❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Ajuda'ns a publicar el darrer volum i culminar així l'edició comentada de les Rondaies Mallorquines!

Després de tres dècades de feina, amb el volum IX es culmina aquesta obra magna!

Nova Editorial Moll

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
137
Aportaciones
10.220€
De 9.500€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Hi ha rondalles que es remunten a Pèrsia. Alguns dels contes més coneguts fins als nostres dies, inclús els popularitzats per Disney, com La bella i la bèstia, ja apareixien a les rondalles! N'hi ha que ja les contava Heròdot fa 2.500 anys. N'hi ha que ja surten a Les mil i una nits... Tot això i més ho trobaràs en aquesta obra.

L'Edició Comentada de l’Aplec de Rondaies Mallorquines, a cura de Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè, explora aquestes connexions amb les cultures, religions i mitologies del món, i és la millor manera que tenim per accedir al tresor cultural i literari de les rondalles, una obra que poques cultures tenen i que a Mallorca devem a Antoni M. Alcover. Aquesta edició posa al teu abast el llistat complet dels narradors i narradores que van contar oralment els contes que va recollir Antoni M. Alcover al llarg de dècades arreu dels pobles de Mallorca.

Per què és una edició imprescindible a la teva biblioteca?

Cada rondalla va precedida d’una introducció que explora les connexions existents de cada una de les rondalles amb les cultures, les religions i les mitologies del món. De la mateixa forma, cada rondalla va seguida d’una referència a versions paral·leles, com les que va recollir l’Arxiduc Lluís Salvador durant la seva estada a Mallorca; com les d’Italo Calvino a Itàlia o Aurelio M. Espinosa als territoris de parla castellana. A partir de la classificació, es pot relacionar cada rondalla amb totes les altres.


• L’Edició Comentada és el fruit de tres dècades de feina dels lingüistes Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè. Haurà estat necessari un quart de segle per redactar els nou volums de l’Edició Comentada de l’Aplec de Rondaies Mallorquines, una tasca que inicià l’Editorial Moll el 1996 amb el Volum I.

• És una edició que inclou la transcripció literal de les famoses llibretes en què Alcover consignava el material que arreplegava de la tradició oral i que li servia com a base per a la posterior elaboració dels textos; incorpora l'índex dels 246 narradors i narradores, tant homes com dones, i de totes les classes socials, però sobretot treballadors, provinents de 33 pobles de Mallorca.

• És una edició que es basa en la catalogació internacional del sistema Aarne/Thompson/Uther. Les rondalles s’hi presenten ordenades en àrees temàtiques i ens permet descobrir la relació que existeix amb fonts orals i literàries del món.


• L’Edició Comentada destaca per la seva rellevància divulgativa perquè es fonamenta en una sòlida recerca científica i et convida a descobrir textos poc accessibles, com les llibretes de notes on Alcover consignava les rondalles que li contaven els narradors/es; incorporen aquestes anotacions originals i, a continuació, les rondalles tal i com les va escriure Antoni M. Alcover amb el seu llenguatge esponerós; un llenguatge que conserva tota la riquesa expressiva de la llengua catalana a Mallorca de finals del segle XIX. Un llegat que volem preservar per als nostres fills i nets.

Les rondalles mallorquines són una forma de comunicació, tradició i expressió oral que inclou les particularitats lingüístiques del català de Mallorca i que constitueix un vehicle del patrimoni cultural immaterial. Bona part de la població mallorquina reconeix les rondalles mallorquines com a part integrant de la seva identitat cultural i formen part de l’imaginari col·lectiu dels mallorquins. Constitueixen una realitat viva que, al mateix temps que incorporen elements del nostre passat, s’adapten a les circumstàncies del nostre present, i tracen cap al futur una baula de continuïtat de la identitat dels mallorquins.

• Diversos lingüistes han equiparat les rondalles recollides per Antoni M. Alcover a la tasca de preservació que van dur a terme els germans Grimm, pares de la rondallística moderna. L’ Aplec de Rondaies Mallorquines és considerat el corpus folklòric més extens i complet del sud d’Europa. És un patrimoni de primera magnitud del qual ens podem sentir ben orgullosos.

Història

La Institució Francesc de Borja Moll, com a entitat que possibilita aquesta col·lecció mitjançant Nova Editorial Moll, es va crear a iniciativa de 65 persones que posaren diners de la seva butxaca per adquirir els actius de la històrica Editorial Moll i salvar així de la seva desaparició un patrimoni extraordinari de vuitanta anys d’edició en català des de Mallorca. Nova Editorial Moll manté el compromís de continuar les grans sèries, com les Obres Completes d’Alcover i Moll, o l’Edició Comentada de les Rondaies Mallorquines que som a punt de poder culminar amb el teu mecenatge en aquesta nova etapa.

Les rondalles mallorquines compten amb una versió fixada, l’Aplec de rondaies mallorquines d’En Jordi d’es Racó (pseudònim d’Antoni M. Alcover). La primera rondalla publicada és de 1880 i va aparèixer a L’Ignorancia. El primer volum de rondalles publicat data de 1886, i Alcover les va anar editant mitjançant Impremta Mossèn Alcover. Quan Moll crea l’Editorial Moll, l’any 1934, hereta l’univers alcoverià que podem resumir en el Diccionari i les rondalles. Moll és qui les reagrupa en 24 volums i creà l’edició popular que avui perdura. Aquesta és l’edició més coneguda i popular també avui en dia i és habitual trobar-la a les prestatgeries de les cases dels mallorquins.

Aquesta edició popular de les rondalles recollides i escrites per Antoni M. Alcover és en si mateixa un tresor de cultura popular que ha contribuït i contribueix de manera determinant a mantenir viu aquest patrimoni cultural immaterial.

El primer volum de l’edició comentada de l’Aplec de rondaies mallorquines d’En Jordi d’es Racó, a càrrec dels professors Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè, va aparèixer el 1996 i culmina enguany amb la publicació del novè i darrer volum, vint-i sis anys després, amb Nova Editorial Moll.

Els autors

Josep A. Grimalt, catedràtic emèrit a la Universitat de les Illes Balears, ha dut a terme una important tasca de projecció exterior de la tradició literària de les Rondaies Mallorquines. Aquesta col·lecció comentada constitueix una de les seves majors fites professionals, a la qual es va afegir com a col·laborador Jaume Guiscafrè, professor titular i director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Grimalt i Guiscafrè són dues figures fonamentals en l’estudi actual del llegat d’Antoni M. Alcover, l’Apòstol de la Llengua.

Quan es farà i què implicarà?

El volum IX anirà a impremta en arribar a la xifra que ens permetrà fer-ho. Aquest moment significarà la culminació d’una obra capital de la llengua catalana i l’inici d’un nou camí cap a la divulgació internacional de les rondalles mallorquines i la seva consideració com a bé de patrimoni cultural immaterial.

Ara, amb el teu suport, tens l’oportunitat de contribuir a materialitzar una fita històrica que permet redimensionar el valor de les obres més valuoses i representatives de la Renaixença insular; l’obra d’una vida i un dels grans tresors de Mallorca que volem conservar.

Com es farà?

L’Edició Comentada de l' Aplec de Rondaies Mallorquines és un producte de màxima qualitat, fet per a perdurar en el temps. A la selecció del material emprat s’hi suma l’acabat de la coberta (relleus, tintes daurades, etc.), fet que el distingeix d’altres col·leccions i que, al mateix temps, connecta amb el prestigi inherent a la mateixa col·lecció. Aquestes són algunes de les seves característiques:

Format: 17x24 cm
Paper de 90 gr.
Coberta de amb tapa dura, guàflex amb estampacions daurades, amb sobrecoberta
Il·lustracions de Francesc de Borja i Josep Moll i Casasnovas, i de Pere Prat i Ubach
Plecs cosits amb fil vegetal
PVP: 36 euros

Més informació

Web: https://instituciomoll.cat/
Facebook: instituciomoll
Twitter: @InstitucioMoll

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

14 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Joan Mut Munar

    Joan Mut Munar

    un año

    Bon dia,

    Encara no m'ha arribat la recompensa ni em consta haver rebut cap missatge en el meu correu electrònic en què se m'indicàs res. Per contra, sí que us vaig enviar un correu electrònic dia 20 de febrer per saber quina era la situació i si calia fer res i tampoc m'ha arribat cap resposta.

    Supòs que deu estar tot en procés, però si em poguéssiu respondre ho agrairia.

  • Nova Editorial Moll

    Nova Editorial Moll
    Autor/a

    un año

    Benvolguts i benvolgudes,

    Us informam que l’enviament de les recompenses està en marxa. Aviat rebreu notícies.

    Gràcies de nou per la vostra contribució!

  • Nova Editorial Moll

    Nova Editorial Moll
    Autor/a

    más de 1 año

    Atenció: dissabte és dia 31 de desembre, Festa de l'Estendard, i l'Ajuntament de Palma proclamarà Antoni M. Alcover com a Fill Il·lustre de la ciuta a proposta de la Institució Francesc de B. Moll. Col·laborem, entre tots i totes, a dignificar la memòria d'aquest gegant de la llengua i la cultura, encara víctima sovint de tòpics negatius fruit de la ignorància i el desconeixement, gairebé cent anys després del seu traspàs. Només qui hagi fet més que no ell per Mallorca i per la llengua catalana tendria dret a tirar la primera pedra. I no coneixem ningú.

  • Nova Editorial Moll

    Nova Editorial Moll
    Autor/a

    más de 1 año

    Amics, amigues, amants de Mallorca i de la llengua catalana: ho hem aconseguit! Representa un orgull per a la cultura en llengua catalana perquè aquesta obra és una aportació de referència. Per a Mallorca, representa l'orgull per la feina tan ben feta dels dos autors, Grimalt-Guiscafrè, i pel tresor que representen les rondalles mallorquines que hem de traspassar, com la llengua, a les generacions presents i futures. Per a tots i cada un dels mecenes, representa justament l'orgull d'haver contribuït decisivament a fer possible aquesta culminació. L'enhorabona a tots i a totes, i a gaudir del que resta de festes de Nadal, Cap d'Any i Reis.

  • Nova Editorial Moll

    Nova Editorial Moll
    Autor/a

    más de 1 año

    Benvolgut Guerau Olives, hem esperat al final d'aquesta campanya per agrair-te el comentari que feres just al començament i, amb tu, agrair a en Miquel, a en Joan Josep Bonnín, a slanac, a en Josep Salas i a clemàstec, els seus comentaris d'encoratjament: tot ajuda! Guerau, deies que "em plau molt poder donar l'enhorabona més gran als qui l'han fet possible, però molt especialment al professor Grimalt, que ha pogut veure acabada una tasca de tants anys. Moltes gràcies a ell i a l'entusiasme que hi ha posat. Em sent honorat d'haver-ne estat alumne." No és possible resumir millor el sentiment viscut a la Institució Francesc de B. Moll i a Nova Editorial Moll en culminar editorialment aquesta obra: ens n'alegram profundament que el professor Grimalt, com se'l coneix popularment, hagi pogut veure acabada i publicada l'obra de la seva vida, la que va imaginar de ben jove tot fent el servei militar a les illes Canàries; la que ha pogut dur a terme en col·laboració amb el seu 'fill acadèmic', en Josep Guiscafrè; la que aporta 'llums llargues' a les rondaies que tant estimam. També volem agrair, a un i altre autor, que hagin volgut culminar la seva obra amb l'editorial que continua la tasca desplegada per l'Editorial Moll al llarg de vuit dècades: d'això, se'n diu fidelitat. Ara que només falten unes 40 hores per tancar aquest exitós micromecenatge, servesquin aquestes paraules per compartir amb tots vosaltres, mecenes d'aquest projecte, la satisfacció d'haver contribuït a fer possible la publicació de la que ja és una obra de referència insubstituïble que contribuirà, ho creiem fermament, a la projecció exterior de l'Aplec de Rondaies Mallorquines. En rebreu notícies ben aviat. Gràcies per la vostra generositat.

  • Nova Editorial Moll

    Nova Editorial Moll
    Autor/a

    más de 1 año

    Quan Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè recolliren el Premi Miquel dels Sants Oliver a la Nit de la Cultura, a Inca, quedaren quatre frases memorables. En Josep A. Grimalt es va posar el públic dins la butxaca, com només ho sap fer ell, i va començar dient que "jo ja estic pasturant per sa darrera tanca" ientre apludiments i somriures d'estimació del públic, i que "aquest premi és, en realitat, un premi a la nostra cultura". En Jaume Guiscafrè va acabar amb dues idees força: "És de gran miopia que les Rondaies Mallorquines recollides i escrites per Antoni M. Alcover no estiguin entre les millors 100 obres en llengua catalana" i que "aquesta obra és sobretot un homenatge a Antoni M. Alcover". Ho anotam aquí perquè tots els mecenes que contribuïm a aquesta edició valorem encara més la rellevància d'aquesta obra.

  • Nova Editorial Moll

    Nova Editorial Moll
    Autor/a

    más de 1 año

    Hola a tots i a totes! Queden cinc dies! Pel camí, en Josep A. Grimalt i en Jaume Guiscafrè, els dos autors, han fet un caramull d'entrevistes als diaris, ràdios i televisions, i el llibre ha rebut el Premi Miquel dels Sants Oliver de l'Obra Cultural Balear en la mesura que culmina l'Edició Comentada de les Rondaies: no està gens malament! Que passeu una bona Nit de Nadal!

  • Miquel

    Miquel

    más de 1 año

    Molts d'anys

  • Joan Josep Bonnin Casellas

    Joan Josep Bonnin Casellas

    más de 1 año

    Ànims i a fer reviure la cultura més nostrada

  • Joan Josep Bonnin Casellas

    Joan Josep Bonnin Casellas

    más de 1 año

    Ànims i a fer reviure la cultura més nostrada

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies