ELS ORÍGENS
El projecte de crear una muixeranga a Castelló ve d'anys enrere, però va ser a finals de l'any passat quan un grup de persones mogudes per la recuperació de les nostres tradicions culturals vam decidir tirar avant i intentar-ho.
Ho vam fer aprofitant les xarxes socials: creant una pàgina al facebook, a la que en només 24h va arribar a 150 "m'agrada". Poc després vam organitzar una reunió entre les persones interessades en participar activament del projecte i establir una data de començament d'assajos.
PERÒ LA PREGUNTA CLAU: QUÈ ÉS UNA MUIXERANGA?
Per no fer-lo llarg: La muixeranga és un ball típic valencià que té origen en les moixigangues (ball de locos). Aquesta és l'origen dels actuals castells catalans, ja que alguns valencians van anar a conrear arròs a les Valls i, quan se van establir allà, van continuar fent muixerangues. És per això que, d'inici, als castells se'ls coneixia com a Ball de Valencians.
Amb els temps van evolucionar a les espectaculars torres humanes que avui coneixem. Però al País Valencià, després d'algunes crisi, continuem amb -quasi- el ball original. Que ara està tenint una renaixença i recuperant-se allà on s'havia perdut i creant-se de noves on no hi havia.
Una diferència entre muixerangues i castells és que, mentre els castells són figures rectes de moltes alçades, les muixerangues són de forma piramidal i amb menys alçades.
La Muixeranga d'Algemesí, la més coneguda, ha sigut nomenada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, juntament amb els castells.
Tal és la importància de les muixerangues al País Valencià que molta gent reivindica la música que acompanya a la muixeranga d'Algemesí com a himne del País.
LA CONLLOGA
Els assajos els vam començar la darrera setmana de novembre i, com els que vam començar no teníem cap noció tècnica, vam demanar ajuda als amics de la Muixeranga de Camp del Túria; els quals se van desplaçar a la Plana a compartir coneixements i tècniques. A eixe primer assaig vam acudir una dotzena de persones.
Des de llavors hem anat quedant cada divendres al CP Tombatossals incrementant en cada assaig el nombre de persones participants. I a l'aniversari de les Normes de Castelló -el 21 de desembre- se'ns va convidar a muntar una parada a la Fira d'entitas organitzada per Castelló per la Llengua, a la qual vam acudir i organitzar un taller per al públic assistent. Tal va ser l'acollida que vam atrevir-nos a fer un parell de figures al mig de la plaça. Eixa data va ser clau per a la conlloga: el nombre de participants se va multiplicar.
Al febrer vam celebrar la nostra Assemblea constituent, aprovant els estatuts i designant els càrrecs. Entre executiva, àrea tècnica i diferents comissions se va involucrar vora 30 persones diferents. En eixa assemblea també se va decidir quina seria la indumentària pròpia de la conlloga: brusa valenciana de vions, amb faixa roja i pantalons blancs.
Ara voldríem fer un incís per explicar el per què portem el nom de Conlloga:
"Conlloga" és un mot autòcton del nord del País Valencià que fa referència a un grup de gent amb interessos comuns i solidaris. L'etimologia pot vindre del verb "conllogar" que se gaste als Ports, que vol dir alguna cosa com "llogar o prestar les ferramentes o les bèsties per a conrear". Com que des del primer dia l'afinitat i el feeling de tots els membres de la muixeranga va ser immediat, vam decidir incloure eixe mot al nostre nom. A més de per recuperar-lo quan ja estava quasi en desús. Amb el temps ens hem sentit més identificats amb Conlloga que amb Muixeranga, i és per això que quan ens referim a nosaltres ho fem com a conlloga.
Tornant al dia a dia de la conlloga, vam continuar assajant cada divendres sense descans i desplaçant-mos a visitar altres assajos d'altres colles; com els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta o tornant la visita a la Muixeranga de Camp del Túria. A més de anar a ajudar a la Muixeranga de Camp de Morvedre a una actuació seua a Vila-real. A més ens han visitat a assajos muixeranguers i muixerangueres de la Nova d'Algemesí, Sueca o València. I hem fet un assaig a la fresca a la plaça Santa Clara de Castelló el dia de Sant Josep.
Però el dia gran va ser el dilluns de Magdalena, les nostres festes, que vam organitzar un taller a la plaça Major de Castelló; on va participar molta gent i on vam fer la nostra entrada en el món cultural castellonenc. Va ser este dia que vam estrenar la nostra indumentària.
PER QUÈ AQUESTA CAMPANYA
I és aquest el motiu de fer aquest verkami: la indumentària ens l'ha confeccionat la reconeguda Conxa Oliver a preu de cost, però no volem que el fet d'haver de, només entrar a la conlloga, tindre unes despeses pugue fer que alguna gent no pugue entrar. La brusa té un cost de entre 30 i 60€, depenent del tallatge, més entre 10 i 30 de la faixa i altres 10 del pantaló com a mínim. I si pensem que molts integrants de la conlloga són famílies senceres de entre tres i quatre membres, la despesa és important. A més en tenim moltes persones que són encara estudiants i no tenen ingressos, o gent aturada que està patint la situació actual. Tenim gent que, ara, la seua il·lusió és la conlloga. No volem que l'economia sigue un handicap.
Però també tenim membres que sí poden fer-se càrrec d'aquesta despesa, o de part d'ella. Inclús hi ha qui s'ha oferit a ajudar a altres membres. I ara volem involucrar-te a tu, però volem explicar-te en què gastarem, d'aconseguir-lo, aquest finançament.
En aquest moment formem part de la conlloga 72 persones, quasi totes ja tenen la indumentària però no se li ha pogut pagar a la proveïdora el total de la factura. Se li deuen, avui, 1.500€. Volem dedicar part d'aquests ingressos a pagar-li el deute. A més hem de comprar cascs pels xiquets, per la seua seguretat. Hem de fer una assegurança, que esperem no gastar mai. I volem comprar més indumentàries de tallatge xicotet per a que, conforme aniran creixent, els pares i mares no tinguen una nova despesa. Que puguen tornar la brusa gastada i canviar-la per una de talla adequada: crear una borsa de bruses de xiquets. A més, voldriem comprar un nou rotllo de tela de vions i tindre-la emmagatzemada; no sigue cosa que demà no hi haja stock. Però això serà només si sobra alguna cosa i membres de la conlloga poden anar fent-se càrrec, poc a poc, de les despeses. I, com no, haurem de pagar les recompenses dels mecenes, les quals tindrem enllestides 15 dies després de finalitzar aquest projecte.
ANIMEU-VOS A PARTICIPAR!
I ara la promo! qui pot formar part de la conlloga? qualsevol. Alts, baixos, prims, forts, majors, joves, adolescents... tothom té cabuda. I la conlloga, la muixeranga, no es nutreix només les persones que fan les figures: cal portar el tema de documentació, d'investigació, comunicació, logística, etc. Tothom és benvingut. Només hi ha un requisit: fer conlloga!
CALENDARI PREVIST
Durant la duració d'aquest projecte de finançament tenim ja tancats dues eixides:
Taller a la Festa de la Primavera del Raval Universitari de Castelló, el proper dissabte 12 d'abril a les 10:00h
Homenatge a Vicent Pau Serra al Teatre Principal de Castelló, el dia 8 de maig
Si pots arrimar-te seràs benvingut/da
PER A MÉS INFORMACIÓ
Si vols contactar amb nosaltres pots acudir als nostres assajos de divendres, a les 20:15h, en el CP Tombatossals; pots seguir-nos al facebook i al twitter, enviar-nos un correu o deixar-nos un missatge al nostre web
0 comments
If you are already a sponsor, please Log in to comment.