❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Una experiència al Camp de la Bota 1969-1974: la força de les persones

Un llibre que recull des d'una experiència personal l'esforç de tot un barri per sortir de la marginació. Aporta documents originals del barri i opinions recollides a la premsa del moment. Preten donar una breu revisió a la història d'un barri marginal de Barcelona dels anys 70

Carles Ronda Escrich

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
51
Aportaciones
3.045€
De 3.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

El camp de la Bota és, possiblement, un indret desconegut per el barcelonins i/o habitants de Catalunya, que ignoren la historia d'un lloc on van morir centenars de persones després de la guerra i on, posteriorment, n'hi van malviure alguns milers en barraques fins l'any 1989.

La intenció és recollir en un llibre les vivències i els esdeveniment d'un moment concret de la historia de Barcelona.

Es tracta de publicar un llibre amb experiències, documents i fotografies originals, sobre la base de la meva estada al Camp de la Bota entre 1969 i el 1974.

El llibre inclourà a més l'estudi sanitari fet per part del dispensari, les assistentes socials i l'associació de veïns, que va tenir un gran impacte mediàtic i polític, i que fou una de les bases per a l'inici de l*'eradicació d'aquest focus de barraquisme*.

Pensem que tan important com la visió personal i els records vivencials de l'autor, són els testimonis documentals i gràfics que configuren els annexos al relat principal.

Creiem que aquest llibre pot ajudar a preservar i conservar la memòria històrica, els fets i els protagonistes, sovint oblidats, que ens han permès arribar a la ciutat actual.

QUI SÓC?

Sóc antropòleg i professor de Comunicació i RR.HH.

També sóc Diplomat en infermeria, i a l’època dels fets relatats era el responsable tècnic del dispensari de Camp de la Bota.

Sóc una persona normal i anònima en una ciutat en que resulta un privilegi.

El meu desig es que el màxim de gent es retrobi amb una part de Barcelona avui oblidada.

PER QUÈ US DEMANO UN COP DE MÀ?
És la meva primera experiència en autofinançament obligat per l'absència de convocatòries d'ajuts o patrocinis particulars d’empreses i institucions.

La situació de crisi actual fa impossible poder optar a alguna subvenció i les editorials nomes poden arriscar-se amb llibres de, previsiblement, gran tirada.

NOMÉS PER A LA GENT DE BARCELONA?

No especialment, doncs la història de les persones de qualsevol indret formen part de la historia de la humanitat. I tots en podem treure reflexions útils com a persones i com a societat.

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS

A despeses de edició i distribució del llibre.

Si superem la quantitat fixada, es destinarà a una nova edició en castellà.

CALENDARI PREVIST

El llibre està acabat i en mans de l'editorial per a la seva correcció i revisió, i del finançament necessari per a la seva edició.

Si aconseguim l'objectiu de finançament, podria publicar-se a l'hivern.

La recompensa està en la cita dels patrocinadors en el llibre i disposar d'un exemplar d'aquest (vegeu detalls perquè són recompenses modestes però sinceres).

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#07 / Cooperacio

El dissabte vaig participar en un sopar amb un grup de persones de les valls del Pedraforca ( Saldes, Gósol, Massanes, L’Espà i Vallcebre.) gent forta de terra endins.

Els vaig poder parlar del projecte del llibre sobre el camp de la Bota i tot i que es un tema que els toca de lluny van mostrar gran interès..Es cert que fins i tot algú havia nascut al Poble nou i d’altres havien fet voluntariat en aquell indret a la seva joventut.

Però tots varen sentir com a propis l’esforç popular que es va produir aquells anys

Avui també son temps difícils per a tots i la solidaritat ha de ser mes forta que mai.

A mi em va impressionar el desig de gent tant llunyana en l’espai i el temps de conèixer i recolzar tot allò que permeti recordar d’on venim i qui som.

Gracies a tots vosaltres per la vostre cooperació.

Estem a punt d’aconseguir-ho-

#06 / El plaer d'aportar.

Avui som en temps de crisi i hi ha molta gent que pateix ,per aixó pot semblar pretenció demanra ajut per publicar un llibre.

Pero justament des de la nostra situación actual no hem de oblidar als que han patit i han lluitat abans que nosaltres i hem de tractar d'evitar que la história es repeteixi.

Encara hi han barraques a Barcelona i gent sense els mitjans per subsistir. També per ells no debem oblidar i procurar que la convivencia surti de tota la societat dons els poders públics poc faràn si no s'els estimúla..

Gracies i endevant.

#05 / Tot es possible

Quan a l’any 1970 la Francesca Vintró , assistenta social del camp de la bota , em va proposar participar en una acció contundent que fes possible la recuperació social de tots els habitants del camp de la Bota i que segurament l’única forma de aconseguir-ho era fer desaparèixer el barri , vaig pensar que estàvem davant d’un impossible.

La força de voluntat de tot l’equip i sobre tot la voluntat de tots els afectats ho varen aconseguir.

Avui hem de recordar aquests fets perquè la nostra societat reclama referents per aconseguir impossibles , encara que sigui a partir de la petita experiència de publicar un llibre històric i vivencial en temps de crisi..

Endavant i ànims que ho aconseguirem.

#04 / Potser un Best Seller???

Si el professor Stephen Hawking ( amb qui no em vull pas comparar)va aconseguir que el seu Llibre "História del Temps" fos record mundial de ventes amb bastants milions de exemplars venuts, tot i que cal tenir coneixements alts de Matemàtiques, Física i Mecánica Quàntica per entendrel i disfrutar-lo; no trabarem un miler de persones interesades en una cosa mes sencilla com es l'História oculta de Barcelona?.

Ni el llibre ni menys l'autor son genials pero humilment. crec que pot resultar una experiencia interesant de llegar-lo.

Seguirem endavant ja falta menys.

#03 / Un poco de historia

Los historiadores romanos Suetonio (La vida de los doce cesares) o Tácito hacen una breve referencia a un rabino que fue crucificado en Jerusalen sin darle mayor importancia. Sin embargo su nombre, Jesús, ha perdurado e influido mas en el mundo que las grandes figuras de la época.

Valga esta analogía para comprender que los pequeños actos realizados por personas anonimas en los años 60 y 70 del pasado siglo pudieron ser muy importantes para la sociedad y para Barcelona en particular .

El Camp de la Bota fue un estigma para muchos y una escuela de vida para muchos otros.

No olvidemos a esas personas pues corremos el riesgo de repetir errores del pasado y la vida humana vale mucho.

Si llegamos ha publicar el libro que os propongo conoceremos como y cual fue el esfuerzo de los llamados marginales y que demostraron tener gran corazón y altruismo.

leer más

#02 / La virtut de esperar

Des de el any 1974 el camp de la Bota ha estat present en la meva vida.

Avui no se si seria capaç de fer el que en aquell momento vaig poder fer. pero en tot cas no es mérit meu si no del grup (un autentic equip) que varem formar.La idea inicial de anar a ajudar es va convertir rapidament en anar a compartir.

El dolor , la desesperança, l'angoixa pero sobre tot l'alegria de viure i la constatació de l'autentica solidaritat . Sense egoismes ni recançes .

També vaig perdre la ingenuitat i vaig guanyar madureç.

Ara 40 anys després soc conscient que ha valguy la pena esperar. Les coses son diferentes pero les persones , si ho volem de debó, som capaços de grans canvis . desitjo que aquest llibret ens ajudi en el nostre cami.

No ensenya res, pero dona testimoni de molt

Seguirem treballant i sobre tot vivint.

#01 / Tots junts

Avui ja han començat les aportacions . Gracies.

Desitjo que aquest missatge arribi al màxim de persones interesades per la cultura i la Historia.

Aixó es avui el meu univers com el camp de la Bota ho va ser del 1969 al 1974.

Recordem aquell moment sensa oblidar que el 2013 encara queden barraques al Poble Nou.

Seguirem treballant .

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies