❗️ In order to use Verkami you must do it from another browser. Install or enter from: Microsoft Edge, Chrome or Firefox. Microsoft has stopped updating the Internet Explorer browser you are using and it is no longer compatible with most websites.

Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès.

"Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès" és un projecte per elaborar un documental sobre els 20 anys del Cicle Solc al Lluçanès. L'objectiu és finançar l'elaboració i l'edició del documental que anirà acompanyat d'un llibre amb el cartell de cadascuna de les vint edicions.

Solc

A project of

Created in

0
seconds
142
Pledges
4.800€
From 4.000€
Contribute to the project

Choose your reward

El Cicle Solc al Lluçanès, de música tradicional i cultura popular, ha començat aquest 2012 la seva 20a edició. És per aquest motiu que des de l’associació Solc s’ha impulsat la creació d’un documental per explicar aquests 20 anys de trajectòria i sobretot per crear un document audiovisual, que il•lustri la feina feta per aquesta associació cultural i sense ànim de lucre.

El projecte de micromecenatge a Verkami ha de servir per poder finançar aquest documental i editar-lo. Al DVD del documental l’acompanyarà un llibre amb els cartells de cada edició del Cicle i un fragment dels diferents textos que han aparegut a cadascun dels programes.

Es tracta de fer un documental que tindrà uns 40 minuts de durada:

  • La primera part del documental explicarà els orígens del Solc i la filosofia d’aquesta associació, molt lligada a la reivindicació de la comarca del Lluçanès i a la cohesió d’aquesta.

  • Una segona part es dedicarà a explicar l’activitat del Cicle, essent la música l’eix central, i a l’activitat de la pròpia entitat que ha implicat, durant aquests 20 anys, a centenars de persones. La part final del documental seran intervencions reflexives sobre el futur del Cicle Solc, de l'associació i també de la música folk.

En el guió del documental hem intentat resumir l’activitat amb el testimoni de persones vinculades a l'organització del Cicle Solc com Ramon Manent, Eva Boixadé, Aleix Cardona, Teresa Parareda, Montse Rocadembosch o Roser Rexach. No hi faltaran persones amb un estret lligam a la música folk com Carles Belda, la formació la Carrau, Josep Vicent Frechina o Jordi Fàbregas.

Durant aquests 20 anys, el treball al voltant del món de la transhumància ha estat una constant des de l’entitat, per això també explicarem l'activitat del Grup de Treball de la Transhumància del Solc.

"No és un festival similar a moltes altres, té la peculiaritat de la identitat, el territori i la cohesió territorial"

FAQ

There are none published yet.

Do you have any other queries or questions?

1 comment

If you are already a sponsor, please Log in to comment.

  • Gustinet

    Gustinet

    over 10 years

    Pels qui no vam poder ser a la presentació del projecte el passat 1 de desembre. Com ho hem de fer per recollir el material? Gràcies

#13 / Satisfacció de veure realitzat el projecte documental

Una vuitantena de persones ens van acompanyar el passat dissabte al vespre, durant l'acte de presentació del DVD+ Llibre "Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès".

Finalment l'espera del projecte documental arribava a bon port i vam poder fer entrega del material i recompenses a tots els mecenes que vau participar i vau fer possible el projecte.

Va ser una nit emotiva, de records, de converses, de satisfacció de la feina feta, d'agraïment,.... una nit que va començar amb l'intervenció del President del Consorci del Lluçanès, Lluís Vila i seguidament la projecció sencera del documental. A continuació va ser el torn dels parlaments de Carles Vicente (tècnic de cultura) i Lluís Puig (Director General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya) que van recalcar la… read more

#12 / RECORDATORI I CONFIRMACIÓ DE PARLAMENTS

Amics,

Com bé sabeu, el proper dissabte 1 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala Gran del Local Social de Santa Creu de Joglars (a l'edifici del Consorci del Lluçanès), farem l'acte de presentació i lliurament del documental "Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès".

L'acte consistirà en la projecció del documental, els parlaments de Ferran Riera (Periodista Musical), Lluís Puig (Director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya)i Carles Vicente (Tècnic de cultura); i en acabar un pica-pica amb una cantada de romanços.

Serà el dia en què podreu recollir la vostra recompensa com a mecenes del projecte, i on podrem comentar i compartir les experiències d'aquests 20 anys de Solc.

Us hi esperem!

Moltes gràcies,

Aquí podeu veure la invitació:

Invitació
Invitació

#11 / És hora de recollir la teva recompensa!

RECORDATORI I CONFIRMACIÓ DE PARLAMENTS

Amics,

El proper dissabte 1 de desembre, a 2/4 de 8 del vespre, a la Sala Gran del Local Social de Santa Creu de Joglars (a l'edifici del Consorci del Lluçanès), farem l'acte de presentació i lliurament del documental "Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès".

L'acte consistirà en la projecció del documental, els parlaments de Ferran Riera (Periodista Musical), Lluís Puig (Director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya)i Carles Vicente (Tècnic de cultura); i en acabar un pica-pica amb una cantada de romanços.

Serà el dia en què podreu recollir la vostra recompensa com a mecenes del projecte, i on podrem comentar i compartir les experiències d'aquests 20 anys de Solc.

Us hi esperem!

Moltes gràcies,

Aquí podeu veure la invitació:

Invitació
Invitació

#10 / Gràcies!!

El número 310 de la revista comarcal del Lluçanès, LaRella, inclou un anunci de pàgina sencera amb els noms de tots els mecenes que han fet possible el projecte Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès.

Aquí teniu l'enllaç a la revista

#09 / Presentació del documental

Aquest dissabte, dia 28 de juliol, a les 10 de la nit, es presentarà el documental "Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès" que ha estat possible gràcies als mecenes que han apostat per aquest prtojecte, i que formarà part del DVD+llibret del mateix nom, editat amb motiu dels 20 anys del Cicle Solc al Lluçanès.

L'acte es farà a la plaça Major d'Olost i s'inclou en la proposta del Solc d'allà anllà, la informació de la qual podeu consultar en aquest enllaç:
http://www.solcllucanes.cat/?q=node/125

#08 / Un regal extra per a tots els mecenes

Una bona notícia per a totes les persones que han estat mecenes del projecte. Gràcies a l'estreta col·laboració entre l'associació Solc i la revista comarcal del Lluçanès, LaRella, podem anunciar que tots els mecenes rebran de regal extra un exemplar del llibre "En vida vostra!", un recull d'entrevistes dels primers 10 anys de la publicació comarcal.

Amb aquest llibre hom pot tenir una visió interessant de la realitat del territori lluçanès, donat que s'hi expressen les opinions i experiències de generacions ben diferents de la comarca.

Esperem que també el rebeu com una bona notícia!

llibre10anys
llibre10anys

#07 / La Primitiva de Lluçà

restaurant
restaurant

Si participeu al projecte amb 500 euros rebreu una recompensa en la que s’hi inclou un cap de setmana a l’hostal-restaurant La Primitiva de Lluçà, un lloc molt especial, ubicat just davant del monestir de Santa Maria de Lluçà.

Actualment està regentat per la Kin, ofereix un menú tancat amb un assortit de plats proper al que seria un menú degustació. És una cuina més aviat dolça on sempre hi trobarem vedella, fent honor a l’origen argentí de la cuinera.

La recompensa inclou el sopar, nit per a dues persones i esmorzar. Podeu conèixer el lloc aquí..

dormir
dormir

terrassa
terrassa

#06 / Per als socis de Solc i subscriptors de Caramella

vilarmau
vilarmau

Per a les persones que siguin sòcies de l’associació Solc, música i tradició al Lluçanès o subscriptores de la revista Caramella, i que facin aportacions a “Tornar a Solc. 20 anys de cultura popular al Lluçanès” que incloguin alguna d’aquestes opcions com a recompenses hem previst una compensació que serà el llibre “Folklore del Lluçanès”, de Josep Maria Vilarmau i Cabanes, coordinat pel Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, dins la col·lecció “Les Tres fonts” de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, coeditor de l’obra juntament amb Dinsic, publicacions musicals. Una obra de gran interès i valor per la gran quantitat de documentació i informació sobre aspectes dels costums i expressions de la cultura popular del Lluçanès.

#05 / Un documental necessari

Fa vint anys, quan va néixer el cicle Solc, al Lluçanès hi havia poques experiències reeixides de dinàmiques comarcals conjuntes. El naixement del cicle Solc va representar posar a treballar en comú un munt de gent amb ganes, amb coses a dir i a fer i amb una perspectiva que superés les dinàmiques particulars i començar a albirar un futur més enllà del pati o la porta o el campanar de cadascú.

cartell1993
cartell1993

La música tradicional –o folk, o d’arrel, o popular, o...- era l’excusa per engegar un gran projecte com aquest. I al seu voltant, calia que s’hi apropessin tot d’altres elements que caracteritzen i poden ser dinamitzadors i identificadors del territori.

De tot allò ja ha passat molt de temps, molts de solcs i el Lluçanès, per més bé o per no tant, ha canviat i ha vist créixer la seva realitat conjunta. Que si les Aules… read more

#03 / Els lots de transhumància

Us continuem explicant una mica més en què consisteixen exactament les recompenses, avui és el torn del lot de transhumància:

Fa almenys 16 anys que des de l'associació Solc es treballa en la defensa i difusió dels camins transhumants, els camins ramaders. Ja en els inicis dels cicle, i més concretament al 1994, s'oganitzaven caminades per a seguir el camí que travessava el Lluçanès i arribava a Castellar de N'hug.

Va ser una mica més tard, i engrescats a partir d'aquestes caminades, que es va crear el Grup de Treball de la Transhumància del Solc (GTTS). El que us oferim com a recompensa a la vostra aportació a Verkami és el resultat de la feina del GTTS realitzada per Josep Salvans "Cuca", Josep Corominas i Jordi Torres, una feina que també expliquem al documental.

Si la vostra aportació és de 30 o 50 euros:

El primer… read more

#02 / El gravat d'en Dimitri

Aquest és el gravat que s'inclou a les recompenses de 100, 200 i 500 euros. El pintor de Prats, d'origen italià, els va elaborar per encàrrrec de Solc pel Sant Jordi del 2005.

Algunes dades més:

Aiguafort sobre zinc (150x110mm). El títol és: "Armenteret". El gravat va ser imprès pel mateix autor en el seu taller, amb tòrcul realitzat de P. Domènech.

Aquí el teniu:

dimitri
dimitri

#01 / El documental, un petit equip

Qui s'encarrega de que el documental acabi sent una realitat són la Meritxell Verdaguer i l'Ignasi Costa.

Amb la Meritxell tenim una relació molt propera ja que treballa al Solc coordinant el programa Tallers per a la festa a la Catalunya Central i també és periodista a la revista LaRella, la revista del Lluçanès. L'Ignasi és càmera i realitzador. Ha treballat amb el Solc elaborant alguns vídeos del programa Tallers per a la festa, actualment treballa fent petits documentals per l'espai No t'ho perdis! del Canal 33.

La tardor passada van començar a treballar junts en un documental sobre la revolució tunisiana, en el que també hi va treballar un altre company, Andreu Rosés. Els bons resultats d'aquest primer projecte ens van animar a proposar-los la idea de fer un documental sobre els 20 anys del Cicle Solc al Lluçanès.
"El documental del Solc té el repte d'explicar una trajectòria de 20 anys i fer-ho de la manera més senzilla i didàctica possible", expliquen.

read more

We use our own cookies to provide website functionality and third party cookies to analyze traffic and serve targeted advertisements based on your surfing habits. You can accept all cookies by clicking “Accept” or obtain more information and set your preferences here.