col·laboradors d'opinió i anàlisi. Una trentena d'analistes aportaran de forma puntual continguts a CRÍTIC. Hem intentat combinar experiència amb joventut i persones amb presència als mitjans tradicionals amb apostes de futur. Són Jordi Armadans (periodista i director de la Fundipau), Antonio Baños (periodista i escriptor), Josep Manel Busqueta (economista i membre del Seminari Taifa), Miquel Carrillo (secretari executiu d'Enginyeria Sense Fronteres), Albano Dante i Marta Sibina (editors de la revista Cafè amb Llet), Manuel Delgado (antropòleg), David Espinós (consultor en comunicació), Iolanda Fresnillo (especialista en deute), Oriol Fuster Cabrera (periodista i traductor), Gemma Galdon (professora de seguretat, tecnologia i societat a la UB), Aitor Hernández (professor de dret constitucional i ciència política a la UB), Marina Llansana (consultora en comunicació), Helena López Vallejo (periodista), Guillem Martínez (periodista), Ivan Miró (sociòleg i cooperativista), Fabián Mohedano (treballòleg), Merche Negro (periodista i comunicadora), Ismael Peña (professor de dret i ciència política de la UOC i director d'Innovació de la Fundació Jaume Bofill), Homera Rosetti (periodista), Elisenda Rovira (periodista), Nel·la Saborit (enginyera i secretària tècnica de l’ANC), Martí Sales (poeta i músic), Montse Santolino (periodista i directora de comunicació de la FCONGD), Antoni Soy (catedràtic d'economia de la UB), Joan Subirats (catedràtic de ciència política de la UAB), Joan Manuel Tresserras (doctor en ciències de la informació i professor de periodisme de la UAB), Gemma Ubasart (doctora en ciència política per la UAB) i Ricard Vilaregut (politòleg i director del CIEMEN).

Socis col·laboradors. CRÍTIC compta amb una cinquantena de socis col·laboradors d'àmbits socials, polítics i culturals molt diversos, que han aportat capital inicial al projecte amb quantitats que sumen entorn de 50.000 euros. Els socis col·laboradors formaran part del consell editorial de CRÍTIC i tindran el 40% dels vots en l'assemblea general anual de la cooperativa. El 60% restant dels vots recaurà sobre els socis de treball, que seran els responsables finals de tots els continguts.

A QUÈ DEDICAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

Els micromecenes de CRÍTIC seran els seus primers subscriptors. Volem que CRÍTIC sigui des del primer moment un producte del tot professional. El procés d'arrencada i el cost del primer exercici s'eleva fins als 80.000 euros, que inclouen tant els recursos humans que faran possible el projecte (dos periodistes a jornada completa, un gerent a temps parcial i una xarxa de prop de trenta col·laboradors remunerats) com tota l'estructura administrativa bàsica. Part de la inversió serà coberta amb el crowdfunding. Una altra part serà coberta a través de les aportacions dels socis col·laboradors i del capital invertit pels tres socis de treball.

La clau del projecte serà la consolidació dels primers micromecenes en subscriptors regulars. Segons el nostre pla d'empresa, la viabilitat del projecte serà a quatre anys quan hem d'assolir un mínim de 1.000 subscriptors. Això permetria mantenir l'estructura i els col·laboradors. El finançament col·lectiu serà la clau de la independència d'un projecte que no es basarà en grans anunciants, d'un inversor individual o de crèdits bancaris. A més, també ens finançarem amb publicitat (amb criteris ètics), però mai podrà representar més del 25% dels ingressos de la cooperativa.

CALENDARI DE LLANÇAMENT

En aquests moments estem treballant en la pàgina web de CRÍTIC, que hem projectat i dissenyat amb la complicitat de l'empresa Talaia Multimèdia. També fa mesos que estem treballant en la recerca i investigació de temes periodístics. A hores d'ara ja tenim en marxa el blog de la campanya #sentitcrític.

CRÍTIC publicarà el seu número zero el mes de setembre de 2014, i a partir de llavors començarà a publicar amb regularitat. El llançament anirà acompanyat d'un acte de presentació per a micromecenes que hagin realitzat inversions de 60 euros o més. El mes d'octubre, coincidint amb el llançament de la revista EL PROCÉS, realitzarem un acte obert al públic general a Barcelona.

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(8)

 • El qüestionari de quicksurveys "Decideix el nou repte de Crític" és un desastre, tant tècnicament com lingüísticament. Podeu millorar els canals de comunicació amb els subscriptors?

  hecha por francesc

  Hola Francesc, Hem enviat una enquesta incorrecta i inacabada per error. Ara us hem fet arribar un nou formulari de google docs amb les tres opcions. Gràcies.

 • Si aportem 25 euros al projecte, que suposen mig any de subscripció, la possible renovació serà amb l'oferta actual de Verkami o s'aplicarà la semestral de 30 euros i l'anual de 52 euros?

  hecha por rogalmar

  Hola! A partir de la finalització del Verkami, les subscripcions valdran 30 euros (semestral) i 52 euros (anual), tan pels nous subscriptors com pels mecenes que renovin. En la mesura del possible farem promocions periòdiques de subscripció amb descomptes amb l'objectiu de fidelitzar, però dependrà del volum de noves altes i renovacions que tinguem.

 • Hola! El fet de que entre els socis col·laboradors hi hagi representants de partits polítics (EUiA, ICV, ERC) no posa en perill la vostra independència? Encara que només tinguin un 40% dels vots en l'AG, no hi ha perill de voler "quedar bé" amb ells?

  Hola Marcel. Una reflexió d'entrada: no creiem que existeixi el periodisme independent. Tots els mitjans depenen d'algú. La nostra intenció és dependre de la gent, per això ens volem finançar amb subscripcions. Els socis col·laboradors aporten un finançament per arrencar. Hem buscat un grup heterogeni on hi ha gent de moltes tendències i militàncies, no només les que esmentes. El nostre objectiu és que tothom se senti una mica incòmode: ens agrada que gent que sovint no coincideix es posi d'acord per impulsar el periodisme d'investigació. El fet que siguin aportacions relativament modestes (1.000 euros) fa que cap soci tingui un gran capital invertit. Com tu dius, la decisió última en una cooperativa la tenen els socis de treball, per tant, la redacció periodística. La millor prevenció serà que la comunitat de subscriptors ens marqui d'aprop. Podem equivocar-nos, això sí. Però creiem que si algun dia perdem la llibertat periodística també perdrem la gent que ens dóna suport i CRÍTIC no serà viable.

 • Un 20% de dones entre els socis col·laboradors... li faltarà perspectiva de gènere al #sentitcrític, com ja passa amb tants mitjans?

  hecha por anna

  Hola Anna. Tens tota la raó. És una mancança del projecte que hem tingut present des del primer moment i hem intentat superar, per ara sense èxit. Seguim intentant aconseguir més sòcies! Pel que fa als col•laboradors d'opinió, el percentatge de dones és més elevat (sobre el 40%). Hem de millorar.

 • Serà tot en versió digital o hi haurà també versió en paper? Gràcies i sort amb el nou projecte des de Mallorca!

  hecha por Joanf90

  Tindrem expressions puntuals en paper en forma de revistes monogràfiques sobre temes de gran interès social. El primer d'aquests monogràfics girarà entorn del procés sobiranista al Principat i es publicarà a la tardor. Totes les recompenses a partir de 40 euros inclouen aquesta revista en paper. La idea és publicar com a mínim un monogràfic en paper a l'any.

 • Soc periodista especialitza en medi ambient i salut. Trobe a faltar aquesta vessant als noms que proposeu. No us interessaran aquests àmbits?

  hecha por Lídia

  Crític se centrarà en temàtica política, econòmica i social. Per tant, temes de medi ambient i salut hi tindran cabuda. Estem oberts a tota mena de propostes! Fes-nos-les arribar a info@sentitcritic.cat. Gràcies!

 • Tot i que no els conec a tots, pel que veig a la web gairebé tothom que hi participa és del Principat. La meva pregunta és: El projecte serà d'àmbit del Principat o de tots els Països Catalans? Gràcies! Sort i encerts! Té molt bona pinta!

  hecha por Jaume

  Hola Jaume. Treballarem en la mateixa línia que l'Anuari Mèdia.cat. En els reportatges, volem aportar dades d'àmbit Països Catalans sempre que sigui possible. I tindrem present incloure temes centrats en el País Valencià i les Illes Balears. Tanmateix, volem ser realistes i no generar expectatives que no podrem complir: de moment, els periodistes que impulsem Crític som del Principat. Ens marquem el repte de treballar per incorporar còmplices de la resta de territoris dels Països Catalans.

 • Heu publicat en algun lloc qui són els socis col·laboradors? Gràcies i endavant amb el #sentitcrític!

  hecha por jalbaiges

  Hola! A la web www.sentitcritic.cat trobaràs tota la informació. En concret els socis col·laboradors figuren tots en aquest enllaç:

  http://www.sentitcritic.cat/cooperativa-critic-qui-som/socis-col-laboradors

Si quieres saber más pregúntale al autor

Crític, periodisme d'investigació

Crític, periodisme d'investigació

Conseguidos45.420€
de25.000€
100% conseguidos Conseguido!
Crític és un mitjà de comunicació especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb la participació i suport d'una xarxa de col·laboradors. Fem possible el periodisme amb #SentitCrític.
Crític és un mitjà de comunicació especialitzat en investigació, periodisme reposat i anàlisi crítica. L'impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb la participació i suport d'una xarxa de col·laboradors. Fem possible el periodisme amb #SentitCrític.
Creado en: Barcelona

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 20 de Julio de 2014.

 
 • Aportando 10€
  100 Mecenas

  Un mes de subscripció a CRÍTIC
  + Agraïments

 • Aportando 25€
  196 Mecenas

  Sis mesos de subscripció a CRÍTIC
  + Agraïments

 • Aportando 40€
  578 Mecenas

  Un any de subscripció a CRÍTIC
  + Revista monogràfica en paper EL PROCÉS
  + Agraïments

 • Aportando 60€
  135 Mecenas

  Un any de subscripció a CRÍTIC
  + Revista monogràfica en paper EL PROCÉS
  + Agraïments
  + Una invitació per a dues persones a la festa de presentació de CRÍTIC (mes de setembre)

 • Aportando 100€
  39 Mecenas

  Un any de subscripció a CRÍTIC
  + Dos exemplars de la revista EL PROCÉS (un per tu i l'altre l'enviarem a la biblioteca o adreça que ens indiquis)
  + Agraïments
  + Un cupó amb sis mesos de subscripció gratuïta a CRÍTIC per regalar a qui vulguis
  + Invitació per a quatre persones per a la festa de presentació de CRÍTIC per a micromecenes (mes de setembre)

 • Aportando 200€
  5 Mecenas

  Dos anys de subscripció a CRÍTIC
  + Quatre exemplars de la revista EL PROCÉS (un per tu i els altres els enviarem a les biblioteques o domicilis que ens indiquis)
  + Agraïments
  + 2 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per compartir amb qui vulguis
  + Invitació per a quatre persones per a la festa de presentació de CRÍTIC (mes de setembre)
  + Selecció Crític de llibres sobre periodisme (4 volums) gentilesa de les editorials de Contrabandos.

 • Aportando 250€
  3 Mecenas

  Dos anys de subscripció a CRÍTIC
  + Quatre exemplars de la revista EL PROCÉS (un per tu i els altres els enviarem a les biblioteques o domicilis que ens indiquis)
  + Agraïments
  + 4 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per compartir amb qui vulguis
  + Invitació per a quatre persones per a la festa de presentació de CRÍTIC (mes de setembre)
  + Selecció Crític de llibres sobre periodisme (4 volums) gentilesa de les editorials de Contrabandos.

 • Aportando 250€
  3 Mecenas

  RECOMPENSA PER ENTITATS

  35 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per a socis de l'entitat
  + Taller de periodisme crític per a socis amb participació dels membres de la cooperativa CRÍTIC + Bàner promocional durant tres mesos a la web de CRÍTIC
  + Agraïments.

 • Aportando 400€
  1 Mecenas

  RECOMPENSA PER A ENTITATS

  100 cupons de subscripció anual als continguts digitals de CRÍTIC amb un 50% de descompte per als socis de l'entitat
  + Taller de periodisme CRÍTIC per a socis
  + Bàner durant sis mesos a la web de CRÍTIC
  + Mòdul de publicitat gratuït a la revista EL PROCÉS
  + Agraïments.

 • Aportando 500€
  1 Mecenas

  Subscripció a CRÍTIC durant cinc anys
  + 5 exemplars de la revista EL PROCÉS (un per a tu i la resta els enviarem on ens indiquis)
  + Agraïments
  + 4 cupons amb una subscripció anual als continguts de CRÍTIC amb un 50% de descompte el primer any per regalar a qui vulguis
  + Invitació per a 5 persones a la festa de presentació de CRÍTIC
  + Pack de llibres sobre periodisme gentilesa de les editorials de Contrabandos (5 volums)

 • Aportando 1.000€
  1 Mecenas

  Subscripció a CRÍTIC a perpetuïtat
  + 8 exemplars de la revista EL PROCÉS (un per a tu i la resta els enviarem on ens indiquis)
  + Agraïments
  + 8 cupons amb una subscripció anual amb un 50% de descompte el primer any per compartir amb qui vulguis
  + Invitació per 10 persones de presentació de CRÍTIC
  + Pack de llibres sobre periodisme gentilesa de les editorials de Contrabandos (8 volums)
  + Participació en les reunions periòdiques del consell editorial de CRÍTIC

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 20 de Julio de 2014.

 

Proyecto destacado por Crític

Blog del proyecto (6)

6 actualizaciones más verlas todas

Autor/a del proyecto

Foto de Crític
Crític
Crític és un mitjà de comunicació digital especialitzat en periodisme d'investigació, en format cooperatiu i finançat per subscriptors. Leer más
Crític tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://www.elcritic.cat