❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Lambert: La Patum de Berga

Enregistrament dels arranjaments de la Patum de Berga fets per Joan Baptista Lambert i Caminal l’any 1930

Cobla Berga Jove

A project of

Created in

86%
13
days
150
Pledges
4.740€
From 5.500€
Contribute to the project

Choose your reward

La música de la Patum

La Patum de Berga va ser declarada com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat l'any 2005. Actualment, la música és una part imprescindible de la festa, ja que la majoria de comparses dansen i salten al so de melodies conegudes per tots els patumaires. No obstant això, aquest element és una incorporació relativament recent a la festa: amb l’excepció del Ball de l’Àliga (que data de mitjan segle XVIII) i els balls dels Gegants –que després compartiran també amb els Nans Vells–, la pràctica totalitat de les melodies són producte de les innovacions introduïdes a la festa a finals del segle XIX i principis del XX.

Els arranjaments de La Patum

Al llarg de la seva història, la música de la Patum ha estat interpretada per formacions ben diverses: des del so únic i inconfusible del Tabal fins a la Banda actual, hi trobem el flabiol i tamborí acompanyant els Gegants, les xeremies o fins i tot violins, tal com es pot apreciar a la primera fotografia coneguda de la Patum (1868). Per tal que les melodies populars puguin ser interpretades per la formació més escaient en cada moment, fan falta arranjaments, és a dir, que la música estigui escrita concretament per a aquella formació que l’ha d’interpretar.

Actualment, la música de la Patum compta amb arranjaments signats per un bon nombre de músics, com ara Francesc Pujol, Joan Casas, Ricard Cuadra o Sergi Cuenca. Així doncs, cada formació que participa a la festa escull els arranjaments segons les seves preferències o història particular. Aquest disc, però, se centrarà exclusivament i única en els arranjaments que Joan Baptista Lambert féu, per encàrrec de l’Ajuntament de Berga, l’any 1930.

La Patum de Joan B. Lambert

Joan Baptista Lambert i Caminal (Barcelona, 1884-1945) fou compositor, director i pedagog. Va començar els estudis musicals a la Catedral de Barcelona, després va estudiar piano amb Joan Baptista Pellicer i Joaquim Malats i composició amb Enric Morera i Felip Pedrell. Va compondre sardanes, sarsueles, peces simfòniques i obres de temàtica religiosa.

Joan B. Lambert a l
Joan B. Lambert a l'orgue del Palau Nacional (Barcelona, 1928)

Durant les festes de Corpus de l’any 1930, la Banda dels Mossos d’Esquadra de Barcelona –que dirigia el mateix Lambert– va estrenar els seus arranjaments de La Patum enmig d’una sonora xiulada de tota la Plaça de Sant Pere. Els patumaires, acostumats a uns arranjaments molt pobres musicalment no van saber copsar la riquesa dels arranjaments de Lambert, que van ser arraconats durant pràcticament 60 anys.

Després de la reinstauració de la democràcia, es van localitzar les partitures de Lambert a les dependències de l’Ajuntament de Berga, però no va ser fins a principis dels anys 90 que Ricard Cuadra les va recuperar de l’oblit. L’any 1992, quan Cuadra i la Cobla Ciutat de Berga recuperen els arranjaments de Lambert a la plaça, els patumaires van tornar a respondre amb una altra xiulada.

No obstant això, la tossuderia de Cuadra va fer que, almenys, s’interpretés a la plaça la versió de Lambert del Ball de l’Àliga, i a partir de l’any 1993, amb el Concert de Música Oblidada de la Patum (que després esdevindrà el Memorial Ricard Cuadra), aquests arranjaments s’han seguit interpretant any rere any el dissabte abans de Corpus.

La Cobla Pirineu i la Banda de l’Escola de Música de Berga (aquesta darrera, per iniciativa de Jordi Sabata) han interpretat, durant algunes Patums, els arranjaments de Lambert a la Plaça de Sant Pere.

Perquè són especials els arranjaments de Lambert?

Com a músics professionals que hem crescut a Berga, creiem que aquests arranjaments tenen un valor patrimonial important. Primer, perquè són arranjaments que l'Ajuntament va encarregar directament a un dels músics més rellevants del moment. Segon, perquè tenen una qualitat musical innegable i proposen innovacions diverses respecte als arranjaments més populars. Per tant, pensem que estem davant d'una obra que tant per la importància de qui l'ha fet com per la rellevància de la festivitat on s'interpreta mereix ser enregistrada professionalment.

Els dos únics enregistraments que existeixen són de dos concerts en directe: el Concert de la Música Oblidada de l’any 1993 i el Concert de Patum – Memorial Ricard Cuadra de l’any 2002. Amb aquest enregistrament pretenem posar a l’abast del públic berguedà una versió de referència d’aquests arranjaments, sumat al fet que s’ha elaborat una edició crítica de la partitura a partir del manuscrit original de Joan Baptista Lambert.

A més a més, el 2024 farà 140 anys del naixement del compositor, el qual és una data prou assenyalada com per commemorar part de la seva tasca com a arranjador.

El disc es podrà adquirir físicament a l'acte de presentació, a les nostres botigues locals col·laboradores, per internet o per la discogràfica. A més a més, també es podrà escoltar en format digital a les principals plataformes de streaming (Spotify, Apple Music, etc).

La Cobla Berga Jove

La Cobla Berga Jove va iniciar el seu camí el dia 31 d'octubre de l'any 2014, amb un concert al Pavelló de Suècia de Berga sota l'aixopluc de l'ANC de la ciutat. A partir d'aleshores, ha format part de diversos projectes, col·laborant amb l' Esbart Sant Martí de Barcelona, el saxofonista Miquel Bofill, el cantautor Roger Mas, l'arpista Esther Pinyol i, durant el darrer any i mig, ha portat arreu de Catalunya l'espectacle conjunt amb el grup català Obeses.

La Cobla ha actuat sota les batutes de Denis Rojo (director titular), Robert Agustina, Joan Casas, Jesús Ventura, Jordi Figaró, Marcel Ortega i Francesc Cassú.

L'any 2016 va dur a terme l'enregistrament del CD Sardanes del Centenari, amb sardanes d'estrena dedicades al Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt i l’any 2021 va realitzar un segon enregistrament amb tota l’obra per a cobla del compositor i director berguedà Robert Agustina i Busquets.

Podeu saber més informació sobre nosaltres a la pàgina web i mantenir-vos al dia de novetats a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram (@coblabergajove).

Cobla Berga Jove amb el seu director titular, Denis Rojo (Berga, 2022)
Cobla Berga Jove amb el seu director titular, Denis Rojo (Berga, 2022)

Banda de músics

Berga compta amb molts músics de banda professionals i creiem que és un potencial que cal posar en valor. Així doncs, per a aquest enregistrament, es formarà una banda composta pels 12 músics de plantilla de la Cobla Berga Jove juntament amb altres músics berguedans professionals.

Enregistrarem els arranjaments de Lambert amb la següent formació de banda:

 • Flautí

 • Flauta

 • Clarinet en Mi bemoll (Requinto)

 • 3 Clarinets Primers

 • 3 Clarinets Segons

 • 2 Saxos Alts

 • 1 Saxo Tenor

 • 6 Trompetes

 • 3 Trombons

 • 1 Fiscorn

 • 1 Tuba

 • 3 Percussionistes (Caixa, Bombo i Plats)

A més a més, també enregistrarem una peça original de Lambert (la Marxa de La Patum) que compta amb els següents augments:

 • 2 Oboès

 • 1 Clarinet Baix

 • 1 Saxo Tenor

 • 1 Saxo Baríton

 • 2 Fliscorns Tenors

 • 2 Trompes

 • 2 Bombardins

Contingut del CD

 1. Ball de Moros i Cristians (Turcs i Cavallets)

 2. Ball de l’Àliga

 3. Ball dels Nanos Vells

 4. Ball dels Nanos o Gegants

 5. Ballet dels Gegants (Típic)

 6. Ballet dels Gegants (Importat)

 7. Ballet dels Nanos Nous

 8. Ball dels Diables (Plens)

 9. Tirabou

 10. Ella s’ho pensa (Cant del poble)

 11. Marxa de la Patum (Formació de banda simfònica)

 12. Ball de l’Àliga (Bonus Track)

A més a més, el llibret que acompanyarà el disc volem que sigui un petit fragment històric de referència. És per això que per la seva redacció comptem amb les persones que saben de primera mà com s'ha desenvolupat tota la història al voltant d'aquests arranjaments: Joan Casas, Albert Rumbo i Pep Moneo. Part de la informació i vivències d'aquestes persones ja les podeu trobar al vídeo que encapçala aquest projecte.

A què destinarem la teva aportació?

Les aportacions que els mecenes feu per al nostre projecte aniran destinades a l’enregistrament i edició d’una tirada de 1.000 CDs. La direcció musical del projecte anirà a càrrec del titular de la Cobla Berga Jove, Denis Rojo; i la presa de so, edició i mescla del disc anirà a càrrec de Tasso Laboratori de So, amb Enric Giné al capdavant. Aquest disc serà possible gràcies a la subvenció que ja ens ha atorgat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, al suport logístic i econòmic de l'Ajuntament de Berga i a la teva aportació.

Recompenses

 • Pla 1: 15€ ▪ CD + Menció al llibret

 • Pla 2: 25€ ▪ Pla 1 + CD Robert Agustina i Busquets: Obra per a cobla (Cobla Berga Jove)

 • Pla 3: 45€ ▪ Pla 2 + 2 entrades pel concert de presentació

 • Pla 4: 120€ ▪ Pla 3 + Menció a les xarxes com a Mecenes d'Honor

 • Pla 5 (Empreses): 400€ ▪ Pla 4 + Inclusió de la marca al programa del concert de presentació

Calendari

 • Novembre/Desembre 2023: Preproducció i assajos musicals de la Cobla Berga Jove

 • Finals de desembre 2023: Enregistrament del disc

 • Primer trimestre 2024: Post-producció i publicació del CD

 • Abril 2024: Concert de presentació del disc a Berga i entrega de les recompenses

Gràcies per la vostra col·laboració!

Recordeu seguir les nostres xarxes socials per estar al cas de les novetats d'aquest projecte 👇🏻

FAQ

 • He fet l'aportació però no m'heu demanat l'adreça d'enviament. Com us ho he de fer saber?

  Tan bon punt es tanqui el Verkami, t'enviarem un correu amb un formulari on et demanarem diverses informacions, com poden ser el nom que vols que aparegui al disc, si vols que t'enviem el disc o prefereixes recollir-lo al concert de presentació. Un cop tancat el Verkami gestionarem tota aquesta informació ;)

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

13 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • ACamps

  ACamps

  12 days

  Bon projecte, empeitem una mica més perquè arribi a bon port

 • Robert Agustina Busquets

  Robert Agustina Busquets

  15 days

  Ja tinc ganes d'escoltar-lo!

 • Ton Artigas Comaposada

  Ton Artigas Comaposada

  15 days

  Enhorabona!

 • Ton Artigas Comaposada

  Ton Artigas Comaposada

  15 days

  Ton Artigas Comaposada

 • Ruben F. Pola

  Ruben F. Pola

  23 days

  Amunt els cors i avall la barra!

 • Josep Vidal-Alaball

  Josep Vidal-Alaball

  24 days

  Felicitats!!

 • Jordi

  Jordi

  24 days

  Enhorabona pel projecte!!

 • Joan Clotet

  Joan Clotet

  25 days

  Endavant, que no pari la música

 • eloibelles

  eloibelles

  25 days

  Força i endavant!

 • Jordi Saura

  Jordi Saura

  25 days

  Magnífica iniciativa. Força i endavant!!!

We use our own cookies to provide website functionality and third party cookies to analyze traffic and serve targeted advertisements based on your surfing habits. You can accept all cookies by clicking “Accept” or obtain more information and set your preferences here.