❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Dones Pont. Relats de resiliència

Projecte audiovisual amb la comunitat de dones del barri de Pont Major (Girona).

Dones Pont

Un proyecto de

Creado en

0
segundos
84
Aportaciones
3.275€
De 3.258€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Quan una persona està en un procés de resiliència és molt important tenir una xarxa de suport social que li proporcioni seguretat i un sentiment de pertinença sòlid. Les dones de Pont Major això ho tenen clar, per això fa temps que construeixen ponts dins el teixit del barri. Aquest projecte audiovisual sorgeix de la seva necessitat d’expressar i compartir la seva història personal a la societat. Històries complexes i dures, de superació personal i amb un alt component de lluita. Però històries també esperançadores i models d’un empoderament femení real.

Amb la confecció de cinc càpsules audiovisuals, que barregen imatge real i il·lustracions, son elles qui ens narren en primera persona les seves experiències. Les protagonistes ens parlen de temes colpidors com el maltractament, l’addicció a les drogues, la dificultat de ser una dona immigrant dins una societat patriarcal, l’ablació genital femenina i els matrimonis forçats. Aquestes històries s’acompanyen d’una atmosfera onírica representativa del seu procés de superació i de les eines que van utilitzar per sortir del pou on havien caigut.

A banda, l'objectiu és poder desenvolupar un projecte educatiu al voltant d'aquests audiovisuals i oferir un espai de debat i reflexió a diversos espais de la ciutat de Girona.

Roser

El relat de la Roser ens parla de com superar una situació de violència de gènere. Sobretot de com podem estar immerses en una relació d’aquestes característiques i no adonar-nos-en fins que ens hem allunyat i aïllat del nostre entorn. La Roser va aconseguir trencar amb aquesta relació i recuperar la relació amb la família, amb les activitats que li agrada fer com és escriure i tornar a estimar-se a ella mateixa. Per això en aquest vídeo l’entrevista a la Roser es combina amb imatges d’ella escrivint o amb els llavis pintats de vermell. Les il·lustracions, combinant blanc, negre i vermell, que s’han animat per aquesta càpsula expressen el maltractament, el trauma i alguns moments concrets vivencials de la Roser.

Cristina

La història de la Cristina explica com una adolescència traumàtica pot derivar a una situació de depressió i addiccions, però també com tot això es pot véncer i recomençar. Després de diversos ingressos hospitalaris i una relació conflictiva amb la família, la Cristina va reconnectar amb la vida després d’un curs de cuina que li va permetre iniciar un nou cercle d’amistats, incorporar-se al món laboral i finalment trobar una parella amb la que ha construït una sòlida família. El vídeo del seu relat està acompanyat d’imatges recurs d’ella a la cuina amb accions i aliments que alhora ens serveixen de metàfora del que ens explica. Les animacions, en blanc, negre i verd, expressen la por, l’angoixa mental dels estats addictius i altres moments vitals de la Cristina.

Maria

La Maria forma part de les famílies que van inaugurar el barri de pisos de Pont Major. La seva història és la d’una doble migració i sobretot també de la implicació amb la comunitat i els que com ella, van emigrar després. Nascuda a la provincia de Cadis, passa la seva joventut al cosmopolita i modern Tanger per després viatjar a Girona i trobar-se amb les dificultat de viure a les barraques de Montjuïc o a Los Albergues de Fontajau fins finalment instal·lar-se a Pont Major. La seva llarga família però, no ha oblidat mai els origens i així és com han tingut allotjats moltes persones recent arribades a casa seva. De nou, una història de pont entre persones. Per aquest vídeo s’han utilitzat com a recursos imatges aèries del barri de Pont Major, així com material d’arxiu del barraquisme de Montjuïc. Les animacions juguen amb el color lila i ens expliquen aquest viatge com altres moments de la vida de la Maria.

Aminata

La història de l’Aminata (nom fictici per preservar l’anonimat) ens mostra la violència que significa un matrimoni forçat. Nascuda a Girona amb 17 anys es veu forçada a casar-se al Senegal amb un cosí. A partir d’aquí comença una terrible odissea per aconseguir tornar a casa seva, viatge que no li deixaran fer fins que no quedi embarassada. Un cop de nou a Girona, la situació d’aquest matrimoni forçat es tornarà insostenible i l’Aminata haurà d’enfrontar-se a la família per aconseguir el divorci. Una història de valentia i que ens mostra el masclisme i la violència que suposen els matrimonis forçats. Per aquesta càpsula s’han utilitzat imatges recurs de gestos d’afecte entre joves del barri de Pont Major, gestos que volen simbolitzar la sororitat. Les animacions combinen el blanc, negre i gris amb el groc i ens mostren la tristesa, l’embaràs com a bitllet de retorn i altres moments de la seva història.

Bintou

El relat de la Bintou (nom fictici per preservar l’anonimat) ens explica la història de la seva família a Gàmbia i ens parla de la pràctica de la mutilació genital femenina que encara es fa sobretot als pobles, tot i estar prohibida. La Bintou explica que encara que és il·legal, no hi ha una investigació real dels casos i també que, tot i que la majoria de dones hi estan en contra, no s’atreveixen a dir-ho per la pressió cultural. La seva història està plena de dones valentes, com la seva mare que es va separar i per això va ser disparada pel seu propi pare que va fallar el tret, la seva tia qui els va cuidar i ara la seva filla a qui sobretot vol transmetre l’autoestima i la idea d’igualtat.

Qui som darrera la càmera

Aquest projecte neix fruit d'un encàrrec del Centre Cívic de Pont Major a Agnès Cabezas i [Ingrid Riera] durant la primavera del 2021. En un primer moment, l'objectiu semblava senzill: gravar cinc càpsules audiovisuals sobre històries de vida de les dones del barri. De seguida, però, ens adonem de la complexitat de les històries i la necessitat de treballar amb més cura i profunditat el projecte.

En aquest moment, s'incorporen a l'equip la il·lustradora Clara Gispert i l'animador Mak Dzinovic per acompanyar els relats de diverses animacions i universos visuals. També col·labora Aniol Simon amb gravacions aèries del barri de Pont Major de Girona.

Paral·lalment, l'Ajuntament de Girona ens concedeixen l'Ajuts Kreas 2021 per cobrir una part de les despeses del projecte. Tot i així, la part restant del pressupost es vol cobrir mitjançant les aportacions d'aquest Verkami.

Sobre les recompenses

Pel desenvolupament d'aquesta campanya s'han diferenciat diversos tipus de recompensa en funció de l'aportació de cadascú.

1- Postals mida 150mm x 100mm amb Paper Estucat mat 250g amb les il·lustracions del projecte realitzades per la Clara Gispert.

2- Làmines A3 (297mm x 470mm) amb paper Conqueror blanc de 220 grams amb il·lustracions del projecte realitzades per la Clara Gispert.

3- Aparició del teu nom i cognoms en els crèdits de les cinc càpsules audiovisuals que conformen el projecte.

4- Enviament dels enllaços de les cinc càpsules audiovisuals.

5- Trobada online amb les protagonistes del projecte. En aquest cas, es podrà comentar el projecte tant amb l'equip de rodatge com amb les dones de la comunitat del barri de Pont Major. És una oportunitat per conèixer més a fons el projecte!

6- Hi ha una recompensa especial per associacions, entitats, ateneus, equipaments, etc. La recompensa permet programar a l'espai de l'equipament una projecció de les càpsules audiovisuals i acompanyar-ho d'un posterior debat o col·loqui entre les dones que conformen el projecte i el públic assitent. A banda, s'incorporarà el logotip de l'equipament als crèdits de càpsules.

7- També hi ha l'opció de ser mecenes del projecte sense recompensa material (aportació solidària).

Totes aquestes recompenses aniran acompanyades d'una dedicatòria de la comunitat de dones de Pont Major personalitzades per cada mecena.

A què destinarem les vostres aportacions

Les aportacions dels mecenes de la campanya de Verkami ens permetran acabar de finançar les animacions dels relats de vídeo Dones Pont i també preparar la seva difusió com a material pedagògic.

Es tracta d’un projecte audiovisual que ha comportat diverses fases de producció. En un primer moment es va comptar amb el finançament de l'Ajuntament de Girona per l’enregistrament de vídeo i en una segona fase s’ha obtingut la beca Kreas que cobreix una part del desenvolupament de les il·lustracions i animacions. La complexitat el projecte fa que necessitem una empenta més per aconseguir la totalitat del finançament necessari i per poder començar a preparar materials pedagògics que serveixin per la difusió dels relats que tenen un gran potencial per treballar les temàtiques que hi apareixen amb joves.

Part de les aportacions també serviran per cobrir les despeses de les impressions i els enviaments de les recompenses.

Calendari previst

Del projecte

Les cinc càpsules Dones Pont es presenten el 28 de novembre en els actes del Dia de la Violència de Genere del Barri de Pont Major però això només és el tret de sortida del que esperem que sigui un llarg recorregut.

La campanya de micromecenatge ens permetrà seguir treballant per complementar els audiovisuals i fer-los més accessibles, així com difondre’ls com a material pedagògic.

Una primera tasca que es vol portar a terme és la de subtitular els vídeos de manera que siguin més accessibles a públics amb dificultats auditives o per entendre l’idioma.

Posteriorment, l’equip vol elaborar un material pedagògic que permeti utilitzar aquests audiovisuals en centres educatius o espais que treballin amb joves per debatre sobre les temàtiques que hi apareixen. Cada relat presenta temes concrets: violència de gènere, addiccions, migració, ablació i matrimoni forçat. Tots ells de molt interès social i encara més venint d’experiències reals i properes. La proposta educativa consistiria en visionar algun dels vídeos i fer un posterior debat que podria anar acompanyat d’algunes de les protagonistes o professionals que treballin aquestes qüestions.

De la campanya

La presentació de la campanya de Verkami s’ha volgut emmarcar dins els actes del 25 de Novembre, Dia Contra la Violència de Gènere, i coincidint amb l’acte del 28 de novembre al Barri de Pont Major de Girona en què es presenten les càpsules de vídeo amb les seves protagonistes. Un moment simbòlic per començar la nostra campanya de micromecenatge.

Durant el mes de desembre i principis de gener és el moment de fer difusió del projecte per tots els mitjans possibles per rebre al màxim de donacions i així arribar a l’objectiu marcat a la finalització dels 40 dies de campanya. Si t’’interessa aquest projecte pots aportar-hi o fer-ne difusió i pots contactar amb l’equip per a qualsevol dubte en quant als vídeo o a les recompenses.

Entre mitjans de gener i febrer preparem totes les recompenses de les persones que hagin fet una aportació al projecte. La impressió del material, les dedicatòries i enviaments estaran a punt perquè es puguin rebre a partir del març.

+ Info

Instagram: @dones_pont

Youtube: @donespontmajor

Ajuda'ns a difondre la campanya #donespont

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

4 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Cristopher Escobar

    Cristopher Escobar

    un año

    Les deseo el mayor de los éxitos.

  • Queta

    Queta

    un año

    Molts ànims!!

  • Carme

    Carme

    un año

    Molta sort en aquest interessant projecte!

  • Elena Machana Baila

    Elena Machana Baila

    un año

    Mucha suerte y felicidades por este tipo de proyectos!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies