2015 — VERKAMI: 5 años haciendo historia del crowdfunding
×

Descripción del proyecto

JOAN SALES. L'HOME INCÒMODE, LA VERITAT QUE FA NOSA
Aquest és un documental sobre un dels testimonis més veritables de la història de Catalunya: Joan Sales. La seva vida, obra, i tasca literària són una visió encara molt desconeguda, incòmoda, que fa nosa, de la Guerra Civil, del franquisme, de la cultura, de la literatura, en definitiva, de Catalunya. La commemoració enguany del centenari del seu naixement és el moment idoni per recuperar el seu testimoniatge.

La trajectòria professional i personal de Sales és complexa, polièdrica, té moltes cares, com un cub rubik: soldat, escriptor, editor, patriota... Per això el documental vol retratar aquesta vocació permanentment polifònica amb l’explicació de la seva vida i obra a través d’altres persones de diferents generacions i repartides pel país. Elles ens explicaran, als diferents espais geogràfics de la vida i l’obra de Sales, què suposa per a ells, per al país, l’obra de l’autor.

"**Joan Sales. L’home incòmode, la veritat que fa nosa**" no és només una redescoberta de la vida i obra de Sales: és, sobretot fer visible la memòria incòmoda del nostre país i un viatge per aquesta memòria invisiblement real. Les veus de les persones, de Sales, de les seves obres, les imatges, i sons, dels espais de la ficció i la realitat... la tremolor de veritat.

El documental compta amb la col.laboració d'algunes institucions, però els ajuts no permeten la producció del documental. És per això que necessitem el vostre suport per garantir la seva realització i la seva emissió durant el 2013.

PER QUÈ FEM UN VERKAMI?
Malgrat la compra dels drets d'emissió del documental per part de TVC i les col·laboracions institucionals, la crisi ha provocat una reducció considerable dels ajuts per a la producció de documentals. La quantitat que ens falta per assegurar-ne la producció és la quantitat que us demanem a través d'aquest Verkami. A banda, estem convençuts que la recuperació de la figura i l'obra de Joan Sales és un objectiu que depassa les institucions i requereix la implicació de la gent que n'ha conegut l'obra o que té interès en descobrir-la, i és per això que ens sembla idònia la fórmula del crowdfunding en un projecte com aquest.

JOAN SALES, VIDA I OBRA
El 19 de novembre de 2012 es celebra el centenari del naixement de l’escriptor Joan Sales (1912-1983). Però no és fins fa pocs anys que la seva obra i vida s’ha anat coneixent. Una de les raons fonamentals és que estem davant d’un dels personatges més incòmodes, complexos, polièdrics, desconeguts de la cultura catalana. Té moltes cares: soldat, escriptor, editor, patriota... la seva obra ofereix una visió complexa, veritable i desconeguda de la Guerra Civil que ell va viure de primera mà com a oficial de l’Escola de Guerra de la Generalitat. La visió, l’obra de Sales condemna el dogmatisme i les ideologies i fa surar les complexitat d’una Guerra que s’ha explicat, exclusivament, des de els relats hegemònics i del maniqueisme de bons i dolents. El seu és un testimoniatge únic, seré, veritable.

Així, tornat de l’exili mexicà, el 1948, no pot publicar Les cartes a Màrius Torres (no veuran la llum fins 1976), monumental relació epistolar amb el poeta lleidatà Màrius Torres i crònica cristal·lina i punyent del conflicte, per això farà ficció de la realitat i escriurà la novel·la Incerta glòria (1956) que es va passar tota la vida reescrivint (se s’han fet múltiples edicions) i que és el testimoni, amb veus polifòniques que cerquen la veritat sobre el conflicte, del desastre de tota una generació i de la gran tragèdia de Catalunya. Fins a dia d’avui aquestes dos obres han estat, en bona part, ignorades, apartades, o menystingudes, a pesar que crítics de tot el món consideren la novel·la com una obra mestra i una de les grans obres europees del segle XX, i que compten amb la fidelitat i lluminositat de molts lectors al descobrir-les i rellegir-les.

Però l’obra de Sales no acaba aquí, ja que és molt més allargada: ell és el gran editor català durant el franquisme. A partir de 1955 amb el segell El club dels novel·listes, però especialment el 1959 amb la creació de l’editorial Club Editor, serà el descobridor i editor de Mercè Rodoreda, Llorenç Vilallonga, Blai Bonet; Aurora Bertrana, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Espinàs, Joaquim Amat-Piniella i traduirà al català els principals escriptors estrangers, tant clàssic, com de l’època: Dostoievski, Lampedusa, J.D. Salinger, P.Boulle. La seva aposta per fer novel·les llegibles, per un públic ampli i amb un català oral (*s’ha d’escriure com es parla bé*, deia) no agradava a una part del món literari, però la seva aposta ha deixat un sac de les millors obres de la literatura catalana del segle XX.

Sens dubte, l’obra, la vida d’en Joan Sales ha anat influenciant, amb comptagotes, generacions de catalans des de el franquisme fins avui. Persones que han conegut una altra visió del país, de la cultura, de la llengua que Sales ha anant combinat amb la seva vida i obra per oferir, com si fos un cub rubik, totes les cares, tots els colors, tots els quadrets del rostre més proper, però invisible, de la Catalunya del segle XX i que arriba fins ara.

 

Comparte el proyecto con tus amigos

Publica el widget del proyecto
Selecciona el tipo de widget que más encaja con tu web. ¡Es solo copiar y pegar!


Preguntas y respuestas(3)

 • Hola, vaig fer un donatiu al projecte ja fa força temps però no n'he sabut res més. M'agradaria saber si ja heu editat els DVD's i quan en podrem disposar els mecenes. Moltes gràcies

  hecha por Roger M. F.

  Hola. El documental l'hem acabat fa pocs dies i s'emetrà per TV3 en les properes setmanes. També en les properes setmanes començarem a fer efectives les recompenses als nostres mecenes. Esperem que el documental us agradi! Gràcies!

 • Vaig fer una aportació i el 16/12/2012 vaig rebre un correu dient que el projecte havia acabat amb èxit. Però ni he rebut el DVD ni n'he sapigut mai més res... Me'n podeu donar notícies? Gràcies Mireia

  hecha por Mireia Hernández

  Mireia, et vam enviar un correu electrònic fa uns dies. No pateixis, te'l torno a enviar ara mateix. Gràcies!

 • OSTRES!!! al final han sortit tres aportacions. I jo només en volia fer una. Com ho podem arreglar???? la pàgina em deia que no ho podia processar que estava repetit el número i jo creia que no aportava els diners. En podeu treure dues? gràcies

  hecha por heroneta

  No pateixis!! Envia un mail a info@verkami.com i els dius què t'ha passat i t'eliminaran dues de les aportacions. No ets la primera a qui passa i deuen estar acostumats. Si tens algun problema, ens tornes a avisar. Però no pateixis! I gràcies per l'aportació!

Si quieres saber más pregúntale al autor

Joan Sales. L'home incòmode, la veritat que fa nosa

Joan Sales. L'home incòmode, la veritat que fa nosa

Conseguidos8.295€
de6.000€
100% conseguidos Conseguido!
Aquest és un documental sobre un dels testimonis més veritables de la història de Catalunya: Joan Sales. La seva vida, obra, i tasca literària són una visió encara desconeguda i incòmoda, de la Guerra Civil, del franquisme, de la cultura, de la literatura, en definitiva, de Catalunya
Aquest és un documental sobre un dels testimonis més veritables de la història de Catalunya: Joan Sales. La seva vida, obra, i tasca literària són una visió encara desconeguda i incòmoda, de la Guerra Civil, del franquisme, de la cultura, de la literatura, en definitiva, de Catalunya
Creado en: Barcelona

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 16 de Diciembre de 2012.

 
 • Aportando 15€
  18 Mecenas

  Aparèixer als crèdits al final del documental.

 • Aportando 25€
  106 Mecenas

  Aparèixer als crèdits al final del documental + Rebre un DVD amb el documental.

 • Aportando 50€
  18 Mecenas

  Aparèixer als crèdits al final del documental + Rebre un DVD amb el documental + Participar amb un acompanyant en una trobada a Vallclara per alguns dels escenaris de la vida de l'autor.

 • Aportando 90€
  20 Mecenas

  Aparèixer als crèdits al final del documental + Rebre un DVD amb el documental + Una samarreta commemorativa del documental + Participar en una visita guiada amb acompanyant a Vallclara per alguns escenaris de la vida de Joan Sales i assistir a un sopar amb el director del documental, el professor i periodista Francesc Canosa.

 • Aportando 175€
  5 Mecenas

  Aparèixer als crèdits al final del documental + Rebre un DVD amb el documental + Rebre el llibre "**Incerta glòria**" de Joan Sales + Una samarreta commemorativa + Participar en una visita a Vallclara amb un acompanyant pels escenaris de la vida de l'autor i participar en un sopar amb el director del documental, el professor i periodista Francesc Canosa.

 • Aportando 600€
  3 Mecenas

  APORTACIÓ SOLIDÀRIA
  Aparèixer als crèdits al final del documental + Assistir a l'estrena del documental + Rebre un DVD amb el documental + Rebre el llibre "**Incerta glòria**" de Joan Sales + Participar en una visita a Vallclara amb un acompanyant pels escenaris de la vida de l'autor i participar en un sopar amb el director del documental, el professor i periodista Francesc Canosa.

¡Gracias! Esta campaña de crowdfunding terminó el 16 de Diciembre de 2012.

 

Autor/a del proyecto

Foto de Jaume
Jaume
Sarrianenc Leer más
Jaume tiene 0 proyectos más en verkami. Puedes encontrar más información en http://