❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

La Platja Llarga

8 anys de lluita, 7 cadenes humanes, 2'7 km de platja, 135.000 habitants: Tarragona i el seu últim tram de costa verge. El documental La Platja Llarga té la voluntat d'explicar la història d'aquest entorn excepcional i de la seva gent. Ajuda'ns a fer-ho possible!

Ariadna Costa

A project of

Created in

0
seconds
126
Pledges
4.305€
From 3.500€
Contribute to the project
View project in Castellano

Choose your reward

LA PLATJA LLARGA, PATRIMONI DE TOTS

La Platja Llarga de Tarragona i el seu entorn, és un patrimoni natural que s'ha vist amenaçat diverses vegades en els darrers anys. Pensem que el més probable és que torni a passar si les generacions futures no reflexionen sobre la necessitat de protegir aquest paratge tan especial.

Per això és important educar en la cura del medi, fer que siguem conscients de la singularitat d'aquest espai, que l'estimem, el respectem i que no ens el deixem prendre mai.

La Platja Llarga és una pel·lícula documental sobre la lluita ciutadana que es va dur a terme per defensar aquest entorn únic i privilegiat que tenim a la nostra ciutat, Tarragona. Explicarem la història i morfologia de la platja, així com l'alt valor ecològic, arqueològic i humà que té. Però, sobretot, volem que aquest treball es converteixi en una eina per transmetre a tothom com tenir-ne cura per tal de preservar-la per molt anys més.

Podeu seguir-nos al Blog

i al Facebook de La Platja Llarga

COL·LABORA, PARTICIPA, TU ETS PART DE LA PLATJA LLARGA

El documental també vol parlar de la gent que s'estima la platja i que la gaudeix dia a dia. Volem fer un retrat de la nostra gent, de la nostra ciutat i de tots aquells que la respecten. Explica'ns la teva història personal i quina és la relació que tens amb la Platja Llarga. Seleccionarem els personatges que representin millor l'esperit dels tarragonins i tarragonines i de tots aquells que són conscients de la responsabilitat que suposa tenir aquest fràgil entorn tan a tocar de la ciutat.

Escriu-nos a: [email protected]

ELS FETS: COMENÇA LA LLUITA

L’octubre de l’any 2005 es van fer públics els pressupostos del Ministeri de Medi Ambient que preveien la construcció d’un passeig marítim i altres equipaments com ara pàrkings i accessos a la platja Llarga, un espai natural que es conserva parcialment verge, únic al litoral de Tarragona.

Això va provocar inmediatament la movilització d’una part de la gent de Tarragona i voltants i d’entitats ecologistes que van formar una plataforma de protesta, la Plataforma Salvem la Platja Llarga, per tal de pressionar les administracions i així preservar aquest espai natural.
(Aquí teniu l'enllaç a la web de la Plataforma.)

Des de 2005 fins a finals de 2012, la plataforma va dur a terme nombroses accions reivindicatives: creació d’una pàgina web, reunions amb l’Ajuntament, cadenes humanes, recollides de firmes i al·legacions al Parlament Europeu amb la intenció de fer modificar el projecte per fer-lo més respectuós amb el medi ambient.

El 3 d’octubre de 2009 el Ministeri va fer públic que renunciava al projecte inicial de passeig marítim per a encarregar-ne un de nou.

Actualment tot ha quedat aturat i sembla que L'Ajuntament està fent els primers passos per preservar la platja. És per això que la Plataforma Salvem la Platja Llarga es vol reconvertir i passarà a ser una plataforma de persones que tindran cura dels hàbitats naturals de la platja i el seu entorn.

PERSONATGES PRINCIPALS: LA LOLA I LA PLATJA

La Lola Paniagua Valle va fer néixer la Plataforma Salvem la Platja LLarga. Sense ella tot això no hagués estat possible, i tothom qui la coneix entén que l'esforç desinteressat que ha fet i que fa és immens. D'aquesta manera, la Lola coprotagonitzarà el documental junt amb la mateixa platja, un espai de gairebé tres quilòmetres de llarg que també té moltes històries amagades.

ON ANIRAN LES VOSTRES APORTACIONS?


Destinarem els diners a llogar el material necessari per a la producció del documental i per a cobrir totes les despeses que se'n derivin. També ens serviran per a l'edició del DVD del documental i els cartells. A més, tots els mecenes esteu convidats a la festa de presentació de La Platja Llarga, que es farà el setembre de 2013*.

 • (Aquell dia repartirem els DVDs i cartells. Si algun mecenes no pogués venir a recollir la seva recompensa, ja li fariem arribar d'alguna manera, entre tots trobariem cosins estiuejant a la Seu d'Urgell o companys de feina anant al teatre a Madrid. Però costejar les despeses d'enviament a tots els mecenes ens suposaria un sobrecost que no podem assumir…)

CALENDARI

Abril: campanya a Verkami i preproducció

Maig/Juny: Rodatge

Juliol/Agost: Muntatge

Setembre: Estrena del documental.

COL·LABORACIONS ESPECIALS

El documental compta amb la participació de La Família Produccions, un grup d'artistes tarragonins que s'uneix per col·laborar en projectes culturals com aquest que avui ens ocupa i que també es farà càrrec de la festa de presentació del documental a la ciutat de Tarragona. Els músics Ivan Pascual i David Carnicer són els components de La Família Produccions que han enregistrat el tema principal del tràiler del documental.

Volem agrair especialment a la Noemí Martín i al David Márquez el fantàstic vol en avioneta que va permetre captar les espectaculars imatges aèrees de Tarragona (gràcies Aitor pel teleobjectiu!). I al Guillermo Ruiz per la passejada a bord del seu veler Montserrat. Com podeu veure, tenim la platja fotografiada des de tots els angles possibles. Agraïments també per a tots els amics i família que estan donant suport incondicional a aquest projecte. Moltes gràcies.

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

7 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Ariadna Costa

  Ariadna Costa
  Author

  about 10 years

  Hola Ignasi i hola mecenes!!!!

  En resposta als que m'esteu preguntant per l'estrena del documental, us he de dir que ja estem de ple en la fase de rodatge. Esperem tenir fetes totes les gravacions aquest mes de novembre. El procés s'ha endarrerit una mica més encara perquè la investigació ha donat els seus fruits i ha fet que el guió patís unes quantes variacions, que espero que us interessaran molt.

  Us demano disculpes de nou, i us agraeixo moltíssim l'interès que mostreu en veure'l, m'anima molt i, com que espero no decebre-us, estic intentant fer una feina el més ben feta possible. Com que ara ja estem en la fase de producció pròpiament dita, podré anar ajustant els terminis i us podré anar informant amb més freqüència de la marxa del procés.

  Moltes gràcies per la paciència!!!

 • Ignasi Company

  Ignasi Company

  about 10 years

  Bon dia, tenim una previsió de quan serà l'estrena?

 • Xavi TGN

  Xavi TGN

  over 10 years

  En resposta al Carlos: doncs potser que ho fem en Anglès, millor!

 • Ariadna Costa

  Ariadna Costa
  Author

  over 10 years

  Carlos, tienes toda la razón.

  Debido a los escasos medios con que trabajamos, no habíamos hecho una versión en castellano, pero tal y como apuntas, este tema merecería llegar a mucha más gente. Ya puedes ver la versión del proyecto traducida, y esperamos poder colgar el trailer subtitulado en un par de días.

  Muchas gracias por tu comentario, y te animamos a seguir contándonos qué es lo que más te gusta de la Platja Llarga!!

 • Carlos

  Carlos

  over 10 years

  Conozco muy bien esa playa. He veraneado y veranearé muchos años (incluido este 2013). Una pena que de un tema como este quede fuera tanta gente por estar escrito en catalán... paradójico especialmente cuando se supone q se busca repercusión.Saludos.

 • Ariadna Costa

  Ariadna Costa
  Author

  over 10 years

  Estem a favor de protegir la Platja Llarga i els seus valors naturals. Creiem que és un bé escàs que s'ha de preservar. Evidentment, tothom n'ha de poder gaudir, però també entenem que precisament aquesta és la característica principal de la Platja Llarga, que és gairebé verge.

  Des de la Plataforma Salvem La Platja Llarga es van fer propostes alternatives a un passeig marítim molt més respectuoses amb el medi. Aquestes actuacions, enfocades a recuperar i cuidar la flora i la fauna de la platja, també pretenien ordenar-ne els accessos. Defensen que un cotxet per a nens o una bicicleta poden passar per la vora del mar on es crea un passeig natural allà on la sorra està més dura.

  Aquest documental no es vol posicionar ni a favor ni en contra. Simplement es vol fer una exposició dels fets. Tothom hi té molt a dir i aquesta és una bona eina per a fer-ho. És molt bo que es facin preguntes com aquestes perquè també veiem essencial que es crei diàleg, que els tarragonins i tarragonines poguem opinar sobre què volem per a la nostra ciutat i que no només es prenguin decisions unilateralment per part dels polítics.

  Moltes gràcies pel teu comentari!

 • Joaquim

  Joaquim

  over 10 years

  Esteu a favor o en contra d'un passeig marítim a la platja llarga que permeti passejar-hi d'una punta a l'altra a peu, fent jogging, en bicicleta o espitjant un cotxet de nens, per exemple?

#22 / Veniu??

Estimats mecenes,

Demà dijous es projecta el documental dins el marc del Festival Memorimage de Reus. Competeix en la secció oficial pel Premi MemoriJove, el Premi Ciutat de Reus, el Premi Cinema·Rescat i el Premi del Públic. El preu de l'entrada, fixat pel Festival on nosaltres no hi intervenim més que com a participants, és de 3 euros, però esperem que això no sigui cap impediment per a ningú!

La projecció és a les 17h, i hi serem la Lola Paniagua, l'Anna Fonoll i jo mateixa. Us hi esperem!

Ariadna

#21 / Estimats mecenes, hem estat treballant de valent i tenim molt bones notícies!

Estem d'enhorabona perquè....

El documental ha estat seleccionat en un altre festival colombià, el SURrealidades, participarà en el mercat de documentals Medimed a Sitges, també es projectarà la "Carta d'una mecenes" a la XII Muestra de Cine de Mujer a Màlaga, i per últim, també podem dir que competirà en la secció oficial del FICMA de Barcelona!

Us deixem amb una foto de la Baraka, la gateta de la Lola! Estem totes molt contentes!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sense la vostra ajuda això no hagués estat possible! Moltes gràcies!

A la nostra web podeu veure algunes fotografies més del making of!!!

http://www.laplatjallarga.com

#20 / SELECCIÓ AL FESTIVER

Estimats mecenes:

Estem contentíssimes d'anunciar-vos que el documental "La Platja Llarga" ha estat seleccionat en el Festiver, a Colòmbia! En l'apartat Foto-Síntesis:

"Esta selección reúne un grupo de películas que nos muestran las luchas emprendidas por diferentes comunidades para defender su entorno y cuyo acompañamiento, enfoque y perspectiva las hace únicas."

VISCA LA PLATJA LLARGA!!!!!!

Felicitats a tots els enamorats d'aquest espai!!!!

#19 / El documental La Platja Llarga ha estat el guanyador del Premi Comunicació 2014 en la categoria d'Investigació!

Amics i amigues!!!!!

Estem més que contentes, aquest reconeixement és molt important per a nosaltres. Ens dóna molta energia per seguir treballant. Us enganxo el discurs que tenia preparat per si guanyavem... No vam poder parlar, però millor, que encara falta una mica de pràctica en això de parlar en públic.. :) Us el deixo aquí, per si algú el vol llegir... Per cert, el Ricard Checa, el promotor d'aquest guardó, va fer-ne un de molt encertat a la gala dels premis.

Ell va ser bastant crític amb el moment que viu el periodisme actualment. Jo, en el meu, volia parlar del temps que has de dedicar a fer una cosa així. La crítica va en la mateixa direcció, ja que el periodisme d'avui en dia (i, m'atreviria a dir, que gairebé totes les professions), precisament, el que no té és TEMPS.


DISCURS D'AGRAÏMENT PEL PREMI INVESTIGACIÓ


La Platja Llarga és l'últim espai litoral "semi-verge" que ens queda a Tarragona...

read more

#18 / LA PREESTRENA VA ANAR MOLT BÉ AMICS!!!

Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració.

Moltes gràcies a la Plataforma i a tots aquells que han posat el seu granet de sorra perquè a dia d'avui encara tinguem Platja Llarga.

Moltes gràcies als amics i família que ens han donat suport per a tirar aquest projecte endavant.

El dijous va ser un dia molt emotiu. Teniem moltes ganes de compartir aquest documental amb tots vosaltres, aquesta petita història que esperem que serveixi perquè els que estimem la Platja Llarga no oblidem què ha passat aquí, i que serveixi d'exemple també per a tots aquells que tinguin alguna causa digna de defensar. Per petita que sigui, com bé diu en Ramon Ferré.

En l'acte de preestrena (en diem així perquè ara estem esperant poder estrenar-lo en aguna televisió) la Lola Paniagua va aporfitar per agrair i demanar, us enllaço el moment que, per a nosaltres, sintetitza perfectament el perquè d'haver fet aquesta feina:

read more

#17 / Estrena dijous 15 de Maig, a les 19h!!!!!

Estimats mecenes!

Reserveu-vos el dia 15 de maig! L'estrena serà a l'Antiga Audiència de Tarragona, a les 19h!!!!!

Anirem confirmant més detalls en els pròxims dies!! Estigueu atents i moltes gràcies per tot! Us deiexem amb el tràiler del documental, a veure què us sembla!!!!

Salut i platges!!!!!

#16 / Ara sí, estimats mecenes, el documental La Platja Llarga ja està acabat!

Per això volem agrair-vos la paciència que heu tingut amb aquest vídeo que hem realitzat, basat en una carta que ens va fer arribar una enamorada de la platja, que, com tots vosaltres, ha posat el seu gra de sorra perquè aquest documental sigui possible. També us volem dir que, tot i que encara no tenim la data tancada de l'estrena, serà a mitjans de maig.

Esperem que us agradi!

#15 / Gairebé un any després...

Tenim moltes ganes de donar-vos una data concreta i esperem poder anunciar-ho amb total seguretat molt aviat!

Ara que estem acabant tot el procés, volem agrair les valuosíssimes imatges que ens han cedit per a poder dur a terme aquest treball. Al llarg dels anys, diversos plataformers van anar enregistrant els actes de la Plataforma Salvem La Platja Llatga. La Lola també es va encarregar de recollir tot el que es va dir a la premsa sobre el tema.

Nosaltres hem tingut la sort de poder fer servir tot aquest material, imprescindible!

Us deixem amb algunes imatges més que van apareixent en el documental, algunes d'elles, extretes d'aquest valuós arxiu:


#14 / Estimats mecenes, el final de rodatge s'apropa...

Segurament acabarem introduïnt algun personatge més dels què teníem previstos en un principi. Per exemple, un catedràtic de dret, especialitzat en medi ambient, perquè ens pugui explicar una mica més detalladament la visió d'un expert sobre aquest tema.

Us puc avançar que ja hem entrevistat tots els personatges principals (i els cito per odre d'aparició):

Lola Paniagua. Iniciadora del moviment Salvem la Platja Llarga.

Lluís Balart. ICV. Grup Municipal. 2004.

Jordi Miquel Sendra. CIU. Regidor d'Urbanisme 2004-2007.

Toni Bara. Biòleg.

Xavier Tarrés. PSC. Regidor d'Urbanisme 2007-2011.

Un dels responsables del desenllàç del documental prefereix no parlar davant de càmera i hem hagut de modificar el final...

Però això ja comença a tenir forma...!!!

#13 / Ja estem en fase de postproducció!

Estimats mecenes:

El procés del documental segueix el seu curs, i ja hem començat amb l'edició. Els músics que ens posaran la banda sonora també estan començant a treballar.

Encara no està tot enllestit, de fet hem deixat pel final el rodatge de les imatges de "recurs" que acabaran d'omplir el documental. La intenció era aprofitar les temperatures de la tardor per a no morir-nos ni de calor ni de fred, però sembla que, de vegades, això de les estacions de l'any no es respecta gaire...

Us deixem amb algunes imatges de la gravació del tema principal que podeu veure al tràiler del documental, per anar fent boca...


#12 / Jornada de Neteja a La Platja Llarga!

-Imatge de les regates organitzades pel Club Marítim el 15 de setembre de 2013-

Hola mecenes!

M'agradaria informar-vos que aquest dissabte 21 la Plataforma col·labora amb una jornada de neteja de la part final de La Platja Llarga i el Bosc de la Marquesa. Aquí hi teniu més informació

Després de l'estiu la pressió humana sobre la Platja fa que aquesta se'n ressenti molt. A l'antic aiguamoll, tot i haver-hi una part protegida per pals i cordes, la gent hi tira brossa sense cap tipus de mirament.

Per no parlar de les zones on aparquen els cotxes i on directament s'hi llancen bosses de brossa, com si fos un abocador... Actuacions com la d'aquest dissabte, que també serà present en el documental, són importants perquè demostren que els ciutadans es preocupen i volen una platja digna.

I acabo amb una imatge una mica més poètica, els windsurfistes i kitesurfistes que dissabte es van deixar veure per la platja, aprofitant el vent que bufava amb ganes després de dinar...

#11 / TORNEM DE LES "VACANCES"

Estimats mecenes, un cop acabat el mes d'agost sembla que tot torna a la normalitat. El procés del documental també, però us he de dir que no comptava amb una frenada tan forta a l'estiu i em temo que pel setembre no el podré tenir enllestit. Tot i això, no he parat de treballar i, entre d'altres, m'he pogut reunir amb un parell de personalitats de l'Ajuntament de Tarragona, que m'han deixat bastant tranquila. Sembla que, ara com ara, tindrem Platja Llarga per temps.

També m'he estat informant de la gran tasca que s'ha dut a terme als Muntanyans a Torredembarra. Ho coneixeu? Si algú no hi ha anat mai, val molt la pena. S'ha lliutat moltíssim per aconseguir que es preservés aquell espai veritablement únic. S'hi fan visites guiades el primer diumenge de cada mes, a més de tenir un centre d'inerpretació tan bonic com Cal Bofill i un equip humà… read more

#10 / ECOLOGISTES EN ACCIÓ RECONEIX A LA PLATAFORMA SALVEM LA PLATJA LLARGA L'ESFORÇ QUE SEGUEIX FENT PER RENATURALITZAR AQUEST ESPAI

El dimarts dia 16 vaig acompanyar a la Lola a l'entrega de guardons. Un reconeixement per a les platges verges de la demarcació de Tarragona i, entre d'altes, per la feina que s'està fent per tal de preservar la Platja Llarga. És important que, entre tots, la mantinguem neta i cuidada. Encara queden moltes actuacions per fer-hi, accions que propiciin la recuperació de l'ecosistema que intenta sobreviure en aquesta peculiar platja, que, a més, a l'estiu es transforma radicalment. I no hem d'oblidar que és un espai viu.

El reconeixement per part d'Ecologistes en Accio dóna ànims. Demostra que hi ha voluntat de començar a fer les coses ben fetes. I d'aquesta manera, el documental segueix fent camí.

Us deixo un parell d'enllaços a la notícia:

riugaia.cat

pobleviu.cat

En segon lloc, vull comentar-vos que deixaré d'actualitzar el blog del verkami per agilitzar la feina. Només hi deixaré els enllaços, podreu seguir tot el que es va fent a través de la web del documental read more

#09 / ESTIMATS MECENES...

Aquest mes de juny ha estat molt intens… He pogut parlar amb moltes persones aquestes últimes setmanes i he de dir que tothom està molt emocionat amb la proposta, perquè tothom s'estima la platja. D'aquesta manera, i partint d'aquesta informació bàsica i indispensable, el guió es va fent poc a poc…

A mida que vaig avançant, però, sorgeixen diverses preguntes:

 1. SEREM CAPAÇOS DE PRESERVAR (A LA LLARGA) ELS POCS ESPAIS NATURALS QUE ENS QUEDEN?

 2. COM PODEM DEMANAR QUE LES ACTUACIONS SOBRE EL TERRITORI TINGUIN EN COMPTE ELS INTERESSOS I LES DEMANDES DE LA POBLACIÓ?

 3. És a dir, QUINS MECANISMES TÉ LA SOCIETAT PER EXIGIR QUE ES FACIN LES COSES BEN FETES (en general)?

Cadascú té una idea diferent del que significa "ben fetes". Per tant, les respostes no són clares. Sembla que intentar entendre "com es fan les coses" és bastant complicat. Sé que son moltes preguntes, però intentarem treure'n l'entrellat…

read more

#08 / Hola tots, mecenes de La Platja Llarga!

Disculpeu el silenci, després de la intensa campanya a Verkami he necessitat parar una mica… Al llarg d'aquest mes, però, tot i que no he donat senyals de vida, el documental ha seguit avançant!!!

 1. El dia 9 de juny vam entrevistar al Ramon Rull Vidal, un veí d'El Catllar, de 90 anys, que ens va explicar coses molt interessants del passat de la Platja Llarga…

 2. A l'endemà, la Lola va acompanyar al Jordi Llort al Centre de Lectura de Reus per recollir els llibrets que hi tenia exposats: petites peces d'art, que, entre d'altres, amaguen els esbossos de molts cartells que han servit per a fer campanya i així salvar la Platja Llarga.

 3. El dia 15 també vam anar a enegistrar com tothom va contribuir en la paella solidària que es va fer al Cala Beach de la Llarga per recollir menjar per al banc d'aliments. Una proposta molt benvinguda i que es repetirà al llarg de l'estiu.

read more

We use our own cookies to provide website functionality and third party cookies to analyze traffic and serve targeted advertisements based on your surfing habits. You can accept all cookies by clicking “Accept” or obtain more information and set your preferences here.