❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Rere el vent de l'anarquisme.

Un recorregut de la mà de l'anarquista Llunas i Pujals pel segle XIX més irreverent. Entre maçons, espiritistes, lliurepensadors i molt més.

Produccions Saurines

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
199
Aportaciones
10.720€
De 10.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

Aquest documental vol contribuir a la recuperació de la figura de Josep Llunas i Pujals, possiblement el teòric de l’anarquisme més important a la península ibèrica del segle XIX; però també vol ser un reconeixement a tots aquells moviments socials que varen dominar el panorama polític del moment i posteriorment passaren a l’oblit

Volem anar més enllà del documental biogràfic, Josep Llunas i Pujals és un dels personatges polítics més interessants i complexos de la segona meitat del segle XIX: editor; dirigent obrer; periodista esportiu; lliurepensador; tipògraf; atleta; poeta; maçó; teòric de la literatura i sobretot el pensador anarquista català més destacat del segle.

El documental serà també la història d’una desaparició, la d’ell mateix com a referent intel·lectual de l’obrerisme però també la d’un moviment social: l’anarquisme col·lectivista considerat un dels més importants en època de la Renaixença i que progressivament s’ha anat esborrant del nostre imaginari

Per Llunas l’ocupació obrera de la cultura era una eina bàsica per a l’emancipació social, tenia un gran respecte per l’art i els artistes, ell mateix pràcticava diverses disciplines, el cant, la poesia, la narrativa, el teatre… per això volem que l’art i els artistes siguin part fonamental d’aquesta proposta.

Hi participaran:

  • JORDI MARTÍ FONT. Professor, periodista, escriptor i activista social català. Afiliat a la Confederació General del Treball. Es doctorà en Filologia catalana l'any 2015 amb la tesi Josep llunas, la literatura obrerista i la construcció de l'anarquia en català al segle XIX. Ell ens assessorarà al llarg de la producció del documental.

  • DOLORS MARÍN SILVESTRE. Doctora en Història Contemporània. Experta en la història dels moviments socials europeus contemporanis. Els seus estudis s'han centrat en la formació de la cultura llibertària a Catalunya, els grups d'afinitat i la resistència armada al franquisme. Forma part de l'equip de redacció del Diccionari biogràfic de dones i ha escrit sobre dones espiritistes i lliurepensadores.

  • XAVIER DIEZ I RODRÍGUEZ. Escriptor i historiador especialitzat en els moviments socials al segle XX. Ha publicat assaig, narrativa i poesia. Ha col·laborat amb diversos mitjans d'informació i és un actiu blogaire. Ha exercit de mestre i és professor d'Història Contemporània de la Universitat Ramon Llull.

  • MANUEL VICENTE IZQUIERDO. Historiador, ha escrit diversos articles i estudis en el terreny de la història dels moviments socials de la Catalunya de l’últim terç del segle xix en diverses publicacions de caire històric entre d’altres, L’Avenç, Historiar o Millars. Destaca la publicació de la biografia Josep Llunas i Pujals (1852-1905). La Tramontana i el lliurepensament radical català (1999).

  • FERRAN AISA I PÀMPOLS. Escriptor i poeta, estudiós de la història contemporània de Catalunya i de la història de Barcelona. Ha estudiat el moviment obrer de caràcter llibertari, la cultura popular i la renovació pedagògica. També ha investigat els moviments d'avantguarda artístics i literaris i, en especial, la vida i l'obra de Salvat-Papasseit.

Les recompenses

Llunas i Pujals signava molt sovint els seus escrits amb pseudònims per amagar el seu propi nom. Hem volgut anomenar cada una de les recompenses amb algun dels noms que es va inventar al llarg de la vida per mirar d'evitar la repressió.

EL LLIBRE: Josep Llunas i Pujals: Obra teòrica completa. Qüestions socials i altres textos sobre anarquisme col·lectivista.Introducció, edició i notes de Jordi Martí Font. Editorial Descontrol. Barcelona.

L’edició que n’ha fet Descontrol, amb la Impremta Col·lectiva, converteix el llibre en un autèntic objecte de gaudi estètic.

L’Obra completa de Josep Llunas, inclou tots els textos teòrics que escrigué Llunas al llarg de la seva vida, El volum també inclou el llibre Qüestions socials, de 1891, l’obra-síntesi de les propostes anarcocol·lectivistes, de com Llunas volia que fos el món en tota la seva complexitat i amplitud. Es tracta del text programàtic anarquista més destacat del segle XIX entre els escrits en català però també entre els redactats a la Península Ibèrica, i perfectament comparable amb els textos clàssics d’anarquistes com Bakunin (Déu i l’estat) o Kropotkin (La conquesta del pa), fins a avui massa desconegut però que no pot quedar per molt temps sense una lectura a fons per part de qualsevol persona que tingui interès per la història de les idees i el pensament socialista i llibertari.

LA LLIBRETA: Un altre objecte de desig, la llibreta amb el cartell del documental a la portada, perquè el teòric de l'anarquisme col·lectivista t'acompanyi en els teus escrits.

CARTELL NUMERAT: Estem creant una edició especial del cartell (50 x 70) de la pel·lícula. Elaborat per LABORATORIO MÓVIL a La Col·lectiva. Col·lectiu i taller de gràfica política amb tècniques d'impressió analògica dins de l'espai veïnal autogestionat de Can Batlló (La Bordeta, Barcelona), realitzat en col·laboració amb el dissenyador tipogràfic Edu Vidiella.

TALLER GLOSA: Llunas és autor de prop de dues-centes composicions poètiques escrites en la seva major part amb mètrica popular, fàcils de dir i de recordar. Era aquesta una de les formes bàsiques de fer poesia per part de les classes populars del s. XIX i dels que escrivien per a aquest públic.

Glosar és l’art d’improvisar versos sobre una melodia determinada que forma part de la cultura popular oral catalana. Us proposem fer un taller d'iniciació a la glosa, o cançó improvisada, perquè us inicieu en aquesta pràctica popular i així dir tot allò que teniu al pap d’una forma enginyosa cantant garrotins, nyacres, corrandes…

Majors de 18 anys / Durada: 1,5 h / Talleristes: Trä, Marc Serrats i Laia Pedrol

ESPECTACLE POÈTIC: A la seu de Telenoika, comunitat de creadors audiovisuals, al Poble Sec, un grup de poetes del segle XXI ens transportarà a la Barcelona obrera del segle XIX a travès de l'obra del nostre protagonista. Et convidem a participar d’un acte poètic únic i irrepetible que a més a més formarà part del muntatge definitiu del documental.

cartell recital
cartell recital

Qui som

Produccions Saurines som una cooperativa de creació audiovisual dedicada a produir documentals de creació centrats en la recuperació de la memòria, el medi ambient i el territori. Aquest cop ens acompanya Jordi Martí Font, professor, escriptor, activista, doctorat en filologia amb la tesi: Josep Llunas, la literatura obrerista i la construcció de l'anarquia en català al segle XIX.

A què destinarem les vostres aportacions

L’import aconseguit es destinarà a finançar part de la producció del documental. Fins ara hem cobert la part del pressupost destinat al rodatge, ara ens falta poder cobrir els costos de muntatge; postproducció d’imatge; edició d'àudio; difusió; la producció de l’espectacle poètic i la resta de recompenses.

Calendari previst

  • HIVERN 2020: Preproducció

  • MAIG 2021: Rodatge

  • JUNY 2021: Muntatge

  • ESTIU 2021: Acció poètica

  • JULIOL 2021: Entrega de recompenses.

+ Info

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

11 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

  • Claudina

    Claudina

    casi 3 años

    Han estat molts anys de recerca … en Llunas t’estarà eternament agraït , i nosaltres , també !

  • Tramuntana Floreal

    Tramuntana Floreal

    casi 3 años

    Molta sort!

  • Fetitxe 13

    Fetitxe 13

    casi 3 años

    Endavant! Ja queda poc

  • Tramuntana Floreal

    Federació Anarquista de Catalunya

    casi 3 años

    Molta força i bona feina!

  • Produccions Saurines

    Produccions Saurines
    Autor/a

    casi 3 años

    ok marc!! Moltes gràcies

  • Marc Suanes Larena

    Marc Suanes Larena

    casi 3 años

    Faig l'aportació en representació de l'Ateneu LLibertari Alomà de Tarragona.

  • Antoni

    Antoni

    casi 3 años

    Endavant!!

  • Produccions Saurines

    Produccions Saurines
    Autor/a

    casi 3 años

    Gràcies Pol, esperem poder aconsegui l'objectiu!!!!

  • Pol

    Pol

    casi 3 años

    Sort i ànims!

  • Produccions Saurines

    Produccions Saurines
    Autor/a

    casi 3 años

    això esperem Claudina, gràcies pel suport!

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies