❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Anuari Mèdia.cat: </br>Els silencis </br>mediàtics de 2012

L'Anuari Mèdia.cat 2013 és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils per treure a la llum 15 temes silenciats pels mitjans de comunicació catalans durant l'any 2012. Creiem en el periodisme d'investigació crític i rigorós. Volem dur-lo a la pràctica de forma col•laborativa. Fem-ho possible.

Mèdia.cat

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
434
Aportaciones
9.865€
De 7.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

NOU REPTE: 9.800 EUROS PER PRODUIR CONTINGUTS AUDIOVISUALS

Com hem assolit els 7.000 euros que faran possible l'Anuari Mèdia.cat 2013 en tan sols set dies, hem decidit marcar-nos un nou repte. Volem reforçar el projecte amb una vessant audiovisual. Ens hem proposat produïr quatre minireportatges sobre quatre dels silencis mediàtics que veuran la llum en l'edició de 2013 de l'Anuari. Aquests vídeos es difondran a través de les xarxes socials i tindran com a objectiu donar més visibilitat als silencis mediàtics. Per fer-ho possible, ens hem marcat la fita d'assolir 9.800 euros, és a dir, 2.800 euros més dels que havíem previst inicialment. Ho fem possible?

QUÈ ÉS L'ANUARI MÈDIA.CAT?

L'Anuari Mèdia.cat és un projecte de periodisme d'investigació per aportar llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació. Presenta quinze reportatges en profunditat sobre quize temàtiques que durant l'any 2012 no han estat portada de cap diari ni han obert cap informatiu. L'objectiu de l'Anuari Mèdia.cat és aconseguir situar aquests temes en l'agenda dels mitjans.

PER QUÈ UN ANUARI AMB ELS TEMES SILENCIATS?

Que als Països Catalans no existeixi la censura oficial no vol dir que la llibertat d'informació estigui garantida. La forma més efectiva de censurar un tema és el silenci amb què la majoria de mitjans de comunciació de masses aborden determinades informacions incòmodes per l'statu quo. Per això pensem que és de vital importància assenyalar els temes que haurien d'haver estat notícia i no ho van ser.

QUI IMPULSA EL PROJECTE?

L'Anuari és una iniciativa de l'observatori crític Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundacció Escacc. Com l'any passat, l'Anuari té el suport econòmic i humà del màster La Comunicació dels Conflictes Socials de la UAB, dirigit pel professor de periodisme Xavier Giró. A més a més, aquest any se sumen al projecte de l'Anuari tres universitats: la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Vic i la Universitat de València. Un estudiant de Periodisme de cadascun d'aquests centres realitzarà un dels reportatges de l'Anuari sota la supervisió del centre i dels coordinadors de l'Anuari.

COM S'ELABORA I COM ES TRIEN ELS TEMES?

Els coordinadors de l'Anuari han treballat amb un llistat de més de 150 candidats a "tema silenciat". Per elaborar el llistat hem fet un buidatge de diversos mitjans durant tot l'any 2012. També hem fet una sèrie d'entrevistes amb diversos col•lectius socials per esbrinar quines han estat les matèries que, al seu parer, han gaudit de menys espai als mèdia. Així mateix, hem realitzat una ronda d'entrevistes amb periodistes de diversos mitjans que ens han aportat les seves impressions. Els quinze temes finalment seleccionats són els que, segons el criteri del Grup de Periodistes Ramon Barnils, han tingut menys ressò als mitjans. En aquest moment, una quinzena de periodistes especialitzats estan treballant-los i investigant-los.

QUINA DIFUSIÓ FAREU DE L'ANUARI?

La difusió és la part més important del projecte: l'objectiu de l'Anuari és que els temes que van ser silenciats pels mèdia vegin finalment la llum. La versió impresa de l'Anuari es podrà trobar a les llibreries. Quan l'Anuari sigui al carrer en publicarem el llistat. La versió digital estarà disponible de forma gratuïta en una web específica a Mèdia.cat. També elaborarem una petita capsula audiovisual sobre el tema més silenciat del nou Anuari per difondre a través de YouTube i xarxes socials. L'Anuari es presentarà en societat la setmana del 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat d'Expressió.

PER QUÈ PENGEU EL PROJECTE A VERKAMI?

El periodisme, o te'l fas o te'l fan. Nosaltres creiem estar ben informat és un dret, però també un deure social. Per això creiem en el periodisme participatiu, aquell que és fruit dels esforços d'una gran part d'agents diferents que treballen per fer-lo realitat. L'experiència de micromecenatge per a l'Anuari 2012 va anar molt bé i enguany volem aprofundir en aquesta via, marcant-nos nous reptes. Les aportacions serviran per garantir uns reportatges de qualitat, assegurar una remuneració òptima pels redactors i editors del projecte, incrementar la difusió del producte (i, per tant, la difusió dels temes silenciats), garantir les presentacions de València i Palma i consolidar l'Anuari i l'observatori Mèdia.cat.

QUI COORDINA L'ANUARI?

Com l'any passat, els coordinadors de l'Anuari són Roger Palà (Barcelona, 1978) i Sergi Picazo (Barcelona, 1980). Roger Palà (@rogerpala) és periodista. Actualment és cap de redacció de la revista Enderrock, actualitza el blog Al darrera la nevera i també col•labora a Nació Digital. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. En Roger ja va coordinar l'Anuari del 2011 i 2012, i enguany repeteix l'experiència. Ho farà en companyia del periodista Sergi Picazo (@sergipicazo). En Sergi treballa a la secció de política d'El Punt Avui. També té un blog, El perseguidor, i col•labora en publicacions com la Directa. És membre del col•lectiu Contrast. De la promoció, difusió i comunicació de l'Anuari se n'encarregarà la Laia Soldevila (@Laia_Soldevila), que és periodista, guionista i secretària tècnica del Grup Barnils.

AQUEST ANY DEMANEU MÉS DINERS. QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA AMB L'ANUARI DE 2012?

El pressupost de l'any passat estava pensat per a 12 temes i per a una difusió limitada de l'Anuari en paper. Enguany els objectius són més ambiciosos: hi haurà quinze temes, es distribuirà a més lliberies, tindrà una web específica per facilitar la compartició i difusió dels reportatges a les xarxes socials i a més a més volem garantir la realització de les presentacions a Barcelona, València i Palma. El principal objectiu de l'Anuari és que els temes que tracta tinguin la difusió que es mereixen, per tant, el projecte d'enguany també inclou una partida destinada a comunicació i promoció. I una novetat important: l'Anuari tindrà versió audiovisual. El tema més destacat anirà acompanyat d'una capsula documental que es podrà visionar lliurement a YouTube i difondre xarxes socials, amb l'objectiu d'arribar a més audiència.

VAIG SER MECENES DE L'ANUARI 2012, VULL TORNAR A INVERTIR 30 EUROS O MÉS PERÒ JA TINC L'ANUARI DE L'ANY PASSAT... EM PODEU DONAR ALGUNA ALTRA RECOMPENSA? Els mecenes que van invertir l'any passat, enlloc de l'Anuari de 2012 poden triar entre un altre Anuari de 2013 o el primer exemplar de la col•lecció Periodistes, que impulsa el Grup Barnils amb Edicions Saldonar. Hem previst que el primer volum d'aquesta nova col•lecció surti per Sant Jordi. El llibre, encara sense títol, tractarà sobre les facetes menys conegudes del jutge Baltasar Garzón. L'autora serà la periodista Sònia Bagudanch (@sbagudanch).

D'ON SURT LA IDEA DE FER UN ANUARI DE TEMES SILENCIATS?

L'Anuari Mèdia.cat pren com a model la iniciativa periodística nord-americana Project Censored. Des de fa gairebé quaranta anys, aquesta iniciativa de la universitat de Sonoma (San Francisco) s'encarrega de fer un seguiment dels mitjans de comunicació dels EUA per detectar-ne els silencis i les omissions més importants. Fins ara s'han publicat dues edicions de l'Anuari Mèdia.cat, corresponents als anys 2011 i 2012. Podeu llegir-los els dos en aquest enllaç.

QUÈ ÉS MÈDIA.CAT? QUÈ ÉS EL GRUP BARNILS?

Mèdia.cat és un observatori crític dels mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc amb l'objectiu de treballar en la difusió i la defensa d'un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi. Ho fem a través de la publicació regular d'informes i estudis monogràfics, encarregats a professionals o investigadors del periodisme i la comunicació, i de l'actualització diària de notícies i informacions sobre els mitjans o el tractament que els mitjans fan de determinats temes. El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va començar a gestar fa deu anys amb la intenció de crear un punt de trobada per als periodistes que compartíem una mateixa idea de periodisme rigorós, crític, fet i pensat des dels Països Catalans.

ESPECIFICACIONS SOBRE LES RECOMPENSES:

Què és el DVD Una mirada crítica? Una mirada crítica és un documental sobre anàlisi crítica dels mitjans produït per Aulamèdia. En podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Com serà l'acte 'Música contra els silencis'? L'acte consistirà en una presentació en petit format només per a mecenes, prèvia al llançament públic de l'Anuari. Es realitzarà els darrers dies d'abril al Centre Cultural la Farinera del Clot, que se suma d'aquesta manera al projecte de l'Anuari. Serà una trobada informal i distesa que servirà per comentar l'Anuari amb els seus autors i prendre una copa per celebrar que ho hem fet possible. També hi haurà una actuació musical de petit format. Durant el transcurs del Verkami en donarem més detalls.

Com serà el llibre i DVD documental inèdits sobre la vida i l'obra de Ramon Barnils? El Grup Barnils i Edicions Dau estem preparant un [llibre i un DVD sobre la figura de Ramon Barnils] ((http://www.grupbarnils.cat/edicions-dau-i-el-gprb-preparen-un-llibre-i-un-documental-sobre-ramon-barnils), a partir d'una vintena d'entrevistes persones de diferents àmbits que el van conèixer i tractar. Serà el primer treball que analitzarà en profunditat la figura de Barnils. L'està dirigint i escrivint la periodista Laia Altarriba (@laiaaltarriba). El documental va a càrrec d'@albertlloreta (realització) i @laia_soldevila (guió).

Com serà la col•lecció Periodistes? Edicions Saldonar i el Grup Barnils impulsen aquest 2013 una col•lecció de llibres centrats en el periodisme d'investigació. La col•lecció Periodistes publicarà nous autors, tots ells members del Grup Barnils, i tocant sempre temàtiques poc habituals als grans mitjans. El pirmer llibre l'està elaborant la periodista Sònia Bagudanch i versa sobre les aspectes més controvertits del jutge Garzón.

Quins llibres de l'editorial A Contravent oferiu amb les recompenses de 200 i 300 euros? Oferim els següents volums: Just Cabot. El periodisme silenciat, de Valentí Soler, Quatre sagetes roges, d'Emili Vigo, Defensa de l'avantguardisme, de LLuís Montanyà, Salt a la foscor, d'Augusto Assía i traduït per Enric Vila, i Últimes notícies, d'Evelyn Waugh.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

8 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    11 años

    Hola Dario,

    T'expliquem: per cada aportació oferim diverses coses com a recompensa. D'algunes d'aquestes coses, però, en disposem d'un nombre limitat. Quan és així, s'expressa el nombre total del què disposem entre parèntesi. Les que no tenen res especificat, vol dir que són il·limitades.

    Salut!

  • DARIO

    DARIO

    11 años

    Bona tarda,

    Per què a les aportaciones a unes posa que queden recompenses i a altres no posa re?

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    11 años

    Hola Tipiko,

    Si tot va bé, l'Anuari Mèdia.cat estarà en versió paper cap a finals d'abril. A partir de llavors, escriurem un correu als mecenes perquè ens feu arribar les vostres adreces postals per enviar-vos les recompenses. El cost dels enviaments ja està inclòs en la mateixa recompensa i no caldrà pagar res extra.

    Salut!

  • Rafel Atez

    Rafel Atez

    11 años

    Si em faig mecenes de 20 euros? Com i quan arribarà l´exemplar al meu domicili?Tindria que pagar despeses d' enviu? Moltes gràcies pel vostre treball, salut i força al canut!

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    11 años

    Hola Lluís,

    Es pot fer un ingrés al compte del Grup Barnils, si vols. Si ens escrius a [email protected] t'ho expliquem.

    Gràcies!

  • lluís

    lluís

    11 años

    manera de fer arribar els diners? No tinc visa ni hòsties

  • Mèdia.cat

    Mèdia.cat
    Autor/a

    11 años

    Hola Suso,

    Les tres edicions de l'Anuari són en català. En la versió digital que trobaràs a www.media.cat/anuari hi haurà un modest traductor a diversos idiomes que et podran ajudar.

  • Suso Precedo

    Suso Precedo

    11 años

    ¿En que idioma estará el anuario?

#11 / Música contra els silencis amb La Brigada

Amics i amigues,

Queden tan sols quatre dies per finalitzar el projecte de micromecenatge a Verkami. Estem molt aprop de poder assolir l’objectiu de 9.800 euros, que ens permetrà realitzar quatre minireportatges audiovisuals sobre quatre silencis. A veure si ens en sortim!

Avui us volem explicar alguns detalls sobre l’acte Música contra els silencis, que estem preparant com a prèvia a la presentació oficial de l’Anuari. L’assistència a aquest acte, que es realitzarà la darrera setmana d’abril al Centre Cultural la Farienra del Clot, està inclosa en totes les recompenses a partir de 50 euros. Serà un acte familiar amb els autors i coordinadors del número d'enguany. Explicarem alguns detalls en primícia de l'elaboració dels reportatges i comentarem la jugada tot fent una cervesa. A més, els companys del grup La Brigada s'han fet còmplices de la iniciativa de l'Anuari i vindran aquell dia en format acústic a interpretar-nos uns quants temes del seu darrer disc, Incerta glòrialeer más

#10 / Aprenent a gestionar els silencis

Les presses, sempre les maleïdes presses. El frenesí de l’actualitat ens aclapara fins al punt d’enterbolir la capacitat per poder destriar el gra de la palla. Anem cada cop més treient la llengua, esmaperduts, superats per la dinàmica no ja dirària, ni tan sols horària, ara ja estem en una dinàmica minutaire, a cop de túiter. Tot va molt ràpid: el titular de fa deu minuts ja ha estat contestat per l’un, negat per l’altre i ampliat pel tercer en discòrdia. Les reaccions són instantànies i la capacitat de contrastar cada cop és menor. Quan en Xavier Graset cridava allò de “la informació és una selva” no podia ni imaginar-se els nivells d’embardissament a què arribaria aquesta selva, i tot apunta que encara no ho hem vist tot!

Les noves tecnologies estan accelerant els ritmes informatius en una dinàmica que està… leer más

#09 / Reflexions sobre periodisme crític, silencis mediàtics i Anuari Mèdia.cat

Només falten dotze dies per acabar el procés de microfinançament de l’Anuari Mèdia.cat 2013 però ja portem moltes hores dedicades al projecte. Reunions de l’Observatori Mèdia.cat, documentació per a cada reportatge, trucades, investigació, contrast i confirmació de dades, primers i segons esbossos de redacció i moltes hores d’ordenador.

Amb tot, aquest ens ha semblat un bon moment per preguntar i reflexionar sobre el per què de finançar periodisme d’investigació, com ha de ser un periodisme crític, com combatre els silencis mediàtics i quina és la utilitzat de l’Anuari Mèdia.cat. A sota, teniu les reflexions d’alguna gent coneguda (molts periodistes, però no només) a qui considerem referents importants en el seu àmbit i que parlen sobre aquestes qüestions.

No deixeu de llegir-les, hi trobareu algunes idees i consideracions interessants!

Josep Maria Terricabras, filòsof

leer más

#08 / Els silencis mediàtics involuntaris

Àlex Gutiérrez
Àlex Gutiérrez

Si pensem en silencis mediàtics, de seguida ens ve al cap l’autocensura d’un mitjà envers un determinat tema per culpa dels compromisos que ha adquirit amb polítics, bancs o anunciants, per citar els tres exemples més clàssics. Quan més gran un mitjà, més difícil esquivar aquestes dependències. Però no està de més recordar que les iniciatives periodístiques més petites també tenen les seves servituds, només que no solen ser coincidents amb les dels mitjans generalistes.

Explico això perquè reduir els silencis mediàtics a la mà negra de l’establishment i la capacitat que té d’influir en els mitjans és una opció simplista. Aquestes pressions existeixen, sí, però vivim en uns temps de pluralitat que fan molt difícil ofegar del tot un tema: si té interès públic, és fàcil que acabi trobant la seva audiència, ni que sigui passant per mitjans no convencionals (dels quals aquest Anuari n’és un exemple significatiu).

leer más

#07 / Els 25 temes més censurats als mitjans d’EUA l’any 2012 segons Project Censored

La idea de parlar de silencis mediàtics, eix central de l’Anuari Mèdia.cat, té denominació d’origen nord-americana i gairebé 40 anys d’història. L’any 1976 el professor de la Sonoma State University Foundation Carl Jensen va proposar un exercici d’investigació als seus alumnes: trobar notícies als mitjans de comunicació que haguessin tingut una transcendència molt petita en relació a la que mereixien realment. Des de llavors, el projecte, que inicialment havia de durar un curs, no ha deixat de realitzar-se. La iniciativa porta per nom Project Censored (Projecte Censura) i publica anualment el top 25 de les notícies més censurades als mitjans de comunicació d’Estats Units.

Mentre els 15 periodistes de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany treballen en els reportatges que desvelaran quins han estat els temes menys tractats pels mitjans catalans (recordeu: els fem públics el 3 de maig!) us convidem a llegir els 25 temes que han passat per alt els mitjans americans durant el 2012leer más

#06 / Però... Qui hi ha darrera de l’Anuari Mediacat?

L’Anuari dels Silencis Mediàtics porta mesos en marxa i, des de fa uns dies, els “nostres” periodistes ja estan treballant de valent per desllorigar els silencis. Bussejant en els silencis, preguntant en rodes sense preguntes, trucant amunt i avall i posant el dit allà on no sona.

Són els nostres mukrackers particulars

És important per a l’Anuari ser transparents i que ens conegueu. Necessitem, ja que us demanem suport social i col·laboració econòmica, generar confiança en vosaltres. Coneixeu bé el Grup Barnils i la web de l’observatori Media.cat. Coneixeu bé la feina de l’Anuari dels Silencis de 2010 i la de l’Anuari dels Silencis de 2011. Ara volem que conegueu una mica el perfil dels periodistes que estan elaborant ja els quinze reportatges dels quinze silencis de 2012.

Aquest és el nostre equip, la nostra Selecció periodística dels Països Catalans. “Del Grau de Gandia a Palma, i de Vic a Sant Vicenç dels Horts”. Aquí us els presentem.

leer más

#05 / [VÍDEO] El periodisme és de tothom

Fa deu dies que la campanya de finançament està en marxa a Verkami. Estem molt contents amb la resposta que ha tingut l'Anuari. En 24h, ja sumàvem la meitat del finançament previst i, en una setmana, havíem aconseguit l'objectiu del projecte. I això ens ha fet ser més ambiciosos perquè tenim uns mecenes que també ho són. Dilluns us proposàvem obrir la porta audiovisual del projecte amb quatre minireportatges dels 4 silencis més destacats del nou Anuari. El repte ara són els 9800€. El projecte ja suma 332 mecenes i 7765€ i queden 30 dies per fer-ho possible.

La resposta que hem tingut, la que estem tenint, ens reafirma en una cosa que diem sovint: el periodisme és de tothom. Malament si només fos dels periodistes. El bon periodisme és aquell que implica totes les parts, que té una vocació col•laborativa i participativa… leer más

#04 / Nou objectiu: 9.800 euros i quatre minireportatges

Ho hem tornat a fer. Bé, per ser més exactes... Ho heu tornat a fer. La tercera edició de l’Anuari Mèdia.cat podrà tirar endavant per segon any consecutiu gràcies al finançament popular assolit a través de Verkami. Primer de tot, doncs, agraïr profundament en nom del Grup de Periodistes Ramon Barnils i de tota la gent que fa possible Mèdia.cat l’esforç dels més de 300 mecenes que a hores d’ara ja han apostat pel projecte. Quan diem que el periodisme el fem entre tots i totes no estem reproduïnt un eslògan. Aquest projecte periodístic no seria possible sense el suport de la gent. Tots en som corresponsables i partíceps, i això és el que el fa diferent. El missatge és clar: no n’hi ha prou en exigir respostes. Cal implicar-se per aconseguir-les.

Ahir a la nit, després d’assolir la fita, l’editor i… leer más

#03 / Dues edicions de l&#x27;Anuari Mèdia.cat amb balanç sorprenent

Si hi ha un tema que avui estigui al centre del debat social i polític, aquest és, sens dubte, el dels desnonaments. No passa cap dia sense que se'n facin ressò els mitjans de comunicació, sigui per que se n'ha aturat un, sigui per que han sortir noves i dramàtiques dades, una declaració d'algun tipus d'agent social o econòmic o causes més tristes com un suïcidi.

Però encara que sembli mentida, el 2010 aquest era un tema tabú a les redaccions dels grans mitjans, i això que la crisi ja estava en el seu apogeu i més de 100.000 famílies havien perdut la casa als Països Catalans. Naturalment ha estat la ingent tasca de les plataformes d'afectats per les hipoteques i altres col•lectius els qui han aconseguit forçar el debat sobre els desnonaments, però és una hipòtesi plausible que el reportatge de Gemma Garcia en aquella primera edició de l'Anuari Mèdia.cat ajudés a que el tema arribés per primer cop a algunes taules de redacció.

leer más

#02 / Tres dies de micromecenatge de l&#x27;Anuari Mèdia.cat a les xarxes socials

Hem començat el quart dia de micromecenatge amb més de 5.100€ recollits i més de 210 mecenes al darrera del projecte! Una vegada més us donem les gràcies per la vostra complicitat, treballarem perquè l'Anuari d'enguany no us defraudi!

Aquests tres dies han estat molt intensos a les xarxes socials. Hem volgut fer un petit storify amb la història d'aquestes primeres 72 hores en què l'Anuari Mèdia.cat ha començat a caminar. Busqueu-vos, potser trobareu algun dels vostres tuits!

· Així s'han viscut els tres primers dies de micromecenatge a twitter ·
L'Anuari Mèdia.cat 2013 comença a caminar

#01 / Gràcies als &#x27;muckraker&#x27;

Al 1906 el president d’Estats Units Theodore Roosevelt, va batejar com a muckrakers –furgadors d’escombraries- a un grup de periodistes de l’època que portaven mesos dedicant-se a denunciar públicament la corrupció política, l’explotació laboral, els abusos del poders i, en definitiva, els draps bruts dels personatges més influents. Els muckrakers van tocar el que no sonava al president Roosevelt fent allò que en diuen watchdog journalism.

Aquells paios, als Estats Units de principis de segle XX, creien que fer de periodista era una feina dura i poc agraïda. Sempre molestant. Sempre empaitant a uns i altres. Sempre fent enfadar el polític de torn. Sempre buscant les pessigolles a l’empresari de torn. Perseguir, controlar, xafardejar, interrompre el banquet i trepitjar carrers plens de fang. I si cal buscar entre les escombraries, es fa. Aquesta imatge –potser excessivament mítica i desfassada- que tenia Roosevelt dels muckrakersleer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies