❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Cinc dies de fúria

Un projecte de periodisme i podcast radiofònic per investigar què va passar durant les protestes contra la sentència de l'1-O

Crític

A project of

Created in

55%
30
days
311
Patron
12.110€
From 22.000€
Contribute to the project

Cinc dies de fúria: podcast + periodisme d'investigació

Cinc dies de fúria és un projecte de periodisme d’investigació impulsat per CRÍTIC, sobre les protestes que van sacsejar Catalunya després de la sentència de l’1 d’Octubre. Volem investigar tot el què va passar durant el el bloqueig del Tsunami Democràtic a l’aeroport i les protestes a la Via Laietana de Barcelona i en d’altres ciutats catalanes, amb l’objectiu de fiscalitzar l’actuació policial i els abusos de poder que s’hi van cometre, així com l’actuació de l’extrema dreta i les raons de fons de les mobilitzacions.

La recerca es plasmarà en cinc podcast radiofònics de quaranta minuts de duració, amb la participació de testimonis i protagonistes. Cada podcast anirà acompanyat d'un article d'investigació escrit, il·lustrat amb fotografies de Jordi Borràs, Ivan Giménez i Xavi Herrero. Investigarem a fons els fets que van succeir a Barcelona i arreu de Catalunya del 14 al 18 d’Octubre, mirant d’accedir a documentació inèdita dels fets.

Quins periodistes ho investigaran?

El projecte el dirigiran els periodistes Laura Aznar i Roger Palà. La Laura i el Roger coordinen l'equip d'investigació de CRÍTIC i s'han especialitzat en continguts de temàtica política, social i policial.

Roger Palà (Barcelona, 1978) és periodista i fundador de CRÍTIC i col·laborador de mitjans com RAC 1, BTV, El Periódico o TV3. Des de finals dels anys noranta ha cobert de forma habitual qüestions relacionades amb la repressió als moviments socials i polítics en publicacions com El Triangle, la Directa, l'Anuari Mèdia.cat i ara a CRÍTIC, on ha investigat, entre d'altres casos, la repressió policial al referèndum de l'1 d'Octubre.

Laura Aznar (Barcelona, 1990) és periodista i sociòloga, treballa a CRÍTIC des de 2016 i col·labora en mitjans com la Cadena SER, RAC 1, Catalunya Ràdio i TV3. Sobre els fets de posteriors a la sentència de l'1-O, ha publicat articles com aquest sobre el noi de la dessuadora taronja de Via Laietana, o aquest altre sobre els protocols policials durant les manifestacions.

Els diners recaptats a Verkami serviran per comptar amb els serveis d'un nou redactor que durant tres mesos, que reforçarà la recerca i s'encarregarà de l'elaboració dels guions. En aquests moments estem en procés de selecció d'aquest nou periodista.

Foto: Ivan Giménez
Foto: Ivan Giménez

Per què impulsem un Verkami per finançar aquest projecte?

Una investigació d’aquest volum no podem afrontar-la només amb els recursos estructurals de CRÍTIC. Per això és necessària una campanya de microfinançament que impliqui aconseguir més suport per fer-ho possible. Volem recaptar 22.000 euros a Verkami i volem implicar als subscriptors i la comunitat de CRÍTIC per fer-ho possible: el periodisme, o te'l fas o te'l fan. L'objectiu de finançament és ambiciós però és al mateix temps garanteix els recursos necessaris per poder treballar amb professionalitat i rigor.

Sobre les recompenses

Els mecenes que s'impliquin en el projecte accediran en primícia al resultat de la investigació: cinc podcast de 40 minuts acompanyats de 5 articles d'investigació. Amb posterioritat a això, els podcast es distribuiran entre els subscriptors i lectors de CRÍTIC. Els mecenes també tindran l'oportunitat de reservar una plaça a la presentació pública del projecte.

Les recompenses més elevades també inclouen:

 • Una subscripció a CRÍTIC durant un any
 • Bossa de tela, xapes i col·lecció completa de postals de CRÍTIC
 • Fotografia signada per Jordi Borràs, Ivan Giménez o Xavi Herrero

Per aquest ordre, d
Per aquest ordre, d'esquerra a dreta: fotografies de Jordi Borràs, Ivan Giménez i Xavi Herrero

 • La possibilitat d'organitzar una presentació pública del projecte
 • Donacions solidàries per fer més periodisme d'investigació

Xapes, bossa i col·lecció de postals de Crític.
Xapes, bossa i col·lecció de postals de Crític.

Amb quines fonts parlarem?

Per elaborar els podcast d’investigació parlarem amb tots els protagonistes dels fets: detinguts i represaliats per les protestes, advocats, col·lectius de drets humans, periodistes que van cobrir els fets…

També demanarem la versió dels cossos policials (Mossos d’Esquadra, CNP) i de les administracions que les dirigeixen.

L’objectiu és elaborar un contingut periodístic plural, que reculli el màxim de veus i contrastos.

Com difondrem la investigació i qui hi tindrà accés?

El projecte tindrà tres nivells de difusió. Els verkamistes que hi donin suport seran els primers en tenir accés als podcasts, a través d’una newsletter exclusiva.

Amb posterioritat a això, els podcast i articles d’investigació seran publicats en el suport de CRÍTIC i hi tindran accés prioritari els subscriptors i subscriptores del mitjà, que són els que garanteixen el finançament estructural del projecte.

En tercer lloc, els podcast es difondran entre el públic general com tots els continguts de CRÍTIC, amb l'objectiu d'arribar a quanta més gent millor.

Acte de cinquè aniversari de Crític. Foto: Ivan Giménez
Acte de cinquè aniversari de Crític. Foto: Ivan Giménez

Qui som?

CRÍTIC és un mitjà de comunicació especialitzat en periodisme d'investigació i anàlisi crítica de l'actualitat política i social catalana. Som una cooperativa de periodistes que va néixer fa cinc anys amb una campanya a Verkami.

Basem el nostre finançament en els subscriptors i subscriptores. En l'actualitat en tenim gairebé 1.800.

Hem rebut el Premi Nacional de Comunicació 2019 en mitjans d'arrel digital.

Aquí pots saber més del projecte i veure les persones que l'impulsem. Ens agrada la transparència i tenir els números clars: aquí pots consultar els nostres comptes de 2018.

Foto: Ivan Giménez
Foto: Ivan Giménez

A què destinarem les vostres aportacions?

La principal partida serà per a comptar amb un periodista i guionista per incorporar-se a CRÍTIC durant tres mesos i dedicar-se íntegrament al projecte (5.400 €). La tasca de l'equip d'investigació de CRÍTIC està valorada en 3.000 €. Hi haurà pressupost per la realització dels podcast (3.000 €) i per la seva locució (1.000 €). Reservarem una partida per a fotografies (1.000 €), per a drets de músiques (600 €) i per a l'acte de presentació (800 €). També dedicarem recursos a la comunicació del Verkami, la producció de recompenses i als enviaments (1.600 €). La resta del pressupost serà per al pagament d'impostos i comissions bancàries i de Verkami.

Calendari previst

L’equip d’investigació de CRÍTIC ja està treballant en aquest moment en la recerca i documentació dels fets. Si la campanya de crowdfunding té èxit, el periodista i guionista responsable del projecte s’incorporarà a l’equip el mes de febrer. La publicació del primer podcast està prevista pel mes de juny de 2020.

+ Info

Web – ElCritic.cat
TW – @SentitCritic
FB – SentitCritic
IG – @sentitcritic

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

12 comments

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

 • Mercè

  Mercè

  8 hours

  el periodisme, o te'l fas o te'l fan.... ,

 • edorta

  edorta

  2 days

  Esperem aconseguir.ho

 • eduardinglada

  eduardinglada

  2 days

  La veritat no té preu

 • Rubén Cruz Sasal

  Rubén Cruz Sasal

  3 days

  Espero i desitjo que la denúncia mediàtica serveixi més que la denúncia moral

 • aurora

  aurora

  4 days

  Contra la foscor d 'un estat repressiu, volem saber la veritat!

 • aglacabe

  aglacabe

  4 days

  Endavant i força!✊

 • Francesc Puig

  Francesc Puig

  6 days

  molt difícil omplir tot el qüestionari

 • Teresa Carreras

  Teresa Carreras

  7 days

  Bona feina Crític :)

 • joan

  joan

  8 days

  semper avant!

 • Crític

  Crític
  Author

  8 days

  Gràcies Néstor, si aconseguim l'objectiu els començarem a difondre el juny vinent. Abans, però, seguirem publicant més investigació sobre el tema a Crític.

#03 / Carta als mecenes: història d'un cop de porra, per Xavi Herrero

Hola, com esteu? Em dic Xavi Herrero, sóc fotoperiodista i col·laborador de CRÍTIC. Us escric per donar-vos les gràcies per haver invertit en el Verkami de #5diesdefúria, que estem impulsant per fiscalitzar l'actuació de la policia durant les protestes contra la sentència de l'1-O. Hem assolit el 50% del finançament del projecte en una setmana, però encara ens queda molt camí per recórrer!

Foto: Xavi Herrero
Foto: Xavi Herrero

Avui, però, també volia explicar-vos una altra cosa. Volia explicar-vos la història d'un cop de porra. En concret, el cop de porra que il·lustra aquesta fotografia que vaig fer el 14 d'octubre a la T-1, durant la mobilització convocada pel Tsunami Democràtic, i que podeu aconseguir si invertiu en la recompensa de fotoperiodisme del Verkami, conjuntament amb altres imatges de Jordi Borràs i Ivan Giménez. Crec que és una foto que resumeix en una imatge moltes coses que va passar durant aquelles jornades.

read more

#02 / Carta als mecenes: història d'una dessuadora taronja

Hola! Sóc la Laura Aznar, periodista de CRÍTIC i una de les coordinadores del projecte #5diesdefúria. Volia donar-vos les gràcies a tots i totes per haver invertit! Com ja sabeu, volem aconseguir recursos per fiscalitzar l’actuació de la policia durant les protestes contra la sentència de l’1-O, per seguir fent encara més reportatges com aquest que vam publicar ahir, sobre les contradiccions de la versió oficial sobre la detenció de la Xènia, la noia dels cabells blaus de Via Laietana. La campanya avança a bon ritme: encara som lluny de l'objectiu, però en sis dies hem assolit el 40% del finançament.

Però avui no només volia parlar-vos d'això. També volia explicar-vos una història que és a l’origen de tot aquest projecte. La història d’una dessuadora taronja.

La detenció d
read more

#01 / Carta als mecenes: petita història d’un impossible

Hola, com esteu?

Sóc el Roger Palà, periodista i impulsor de CRÍTIC. Avui us faig aquest correu electrònic per agrair-vos el vostre suport al Verkami 'Cinc dies de fúria'. Però no només: també volia explicar-vos una història. La petita història d'un impossible.

Va passar en un consell de redacció. La Laura Aznar, la nostra periodista especialitzada en moviments socials i temes repressius, explicava que els articles que havíem publicat sobre el noi de la dessuadora taronja havia funcionat molt bé. 25.000 lectures, moltíssimes pels estàndards de CRÍTIC. Vam constatar de nou que tots aquells reportatges i investigacions relacionades amb les protestes per la sentència de l'1-O i la qüestionable actuació policial d'aquells "cinc dies de fúria" –així vam batejar internament i de forma improvisada aquelles jornades en aquesta redacció– despertaven gran interès en la nostra comunitat.

read more

10€
56 backers
Un dia de fúria

Accés en primícia al primer podcast i article d’investigació
+ agraïments

Estimated delivery June 2020
20€
18 backers
Tres dies de fúria

Accés en primícia a 3 podcast i 3 articles d'investigació
+ agraïments

Estimated delivery June 2020
25€
100 backers
Pack complet 'Cinc dies de fúria'

Accés en primícia als 5 podcast i 5 articles d'investigació
+ agraïments del projecte

Estimated delivery June 2020
60€
21 backers
Pack solidari 'Cinc dies de fúria'

Accés en primícia a 5 podcasts i 5 articles d’investigació
+ Dues places reservades a la presentació del projecte
+ Aportació solidària de 25 € per fer més periodisme d’investigació
+ Agraïments

Estimated delivery June 2020
90€
14 backers
Pack solidari #SócDeCrític

Pack complet 'Cinc dies de fúria'
+ Dues places reservades a la presentació del projecte
+ Donació de 25 € per fer més periodisme d'investigació
+ Bossa de tela, xapes i col·lecció completa de postals de CRÍTIC
+ Agraïments

Despeses d'enviament incloses

Estimated delivery June 2020
120€
4 backers
Pack #EmFaigDeCrític

Pack complet Cinc dies de fúria
+ Dues places reservades per la presentació del projecte
+ Una subscripció anual a CRÍTIC per a tu o per regalar a qui vulguis (amb la revista Justícia Global)
+ Bossa de tela, xapes i col·lecció de postals de CRÍTIC
+ Agraïments

Despeses d'enviament incloses

Estimated delivery June 2020
140€
13 left (of 20)
Pack 'Cinc dies de fúria' i fotoperiodisme

Pack complet 'Cinc dies de fúria'
+ Dues places reservades a la presentació
+ Foto de les protestes de Jordi Borràs, Ivan Giménez o Xavi Herrero (Format 40x29 cm sobre cartró rígid de 400 mg), emmarcada i signada.

Estimated delivery June 2020
200€
2 backers
Pack solidari #MésPeriodisme

Pack 'Cinc dies de fúria'
+ Dues places reservades a la presentació del projecte
+ Bossa de tela, xapes i col·lecció completa de postals de CRÍTIC
+ Donació solidària de 100 € per fer més periodisme d'investigació
+ Agraïments

Estimated delivery June 2020
300€
1 backer
Pack solidari #EncaraMésPeriodisme

Pack complet 'Cinc dies de fúria'
+ Dues places reservades per la presentació del projecte
+ Bossa de tela, xapes i col·lecció completa de postals de CRÍTIC
+ Donació solidària de 200 € per fer més periodisme d'investigació

Estimated delivery June 2020
500€
2 backers
Presentació de 'Cinc dies de fúria' allà on vulguis

Pack complet 'Cinc dies de fúria'
+ Organitzem una presentació del projecte per a un col·lectiu, entitat o particular, amb la participació d'un periodista de Crític
+ Agraïments

Inclou despeses de desplaçament dins de Catalunya

Estimated delivery June 2020
1.000€
0 backers
Presentació de 'Cinc dies de fúria' + Donació solidària

Pack complet 'Cinc dies de fúria'
+ Organitzem una presentació del projecte per a un col·lectiu, entitat o particular, amb la participació d'un periodista de Crític
+ Donació solidària de 500 € per fer més periodisme d'investigació
+ Agraïments

Estimated delivery June 2020
Cookies help us to offer our services. Continuing to browse entails acceptance of their use.