❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

BARCELONA sobre Barcelona. Espais de conquesta 2002-2007

La transformació urbana de Barcelona i les resistències que van sorgir

0
seconds
67
Pledges
3.165€
From 12.000€
Contribute to the project

Choose your reward

BARCELONA sobre Barcelona

Espais de conquesta 2002-2007

Us presentem la proposta de publicació d’un llibre amb fotografies sobre la transformació urbana de Barcelona i les resistències que van sorgir, amb una mirada crítica enfocada en la deriva de la ciutat cap als fastos neoliberals d'inicis del segle XXI. El testimoniatge gràfic sobre la imposició d'un model de ciutat sobre un altre: la BARCELONA grandiloqüent, en majúscules, sobre l’altra Barcelona, la dels espais del poble que el poder fàctic va voler conquerir.

Per tirar endavant aquesta edició, crítica amb el poder establert, i per tal de no comprometre els seus continguts hem optat pel crowdfunding.

Necessitem el vostre suport per aconseguir els 12.000 € que ens han de permetre finançar la seva edició en condicions amb la venda anticipada d’exemplars.

Si creus que llibres com aquest són necessaris, que la història només es pot entendre des de la confrontació de diferents punts de vista, que la història no només l’han d’escriure els vencedors i els poderosos, ens has d’ajudar a fer-lo possible i col·laborar perquè arribi a tots els racons.

«Barcelona la vaig anar descobrint sobre la marxa (sóc tarragoní) i al mateix temps que s'anava completant aquest reportatge. De fet, al principi tenia una idea vaga del que volia fotografiar. No coneixia la ciutat, ni coneixia els barris. Tampoc havia llegit res sobre la seva història però com que sí que seguia la premsa, em va entrar una curiositat i admiració per les gestes d'aquell jovent que alterava el ritme de la ciutat okupant cases abandonades i quan calia, les defensava de l'acció policial. En definitiva, em vaig deixar dur per l'energia que desprenien els carrers de Barcelona de principis del 2000 i vaig fotografiar tot el que m'agradava d'ella i el que em disgustava, seguint una línia argumental i sent fidel a un estil estètic predeterminat, pensant que algun dia, podria convertir-se en aquest llibre.»

Jordi Secall

«Edicions Andana va néixer el 2004 amb la voluntat de donar veu a tothom que tingues alguna cosa interessant a dir. Des d’aquell dia i fins ara han passat 17 anys i prop de 200 llibres, de temàtiques i estils molts diversos. Ens apassiona poder deixar testimoni del nostre temps i és per això que quan el Jordi ens va presentar el seu projecte de seguida vam decidir de tirar-lo endavant. Ens calen més llibres com aquest.»

Edicions Andana

Com ens pots ajudar

- COMPRA ANTICIPADAMENT UN O MÉS EXEMPLARS DEL LLIBRE AL PREU DE 30€/EXEMPLAR.

- O 1 EXEMPLAR DEL LLIBRE I 1 CÒPIA FOTOGRÀFICA AL PREU DE 100€.

- O 1 EXEMPLAR DEL LLIBRE I 3 CÒPIES FOTOGRÀFIQUES PER 200€.

- O 1 EXEMPLAR DEL LLIBRE I 5 CÒPIES FOTOGRÀFIQUES PER 300€.

Pots escollir la fotografia que més t'agradi, numerada i signada per l'autor (30x40 cm)

Els noms dels participants apareixeran a la pàgina d'agraïments del llibre.

Els diners recollits amb les vostres aportacions s’invertiran en sufragar tot el procés editorial ―en tractar-se d’un llibre de fotografies volem ser especialment curosos en la seva reproducció― garantint la màxima qualitat i la utilització de materials sostenibles.

Calendari

La previsió és que “BARCELONA sobre Barcelona. Espais de conquesta 2002-2007” estigui llest la primavera del 2022.

Detall del contingut del llibre

Pròleg. Un altre món havia de ser possible

Iniciem el llibre amb un pròleg entorn les manifestacions antiglobalització de Barcelona contra el Banc Mundial, l'any 2001. Aquest moviment contestatari agermanat amb els seus correligionaris italians durant la celebració del G-8 a Gènova, reivindicava que «Un altre món és possible».

La impressionant demostració de força a Itàlia, contra les cites de les elits, que va comptar amb una important participació catalana, va encendre a Barcelona una inèrcia de lluites obertament anticapitalistes.

La reorganització neoliberal del segle XXI, amb la nova mundialització de l’economia, va afectar de ple la morfologia de Barcelona i els seus usos, fent prevaldre, per sobre de tot, el mercadeig especulatiu. I enfront d’això les víctimes: el veïnatge (volàtil), els migrants (sense drets), els treballadors («d'una indústria obsoleta», segons el regidor de torn), els artistes (anònims) i la joventut idealista («radicals», a ulls dels mitjans generalistes).

Va ser un temps de debat intens sobre el model Barcelona, un debat intel·lectual per a minories, però un debat que al cap i a la fi va resultar estèril perquè la ciutat anava caient davant nostre en mans dels especuladors. La impugnació acadèmica es va retroalimentar amb les mostres de rebuig del carrer, «Contra l'Europa del capital i la guerra» per exemple.

La ruta metropolitana s’inicia, per lligar aquest pròleg, amb els okupes internacionalistes a Can Masdeu: part i ànima d’aquelles mobilitzacions.

La ubicació física de la casa, una antiga leproseria reconvertida en centre social que emergia per damunt de la ciutat, a la vall de Sant Genís a Collserola i que mirava de reüll la tempesta urbana que evolucionava als seus peus, ens servirà de llançadora. Allà dalt, precisament, els okupants experimentaven noves maneres de conviure que contravenien els dictàmens del mercat capitalista.

Capítol primer- L’urbanisme de les «Cultures»

El primer capítol visita el barri del Poblenou en ple procés de transformació. Mostra el regust amarg de la derrota i de la pèrdua de la memòria històrica, així com la destrucció d'un entramat fabril perfectament funcional i actualitzat dins dels recintes de Can Ricart i l'Escocesa.

La seva «reconquesta» amb la consegüent eliminació dels llocs de treball és l'exemple paradigmàtic de la irracionalitat immobiliària auspiciada per les institucions.

A mesura que anava avançant la construcció del «Fòrum de les Cultures» també ho feia la seva ombra agra que s’estenia ràpidament per tot arreu. La vida al Poblenou bategava al ritme frenètic de la piqueta i a marxes forçades durant l’any 2003.

Amb el projecte «22@» els antics amos del Poblenou van fer palès que el barri encara els pertanyia i que el volien recuperar. Per això, la progressió gràfica en aquest capítol descriu l’anorreament sense treva de carrers sencers. És el contrast entre allò que és genuí, l'arquitectura obrera per exemple, amb la nova, cara i prepotent edificació del sector terciari.

Capítol segon- Arquitectura de guerrilla

Enfront de la subjugació del Poblenou, el segon capítol reconeix el mèrit de la insubordinació, en l'espai anomenat popularment com el «Forat de la vergonya», al barri de Santa Caterina.

Serem testimonis d'un èxit contra les polítiques autistes de l'Ajuntament de Barcelona i que fotogràficament s’entrega al protagonisme dels veïns.

També dona peu a parlar de la política d'higienització impulsada per tota la Ciutat Vella amb els seus «esponjaments» immisericordes, gens respectuosos, una altra vegada, amb els seus habitants i el patrimoni històric.

La mescla de persones de diferents orígens que estimen aquest espai i que el defensen, és una bona mostra de la Barcelona cosmopolita i desobedient.

La resistència del Forat de la vergonya i la campanya per salvar Can Ricart al Poblenou, van finalitzar l'any 2007, per aquesta raó, el fotògraf va creure oportú donar per finalitzat el reportatge a les acaballes d’aquell any. Els nous esdeveniments, segons el seu parer, expressivament, no havien de diferir gaire del que va viure i fotografiar. I, tot just poc després, va esclatar la crisi econòmica iniciant un nou cicle d'incerteses, però aquesta era una altra història.

Capítol tercer- L’enemic és el carrer

Aquells van ser uns anys vibrants i per aquest motiu el tercer capítol tanca el fotoreportatge amb un reguitzell de fets i mobilitzacions, principalment centrades entorn de la xacra d’una ciutat reconvertida en marca comercial sota la batuta antisocial del «Model Barcelona».

Un recull d'accions protagonitzades pel col·lectiu okupa i la lluita dels sensepapers, especialment àlgida en aquells temps. La protesta contra el Pla Caufec, l’oposició a la llei monocromàtica del civisme i l’exitosa campanya de desemmascarament del Fòrum, etc. També formen part d’aquest capítol, el dramàtic enfonsament del Carmel i les marxes fúnebres dels barris sotmesos a la petja destructiva de l'Ajuntament. Retrats de la brutalitat policial pel domini de l’espai públic i el càstig i la repressió cap a la dissidència, els desnonaments, la injustícia.

Tots aquests fets reunits de manera seqüencial contextualitzen el moment institucional i els seus discursos, amplificats pels titulars de les capçaleres de la premsa hegemònica. Per sort, la contrainformació dels moviments socials, els seus cartells i l’inici de la informació alternativa via internet van anar prenent rellevància a principis del nou mil·lenni. De tot això se'n parla també en el llibre.

Epíleg. Escriure amb llum Barcelona: la lluita de classes i el combat per la vida

Després de l’epíleg, a les pàgines cronològiques del llibre recuperem els apunts personals del fotògraf i les notícies del moment, tant les de la premsa «oficial» com la dels moviments socials, corresponents a cada imatge. És interessant observar els seus punts de vista i els estils periodístics normalment confrontats.

Van ser sis anys i escaig en els quals el fotògraf Jordi Secall va estar immers en aquest projecte personal. N'ha resultat un fotoreportatge d’una època efervescent sobre la qual s’ha debatut i estudiat molt, però a la que potser, li mancava un relat gràfic.

Característiques de l'edició

 • Llibre de fotografia, enquadernació rústica amb solapes, 360 pàgines.

 • 274 fotografies en blanc i negre impreses sobre paper edició.

 • Textos de Manuel Delgado, Gerard Horta, Miquel de Palol, Jesús Rodríguez, Jordi Secall i Mercè Tatger.

 • Edició de 1.000 exemplars a càrrec d’EDICIONS I PROPOSTES CULTURALS ANDANA, SL (www.andana.cat)

Algunes de les imatges d'aquest treball han estat esposades a:

Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004. La Virreina Centre de la Imatge. Barcelona, del 23 de març al 26 de juny de 2016.

Te'n recordes de can Ricart? Fotografies del futur de Barcelona. Fundació Foto Colectania. Barcelona, 13 de juliol de 2010.

L'arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna. MACBA. Barcelona, 2008/2009.

Workshop: «Barcelona-Emotional city». Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ESARQ). Barcelona, 2006. (Conferència i projecció del treball fotogràfic que recull aquest volum).

BARCELONA sobre Barcelona, espais de conquesta 2002-2005. Centre Cívic Can Basté. Barcelona, del 9 de març al 4 d'abril de 2006. (Exposició fotogràfica individual).

BARCELONA sobre Barcelona, espais de conquesta 2002-2005. Galeria H2O. Barcelona, del 5 al 30 de juliol de 2005. (Exposició fotogràfica individual).

Com volem ser governats. MACBA. Barcelona, 2004. (exposició col·lectiva)

«IMAG'IN'OFF». Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC). Perpinyà (França), 2003. (exposició col·lectiva)

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

5 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • mojuel

  mojuel

  almost 2 years

  molta sort!

 • francesc

  francesc

  almost 2 years

  Sort i bona feina, volia dir

 • francesc

  francesc

  almost 2 years

  Sor

 • ethemcan

  ethemcan

  almost 2 years

  Raval, mi amor!

 • Lola Renau

  Lola Renau

  almost 2 years

  Un llibre imprescindible per guardar la memòria, i perquè les fotos son impressionants! Enhorabona

We use our own cookies to provide website functionality and third party cookies to analyze traffic and serve targeted advertisements based on your surfing habits. You can accept all cookies by clicking “Accept” or obtain more information and set your preferences here.