❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill

T’imagines descobrir part de la teva història familiar en uns documents embolicats i amagats durant 60 anys?

Lluc Castells Prod

A project of

Category

Created in

0
seconds
241
Pledges
41.206€
From 35.000€
Contribute to the project

Choose your reward

Support it with a donation

Contribute without a reward
Donate to the project without receiving any reward:

Un relat de la Guerra Civil Espanyola, explicat des de dintre i en primera persona. Un objecte d’un gran valor documental, que contribueix a la difusió de la memòria col·lectiva de Catalunya. Un projecte editorial de gran qualitat, amb un plantejament poc convencional.

Una experiència que transcendeix el paper.

T’agradaria que aquesta història silenciada vegi la llum?


"Els néts ho sabíem, que havia estat a la guerra, fins i tot que l’havien ferit amb metralla... Però poca cosa més. Fins que vam tenir a les mans aquell tresor, aquella llibreta que havia estat tants anys amagada. A les golfes, a sobre el lavabo del passadís; en un racó de l’armari de la seva habitació; a la vitrina del menjador gran, a la part superior; a la sala... Cadascú de nosaltres els recorda en un amagatall diferent!

Era tot dins d’un sobre, un sobre vell, embolicat amb papers de diari segellats amb cinta de pintor. Feia respecte d’obrir. Respecte per delicat, per por d’estripar-lo o malmetre’l, i, sobretot, respecte pel fet de descobrir el secret; allò amagat, no dit, no parlat mai. Però ho vam fer, junts o per separat. El vam obrir, el vam llegir, el vam mirar, tocar, olorar...

Allò era Història. Història de la nostra família, del nostre poble, del nostre país i de la guerra. Aquesta guerra que no s’ha parlat, que s’ha explicat molt poc, que han hagut de passar molts anys abans ho hem descobert els testimonis dels que no van parlar perquè eren els vençuts, els perdedors. Ara en volem parlar, descobrir tot allò que no s’ha dit. Trencar el silenci de tanta gent que va patir."

Fragment del pròleg de Núria Castells, neta gran de Pepe Castells

Exterior de la Caixa | Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill
Exterior de la Caixa | Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill

Interior de la Caixa i tots els elements | Papers de la Guerra
Interior de la Caixa i tots els elements | Papers de la Guerra

El 7 de desembre de 1937, Pepe Castells, un jove de 20 anys de Cardedeu, és reclutat per lluitar al bàndol republicà a la Guerra Civil Espanyola

La seva, probablement, no deu ser una història molt diferent de la que van viure molts joves catalans que van lluitar al front. El que fa especial la història d’en Pepe és el material que va deixar i que actualment conserva la seva família. Un dietari manuscrit, una àmplia correspondència d’anada i tornada i múltiples documents, que ajuden a dibuixar la seva experiència amb un grau de detall poc habitual.

És necessari que aquests relats no quedin en l’oblit i que ajudin a completar el testimoni d’aquesta època tan dolorosa. És per això que els familiars de Pepe Castells han decidit compartir aquest material i també donar a conèixer el que suposa per a una família descobrir una part de la seva història a través de la lectura, l’estudi i la catalogació d’un contingut com aquest.

Llibre | Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill
Llibre | Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill


Molt més que un projecte editorial: una experiència que transcendeix el paper

Papers de la Guerra, és una publicació amb un format poc convencional, que vol aportar un nou punt de vista i un nou concepte en l’àmbit de les publicacions de la Guerra Civil. Pensada com una experiència, pretén transformar un relat personal en una història d’interès general.

La publicació es presenta com un objecte, amb una caixa de cartró que embolcalla i protegeix 3 peces editorials i 2 elements complementaris:

 • Llibreta: reproducció del dietari manuscrit on Pepe Castells relata, en primera persona, les seves vivències durant la Guerra Civil Espanyola. 165 x 225 mm. 118 pàgines.

 • Diari: peça desplegable que conté un recull de reproduccions dels documents originals trobats per la família. Fotografies, il·lustracions, cartes, postals i altres que ofereixen un bonic retrat del grafisme d’una època. 330 x 470 mm.

 • Llibre: resultat de l’estudi del material, amb la transcripció del dietari i les cartes, documents originals amb el grafisme de l’època i il·lustracions.165 x 235 mm. 224 pàgines.

 • Serigrafia amb una de les múltiples il·lustracions fetes al seu dietari durant el seu periple pel front i posteriorment a la rereguarda de Madrid. 165 x 235 mm. Material: cartró bigris de 2 mm.

 • Una reproducció de dues postals de l’època, que el govern de la República editava i posteriorment repartia als soldats de manera gratuïta. 90 x 138 mm.

Papers de la Guerra s’ha plantejat des d’un inici com una peça de gran qualitat formal i documental amb una acurada edició a càrrec de l’estudi de disseny gràfic Enserio. Un projecte autoeditat i de proximitat, dissenyat i produït íntegrament a Catalunya.

Ets una persona curiosa i amb sensibilitat cap als objectes de disseny? Dona impuls al projecte!

Llibreta | Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill
Llibreta | Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill


"Memòries que em proposo escriure a l’ingressar a l’Exèrcit en la nefasta guerra a què ens estan sotmetent, actualment els espanyols, per si algun dia de pau puc llegir-les amb família."

Fragment del dietari de Pepe Castells

Papers de la Guerra, és un relat de la Guerra Civil explicat des de dintre i en primera persona. Un projecte d’un gran valor documental pel seu caràcter testimonial gràcies a la precisa descripció d’en Pepe i l’aportació de les seves l·lustracions i correspondència.

Una publicació que compta amb l’aval del Memorial Democràtic i la col·laboració d’experts com Oriol Riart Arnalot, historiador, arxiver i fotògraf, autor de la tesi doctoral Diaris personals de combatents al front català durant la guerra civil espanyola, Oscar Jané, doctor en Història Moderna, professor de la UAB i vicedegà d’Afers Acadèmics d’Estudis de Grau de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB i Ricard Ginjaume Clusellas, historiador i escriptor.

Fragment del pròleg d’Oriol Riart Arnalot:

"La grandesa dels diaris personals és que esdevenen amb el temps una documentació que permet fossilitzar les experiències i impressions viscudes en el mateix moment dels fets, que les fa immunes al pas del temps i el que és més important, a les possibles modificacions i canvis d’interpretació de la memòria personal.

(…) Amb la publicació d’aquest conjunt documental del Pepe Castells Pubill, la família Castells ens regala un tresor que depassa l’àmbit familiar i local per convertir-se en el testimoni del que va significar la guerra per tants combatents i llurs famílies. Publicacions com aquesta són les que permeten la cohesió entre l’experiència col·lectiva i la individual i ajuden a construir un relat més proper, atractiu i didàctic de la història."

Fragment del pròleg de Ricard Ginjaume Clusellas:

"La historiografia xifra als voltants dels 38.500 els catalans que van morir al front. Els supervivents de l’exèrcit vençut hauran de suportar les ferides físiques i mentals en silenci.

(…) Després d’un llarg silenci, el dietari i la correspondència d’en Pepe són un tresor que ens ajuden a explicar realitats sovint ignorades. A través de l’espontaneïtat del seu testimoni ens dibuixa una quotidianitat marcada penosament per la guerra i la postguerra i ens ajuda a posar noms a nois que perderen la seva joventut convertits en soldats sense rostre."

Fragment de l’epíleg d’Oscar Jané:

"Com a lleva del 39, nascut el 8 de març de 1918, es cridat a files la tardor de 1937. En el seu cas, rep la carta de mobilitzat el desembre de 1937 i un mes més tard, després d’uns pocs dies de formació militar, és enviat al front d’Aragó. (...) I és precisament a la zona del riu Rambla de la Vídua, entre Les Useres i Vilafamés, a la zona del Maestrat, que en Pepe Castells cau ferit el juny de 1938. Aquí neix un nou dietari. Davant el front de guerra, el front de mort d’alguna manera, el testimoni de Pepe canvia. I després de passar pel País Valencià per a ser curat, es troba enviat a la rereguarda, i s’incorpora a la 42ª Brigada Mixta, a Madrid. I tal com es podrà veure en aquests textos, la inquietud i la curiositat del testimoni ens portarà una visió completament diferent de la vida durant uns mesos, durant els quals transcriurà la realitat d’una vida allunyada dels camps de guerra, curiosa per la vida cultural, i clarament alienada d’allò que estava per venir."

T’apassiona la història? T’agradaria poder gaudir d’una publicació com aquesta? Escull la teva recompensa!

Serigrafia i postals
Serigrafia i postals


Recompenses

 • REPÚBLICA | 25€: Aquesta recompensa inclou una reproducció de dues postals de l’època.

 • REREGUARDA | 40€: Aquesta recompensa inclou la una serigrafia i una reproducció de dues postals de l’època.

 • EN CAMPANYA | 50€: Aquesta recompensa inclou el Diari i una lectura del Dietari per l'actor Pau Vinyals.

 • ALHAMBRADA | 75€: Aquesta recompensa inclou el Llibre i una lectura del Dietari per l'actor Pau Vinyals.

 • BRIGADA | 150€: Aquesta recompensa inclou la Caixa Papers de la Guerra que conté TOTS els elements editorials del projecte (llibreta, diari, llibre, serigrafia i dues postals) tot recollit com a representació de la caixa original que va trobar la família Castells; i una lectura del Dietari per l'actor Pau Vinyals.

 • PAU | 200€: Aquesta recompensa inclou la Caixa Papers de la Guerra que conté TOTS els elements editorials del projecte (llibreta, diari, llibre, serigrafia i dues postals) tot recollit com a representació de la caixa original que va trobar la família Castells; el Llibre Castells i Planas, la biografia professional dels 35 anys que els germans Castells, fills de Pepe Castells i Pubill, han dedicat a l'escenografia, una vocació artesanal herència del seu pare (404 pàgines); i una lectura del Dietari per l'actor Pau Vinyals.

 • PALACE | 525€: Aquesta recompensa inclou quatre Caixes Papers de la Guerra. Cada una d'elles conté TOTS els elements editorials del projecte (llibreta, diari, llibre, serigrafia i dues postals) tot recollit com a representació de la caixa original que va trobar la família Castells; i quatre entrades per la lectura del Dietari per l'actor Pau Vinyals.

ENTREGA:

 • S'organitzaran punts de recollida a Barcelona, Cardedeu i altres municipis a determinar. Les adreces i horaris definitius es comunicaran a través de la plataforma Verkami, les xarxes socials del projecte Instagram i Twitter, i a través del correu electrònic.

NOTES:

 • Lectura del Dietari per l'actor Pau Vinyals: els detalls de la data de la lectura, es confirmaran a través de la plataforma Verkami, les xarxes socials del projecte Instagram i Twitter, i a través del correu electrònic. Serà a partir de febrer de 2023.

 • Després del Verkami, els elements del projecte editorial no es podran adquirir per separat. Només es vendrà la Caixa, que els inclou tots excepte el Llibre Castells i Planas.


Seguir amb la vida

"No fa pas tant vaig entendre el final del dietari. M’havia inquietat i incomodat durant molt temps. Per què, al final, se’n va alegrar? Si el seu bàndol va perdre! Ara ho he entès. Sí, se’n va alegrar perquè s’havia acabat; el malson de la guerra havia quedat enrere, podia tornar a casa i allò era el més preuat. Seguir amb la vida. Cuidar la seva família i començar-ne una de nova. La guerra, a peu de trinxera, és un infern. No té cap sentit. Els dietaris que ens han arribat així ho constaten i aquest és un dels seus valors i la lliçó que no hem d’oblidar."

Fragment del pròleg de Núria Castells, neta gran de Pepe Castells

Pepe Castells va destacar sempre per la gran implicació en la seva tasca de recuperació del patrimoni i de la història de Cardedeu. Treballador incansable, gran amant de la pau i la concòrdia, vetllant sempre per la cohesió social, entre tots els actors locals.

Els seus valors han sigut la millor herència per a la seva família. Per això, impulsem aquest projecte per compartir aquest llegat tan valuós. Suma’t a fer-ho possible!

Família Castells
Família Castells

Qui som

Néts, fills, germans, cosins... La família Castells hem volgut impulsar aquest projecte per explicar-nos una part silenciada de la història de l’avi Pepe. Ara en volem parlar, descobrir tot allò que no s'ha dit. Trencar el silenci de tanta gent que va patir. Volem compartir-la, per si pot ajudar a posar llum a la memòria col·lectiva.

Volem expressar el nostre agraïment a tothom que ha fet possible que avui puguem presentar aquesta publicació. Gràcies a tots. Gràcies a en Salvador Coll per fer-ne una primera transcripció i a la Clara Mas per fer-ne una acurada revisió lingüística. Gràcies als experts en la matèria Oriol Riart Arnalot, Ricard Ginjaume Clusellas i Oscar Jané per escriure'ns uns textos contextualitzadors i reflexius; a l’actor Pau Vinyals per la participació en la lectura d’aquests papers. A en Jordi Call per l'edició audiovisual; a Nexe Impressions per fer-ho tangible. I a tantes d’altres persones que d'alguna manera s'hi han vist implicades…

Ens han acompanyat l'estudi de disseny Enserio, que s'ha encarregat del disseny i la producció de la publicació, i la Cooperativa La Sembra - Agència de comunicació, que ens ajuda a dinamitzar i fer difusió d'aquest projecte tan important per a nosaltres.

I moltíssimes gràcies a l'avi Pepe, per escriure'ls, i a la iaia Lola i a la iaia Mercè, per conservar-los i guardar-los.

Segueix el projecte a Instagram i Twitter.


A què destinarem les vostres aportacions

 • 25% Disseny de la publicació

 • 50% Edició i impressió de la publicació

 • 5% Enviaments de les recompenses

 • 10% Comunicació i difusió

 • 10% Altres: producció d'actes, o comissió Verkami


Calendari previst

 • Setembre - Octubre: maquetació

 • Novembre: producció (impressió)

 • Principis de desembre: manipulats i preparació per a l'entrega

 • Finals de desembre: disponible per a entregues i enviaments

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

Ask the author

21 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Rosa Ros Pijoan

  Rosa Ros Pijoan

  over 1 year

  Molta curiositat per conèixer els papers de guerra de l'avi Castells. Felicitats per haver tirat endevant un projecta tan bonic i interessant

 • rosa maria viadé

  rosa maria viadé

  over 1 year

  visca! endavant amb el projecte!

 • David Ruano

  David Ruano

  over 1 year

  gràcies.

 • jordi meda

  jordi meda

  over 1 year

  Gràcies per fer-nos memòria.

 • Marga

  Marga

  over 1 year

  Quines ganes de gaudir-ho!

 • Josep Espinet Blanch

  Josep Espinet Blanch

  over 1 year

  I pait. Que despres d'aquesta valenta iniciativa, en surtin moltes mes. Crec que es un tema pendent de pais.

 • Josep Espinet Blanch

  Josep Espinet Blanch

  over 1 year

  La historia de molta gent d'aquella guerra, que encara no l'hem destapat i paa

 • Josep Espinet Blanch

  Josep Espinet Blanch

  over 1 year

  Es una historia particular que cal fer- ne difusio, perque s'acabi sabent ll

 • Toni Valls Pou

  Toni Valls Pou

  over 1 year

  Som molts els qui tenim un pare o un avi que van haver d'anar a la guerra. Gràcies per la iniciativa. M'encantarà tenir aquest tresor.

 • Alfred Sá

  Alfred Sá

  over 1 year

  Un plaer col·laborar amb la gran família Castells, i amb un projecte engrescador com sempre

We use essential cookies to provide our service and third-party cookies to track the usage of the page. Cookie Policy