❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

¡Visita la caseta virtual!
Descúbrelos todos

Contra la neutralitat. Les classes de Xavier Giró per fi en un llibre

Com exercir el periodisme de pau i de lluita, de la mà d'un dels professors més rellevants de Catalunya, coedició de Crític i Pol·len

Pol·len Edicions

Un proyecto de

Categoría

110%
20
días
281
Aportaciones
8.786€
De 8.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

CRÍTIC i Pol·len Edicions ens proposem editar Contra la neutralitat. Un periodisme de pau i de lluita, de Xavier Giró Martí, un assaig que trenca mites sobre l’anomenat quart poder i desplega les idees clau del periodisme de pau i de lluita, compromès amb una solució justa dels conflictes.

El per què d'un llibre clau

Les classes de Periodisme Polític de Xavier Giró a la Universitat Autònoma de Barcelona han estat durant moltes dècades un punt de referència de l’alumnat desencisat, que no acabava de trobar la sal a la carrera.

Fins a topar amb els seus seminaris de debat sobre textos periodístics: allà tot canviava. Però fins ara, aquest veterà professor no s’havia decidit a posar les seves idees negre sobre blanc, en un llibre cent per cent seu, de principi a fi.

Fins que el mitjà CRÍTIC va decidir posar-hi la cella, va engrescar el segell Pol·len i així va començar el procés de concepció del llibre.

La metodologia ha estat la següent: el periodista de CRÍTIC, Sergi Picazo, en diverses quedades amb Giró, s’ha encarregat de preguntar i repreguntar al professor, per extreure’n les deu millors classes de tot el seu ideari sobre el periodisme i els mitjans de comunicació actuals.

Després, una laboriosa feina d’edició ha començat, primer pel propi autor i després per part de tot l’equip. El resultat, una obra imprescindible per qualsevol persona compromesa amb l’actualitat i la lluita per la justícia social.

L’esquelet del llibre

L’obra, on hi destil·la la seva trajectòria, convida els periodistes i els mitjans a abordar els conflictes sabent que en són part, que en són actors implicats, en la política i en la guerra. Fer periodisme és fer política. El professor desmunta termes com ara l’objectivitat, la neutralitat i la imparcialitat, i desgrana com es construeix la credibilitat. Giró és impulsor i director del grup de recerca Observatori de la Cobertura de Conflictes, especialitzat en la cobertura mediàtica dels conflictes d’arreu del món. En el llibre, aposta per un periodisme de pau i de lluita compromès, constructiu i estratègic. Un periodisme que busca una solució justa del conflicte.

L’anàlisi crític del discurs també s’aborda a Contra la neutralitat: el professor interpel·la tant la ciutadania com els propis periodistes a analitzar què escriuen i què llegeixen, per trobar-hi els continguts explícits i implícits. Hi desgrana estratègies per analitzar el discurs, com ara el quadrat de polarització ideològica, identificat originàriament pel lingüista Teun Van Dijk, pel qual es maximitzen les pròpies victòries i les derrotes del contrincant polític, i alhora es minimitzen els propis trets negatius i les victòries alienes.

La tria lèxica és un element central a l’hora d’escriure i interpretar allò redactat: no és el mateix dir que algú és un “militant” que un “fanàtic”, o un “lluitador per la llibertat” que un “terrorista”. En context de guerra, s’usa l’expressió “operació de càstig” o “operació defensiva”? Qui fem responsable quan imaginem el titular “La guerra ha causat tantes morts?”. El professor ens ajuda a posar la lupa sobre les frases que construïm, i veure’n les seves conseqüències. Argumenta, durant l’assaig, que els mitjans no només trien de què parlen i de què no, sinó que construeixen models o marcs mentals de la realitat (framing) sobre temes i conflictes: una explicació esquemàtica, com si fos una maqueta, no només d’allò que passa sinó del què s’ha fet malament i s’hauria de fer per esmenar-se.

Giró escriu amb un estil clar, ordenat i farcit d’exemples ben propers i més llunyans. El llibre, de to divulgatiu, no s’oblida d’introduir alguns elements divertits, com ara la Guia per buròcrates principiants que va elaborar un grup d’estudiants polonesos durant l’època soviètica per evidenciar en llenguatge buit del poder, que no haurien de reproduir els periodistes.

El llibre clou amb un capítol de recomanacions periodístiques i un epíleg a càrrec de Sergi Picazo.

  1. Introducció

  2. Conflictes

  3. Els discursos dels actors en conflicte.

  4. Els mitjans actuen

  5. Les redaccions

  6. El periodisme imaginari

  7. Llenguatge, ideologia i discurs

  8. La pragmàtica i el contingut implícit

  9. Funcions fictícies i reals. Teoria de les esquerdes

  10. Periodisme de Pau i de lluita

  11. Dinàmiques destructives i la neutralització del discurs de l’odi

  12. Credibilitat sense enredar i el pamflet

  13. Gèneres sec i mullats i recomanacions pràctiques i una mica de teoria

Annex per periodistes joves o no tant / Els gèneres periodístics.

L’autoria del llibre

Xavier Giró Martí, actualment jubilat, ha estat professor de Periodisme Polític a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona durant dècades. És impulsor i director del grup de recerca Observatori de la Cobertura de Conflictes, on es va especialitzar en l’anàlisi de la cobertura mediàtica dels conflictes arreu del món. Escriu de tant en tant en mitjans de comunicació i publicacions acadèmiques, i participa en diversos espais i entitats periodístiques i a favor dels drets humans. Contra la neutralitat és el primer llibre on compendia el seu corpus de classes.

Fotografia d
Fotografia d'Ivan Giménez

La forma del llibre

L'assaig divulgatiu està adreçat a tothom qui vulgui conèixer una forma diferent d’exercir el periodisme, compromesa amb la societat i amb la vida.

Fitxa

  • Format: 15 x 21 cm

  • Col·lecció: L’Observatori (en coedició amb CRÍTIC)

  • Paginat: 200

  • Tirada: 1000 exemplars

  • Fotografia de contracoberta i bànners de difusió: Ivan Giménez

  • Edició i correcció: Sergi Picazo (CRÍTIC), Mar Carrera (Pol·len Edicions) i Anna Carbonell (Pol·len Edicions sccl)

  • PVP: 20 euros

L'obra tindrà el 'Segell d'ecoedició' que ofereix l'Institut de l'ecoedició de Catalunya i verifica els següents paràmetres:

  • Producció local: el llibre es produeix en el territori de distribució.

  • Paper certificat FSC/ 100% Reciclat

  • Càlcul i comunicació de la petjada de carboni a través de la calculadora bookdaper.cat, que ajuda a minimitzar l'impacte ambiental de les publicacions.

El segell verifica el compromís de Pol·len Edicions amb l'ecoedició, una forma innovadora de gestionar las publicacions amb criteris de protecció del medi ambient.

El llibre inclou la motxilla ecològica amb els impactes i estalvis en diferents paràmetres (carboni, aigua, energia, primeres matèries i residus), un element de comunicació ambiental que s'acompanya de la millora contínua per reduir aquests impactes.

Recompenses

La recompensa central és el llibre, en paper i en format ebook.

A més, hem pensat algunes recompenses per completar la lectura de Contra la neutralitat, amb altres assajos de la temàtica. Si el que et ve de gust és una oportunitat d’escolar Xavier Giró en petit comitè i de forma exclusiva, tria la recompensa de sopar+debat o el de presentació al teu espai.

El mecenatge és una eina de mesura ambiental (practiquem l'ecoedició decidint la tirada en funció de l'èxit de la campanya) i alhora un instrument de comunicació, perquè abans que ningú coneixeu l'existència d'aquesta proposta literària.

Les recompenses s'enviaran el setembre de 2024; per assegurar que tothom tingui exemplar i no s'hagi exhaurit l'edició, les recompenses les gestionarem fins setembre de 2025 [un any des de la finalització del verkami].

Calendari previst

El llibre sortirà al setembre de 2024, moment en què enviarem les recompenses a totes les persones mecenes.

A què destinarem les aportacions

El gruix principal del fons recaptat en aquesta campanya servirà per finançar una part de la creació i la producció del llibre (67%) i l'altra part es destinarà a produir i enviar les recompenses (33%).

NOU OBJECTIU (25 d'abril de 2024):

Hem decidit ampliar l'abast de la campanya i ens agradaria arribar a 11.500 euros per poder produir un pòdcast del llibre i preparar un acte potent de presentació. A més, amb el nou objectiu (+3.500) també cobrirem més part de la producció del llibre.

Gràcies per ajudar-nos a fer possible aquest llibre, una forma col·lectiva de donar suport a l'ecoedició de llibres, que ens serveix per ponderar la tirada i comunicar l'obra d'avançat.

Qui som

CRÍTIC és un mitjà de comunicació especialitzat en periodisme d’investigació, im-pulsat per la cooperativa de periodistes Crític, SCCL. El nostre principal canal comunicatiu és el web www.elcritic.cat, on publiquem reportatges, entrevistes, articles d’opinió i anàlisi sobre aspectes de l’actualitat política, econòmica o social, principalment en català, tot i que regularment certs continguts també són traduïts al castellà.

Un altre producte periodístic que fem és una revista monogràfica en paper, de periodicitat anual, sobre temes de gran interès social (de moment, n’han sortit onze, podeu consultar-los tots aquí), que editem juntament amb Pol·len Edicions.

Pol·len edicions sccl és una editorial cooperativa especialitzada en l’ecoedició i el pensament crític. Situada entre el Vallès i Osona, publiquem llibres de temàtica diversa, però alguns dels nostres focus són l’ecologia, els feminismes, la producció editorial del País Basc o els títols que enforteixen l’Economia Social i Solidària. Editem assajos, novel·les, poesia i contes.

+ On ens podeu trobar

Segueix-nos a X de Crític o a X de Pol·len edicions

També estem a l'Instagram de Crític o a l'Instagram de Pol·len edicions

O al web de Crític

O al web de Pol·len

Crèdits del Vídeo de Verkami: a càrrec de Núria Gebellí.

Per anar fent boca...

Joan Vila (CRÍTIC) entrevista Xavier Giró

Opinió: Coses que pot fer el periodisme per aturar la guerra, de Xavier Giró

Planta Baixa: Ricard Ustrell entrevista Xavier Giró

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

16 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • dume

    dume

    23 horas

    Veus que mereixen ser escoltades!!!

  • Cristina

    Cristina

    3 días

    Ganas de leerlo, ya!!

  • Omitsu Issey

    M S

    5 días

    Quines ganes de llegir aquest llibre Xavier!!!

  • DianaVirgos

    DianaVirgos

    10 días

    Ganes de recuperar les classes d'un gran mestre de Periodisme! :)

  • Felipe Rubalcava

    Felipe Rubalcava

    13 días

    Enhorabuena!

  • juan

    juan

    14 días

    espero la lectura

  • juan

    juan

    14 días

    espero la lectura

  • Inma

    Inma

    16 días

    Felicidades, Xavi! Y gracias por compartir! Estoy deseando tenerlo. Mil millones de besos

  • Inma

    Inma

    16 días

    Felicidades, Xavi! Y gracias por compartir! Estoy deseando tenerlo. Mil millones de besos

  • Francesc Borràs Torredeflot

    Francesc Borràs Torredeflot

    16 días

    Gràcies i que augmenten els Mecenas

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies