❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

"El Càntic de les Criatures". Instal·lació artística per integrar-nos en la Natura.

Creació de plafons, fotografies i catàlegs inspirats en el text de St Francesc d'Assís, exposats a l'allotjament i eventualment itinerant

Categoría

Creado en

0
segundos
5
Aportaciones
180€
De 1.300€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

O apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto porque simplemente quieres ayudar a hacerlo realidad:

"El Càntic de les Criatures"

(Canticus o Laudes Creaturum)
"El Càntic de les Criatures" és una instal·lació artística per integrar-nos en la Natura.

Un projecte de: Casa i Colla, allotjaments.
Realització: Aldo Cardoso
Exposició a: Gironella (El Berguedà) BCN
Inauguració: 3 d'octubre de 2020

Principi

El càntic de les criatures és un dels textos poètics més antics de la literatura italiana, obra de Sant Francesc d’Assís, que va fer dos anys abans de morir (1226).

El càntic és una lloança intensa i vigorosa a Déu, un himne a la vida, una visió en positiu de la natura, on tot allò creat és una imatge del creador, una unió, un sentiment de germanor amb tota la creació.

Càntic original
Càntic original

Es pot separar en versos i agrupar-los en petits blocs; s’hi poden reconèixer cinc parts:

1) Lloança absoluta a Déu
Un agraïment al omnipotent i altíssim, amb glòria i honor.

Lloança a Déu
Lloança a Déu

2) Firmament
Admiració pels astres: sol, lluna i estrelles. El sol, que il·lumina de dia, i la lluna i les estrelles, de nit.

Firmament
Firmament

3) Elements de la naturalesa
Sant Francesc lloa els quatre elements bàsics:
Vent, símbol de la divinitat; Aigua, preciosa, humil i casta; Foc, font de llum i de calor i referència a l’Esperit; La terra, mare que alimenta totes les criatures.

Elements de la natura 3A
Elements de la natura 3A

Elements de la natura 3B
Elements de la natura 3B

4) Home o ser humà
Lloança al ser humà, que troba la felicitat amb Déu, el camí de les tribulacions, perdó i la cura dels altres; i el que no pot evitar, la mort, presagi de la verdadera vida en Déu.

Ésser humà
Ésser humà

5) Comunitat , espiritualitat
Sant Francesc convida a lloar i beneir la naturalesa i la presència de Déu en la nostra existència amb humilitat i amor.

Comunitat, església i espiritualitat
Comunitat, església i espiritualitat

Proposta

La instal·lació artística amb el “Càntic de les Criatures” a l’actual Casal Parroquial, de Gironella, on hi estarà ubicada en l’escala amb la qual s’accedeix a l’Allotjament Mn. Ballarin de Casa i Colla, és una proposta realitzada en pintura orgànica amb un suport rígid de cotó, on hi haurà els versos del “Càntic” escrits en italià dialecte de l'Úmbria, amb una estètica molt similar als originals; en dos d’ells hi haurà dibuixos i pintura. Aquests suports rígids de cotó estaran acompanyats de fotografies, les quals representaran la mística de la lloança, i un quadre de Sant Francesc envoltat de la mare naturalesa.

Espai de l
Espai de l'exposició

S’hi disposaran unes carpetes amb traduccions en diferents llengües per seguir el trajecte.

Tant els versos com les fotografies i pintures creen un ambient harmònic i aprofundeixen en el concepte de connectar amb la naturalesa i la nostra existència, i també de desenvolupar la nostra espiritualitat. És una proposta que vol promoure un canvi comunitari, una manera d’entendre el món, la restauració ecològica, l’equilibri dels cicles naturals, el bon ús del béns, l’alimentació, l’ equitat i la sostenibilitat; accions que al mateix temps promouen la justícia social, visions de futur per les pròximes generacions.

Aquesta obra té caràcter itinerant, es podrà portar a diferents espais expositius: escoles, biblioteques, i altres on es vulgui mostrar; acompanyada d’explicacions referents a l'àmbit de la naturalesa, l'espiritualitat i les arts.

Les recompenses

Catàleg: és un fulletó amb la presentació i una petita descripció de l'obra, també hi inclourà tots els mecenes que hi heu participat.
Gravació: s'ha gravat el càntic en 7 idiomes diferents i cadascun amb un comentari en català o castellà, de diferents punts de vista. Us donarem el codi per poder-la baixar d'internet.
Invitació: el 3 d'octubre del 2020 es farà la inauguració de l'obra al seu lloc d'exposició,l'accés a un allotjament dins la rectoria de Gironella. L'artista farà una visita explicant l'obra i hi haurà una degustació pica pica amb alguns productes locals.
Publicació: descripció del càntic en 14 pàg. portada i contraportada, mida A5, amb els versos i amb les reproduccions de les fotografies de l'obra. També hi inclourà tots els mecenes que hi heu participat.
Reproducció fotografia a escollir: còpia d'alguna de les fotografies que acompanyen el càntic, posat en un suport rígid folrat amb cotó. Es podran escollir així que l'obra estigui realitzada.

Esbossos fotografies
Esbossos fotografies

Reproducció fotogràfica del càntic: muntatge dels versos del càntic original sobre suport rígid folrat amb cotó, mida dos plafons A3.
Sortida de contemplació : una sortida acompanyats per una guia que procurarà apropar-vos a veure la natura amb ulls de Sant Francesc, més enllà del què veiem, percebem. Pels voltants de Gironella, en principi durant el cap de setmana de Sant Francesc (3-4 d'octubre 2020)

El desig és poder entregar les recompenses en directe el dia de la inauguració, però si no és possible que vingueu a recollir-les s'enviaran per correu.

Qui som

CASA I COLLA, allotjaments: l'Associació.

És el projecte de l'Associació Amics del Casal de St. Guim de Freixenet que promociona allotjaments productius enfocats a obra social i gestiona activitats per a divulgar la justícia social i la justícia ecològica.

L'inici d'aquesta associació és de l'any 2011, a Sant Guim de Freixenet, i des d'aleshores hem gestionat una hostatgeria de pelegrins, construït un pis social i un alberg de joventut. L'esperit d'aquesta associació és un grup de voluntaris.

Un cop acabat l'alberg, vam veure la necessitat de fer-ne difusió i per la inquietud dels voluntaris es va decidir enfocar-ho promocionant un món millor. En aquest moment es va afegir un petit apartament turístic a Gironella.

El 2019 arrenca Casa i Colla, allotjaments, organitzant xerrades sobre justícia social i justícia ecològica, amb Josep Maria Mallarach, finançant-ho des d'associacions col·laboradores o fent taquilla inversa. Sempre posant al centre a la natura com font de vida i inspiració.

Seguint aquest camí, tan necessari pel planeta actualment, hem volgut promoure la creació d'aquesta instal·lació artística, per acompanyar a sensibilitzar els visitants dels allotjaments i altres persones que puguin gaudir-ne en d'altres exposicions que puguin sorgir.

Aldo Cardoso: l'artista

La transformació social mitjançant les arts és un dels objectius que em van impulsar a fer recerca en àmbits culturals molt diversos, i amb registres molt variats, un dels instruments més apropiats és la fotografia que ajuda a crear bells missatges de creativitat. Treballo en espais amb instal·lacions reconstruint imatges encastades e impreses en teixits emmidonats, una espècia de escultura tova, espais i fins i tot en objectes, podent així interactuar les persones; moltes d'aquestes imatges són ampliacions de fotografies tirades 1977 on vaig quedar fascinat per la llum com ingredient principal per la documentació i l’activitat artística, com una eina a la recerca de nous llenguatges.

Les comunitat Aymaras, Quechuas i Guaranís a Bolívia són una font d’una cultura ancestral riquíssima; els Andes, van ser els llocs els llocs dels primeres fotos, el llac Titicaca, els pobles que vaig conviure amb els rituals sagrat amb la fulla de la coca, temes que vam captivar-me i em va ensenyar a estimar la Pachamama: l’aigua, el sol, la naturalesa i el respecte a l’existència; i on vaig prendre el compromís de transmetre allí amb em toca viure i seguir “disparant” ja que l’art és una manera de resistència.

Aquests són algunes de les reflexions d’Aldo Cardoso, que porta treballant propostes creatives, trencat fronteres, va exposar a l’Amèrica Llatina, Centre Amèrica i Europa; participa i col·labora en moltes publicacions gràfiques, i va compartir coneixements en diverses institucions : Universitats, Cooperació espanyola AECI, organitzacions socials, Ong, infinitat de talles i laboratoris fotogràfics, dedica temps a activar la cultura i les arts com gestor cultural i comissari d’arts, fundà espais com la DIVINA COMEDIA en la ciutat de la Paz, promou espais de socialització de les arts com Creativitat arts, Arts Insurgents, dinamitza la creativitat mitjançant mètodes fotogràfics bàsics i primitius a grups de joves i adults a Barcelona.

En el camí espirituals i l’art teràpia desenvolupa mètodes mitjançant els “mandales” com teràpies individuals i col·lectives, respectant i connectar-nos en la naturalesa i crear harmonia en la nostra existència; i despertar la creativitat i aplicar-la en totes les nostres decisions quotidianes:

Es d’origen Bolivià, té estudis en arts visuals, fotografia i diverses disciplines artístiques emprant-les per al bé de la humanitat .

A què destinarem les vostres aportacions

Materials 130€: Cotó, plafons, cola blanca, làtex i guix, pigments orgànics de diferents colors, Pinzell de mides diferents.
Realització 600€: disseny i creació artística, fotografies de llocs i persones, edició i muntatges de l'obra, muntatge de les peces, disseny del catàleg i publicació
Impressió 325€: Còpies Color.
Altres 245€: impostos, verkami, inauguració.

Calendari previst

A partir d'assolir el repte en 15 dies podrà ser acabat tot el projecte.

Per la data de la inauguració, el dissabte 3 d'octubre (vigília de St. Francesc), l'artista i voluntaris del projecte entregarem les recompenses a tots aquells que hi assistiu.

+ Info

L'associació:
Web: casaicolla.es
Instagram casa i colla, allotjaments
Facebook Allotjaments Casa i Colla

L'artista:
Facebook: Aldo Cardoso

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#04 / Treball de camp, l'AIGUA

L'Aldo està treballant de valent al taller i fent fotos. Aquí a la Dou del Bastareny ideal per la foto de l'aigua, pura , casta i generosa.

L
L'Aldo disparant per les fotos de l'obra

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies